Pozdrav svima, treba da namestim wlan u zgradi pa bi mi dobro dosao svaki svet i u vezi kupovine opreme a i neki link sa uputstvom kako to sve da sprovedem u delo. Evo o cemu se radi, komsija na 3. spratu ima telekom ADSL pa smo dosli na ideju da ja zbog nemogucnosti uvodjenja ADSL-a nabavim opremu za wlan. Dakle treba da povezem 2 racunara u mrezu na 3 sprata razlike a nemam pojma koju opremu da kupim za to.
Prvo i osnovno koliko imas ploca iznad sebe tj kroz koliko armirano betonskih elemenata mora da prodje signal. Drugo kakav mu je izlaz sa modema adsl kod komsije to je vazno da vidis kakav je da znas kakav ruter trebas da kupis,ako mu je izlas mrezni to je plus jer imas sada u CT shopu da uzmes bas dobar linksys ov ruter sa dve antene mislim da je 3900 din i taj bi trebao da baci signal. Ako je izlaz sa modema usb tada uzmite adsl ruter ali on je skuplji. Moja preporuka je Linksys jer ga ja koristim a pre njega sam isprobao i druge ovaj mi je ok. ja imam signal kod komsije na dva sprata iznad sebe mada nije full signal ali moze da radi. Naravno tebi ako koristis desktop treba wi fi prijemnik i to moze da se uzme kod linksysa u kompletu ruter i taj mali usb wi fi cena je oko 5400 din, Preporuka moja uzmi od nekoga ruter wi fi instaliraj kod komse i proveri signal kod sebe u stanu,tako smanjujes rizik da bacis pare. Ostalo sta da ti napomenem je kada to sve instaliras da zakljucas mrezu sa tog rutera da se nebi ostali u zgradi sladili... Skromna pomoc od pocetnika,nadam se da ce ti ostali clanovi iskusniji vise pomoci.
A zar ti nije lakse da spustis mrezni kabel do njega? To bi bilo odlicno, narocito ako ima ruter sa varijantom USB/LAN ili sa nekoliko LAN portova... Laksa ti varijanta a i jeftinija cini mi se... A i manji rizik od toga da se desi da signal eventualno pocne nesto da ometa, da se sam gubi i sl. A i 3 sprata nije neko rastojanje, meni od AP do mrezne karte stoji oko 50-60 metara kabla. najbolje ako ste sa iste strane zgrade pa imate diirektnu vezu preko prozora ili terase ili tako nesto.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Hvala za odgovore, komsa ima Huawei MT882, dakle ima i USB i mrezni. Problem je sto nismo na istim strana u zgradi i malo bi bilo bezveze da motam kablove oko zgrade :) Kontam da cemo kod njega samo da ustekamo mrezni iz rootera u komp a ja bih trebao da nabudzim karticu. Na cega bih trebao da obratim paznju kad uzimao uredjaje? Glavni problem je sto kod nas u Mitrovici postoji lista cekanja za ADSL i ljudi koji su podneli zahtev u novembru jos uvek nisu dobili svoje mesto pod suncem i kazu da nece ni biti pre juna, a pitanje je da li ce i tada biti.
Nemam to sam video sada u tc usce u njihovoj prodavnici imaju kompletan program linksys-a ako ti nije daleko trkni tamo rade do 22 h,on je na akciji sada
Malo sam pretrazivao pcberza sajt pa sam naisao na ova 4 uredjaja, sad me zanima koji od jih bi bio najpogodniji za ovo sto meni treba, svaki komentar je dobrodosao:
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.