Naime, na adapteru za ovaj uredjaj pise da je 9V, 800mA. Probao sam da izmerim, ali unimetar kaze da ima 12V. Naizmenicne struje, iako na adapteru to nigde ne pise. Nebitno, AP lepo radi kada je direktno prikljucen na adapter.
Sada sam resio da ga premestim i da ga napajam preko POE. Kupio sam 55 metra kabla, povezao adapter, kabl, splitere i AP, ali on nece da radi!
Unimer i dalje pokazuje naizmenicni napon od 12V na kraju kabla, ali AP samo zasvetli (sve lampice), a onda se ukljuce samo Power, SYS i WAN i onda se resetuje i sve ispocetka.
Kada probam sa kablom od 5 metra, sve lepo radi.
Medjutim, kada ovaj dugi kabl od 55 metra prikljucim na sobni WR340g, on radi bez problema!
Pretpostavio sam da je problem sto kad AP inicijalizuje WLAN, povuce struje vise nego sto preko kabla moze da se prenese, pa se zato gasi, a ovaj sobni ima manju snagu signala, pa mi nije potrebna veca struja.
Moje pitanje je sledece: za AP-ove koji rade sa jednosmernim naponom nije problem - kupim adapter od petnaestak V, na kraju kabla stavim limiter napona na 9V i sve je OK. Medjutim, kako da se odradi ovo sa naizmenicnim naponom? Nisam siguran da 7809 ili tako neko kolo moze da radi sa naizmenicnim naponom...
Jedno od resenja je da otvorim AP i da u njemu nakon greca stavim stabilizator, ali mi se ovo ne radi zato sto necu da gubim garanciju na uredjaj.
Mogu li da uzmem neki 12V adapter i skinem grec i da se nadam da ce napon na kablu pasti dovoljno da ne naskodi AP-u (iako unimer ne pokazuje ni najmanji pad napona)?
Ima li neko ideju ili konkretan predlog? Guglao sam, ali nigde nisam uspeo da nadjem nijedan clank koji se odnosi na naizmenicno napajanje.
iskljucivo za stabilizovanje jednosmernog napona (pozitivnog ili negativnog, 1A, 1.5A). Sto se tice onog adaptera koji daje 15V, ako je pad napona uzrokovan duzinom kabla (a iz onoga sto si napisao reklo bi se da je to problem) onda ova razlika (3V u odnosu na prethodni adapter) ne bi trebala da ugrozi rad uredjaja. Barem sudeci po mom iskustvu sa, recimo, napajanjem nekih antenskih pojacavaca gde je ocitani nominalni napon napajanja takodje bio znatno veci od `normalnog`. Imaj u vidu i to da razni voltmetri (`unimeri`) prikazuju rezultate merenja na razlicite nacine (vrsni napon, srednji napon) i da naizmenicna komponenta struje moze da utice na ocitavanje vrednosti jednosmernog napona i obratno. Ima jos jedna stvar: zavisno od konkretnih dimenzija i konfiguracije prostora u kojem serasprostire ova tvoja `budzevina`, mozda bi bilo moguce produziti onaj deo adaptera koji `ide` na 220V~ a kraj koji nosi jednosmerni napon da bude snabdeven kablom manje duzine.
mozda je to i najbolje ali ako bas hoce poe onda moze da napravi svoj extractor od jednog greca sa kondenzatorom posle kojih bi dolazio regulator pa odatle u ap
Ali izgleda da nisam najbolje objasnio: ja sam merio napon i nisam video da postoji IKAKAV pad napona, kao sto rekoh - i na pocetku kabla i na kraju kabla je napon 12V ( odnosno 11,93V). Koristim Fluke unimer, tako da ne verujem da me on vara.
Ponovicu - NIGDE ne postoji jednosmerni napon (osim u samom uredjajuAP-u). Adapter daje naizmenicni napon, dakle u njemu nema greca i kondenzatora, vec postoji samo trafo. Deo za AC/DC konverziju je u samom AP. Da nije, sve bi bilo mnogo lakse.
Znam da je najkvalitetnije resenje da stavim produzni kabl do AP i tu direktno ukljucim adapter, ali prostor kojim ce prolaziti kabl nema mogucnosti za tako nesto.
Jesi li merio sa spojenim i ukljucenim ap-om ili samo sa na kablu bez ap-a? Pad napona i neces imati bez ukljucenog potrosaca tj. ap-a tj. ako ne protice struja kroz kabl.
Mozda bi ti pokazao 9V kada bi merio na opsegu za jednosmerni napon jer iz adaptera izlazi jednosmerna struja i u vodu za napajanje ide jednosmerna struja i u ruteru nema greca koji ce to da ispravi jer je njegova naponska jedinica predvidjena da radi sa dovedenim jednosmernim 9V naponom. Adapter (adaptacija - prilagodjavanje) upravo u sebi ima trafo, grec, filterske kondenzatore i mozda stabilizator da bi izvrsio adaptaciju - prilagodjavanje sa visokog (mreznog) naizmenicnog napona ma nizi jednosmerni napon. U ruteru nemas nikakvu AC-DC konverziju, da je ima, do njega bi isao mrezni 220V vod i u njemu bi bio i transformator. Drugim recima, kupi ili napravi, mada bolje je da kupis, adapter na 9V, poboljsaj mu stabilizaciju napona i sa njega namesti da se napaja ruter preko POE ako uopste moze da se napaja (podrzava POE) tj ako nema prevelikih gubitaka kroz vod pa na kraju nema dovoljno struje da radi.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Da, merio sam sa prikljucenim AP i upravo zato mi i nije jasno zasto nema pada napona (znam da je za pad napona potrebno da protice struja). Gremlini. :)
@MilosNBG
Izgleda da nisi citao lepo moj post. Ovaj AP se napaja NAIZMENICNIM naponom. Adapter nije AC/DC, vec AC/AC. Ako ne verujes, imas na sajtu prozivodjaca: Output: 9VAC / 0.8A Linear PSU Isto to pise i na samom AP-u. 9V 50-60Hz 800mA
Kada merim na opsegu za jednosmerni napon, ne moze da pokaze nista, zato sto ovaj napon i nije jednosmeran.
Hvala ti na trudu, ali nema potrebe da mi objasnjavas sta je AC, a sta DC, nije to ono sto mene muci.
Resio sam da uzmem 15V AC/DC adapter i na njemu skinem grec, kondenzatore i da takav AC napon dovedem na AP. Neki pad napona mora da postoji, cak iako ga unimer ne pokazuje (a zasto, pojma nemam), a obzirom da uredjaj radi i na 12V, iako je sertifikovan za 9V, siguran sam da mu nece biti nista. U svakom slucaju, probacu pa sutra javljam sta sam uradio.
Pa tako brate kazi, daj punu oznaku adaptera pa da znamo sve sto treba da se resava problem Samo vodi racuna sa strujom novog adaptera, generalno, znas i sam onda sta moze da se desi... Aj pa javi, ako ne uspe da dalje mozgamo
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Ja koliko znam taj uredja nema mogucnost POE. Ako pokusavas da nesto napravis u kucnoj radinosti, najverotanije ces na kraju nesto spaliti i poslati uredjaj u vecan lovista. Razmisli sta radis i da li je to ipak izvodljivo.
Nema POE, nego kablom samo sprovodim napajanje do AP, a tamo ga ekstraktujem iz kabla spliterom i ukljucujem u klasicno napajanje AP-a. Citaj pazljivo sta sam napisao. :)
Izvini, nisam skapirao sta si hteo da uradis, pa je takav i moj odgovor. Ako sam sada dobro razumeo, onda mislim da ti je bolje resenje ne adapter sa vecim naponom nego sa vecom amperazom. Pokusaj da nadjes adapter koji ce biti deklarisan na 1.5A. Mislim da ce ti to resiti problem. U svakom slucaju bice interesantan krajnji ishod tako da bi bilo dobro da ako resis problem javis sta je pomoglo.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.