Jednom wireless provajderu ovde u Nisu sam poslao mail da mi kazu sta mi treba od opreme da bih kod njih mogao da koristim net. Oni su mi napisali sledece: Mi koristimo opseg frekvencija na 5.4GHz i Mikrotik OS tako da je potrebno da oprema odgovara tim standardima.
Sto se tice specifikacije opreme koju koristimo ona izgleda ovako:
Volt plus P5524 - antena Wistron CM9 miniPCI - wireless kartica Mikrotik Routerboard 411- ruterboard sa licencom level 4 E sad, ta oprema kod njih je preko 200e. mogu li ja negde naci neku jeftiniju varijantu, drugog proizvodjaca ili tako nesto da me izadje do 100e i da onda kod njih placam net. Hvala
Wistron Neweb CM9 Wireles MiniPCI - 34E Grid antena 23.5 dBi za 5.4-5.7 GHz - 45E U.FL na N(m) kablić dužine 15cm 8.00 MikroTik RouterBOARD 411 - 48E MikroTik ku?ište (interno) za RB/133C - RB/411A/AH - 15.60
sa PDV oko 160E
Ako ti je komp blizu prozora onda TP-Link TL-WN553AG Wireless PCI adapter 802.11a/b/g 54Mb/s - RP-SMA(ž) konektor za eksternu antenu, 2.4GHz i 5.xGHz, Atheros chip, eXtended Range(TM), 64/128/152-bit WEP 30.22E ili to ubudzis u neku kantu pa na krov + antena i kabl RP-SMA na N...
Ima kabl za antenu od 3m, pa direkt iz kompa kroz prozor na antenu.
CFD-200 kabl RP-SMA(m) na N(m) dužine 3m kom 9.84 CFD-200 kabl RP-SMA(m) na N(m) dužine 5m kom 11.28
za ovu karticu bas i ne pise u opisu da sa njom radi mikrotik, a to bi jedino bilo kulturno napraviti kao ruter. Neka stara jeftina kanta + lan karta + wan karta i montiras je ispod prozora.
kako si ti napisao meni izgleda da ako ISP radi pod mikrotikom moraju i klijenti da budu pod mikrotikom, sto je potpuno netacno ,i ovo ce biti prvi put da cujem da klijente kace na 5Ghz (u sustini moze ali nema potrebe u nekim normalnim uslovima). ali ako vec moras da imas opremu na 5Ghz najjeftinija varijanta ti je pci kartica (ne minipci),koja podrzava a-standard tj radi i na 5Ghz,e sad moze biti instalirana u desktop racunaru (laksa varijanta,potrebna antena ,kabel do racunara i kartica recimo TL-Wn652ag)ili ugradjena u mikrotik(teza varijanta,treba malo znanja) koji opet moze biti neka stara masina (u koju instaliras MT i ubacis istu karticu i ako nema lan na ploci jos mreznu karticu) prva varijanta ti je zgodna ako ti s tog prozora vidis antenu od provajdera a ako koji slucajom moras da montiras antenu na krov zgrade itd, tj ako bi antenski kabel bio predugacak onda varijanta pod dva antenu necu komentarisati znas koliko kosta a kako radi neznam e da imas i AP -ove koji rade na 5Ghz to je malo skuplje od pomenute kartice ali je uvek najjednostavnije resenje verovatno glavni linkovi tog ISP-a idu na 5Ghz sto neznaci da se i klijenti kace na 5Ghz,obicno ide na 2,4Ghz da nebi kupio pogresnu opremu moj savet pitaj ti te provajdere jos jednom na kojoj frekvenciji kace klijente
Pitao sam ih, postojeci klijenti mogu i dalje da koriste 2.4ghz, a novim klijentima ne daju bez opreme od 5ghz. Firma je https://www.exe-net.net
:: kako si ti napisao meni izgleda da ako ISP radi pod mikrotikom moraju i klijenti da budu pod mikrotikom, sto je potpuno netacno ,i ovo ce biti prvi put da cujem da klijente kace na 5Ghz (u sustini moze ali nema potrebe u nekim normalnim uslovima) :: ali ako vec moras da imas opremu na 5Ghz najjeftinija varijanta ti je pci kartica (ne minipci),koja podrzava a-standard tj radi i na 5Ghz,e sad moze biti instalirana u desktop racunaru (laksa varijanta,potrebna antena ,kabel do racunara i kartica recimo TL-Wn652ag)ili ugradjena u mikrotik(teza varijanta,treba malo znanja) koji opet moze biti neka stara masina (u koju instaliras MT i ubacis istu karticu i ako nema lan na ploci jos mreznu karticu :: prva varijanta ti je zgodna ako ti s tog prozora vidis antenu od provajdera a ako koji slucajom moras da montiras antenu na krov zgrade itd, tj ako bi antenski kabel bio predugacak onda varijanta pod dv :: antenu necu komentarisati znas koliko kosta a kako radi neznam :: e da imas i AP -ove koji rade na 5Ghz to je malo skuplje od pomenute kartice ali je uvek najjednostavnije resenj :: verovatno glavni linkovi tog ISP-a idu na 5Ghz sto neznaci da se i klijenti kace na 5Ghz,obicno ide na 2,4Ghz da nebi kupio pogresnu oprem :: moj savet pitaj ti te provajdere jos jednom na kojoj frekvenciji kace klijente
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.