Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Koji wirelles ruter?
STRANA 1 OD 1
tanjabgd Koji wirelles ruter? 31.05.2009. 21:22 T17730

status: user
broj poruka: 10

Situacija je sledeca.Za neki dan dobijam kablovski internet.U pitanju je kuca koja je renovirana i od nje napravljeno vise stanova.Modem bi bio postavljen na prvom spratu.Plan je da komsije sa prizemlja i sa drugog sprata dele internet samnom a koliko sam pretrazivala to se moze postici tako sto kupim wirelles ruter i u svaki komp ubacimo po wirelles karticu.E sad koji ruter mi preporucujete sobzirom na to da treba da omoguci domet u 3 stana(betonske ploce,zidovi)?Gledala sam neke cene ali sam zbunjena jer se krecu od 30/tak e za TP LINK pa do 80/tak e za Linksys.Znaci treba mi nesto sto ce omoguciti normalan internet a da ne pucam bas gomilu para.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic .. 31.05.2009. 21:38 #118154

broj poruka: 18996
pa, obzirom na situaciju, preporucio bih ti Linksys, jer je najbolji za Wireless, ne znam koliko bi ti cena odgovarala, e sada, u principu, i TP link ce ti vrsiti posao, ali naravno, on je na drugom mestu, on je best bye varijanta..

tanjabgd ... 31.05.2009. 21:47 #118157

A koji model Linksysa posto ih ima dosta
imarkovic ..pa evo, recimo ovaj 31.05.2009. 22:10 #118168

WRT54G2 - cena mu je oko 6.000, ima ga u Gigatronu

http://www.techpedia.biz/wp-content/uploads/2008/09/Linksys_wrt54g2_5.jpg

https://www.pacificgeek.com/productimages/xl/LICWRT54G2-RM.jpg

ili Netgear, on je isto odlican,, ima ga u VipHouse, cena je slicna.

WGR614EE
http://www.avelmak.sk/img_items/3/35/357/35760.jpg

http://www.intron-electronics.com/photos/715_wgr614.JPG
http://itsvet.com/kategorija/ruteri/comp_comp_router

uz to sve ti takodje trebaju PCI wireless kartice na svim kompjuterima, ako uzimas Linksys, ja bih ti preporucio isto i njihove W kartice..
tanjabgd ... 31.05.2009. 22:20 #118172

Hvala na odgovoru,imam jos jedno pitanje.Da li bi bolji signal bio ako se kompjuteri povezuju sa ruterom wireless karticama ili utp kablovima posto je raspored takav da kablovi ne bi mnogo smetali?
ljuki Re: ... 31.05.2009. 22:32 #118174

broj poruka: 324
Pitanje ti je malo konfuzno, ako postoji mogucnost da ih umrezis Utp kablovima drugacije resenje nemoj traziti kupis neki TP-Link 8-port-ni Switch za 1xxx dinara 30-40 metara UTP kabla ispovezujes to 5 puta jeftinije a duplo bolje.

:: Hvala na odgovoru,imam jos jedno pitanje.Da li bi bolji signal bio ako se kompjuteri povezuju sa ruterom wireless karticama ili utp kablovima posto je raspored takav da kablovi ne bi mnogo smetali?
NMY potpuno tacno... 31.05.2009. 22:45 #118176

broj poruka: 1509
Ljuki je potpuno u pravu, i ne samo da ti je bolja konekcija, manji ping nego je mnogo jeftinije i pritom vam niko ne moze upasti u vasu mrezu, kao recimo sto moze preko wireless-a ako ne ogranicite MAC adrese...

Plus, za povezivanje preko LAN-a ne treba nikakav drugi hardware osim jednog Switch-a i nekoliko metara kablova (zavisi od polozaja racunara u stanovima)...

SONY VAIO VGN-FW285J

imarkovic .. 31.05.2009. 22:48 #118177

najbolji moguci signal se ostvaruje KABLOVIMA, ali Wireless (bezzicno) podrazumeva resenje bez kablova, u svakom slucaju, vazdusni signal je UVEK losiji od ZICNOG...ali ako nema nekih extra debelih zidova izmedju korisnika, Wireless ce ti funkcionisati sasvim ok.
tanjabgd ... 31.05.2009. 23:03 #118179

Hvala svima na odgovorima.Ne znam ni ja sama sta da radim,dvoumim se,kablovi su izvodljivi ali mi je to razvlacenje malo komplikovano i nervira me a sa druge strane cena opreme za wireless nije strasna posto se naplata deli na nas troje.U svakom slucaju primat mi je kvalitet signala i interneta tako da cu razmisliti i o kablovima ako je bolji.
imarkovic ..NMY 31.05.2009. 23:04 #118180

::Ljuki je potpuno u pravu, i ne samo da ti je bolja konekcija, manji ping nego je mnogo jeftinije i pritom vam niko ne moze upasti u vasu mrezu, kao recimo sto moze preko wireless-a ako ne ogranicite MAC adrese...

::Plus, za povezivanje preko LAN-a ne treba nikakav drugi hardware osim jednog Switch-a i nekoliko metara kablova (zavisi od polozaja racunara u stanovima)...

da, tacno, to stoji, samo sto je devojcica napomenula da je potrebno da deli internet konekcije, a to ne moze sa switch-om, nego je potreban router switch..
H-nitro yo 01.06.2009. 03:37 #118198

broj poruka: 1973
Ma bre linsys su najrasprostranjeniji ruteri ali kako se kvare o beoze sacuvaj moj kolega bivsi ih je izmenjao 10-ak najmanje, a da je dobra marka jbg dobro radi sali nema kod njega mali kvar ili radi ili ne, a kad se dobro upuca i kad se gadja preko antena nema mnogo delay-a ako je utp na 100% ovaj je na 98% ali ipak i ja mislim tj slazem se sa momcima da treba da uzmes `zicni` lepo cat6 cap cap i gotovo a jos nemora neko da ti upada u mrezu, e sad ako te mrzi da razvlacis kablove uvek je skuplja varijanta tu...

Dont drink and drive take joint and fly

djmilos alo 01.06.2009. 22:10 #118299

broj poruka: 35
Imam ASUS W530g-V2. Odlicna iskustva cena mu je oko 3700 din. u gigatronu.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646997.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs