Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
WiFi da li je izvodljivo?
STRANA 1 OD 1
ljuki WiFi da li je izvodljivo? 26.12.2008. 21:22 T14051

status: user
broj poruka: 324
Razdaljina 2 racunara oko 800m opticka vidljivost mozda, moram se penjati na korov.
Obe racunara imaju PCi WiFi kartice i rucno pravljene antene
http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/Obelisk%20front.jpg
lepo i po propisu odradjene.Po 5-6m CfD-200 kabla i to je to.
Ja sam sa moje terase navato 4 Ap- sa obliznjeg brda 5-6km signal je oko 60%.
On je blizi tim predajnicima za 800m ii hvata signal od 90%, cak hvata i signal sa planine Goc koja je na 15km sa 40% signala, i jos puno vise od mene verovatno bolja kartica.
Kod mene je Gigabyte GN-WP01GT u masini
Kod njega Planet Wl 8310 koja kod mene nece da radi neznam zasto.
obe imaju Atheros Chip.Windows Vista x64 na oba racunara.

E sad pitanje iz naslova teme
Da napomenem da smo pokusali da uspostavimo vezu ali bezuspesno, ja sa terase on iz svoje sobe tako da nisam ni bio optimista.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed AKO opticki kontakt (`vidljivost`) postoji 26.12.2008. 22:14 #85689

broj poruka: 10997
onda ne bi trebalo da bude problema. Razume se da je instalacija karti i prateceg softvera uradjena kako treba.
E sad, ti kazes `...moram da se penjem na krov` pa onda ...`ja sa terase, on iz sobe`. To NIJE opticki kontakt. Vidljivost u datom kontekstu znaci da se antene `gledaju`, to jest da nema nikakvih mehanickih prepreka izmedju njih (stubovi, zidovi, zgrade, brda itd.).

nomemory Da rezimiramo 26.12.2008. 23:37 #85703

broj poruka: 251
On iz svoje sobe `vidi` Goc na 15km a ne `vidi` tebe na 800m. Ti vidis 4 AP a ne `vidis` njega.
`Ekspertski` odgovor: Usmjerite antene jedan prema drugome, nadjite mreze i konektujte se.

xenox Ehh... 26.12.2008. 23:49 #85704

broj poruka: 1400

Pod 1. - TO VAM NIJE WIFI - 802.11n je WiFi - to je samo Wireless...

pod 2. Ja bih pozajmio fabricku antenu, i kupio fabricke kablove...

AR5212 je izlgelda na obe (brzi Google)... Da li se IKO od vas podigao u AP i da li ste makar probali ad-hoc (point to point) mode gde bi trebalo da ste obojica na istom kanalu i da imate isti SSID...
nomemory Re: Ehh... 27.12.2008. 00:01 #85706

broj poruka: 251
WiFi=WirelessLAN=802.11 standard -slovni nastavak je brzina prenosa podataka-

::
:: Pod 1. - TO VAM NIJE WIFI - 802.11n je WiFi - to je samo Wireless..
:: pod 2. Ja bih pozajmio fabricku antenu, i kupio fabricke kablove..
:: AR5212 je izlgelda na obe (brzi Google)... Da li se IKO od vas podigao u AP i da li ste makar probali ad-hoc (point to point) mode gde bi trebalo da ste obojica na istom kanalu i da imate isti SSID..
drax re 27.12.2008. 02:17 #85720

broj poruka: 246

Jedno je primanje signala, a drugo je slanje. Mozes ti da primis signal i sa Meseca, a li ne mozes da posaljes. Mozda je to problem i kod vas.

ljuki Re: AKO opticki kontakt (`vidljivost`) postoji 27.12.2008. 09:59 #85730

Da se zove WiFI ili Wireless ja mislim da je to jedno te isto.
E sad problem je sto opticku vidljivost nemamamo bas najbolju ima jedna sumica izmedju tako da bas nemogu ni da proverim, ali me interesuje ovo. Da li moze da proradi?
Na jednom od komercijalnih Ap-ova kada se konektujem dozvoljava lokal konekciju na ostalima je sve Limited. Kako znam pa u Netwok vidim i ostale racunare.
E sad ako se obojica konektujemo na pomenuti AP i za Default gateway na njegovom racunaru stavim moju ip adresu da li bi on imao pristup netu. da li je ovo izvodljivo
Hvala na komentarima. I jer mora bas da bude optike vidljivosti.

:: onda ne bi trebalo da bude problema. Razume se da je instalacija karti i prateceg softvera uradjena kako treba.
:: E sad, ti kazes `...moram da se penjem na krov` pa onda ...`ja sa terase, on iz sobe`. To NIJE opticki kontakt. Vidljivost u datom kontekstu znaci da se antene `gledaju`, to jest da nema nikakvih mehanickih prepreka izmedju njih (stubovi, zidovi, zgrade, brda itd.)
ljuki Re: Ehh... 27.12.2008. 10:28 #85733

pod1. WiFi je tehnologija za bezicno umrezavanje a Wireless-om se naziva mreza koja je napravljena WiFi tehnologijom tako da je to jedno te isto 802.11n je isto sto i 802.11a,b,g to je standard kod bezicnog umrezavanja
Pod2. Imam i fabricku antenu Grid 18db koju sam dobio na poklon od komsije. Covek se mucio sa Wireless internetom dok mu nisam postavio pomenutu antenu koju sam pravio sad mu radi super.Koji su ti to fabricki kablovi zivotati pa valjda su svi kablovi fabricki Cfd-200 mislim da je sasvim ok na 5m gubici su 2-3dB max
na Planet 8310 je Atheros AR5213A-00. A na Gigabyte GN-WP01GT AR5001X
nisu isti noramalno ali koriste iste drivere. Nikakav softver utility nisam instalirao.

:: Pod 1. - TO VAM NIJE WIFI - 802.11n je WiFi - to je samo Wireless..
:: pod 2. Ja bih pozajmio fabricku antenu, i kupio fabricke kablove..
:: AR5212 je izlgelda na obe (brzi Google)... Da li se IKO od vas podigao u AP i da li ste makar probali ad-hoc (point to point) mode gde bi trebalo da ste obojica na istom kanalu i da imate isti SSID..
rookie naslov 27.12.2008. 11:50 #85736

broj poruka: 2
Odavno se nisam bavio wirelessom, ali cu ti preneti moje iskustvo iz doba b standarda.
Koristio sam neke rg 315 ili tako nesto kablove sa jako malim gubitcima i 2 biquad antene rucne proizvodnje. Testirao sam opremu na ETF-u i sve je bilo vise nego dobro. Uglavnom spojio sam se sa komsijom preko puta ulice malo preko 100m i sve je odlicno radilo, signal uvek jak 11Mb. E sad sto se opticke vidljivosti tice, naravno da smo je imali, osim... kada je padao sneg. U pocetku mi je delovalo glupo, ali sam poceo da vodim statistiku kad nam puca veza. I bilo je iskljucivo danima kad pada sneg.
Znaci uzmi durbin, ako vidis prijatelja kako ti mase, postavite antene na ta mesta, ako ne vidis, slobodno odustani.
Druga stvar je to sto se tice tog provajdera. Nisam siguran da provajder dozvoljava fiksne adrese, verovatno prvo trazi neki vid autentifikacije i onda dodeli ip adresu. zajedno sa ip adresom on dodeljuje i default gateway. Mozes da probas da dodas jos jedan gateway na njegovom racunaru i da u njega stavis svoj ip. Nisam bas siguran da ce to da radi. Uostalom probaj route add [globalni ip] [tvoj ip] pa posle uradi tracert [globalni ip] i vidi da li radi.
Saske ... 27.12.2008. 13:19 #85746

broj poruka: 1117
cekaj, el ste vi probali da se nakacite ad hoc jedan na drugog...ili ste se samo zezali sa tim akses pointima...

Overclocking is the way of life!!!

ljuki Re: ... 27.12.2008. 13:23 #85747

DA probali smo ali malo neozbiljno sad se ortak pentra po krovu da nakaci antenu pa cu videti da li ce mene da nadje

:: cekaj, el ste vi probali da se nakacite ad hoc jedan na drugog...ili ste se samo zezali sa tim akses pointima..
:: Overclocking is the way of life!!!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs