Ako na jednom kompu koristim maksimum down i up a net delim sa drugim da li ce kada pokrenem net na drugom da se to ravnomerno rasporedi? Hocu da kada u istom momentu koristim oba podjednako budu u mogucnosti za resursima. Da li ako mi crkne dobiveni ruter od telekoma mogu da kupim neki bolji na svoju ruku i da njega samo povezem na liniju ili mi treba neka specijalna podesavanaj i dozvola telekoma?
Kada jedan komp koristi puni kapacitet dl-a, drugi će lagano povećavati svoj dl samo ukoliko ovom prvom opada dl iz nekog razloga i vremenom se izjednače i skidaju približno istom brzinom. Takođe brzina će ti zavisiti i od samog servera tj. da li je isti raspoložen da pusti veći protok ka tebi (a uglavnom jeste). To je moje lično zapažanje. Koliko se sećam drugar sa berze je spominjao da postoje ruteri(skuplje varijante) gde možeš da odrediž za svaki komp max brzinu dla i ula.
Pa gusice ti se tako racunari medjusobno, ako ne prvom pustis recimo neki film sa youtube pa kliknes da nesto otvoris na drugom oni ce se medjusobno gusiti i nikada nije isti protok Prilicno mi je poznata ova problematika sa deljenjem iste kolicine veze izmedju racunara u mrezi i niti jedan program (razni limiteri) ne chepi vezu podjednako pa sam to resio instalacijom mikrotika na posebnom pentium I racunaru (samo kuciste znaci 20e) preko koga ide NET i jedino on limitira tacno vezu koliko stavis za upload ili DL mozes i lokalnu mrezu da ogranicis i nece da propusti vise. (mogu i ruteri Cisco itd.. ali su to skuplja resenja). Jedino sam ovim resenjem bio zadovoljan, samo sto je kod mene veci broj racunara.
KAO STO TI JE REKAO PAJSGUDGUD, DAKLE GENERALNO CE TI SE PROTOK POSLE NEKOG VREMENA ZAJEDNICKOG `POVLACENJA` IZJEDNACITI. ZAGUSENJA SU MOGUCA, ALI SUMNJAM DA CES TO UOPSTE I PRIMETITI. TACNA OGRANICENJA DAJES SA RUTERIMA KOJI U OKVIRU OPCIJE QoS MOGU DA DEFINISU TACNU RASPODELU ILI LIMITIRANJE INTERET SAOBRACAJA. NAJJEFTINIJA VARIJANTA I NAJLEGENTNIJA JE ASUS 520gc RUTER, KOME UBACIS DD-WRT LINUX I ONDA MOZES DA SE ZEZAS KAKO HOCES.
DAKLE, ZAVISNO OD OBIMA I OZBILJNOSTI KORISCENJA INTERNETA. AKO SE SVODI NA KUCNU UPOTREBU, TJ DELJENJE NETA IZMEDJU TEBE I UKUCANA, ONDA JA TU NISTA NEBIH DIR`O. A AKO HOCES ZA NESTO OZBILJNIJE I PROFESIONALNIJE, ONDA SAMO MIKROTIK ILI JOS BOLJE DD-WRT. Baby BM
EDIT: U OKVIRU QoS (QUALITY of SERVICE) MOZES DATI I NIVO PRIORITETA RESORSA, TAKO DA ODREDJENE MASINE MOGU IMATI PUN PROTOK I NAJVISI NIVO PRIORITETA, A NEDEFINISANIMA IDE SVE ONO STA OSTANE.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647019. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.