Zdravo svima. Hvala za savet vezan za memoriju. Kupio sam u Imtelu memoriju i racunar radi dobro. Sada sam instalirao WIN XP. Medjutim sad imam problem da umrezim dva racunara u kuci. Na jednom je graficka karta integrisana, a za drugi sam kupio graficku i instalirao je. Isao sam na Help da bih video kako se sve umrezava ali dva racunara mi se ne vide. Kod Network Connections pise da Local Area Connection â Network cable unplluged, iako su mi kablovi ubaceni u oba racunara. Imam dva pitanja: 1. Da li je moguce da kabl nije u redu (drugar mi je rekao da treba nesto da svetluca kod kabla kad se ubaci u konekciju â meni nista ne svetli). Siguran sam da nisam presekao kablove. 2. U Helpu pominju neki HUB. Nemam pojma sta je to i da li to treba da se nabavi da bi se povezala dva racunara koji su u razlicitim prostorijama. Ja samo imam mrezne karte i kabl. POZDRAV!!!
Graficka karta nema veze sa mrezom, pretpostavljam da si mislio na mreznu karticu :) Pod pretpostavkom da su mrezne karte (integrisana i nova) ispravne i da imas pravi kabl (ukrsteni UTP a ne ravni) onda trebas da napravis mrezu gde ce jedan racunar da ti bude server. Da bi to uradio moras da pokrenes Control Panel, Network Connections gde ces da kliknes na Set up a home or small office network i tu prati uputstva, istu stvar pokrenes i na drugom racunaru. Pretpostavljam da je na oba racunar instaliran WinXP. E kada to uradis onda mozes da share-ujes foldere itd.
Sve to mozes da nadjes na netu. Ljudi navikli da im sve sazvaces... Kao prvo kupis ukrsteni (crosslinked) mrezni kabal. Podesis adrese NPR: Prvi racunar: IP: 192.168.1.1 Subnet Mask: 255.255.255.0 Drugi racunar: IP: 192.168.1.2 Subnet Mask: 255.255.255.0 Ovo podesavas sa desnim klikom na local ara conection, pa properties. U novom prozoru skrolujes skroz do zadnje stavke (TCP/IP), selektujes i kliknes properties. Ukucas samo ip i subnet. Zaboravih, da napomenem da morate da budete u istoj radno grupi (workgroup). To podesavas sa desnim klikom da My Computer i ides na Computer Name, pa ides na change... Tu uneses ime racunara i ime radne grupe.
Uradi sve kako ti je DIABOLIQUE napisao, ne zaboravi na SHARING particije ili direktorijuma koji zelis da se vidi sa drugog racunara. Jos nesto, ako se racunari u ovakvoj direktnoj vezi ne vide, iskljuci WINDOWS FIREWALL na oba racunara.
E sve je to super ali mene interesuje da li moze da se povezu kompovi sa operatvnim sistemima xp i 98 i ako mogu da li je postupak isti i da li ce se medjusobno videti racunari i serovani folderi u njima.
:: E sve je to super ali mene interesuje da li moze da se povezu kompovi sa operatvnim sistemima xp i 98 i ako mogu da li je postupak isti i da li ce se medjusobno videti racunari i serovani folderi u njima
Verovatno moze. Pokusavao sam ovo desetak puta i nikad mi nije uspelo. Prati Diabolique-ova (ko ti je bio kum, ne mogu da te zapamtim) uputstva a pored toga trebas jos da das imena racunarima i pri tom ne smeju biti ista. Workgroup mora biti isti.
:: E sve je to super ali mene interesuje da li moze da se povezu kompovi sa operatvnim sistemima xp i 98 i ako mogu da li je postupak isti i da li ce se medjusobno videti racunari i serovani folderi u njima
Princip je isti; znaci definise IP i SUBNET i Workgroup.
Moze sa Win 98 na Win XP, samo je ovo smor da se namesti (za neiskusnog korisnika). Najpre napravis u XP-u korisnika sa odredjenim imenom i password-om a zatim i u 98-ci napravis isti takav. Na XP share-ujes folder i ulogujes se u 98-ci i radice. Obrnuto (Win XP na Win 98) radi mnogo lakse. Smo serujes na 98 direktorijum i to je to. U principu mozes da cackas u XP-u po polisama i omogucis da Guest nalog bude otkljucan ali ti onda ne bih preporucio da ides na net :D... e da jos nesto... ne znam tacno gde u setovanju za mreznu kartu pod Win 98 treba da instaliras i Client fom Microsoft networks ako ti to vec nije instalirano inace od svega gore nema nista :)... sta da ti kazem... zabavi se... mreze su cudo :)
Pozdrav!
:: :: E sve je to super ali mene interesuje da li moze da se povezu kompovi sa operatvnim sistemima xp i 98 i ako mogu da li je postupak isti i da li ce se medjusobno videti racunari i serovani folderi u njima :: :: Verovatno moze. Pokusavao sam ovo desetak puta i nikad mi nije uspelo :: Prati Diabolique-ova (ko ti je bio kum, ne mogu da te zapamtim) uputstva a pored toga trebas jos da das imena racunarima i pri tom ne smeju biti ista :: Workgroup mora biti isti.
Mogu da se umrezavaju svi poznatiji operativni sistemi za racunare, PDA, mobilne telefone, satelitske risivere itd... koji imaju adekvatnu mreznu podrsku. Dakle WIN 95, 98, ME, XP home, PRO, OSX, LINUX, Windows mobile, Symbian i da ne nabrajam vise. Jedini su problem TIPS & TRICKS kojih ima toliko da vas danima mogu vrteti u krug. Vidim da je gospodin Arsen vec postavio novi post, sa novim problemom i cini mi se da ce u narednih par dana postaviti jos koji ...
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.