Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
ADSL na vise racunara-ograniciti protok
STRANA 1 OD 1
starwriter ADSL na vise racunara-ograniciti protok 15.04.2009. 07:54 T16795

status: user
broj poruka: 73
Pozdrav svima.
Radim u jednoj manjoj ustanovi kulture i kako muku mucimo sa budzetom sve moramo raditi sami tj nemamo para za angazovanje neke firme.
Elem, sta me muchi....dobijamo ADSL danas i imam par pitanja u vezi umrezavanja.
Umrezena su mi 5 racunara (racunari su mi povezani povezani putem swich-a.), hteo bih da na internet povezem samo 3 (ne bih da mi na ostala dva svrljaju net-om) ali tako da jedan ima najveci protok a druga dva da limitiram sa protokom.
Da li je to moguce uraditi ili kako?
Milan

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
darkoc78 re: 15.04.2009. 08:49 #108378

broj poruka: 467
Treba ti ruter za tako nesto, e sad ako od firme od koje uzimas ADSL dobijes ruter to ce ti biti super (ili ako mozes da trazis da ti daju ruter, ucini to definitivno), a ako dobijas samo modem onda ces morati ruter da kupis posebno. Mislim da nisu nesto ekstra skupi.
starwriter dopunsko pitanje:) 15.04.2009. 09:17 #108379

thanks
hm..mogu li za pocetak, dok ne kupimo ruter, instalirati net limiter..na svakom racunaru..i tako ograniciti protok?

CrowBgd ... 15.04.2009. 10:49 #108382

broj poruka: 1376

Net limiterom ces ga oganiciti s tim da svaklo moze da skine limit jer nema pass.
darkoc78 re: 15.04.2009. 12:00 #108389

Ne znam kakva je tvoja mreza i kakav ces adsl uredjaj i uslugu dobiti ali cini mi se da bez rutera neces moci da koristis internet na svim racunarima tj. u lokalnoj mrezi jer bi u tom slucaju morao od provajdera da dobijes 5 ip adresa sto ja mislim da nije moguce, neka me neko ispravi ako gresim. Jedna od svrha rutera i jeste to da vise racunara moze da se `sakrije` iza jednog ip-a.

edit:
Ne 5 ip adresa nego 3, izvinjavam se na gresci.
Plamen re... 15.04.2009. 12:40 #108392

broj poruka: 2836
Gledaj ovako. Ja kuci imam 2 racunara i umrezeni su Na 1. racunaru imam wireless net. Samo sam sherovao konekciju i imam na 2. racunar net. To ces moci isto i ti da uradis. Na tom racunaru, na kom imas NET, sheruj konekciju i to ce raditi, tj imaces net na svim racunarima. E sad ne znam kako da imas na 3 kompa net a na 2 da nemas. Mislim da je moguce i to. Nije potreban nikakav ruter. Imam drugara koji se bavi time (net, umrezavanje...itd), on je meni sve to zavrsio. Pitacu ga kako da podesis sve to pa ti javljam.
Equinoxe Re: re... 15.04.2009. 12:42 #108393

broj poruka: 12057

Nije potreban ruter....ako nekome nije problem da računar sa šerovanom konekcijom bude nonstop upaljen kako bi ostali imali net......ruter je i ujak i strina i kum.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

:: Gledaj ovako. Ja kuci imam 2 racunara i umrezeni su Na 1. racunaru imam wireless net. Samo sam sherovao konekciju i imam na 2. racunar net. To ces moci isto i ti da uradis. Na tom racunaru, na kom imas NET, sheruj konekciju i to ce raditi, tj imaces net na svim racunarima. E sad ne znam kako da imas na 3 kompa net a na 2 da nemas. Mislim da je moguce i to. Nije potreban nikakav ruter. Imam drugara koji se bavi time (net, umrezavanje...itd), on je meni sve to zavrsio. Pitacu ga kako da podesis sve to pa ti javljam.
CrowBgd .. 15.04.2009. 15:00 #108422

broj poruka: 1376

...a ne mozes ograniciti na 4 portnom ruteru 1 lan na volko jedan na nolko
grobSM Mikrotik ^^ 15.04.2009. 16:40 #108450

broj poruka: 76
S`tim shto ja ne znam kako ce ti to sljakati posto kod adsl-a imas valjda 32 simultane konekcije ... pa ono kopka me malo kako ce to da sljaka . Mada kapiram da ce biti ok. U mikrotiku imas i priotiziranje servisa , ogranicavanje brzine po racunaru itd itb ...
darkoc78 re: 15.04.2009. 17:34 #108456

Ja sam prvenstveno mislio na neko kvalitetno resenje jer je covek rekao da radi u nekoj ustanovi i kontam da za tako nesto ipak treba da se izbegne neko kvazi rutiranje tipa win sheringa. Mislim da je bilo koji ruter mnogo bolje resenje od toga. Naravno, treba izabrati pravi uredjaj u skladu sa potrebama i mogucnostima.
VMARC DDWRT 15.04.2009. 20:38 #108483

broj poruka: 9420
Najjeftinija ti je solucija:

Router Asus WL-520GC kosta cca 4000 din.
U njega ubacis DDWRT linux umesto fabrickog softvra (za ovu akciju ce ti trebati instalacioni CD koji dobijas uz ruter)

DDWRT moras skinuti full verziju krekovanu, da bi dobio punu QoS (Quality of Service) podrsku. Standardna besplatna verzija sa sajta ti nudi ogranicenje protoka samo po 4 LAN porta (brzinu sam definises po portu) ali ti ogranicava brzinu kompletnog porta, dakle i interneta i LANa i(ili) mozes da ogranicis samo ulaznu brzinu za WAN. Ako ti ovo odgovara u nekoj kombinaciji, onda mozes i tu freeware verziju sa sajta. Sa krekovanom full verzijom, dobijas kontrolu protoka po MAC adresi, LAN portu ili Wlan konekciji sa punom kontrolom prioriteta i sveg ostalog sta pozelis. Dakle i WAN, LAN i WLAN mozes raditi jednostavno sve sta zamislis.

Uostalom poseti https://www.dd-wrt.com i sve ces vrlo lako provaliti.

Sve ove varijante rutera dobijene od strane provajdera jednostavno zaboravi. Sa njima ne mozes uraditi nista. Bilo kakvim NET limiterima takodje...

Baby BM

starwriter hvala 16.04.2009. 11:04 #108573

pvo da se svima zahvalim na iscrpnim odgovorima.

Elem, u pitanju je HG520s ADSL ruter oji dobismo od Telekom-a.
Sada cu natenane da procitam vase odgovore i pokusacu da nekako resim nas problem.
U svakom slucaju, ukoliko uspem da uradim ono sto sam zeleo, postavicu post kaok sam do toga tacno dosao, mozda ce nekom zatrebati.
Hvala svim jos jednom, a ukoliko neko ima jos neki predlog ili ideju zahvaljujem unapred
.
Milan

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs