Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Umrežavanje 20 računara
STRANA 1 OD 1
SaX17 Umrežavanje 20 računara 27.12.2008. 16:50 T14063

status: user
broj poruka: 6
Šta mi je sve potrebno da umrežim 20 računara?
Treba da napravim jednu LAN mrežu sa izlaskom na internet.Šta mi je od hardvera potrebno?Koji router,switch?Koliko mi ih treba?Kako da ih povežem i podesim?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict isto kao da umrezavas 2 racunara 27.12.2008. 16:57 #85778

broj poruka: 4515
recimo :
jedan switch
jedan ruter(ako hoces adsl, moze jednoportni adsl ruter)
kabela

- - - -

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SaX17 odg 27.12.2008. 17:17 #85782

Znam i sam da mi treba ruter i switch ali vise sam mislio koji model da narucim.Koji switch ima 20+ portova posto bi ja to da narucujem postom?Ili jednostcvno da uzmem vise switcheva sa manje portova.
markopvict 27.12.2008. 17:43 #85784

mozes i vise kineskih switcheva ... recimo tp link.
Nisi naveo koji internet imas.

- - - -

SaX17 odg 27.12.2008. 18:57 #85795

To radim za jednu firmu,tako da ce internet najvjerovatnije biti ADSL(par Mbps).
Vise switcheva samo redno povezem?Nije bitno koji port?Ruter povezujem samo na prvi switch?

vampirbg ... 27.12.2008. 19:24 #85796

broj poruka: 711
Treba ti jedan network admin kome platis i on ti to odradi, a ti se ugradis u cenu koju saopstis klijentima :)

Salu na stranu, trebace ti jedan dobar ruter (sve zavisi od toga koliko su spremni da plate)... Predlazem Linksys ako je net bitan... Takodje, trebace ti jedan ili vise switcheva a to zavisi od toga kakav je raspored kompova, koliko mesta imas za kablove, za kakvu si se topologiju mreze odlucio itd. Sto se povezivanja i podesavanja tice, to opet zavisi od toga sta uzmes, ali mislim da je vecina stvari objasnjena na forumu... Samo treba da potrazis...

I za kraj savet... Ako nisi siguran kako da sam to uradis i/ili ti je prvi put, angazuj bolje nekoga i gledaj sta radi... Ako ne odradis kako treba zivkace te svakih dan-dva pa ce ti se smuciti cela stvar... (najbolji primer su p2p klijenti koji ce ti ubiti celu mrezu ali ce svi smatrati da net radi sporo zato sto si ti nesto uradio lose e ne zbog toga)
markopvict !@ Vampirbg 27.12.2008. 19:46 #85798

standardan problem manjih firmica kad neko upali neki p2p i ubije upload, samim tim i celu mrezu.

- - - -

SaX17 odg 27.12.2008. 20:53 #85811

OK!Hvala!
Ako ne nadjem nekoga ko se dobro razume i ko je raspolozen da mi pokaze verovatno cu odustati od svega(bolje mirno da spavam pa makar i ne uzeo novac).
Equinoxe Re: odg 27.12.2008. 21:09 #85814

broj poruka: 12057

Ti si jedan od 400.000.000.000 koji tako razmišlja, nažalost. ostalih 399.999.999.999 će uzeti pare, sve upropastiti i ćao. Promeniće broj mobilnog a naručivaoca posla u spam. Samo prihvati posao i vozi, a ne zna baš 100% šta je to RJ45. Klimpovanje...itd...

Hvala Bogu da još ima ljudi koji mogu samo mirno da spavaju.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

:: OK!Hvala
:: Ako ne nadjem nekoga ko se dobro razume i ko je raspolozen da mi pokaze verovatno cu odustati od svega(bolje mirno da spavam pa makar i ne uzeo novac).
SaX17 ... 28.12.2008. 10:49 #85866

Ovaj posao mi je slucajno naleteo, ali ga jos nisam prihvatio pre svega zbog neiskustva(treci sam razred srednje strucne skole-elektrotehnicar racunara).Nisam apsolutni pocetnik,i dobro se snalazim u svemu sto je vezano za elektroniku(otac mi je VKV elektronicar),znanje engleskog jezika mi je na zavidnom nivou.
Samo sam htio da vidim da li uopste da se upustam u ovu rabotu...

gman da sam na tvom mestu 28.12.2008. 14:20 #85890

broj poruka: 1111
ja bih to probao pa gde puklo da puklo
evo ti savet, pogledaj kako izgleda prostor gde ce biti pc-jevi, pa kuci nacrtaj lepo sve to, bolje je, bar po meni da stavis vise manjih switcheva, ako su komjuteri po grupama, pa za svaku grupu po jedan, nego da razvlacis gomilu dugackih kablova od jednog glavnog

i da linksys (znas da je cisco die beste ili sta vec)

ulsi

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647019.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs