Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Problem sa wireless routerom
STRANA 1 OD 1
glifaja Problem sa wireless routerom 29.01.2009. 20:55 T15021

status: user
broj poruka: 10
Pozdrav svima!
Lupam glavu 3 dana oko umrezavanja 2 kompa na wireless router tplink TD-W8910GB (ISDN).

Jedan komp ide na ruter kablom a jedan preko wirelessa.

Taj sto ide kablom ima instaliranu vistu. Uradio sam podesavanja po uputstvu, i prvo nisam uspeo da pingujem adresu rutera koja na njemu pise (192.168.1.1). samim tim nisam mogao da udjem u setup routera (preko explorera). onda sam u TCP/IP settingsu stavio automatsko podesavanje IP adrese i preko ipconfiga sam video da je njegova adresa 192.168.0.10, pingovao sam je, komp je nasao vezu sa ruterom. odradio sam setup za router zajedno sa operaterom mog adsl provajdera (u explorer baru sam ukucao 192.168.0.10 da bih je pokrenuo). Covek mi je rekao da sacekam malo i da ruter treba da se konektuje na mrezu. medjutim ni posle sat vremena njemu ne pada na pamet da to uradi. Probao sam i na drugom kompu koji ima xp i ista prica.
Opet sam zvao korisnicki i oladili su me jer nisam kod njih kupio ruter. Aj pomagajte ljudi dok ne napravim prasinu od ovog rutera.

Hvala unapred!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ness1602 re 29.01.2009. 22:16 #93313

broj poruka: 46

Ne znam kakav ti je korisnicki interfejs na ruteru ali ja koristim canyon i kod njega za WAN podesis staticku adresu(kod mene za wireless) ili recimo PPPOE(kod mene pise za ADSL ruter) ili dinamicku(za kablovski). reci kako je kod tebe pa da pronadjemo resenje.
vladarko Da li imaš MSN? 29.01.2009. 22:18 #93314

broj poruka: 4228
Ako je odgovor da, cimni me.

Pozdrav!

Vlada

zzarko Re: 29.01.2009. 22:52 #93319

broj poruka: 128

Ja bih ti savetovao da uradis sledecu stvar:

Udjes na webinterface rutera na adresi koju si pomenuo 192.168.0.10.
Odes na Management>Settings>Restore Defaults.

Dok se resetuje ruter, na mreznoj karti kompa sa LAN kablom stavi da se IP adrese dobijaju automatski.
Kad se bude resetovao dobices neku adresu. Vrlo vervatno 192.168.1.2
Onda ponovo udjes na interface rutera sada na adresi 192.168.1.1 i samo zastitis WL mrezu ili po MAC adresama ili stavis WEP/WAP sta god zelis.

Posto je ADSL u pitanju izaberi iz manija advanced setup PVC sa VPI/VCI 8/35 i edituj ga:
PPPoE LLC
user@provajder
pass
save>
Save/Reebot

Onda dok se on ponovo resetuje i pokusava da se konektuje nadji sa kompa WL SSID verovatno ce ti biti TP_Link ako nisi promenio kada si stavljao zastitu i konektuj se na istu.

Trebalo bi ako su ti kompovi u istoj grupi da se vide ako ima nesto serovano.

vladarko Skoro da je tako... 29.01.2009. 23:03 #93322

1. Pod uslovom da ovaj koji je prvi koristio ruter i podesio ga na 192.168.0.10 nije menjao i korisničko ime i lozinku. Ako je to promenio, samo na reset prema priloženom papirnom/elektronskom uputstvu.

2. Zašto bi uopšte išta podešavao za VPI/VCI? Priključi ADSL na WAN i to je dovoljno, SAMO pod uslovom da se njegov ADSL ruter automatski konektuje.

Pod uslovom da se gore pomenute stvari ne dešavaju, potpuno podržavam ovo što je napisao zzarko

Pozdrav!

Vlada

zzarko Re: Skoro da je tako... 29.01.2009. 23:14 #93325

Ali fora je u tome sto to nije Broadband ruter nego ADSL ruter i ako ga resetuje na fabricke vrednosti izgubice napravljenu PPPoE konekciju i zato mora da edituje PVC VPI/VCI 8/35.

Jer user i pass koji je ranije bio tu sada ga vise nema jer se ADSL autorizuje po useru a ne po MAC adresi kao CableDSL.

vladarko SORRY! 29.01.2009. 23:22 #93327

@zzarko: moja greška, nisam video (tj. nisam znao) da je naveo ISDN ADSL ruter. Takvi ruteri i obično nemaju WAN priključak, jer su sami sebi WAN. :-)

U tom slučaju, u potpunosti stojim iza tvog posta, tj, podržavam sve što si napisao.

Pozdrav!

Vlada
glifaja nista za sad 30.01.2009. 00:27 #93349

Hvala svima na brzoj pomoci!
@zzarko...resetovao sam ruter, i uradio sam ovo oko ip adresa. Nisam zastitio WL mrezu jer ne kontam gde to moze da bude (sa mojim znanjem ne mogu da provalim dal je neka skracenica za to). Uglavnom opet vidi mrezu, ne vidi web. Ne znam dal je ok da DNS bude 192.168.1.1 (po novom)....to je kao IP rutera?
Ima puno nekih zvrcki u ruterovom setupu, recimo:
tu kod ATM/VPC ima nesto`service category` (Ubr without ili with PCR,CBR, non realtime ili realtime VBR)

encapsulation mode??? (LLC/SNAP-BRIDGING i VC/MUX)
authentication method (PAP,CHAP,MSCHAP)
na stranici PPP username/password ima da se stiklira:
PPP IP extension
Use static IP address
Enable PPP Debug mode
itd.

mozda nesto znaci sto sam radio diagnostic rutera, i nije mi prosao PPP server test connection i ping default gateway.
Inace na ruteru svetli lampica ADSL, tu i tamo se ugasi na svakih 5 sekundi.

@ vlada
nisam te nasao na msn, ali hvala puno!

Pozdrav svima i jos jednom hvala

quartz Annex A vs Annex B 30.01.2009. 03:06 #93366

broj poruka: 6
Izgleda da ti nemas ISDN liniju, a imas ruter koji radi samo na ISDN liniji (Annex B). Probaj da ga zamenis za neki drugi sa Annex A (POTS) protokolom. Ili se prijavi kod Lelekoma za ISDN liniju.
glifaja Re:Annex A vs Annex B 30.01.2009. 08:40 #93373

Ne, 100% imam ISDN, uveo sam je pored ostalog zato sto nisu imali tehn. mogucnosti za ADSL za obicne prikljucke na mojoj centrali.
zzarko Re: Re:Annex A vs Annex B 30.01.2009. 09:37 #93375

Vidi, najerovatnije da nije povezano kako treba.

Ti imas ISDN Intracom od Telekoma u koji iz zida ulazi kabal u njega ispod poklopca sa prednje strane ili pozadi zavisi od modela. A onda ti sa prednje strane prikljucujes tel. aparate.

Ono sto treba da uradis je da taj kabl koji dolazi iz zida i ulazi u ISDN Intracom ili sa zadnje strane uredjaja ili ispod poklopca sa prednje strane izvadis i stavis DIREKTNO u ADSL ruter gde se prikljucuje telefonski kabl. Ako to uradis i i dalje ti ADSL lampica na ruteru blinka, napominjem ti da ni u kom slucaju ne sme da blinka ona mora konstantno da svetli(osim kada ga resetujes) onda imas problem sa ADSL signalom iz centrale i moras to da prijavis provajderu.

Probaj to pa se javi, dalje cemo lako.

:: Ne, 100% imam ISDN, uveo sam je pored ostalog zato sto nisu imali tehn. mogucnosti za ADSL za obicne prikljucke na mojoj centrali.
glifaja Re: Re:Annex A vs Annex B 30.01.2009. 09:48 #93377

Imam intracom i na njega su mi prikaceni samo telefonski aparati. Dakle iz zida su izvucena 2 kabla: jedan do intracoma drugi do routera. Tako je bilo i do sada, i ADSL modem koji mi je dao provider je dobro radio, i radi i sad.
Lampica ADSL na routeru ne blinka kad je komp ugasen, nego samo kad se upali. Ali i to kad blinka, ne blinka nesto mnogo, nego nesto tipa 5 sekundi ne blinka pa jednom trepne itd. Ona lampica sto pokazuje LAN (1) non stop trepce.

VMARC Plasim se... 30.01.2009. 09:50 #93378

broj poruka: 9420
Da ce ti jedino konkretno resenje dati tehnicka podrska provajdera. Ponavljm ono sto cesto savetujem korisnicima: UZIMAJTE OPREMU ISKLJUCIVO OD ISP PROVAJDERA, jer su tada oni u obavezi da vam resavaju ovakve probleme. Jeftinije bi prosao da si uzeo njihov ADSL ruter i neki obican wireless, ako te nebi kostalo manje novca, zivaca sigurno bi. Ajd sad, da ne stajem na muku... Ruter u ruke, pravac kod ISP tehnicke podrske - korisnickog servisa, kuc kuc, dobar dan, podesite mi ovo, hvala, dovidjenja.

Baby BM

zzarko Re: Plasim se... 30.01.2009. 10:05 #93380

slazem se

:: Da ce ti jedino konkretno resenje dati tehnicka podrska provajdera. Ponavljm ono sto cesto savetujem korisnicima: UZIMAJTE OPREMU ISKLJUCIVO OD ISP PROVAJDERA, jer su tada oni u obavezi da vam resavaju ovakve probleme. Jeftinije bi prosao da si uzeo njihov ADSL ruter i neki obican wireless, ako te nebi kostalo manje novca, zivaca sigurno bi. Ajd sad, da ne stajem na muku... Ruter u ruke, pravac kod ISP tehnicke podrske - korisnickog servisa, kuc kuc, dobar dan, podesite mi ovo, hvala, dovidjenja
::
:: Baby B
vladarko Kad kažeš iz zida... 30.01.2009. 13:01 #93403

misliš li na spliter? Iz zida u spliter, odatle na ISDN i ADSL(ruter).

Pozdrav!

Vlada

glifaja fakticki 30.01.2009. 13:38 #93409

spliter mi je u zidu, tj imam 2 parice u zidu. Tako je oduvek i bilo i radilo je sve. Oko povezivanja ne vidim sta sam mogao da zeznem, zato sto ima 3 kabla (struja, mrezni i telefonski), i svi su razliciti a ni jedan nisam stavljao na silu. Cenim da ima nesto sto treba da se klikne, samo ne znam sta niti da li u router setupu ili negde kod setovanja u windowsu. Danas cu da zovem i ISP i ove sto su mi prodali modem pa cu da vidim sta cu.
zzarko Re: fakticki 30.01.2009. 18:45 #93482

Ne moze spliter da ti bude u zidu, to je ne moguce...(bar mislim, odnosno ubedjen sam da nije).

Tebe treba samo da interesuje kabl koji ulazi u Intercom ISDN ne bitno odakle on dolazi.
Taj kraj sto ulazi u ISDN izvuces i u spliter stavis u rupicu gde pise LINE, drugim kablom spojis spliter i ISDN, rupica na spliteru PHONE ili Telephone (zavisi od splitera) i onda sa splitera od rupice MODEM ide tel. kabl do ADSL rutera.

