Pozdrav forumašima, moje pitanje je vezano za naslov odn. jel moguće namestiti Wake On Lan preko adsl veze sa dinamičkom ip adresom. Pristup netu je preko adsl rutera od sezampro-a, marke conexant. Iinteresuje me šta treba podesiti u ruteru ako je moguće to izvesti, inače to mi je potrebno kako bi daljinski pristupio ćaletovom računaru a da ne moram da ga cimam da uključuje računar. Može i neki savet šta je najbolje uraditi. Za daljinski pristup koristim TeamViewer, koji je odličan samo mi je potrebno da mogu da uključim računar preko mreže. Unapred hvala na odgovorima
If your service provider assigns you a dynamic IP address (most do), you will need to register with a dynamic DNS service (like DynDNS) and follow their instructions for keeping your registration up to date. Once registered, you will be able to use a DNS name (like myhouse.dyndns.org) to send WoL packets across the Internet.
Ako nema, za wake on lan ti je potrebno da ukljucis port forward za UDP port 7 ili 9 (u zavisnosti od mrezne).
Sto se tice dinamicke ip adrese, neki adsl ruteri imaju mogucnost da rade update IP adresa na DynDNS ukoliko dodje do promene iste. Ako ti ruter ima tu mogucnost idi na https://www.dyndns.org i kreiraj nalog i napravi svoj host (npr. caletovamasina.dyndns.org) a onda konfigurisi ruter da radi update za taj host sa nalogom koji si kreirao.
Sto se konfigurisanja racunara tice, ovo nisam radio sa XP-om vec sa Linux-om tako da tu nemam sta da ti kazem.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647019. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.