A to je da mi objasnite kao laiku da li i kako ja mogu u mrezi od par racunara da uradim neke osnovne stvari kao sto su udaljeno gasenje, prosledjivanje poruka, fajlova i tome slicno. Hajde cikam vas sada :-) Sta mi tu sve treba a da nije komplikovano i da moze svkao da shvati i uradi? Hvala na trudu!
ali shutdown -i mi na browse kaze nema directory services a matcode mi kaze ne moze da se poveze sa udaljenim racunarom iako ga nadje a sve zbog sifre a on nema sifru
shudown -i i matcode su jedna te ista stvar, samo sto je ovo prvo vec u masini i microsoft-ovo, zato sam postovao. nema directory sevices jer nemas server u toj mrezi, u tom slucaju trazis masinu po imenu (ukoliko je ista workgroup-a) ili po ip adresi. medjutim, dobices istu gresku kao i sa matcodom, iz sigurnosnih razloga. zamisli da sednem na klupu sa laptopom blizu neke firme i krenem da im gasim racunare? ukoliko nemas server, moras imati ti administrativne privilegije na svom lokalnom nalogu, plus moras imati isti takav nalog na svim masinama koje gasis, plus to ne moze biti nalog bez sifre, jer je to poprilican propust i javlja ti access denied... eto tako...
nikako da doguram do petsto
:: ali shutdown -i mi na browse kaze nema directory services a matcode mi kaze ne moze da se poveze sa udaljenim racunarom iako ga nadje a sve zbog sifre a on nema sifr :: :: ::
mozes li mi reci na primeru dva racunara sta mora biti namesteno da ovo mogu da radim sa jednog na drugi? imam isti workgroup a razlicita imane racunara i razlicite ip adrese, ni jedan nema sifru odnosno ulazi u windows xp bez ikakavog ukucavanja automatski radi internet na oba i obe se pinguju i mogu da sharujem podatke.Na oba je nod32 verzija 3 i namesteno je share u firewall za sve ona auto opcija za racunar u mrezi. Kako sada da namestim i to da mogu da prosledim poruke i ove osnovne komande?
:: :: shudown -i i matcode su jedna te ista stvar, samo sto je ov :: prvo vec u masini i microsoft-ovo, zato sam postovao :: nema directory sevices jer nemas server u toj mrezi, u tom slucaj :: trazis masinu po imenu (ukoliko je ista workgroup-a) ili po ip adresi :: medjutim, dobices istu gresku kao i sa matcodom, iz sigurnosnih razloga :: zamisli da sednem na klupu sa laptopom blizu neke firme i krenem da im gasim racunare :: ukoliko nemas server, moras imati ti administrativne privilegije na svom lokalno :: nalogu, plus moras imati isti takav nalog na svim masinama koje gasis, plu :: to ne moze biti nalog bez sifre, jer je to poprilican propust i javlja ti access denied.. :: eto tako.. :: :: nikako da doguram do petsto :: :: :: ali shutdown -i mi na browse kaze nema directory services a matcode mi kaze ne moze da se poveze sa udaljenim racunarom iako ga nadje a sve zbog sifre a on nema sifr :: :: :: :: :: ::
evo, recimo ivica i marica... ivica hoce marici da ubije masinu jer ova skida muziku i ivica ne moze da igra omiljenu igru online nesmetano
ivica i marica su, pretpostavaljam, sa administrator privilegijama... ivica mora sebi da lupi sifru (mada bi mogao i marici) iz control panela-users, a da je ne bi ukucavao pri startovanju windows-a neka ode u cmd i napise control userpasswords2, stane na svoj nalog, skine stikleraj sa `user must...`, ukuca svoju sifru i to je to... sada neka ode kod marice i u my computer-desni klik-manage-users... doda sebe i svoju sifru i mora da bude member of administrators
sada neka ivica ode u svoju sobu i u cmd kuca shutdown -i ne klikne na browse nego ide na add i doda ili marica u listu ili maricinu ip adresu doda nesto u comment da bi dobio ok i to je to, posle klika ona masina ide na spavanje
sto se messengera tice, microsoft je od sp2 pozatvarao svoje regularne servise za to jer su predstavljali crnu rupu, tako da ti ostaje da skines nesto malo ili nesto veliko za tu svrhu, RUThere, Tonic, Outlook LAN, itd...
:: mozes li mi reci na primeru dva racunara sta mora biti namesteno da ovo mogu da radim sa jednog na drugi? imam isti workgroup a razlicita imane racunara i razlicite ip adrese, ni jedan nema sifru odnosno ulazi u windows xp bez ikakavog ukucavanja automatski radi internet na oba i obe se pinguju i mogu da sharujem podatke.Na oba je nod32 verzija 3 i namesteno je share u firewall za sve ona auto opcija za racunar u mrezi. Kako sada da namestim i to da mogu da prosledim poruke i ove osnovne komande?
nece :-( sve sam tako namestio ali nista se nije promenilo sve isto i ne radi
:: evo, recimo ivica i marica.. :: ivica hoce marici da ubije masinu jer ova skida muziku i :: ivica ne moze da igra omiljenu igru online nesmetan :: :: ivica i marica su, pretpostavaljam, sa administrator privilegijama.. :: ivica mora sebi da lupi sifru (mada bi mogao i marici) iz control panela-users :: a da je ne bi ukucavao pri startovanju windows-a neka ode u cm :: i napise control userpasswords2, stane na svoj nalog, skine stikleraj s :: `user must...`, ukuca svoju sifru i to je to.. :: sada neka ode kod marice i u my computer-desni klik-manage-users... dod :: sebe i svoju sifru i mora da bude member of administrator :: :: sada neka ivica ode u svoju sobu i u cmd kuca shutdown - :: ne klikne na browse nego ide na add i doda ili marica u listu ili maricinu ip adres :: doda nesto u comment da bi dobio ok i to je to, posle klika ona masina ide na spavanj :: :: sto se messengera tice, microsoft je od sp2 pozatvarao svoje regularne servise za t :: jer su predstavljali crnu rupu, tako da ti ostaje da skines nesto malo ili nesto velik :: za tu svrhu, RUThere, Tonic, Outlook LAN, itd.. :: :: :: :: :: :: :: :: mozes li mi reci na primeru dva racunara sta mora biti namesteno da ovo mogu da radim sa jednog na drugi? imam isti workgroup a razlicita imane racunara i razlicite ip adrese, ni jedan nema sifru odnosno ulazi u windows xp bez ikakavog ukucavanja automatski radi internet na oba i obe se pinguju i mogu da sharujem podatke.Na oba je nod32 verzija 3 i namesteno je share u firewall za sve ona auto opcija za racunar u mrezi. Kako sada da namestim i to da mogu da prosledim poruke i ove osnovne komande?
koje su verzije tih xp-ova? koju gresku izbacuje? idi u start-run kucaj secpol.msc na marici pogledaj u local policies, user rights assignment kome je dozvoljen force shutdown from remote system
:: nece :-( sve sam tako namestio ali nista se nije promenilo sve isto i ne radi
Kako to ne moze nekim programom koji ce sve da uradi sam, ovo nije prosto resenje kada ima gomilu koraka a to obican korisnik ne moze da zna :-( kako sam mogao da fino namestim mrezu a ovo ne mogu?
Kad pokrenem shutdown -i i namestim ip tog racunara on posle samo ugasi prozor i to je to bez efekta na bilo sta probano na oba racunara. podesavao ne podesavao ne daje nikavu gresku samo tako kao nesto uradi i izadje.
matcode kaze uvek i sa podesavanjem i bez podesavanja connection failed a kada hocu da se ulogujem kaze wrong pass a sve sam dobro ukucao
gresku ti prijavljuje, samo je ne vidis, zato sto ne kucas shutdown -i u cmd-u, nego u start-run... prvo startuj cmd iz start-run pa onda kucaj shutdown, tako ces videti gresku
drugo, port 135 mora da ti bude otvoren, inace sipak ako ti radi neki firewall, remote registry service mora da ti bude startovan
trece, mozes da to uradis i preko remote desktopa, vnc-a
cetvrto, gde ti kaze wrong pass? nesto si zeznuo kod autologon-a
peto, zamisli koliki bi sigurnosni propust bio da ovo mozes lako da uradis?
ako neces da se drndas sa userima, dozvolama i ostalim stvarima, instaliraj vnc neki, ultravnc recimo i radi sta hoces
Pa u Win-u je jednostavno dobiti samo BSOD, za sve ostalo covek mora da se muci. Sve to sto ti zelis jednostavno da uradis i nije bas tako jednostavno, moras ispuniti gomilu preduslova i podesavanja. Naravno potrebno je i dobro poznavanje podesavanja mreza tako da od jednostavnog resenja nema nista.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.