Ako se snadjes da to uradis i ako ti je ovo jasno onda si resio problem, ako ne onda bi ti stvarno najbolje bilo da pozoves tech support

:: spliter mi je u zidu, tj imam 2 parice u zidu. Tako je oduvek i bilo i radilo je sve. Oko povezivanja ne vidim sta sam mogao da zeznem, zato sto ima 3 kabla (struja, mrezni i telefonski), i svi su razliciti a ni jedan nisam stavljao na silu. Cenim da ima nesto sto treba da se klikne, samo ne znam sta niti da li u router setupu ili negde kod setovanja u windowsu. Danas cu da zovem i ISP i ove sto su mi prodali modem pa cu da vidim sta cu
vladarko Kakav uređaj već imaš? 30.01.2009. 20:17 #93525

koji uređaj si dobio od provajdera, taj koji radi? Zar si njega priključivao bez splitera? Meni to sa ISDN-om ne radi bez splitera... :-)

Spliter je kutijica, neugledna, i kao što pomenu zzarko, ima line, modem(adsl) i phone.

Možda si ti imao neki uređaj sa ugrađenim spliterom, mada te još ne videh.

Ja, recimo, imam APC - ov surge arrest sa ugrađenim spliterom.

Pozdrav!

Vlada

glifaja aj da probam 30.01.2009. 23:57 #93572

evo bas cu sad da probam, ali 4 godine imam ADSL i nikad nisam koristio spliter za razdvajanje 2 signala, iako sam ga oduvek imao u kuci. Sad imam obican ADSL modem+ISDN modem i radi sve normalno iz zida, bez splitera iako u uputstvu za oba modema pise da treba spliter. to u zidu ustvari nije spliter nego prave one uticnice za telefon sa 2 parice, i na jednu sam nakacio ISDN modem a na drugu ADSL modem. koj ce mi djavo spliter kad imam vec razdvojena 2 ulaza.

aj pa javljam sta je bilo.

pozz
vladarko Reci mi, koji uređaj si dobio od provajdera? 31.01.2009. 00:18 #93577

Pozdrav!

Vlada

glifaja nista novo 31.01.2009. 00:34 #93583

od providera sam dobio connexant obican adsl modem, malo veci od pakle cigara. ali sljaka.i dobio sam spliter koji ne koristim.
btw. probao sam sa spliterom koji sam dobio uz ruter i nista se nije promenilo. inace zvao sam danas tehnicku podrsku i ganjali smo se pola sata i nista nismo skontali. kaze taj operater da su u principu sve opcije iste kao na setovanju njihovog modema i nije mu jasno u cemu je problem. na kraju mi je rekao da izgasim sve bezzicne telefone jer mozda ima interferencije, i da ga pustim malo. to sam i uradio ali nista.
nego skontao sam da je kod mog routera po defaultu namesten firewall, a kod mog provajdera u uputstvu za annex a kazu da on treba da se iskljuci. Medjutim ova opcija se kod mene nalazi na delu koji se ne odnosi na PPP over ethernet, tako da nista nisam dobio. Uneo sam rucno i DNS adresu posto ocigledno da to ne valja, ali nista. Sutra zovem ove sto sam od njih kupio pa ili nek ga srede ili cu da im ga vratim.

Pozz
vladarko Ko je postavio adresu rutera 31.01.2009. 01:15 #93598

na 192.168.0.10 ?

Javi se na MSN, možda rešimo!

Pozdrav!

Vlada

glifaja reseno 31.01.2009. 21:21 #93735

ne znam ni ja kako :)
ustvari zvao sam ove sto su mi prodali ruter, i sa njima sam odradio setup, i prosljakalo je. razlika u odnosu na settings od providera je bio minimalan (mozda jedno stikliranje necega i jedan broj koji je ukucan iako se ne slaze sa settingom providera). uglavnom radi ko zmaj.

@ vlada
nemam pojma, dobio sam ruter sa tom adresom, a i jos neke stvari su odsupale od fabrickih podesavanja. dal ga je neko vracao, dal su se igrali tamo sa njim, ili je polovan pa prepakovan pojma nemam.

hvala svima na pomoci i pozdrav!!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs