Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Ograničenje protoka na netu - potrebna POMOĆ
STRANA 1 OD 1
KaiserSoze Ograničenje protoka na netu - potrebna POMOĆ 29.11.2008. 16:26 T13479

status: user
broj poruka: 568
Internet ADSL 2.0mbps/192kbps Eunet provajder.

Oprema je sledeća...
ADSL Router SAGEM F@ST 1201 (dobijen od EUnet provajdera) - postavljen u BRIDGE mode po uputstvu tehničke podrške.
Wireless Router LINKSYS WRT54GL sa DD-WRT 2.4 firmware - povezan na gore pomenuti SAGEM.
Na LINKSYS su povezani 3 računara, jedan preko lan-a, dva preko wireless-a.

Sve radi, sve je u funkciji... nije u tome problem.

Problem je što suprugu i mene klinac u pubertetu (čitaj nedokazan) ubija sa protokom, ima otvorenih 200 tabova što sa my space, youtube, facebook-a, raznih fleš sajtova, download raznih fajlova koji zauzimaju kompletan opseg i slično, te kao rezultat imamo otvaranje strane na netu, na našim računarima, koja se meri u minutima.

Interesuje me da li se neko sreo sa ovim ruterom, u opciji QoS postoje limiti i klase za mac adrese i ip adrese, probao sam, menjao... ali nisam primetio neku razliku.

Da li neko može da mi pomogne da setujem ovaj ruter na način na koji bih mu recimo dodelio 256/64 pa da u okviru toga radi šta hoće...???
Ili postoji li neki drugi način da se to uradi, softverski ili kako već...

Unapred Hvala.

Unapred Hvala
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
doca80 Re: Ograničenje protoka na netu - potrebna POMOĆ 29.11.2008. 17:08 #81436

broj poruka: 3053
Ti bi da mu dodelis 256/64??? Probaj da mu dodelis 000/00 na jedno par dana pa da vidis dal` ce da otvara 200 tabova odjednom!!!

VAZNO JE ZNATI DA NISTA NIJE VAZNO!!!

:: Internet ADSL 2.0mbps/192kbps Eunet provajder
::
:: Oprema je sledeća..
:: ADSL Router SAGEM F@ST 1201 (dobijen od EUnet provajdera) - postavljen u BRIDGE mode po uputstvu tehničke podrške
:: Wireless Router LINKSYS WRT54GL sa DD-WRT 2.4 firmware - povezan na gore pomenuti SAGEM
:: Na LINKSYS su povezani 3 računara, jedan preko lan-a, dva preko wireless-a
:: Sve radi, sve je u funkciji... nije u tome problem
:: Problem je što suprugu i mene klinac u pubertetu (čitaj nedokazan) ubija sa protokom, ima otvorenih 200 tabova što sa my space, youtube, facebook-a, raznih fleš sajtova, download raznih fajlova koji zauzimaju kompletan opseg i slično, te kao rezultat imamo otvaranje strane na netu, na našim računarima, koja se meri u minutima
:: Interesuje me da li se neko sreo sa ovim ruterom, u opciji QoS postoje limiti i klase za mac adrese i ip adrese, probao sam, menjao... ali nisam primetio neku razliku
:: Da li neko može da mi pomogne da setujem ovaj ruter na način na koji bih mu recimo dodelio 256/64 pa da u okviru toga radi šta hoće...??
:: Ili postoji li neki drugi način da se to uradi, softverski ili kako već..
:: Unapred Hvala
:: Unapred Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 Re: Re: Ograničenje protoka na netu - potrebna POMOĆ 29.11.2008. 17:16 #81438

broj poruka: 9121
Hahah ,...

Pozdrav!

:: Ti bi da mu dodelis 256/64??? Probaj da mu dodelis 000/00 na jedno par dana pa da vidis dal` ce da otvara 200 tabova odjednom!!!
:: VAZNO JE ZNATI DA NISTA NIJE VAZNO!!!
:: :: Internet ADSL 2.0mbps/192kbps Eunet provajder
:: ::
:: :: Oprema je sledeća..
:: :: ADSL Router SAGEM F@ST 1201 (dobijen od EUnet provajdera) - postavljen u BRIDGE mode po uputstvu tehničke podrške
:: :: Wireless Router LINKSYS WRT54GL sa DD-WRT 2.4 firmware - povezan na gore pomenuti SAGEM
:: :: Na LINKSYS su povezani 3 računara, jedan preko lan-a, dva preko wireless-a
:: :: Sve radi, sve je u funkciji... nije u tome problem
:: :: Problem je što suprugu i mene klinac u pubertetu (čitaj nedokazan) ubija sa protokom, ima otvorenih 200 tabova što sa my space, youtube, facebook-a, raznih fleš sajtova, download raznih fajlova koji zauzimaju kompletan opseg i slično, te kao rezultat imamo otvaranje strane na netu, na našim računarima, koja se meri u minutima
:: :: Interesuje me da li se neko sreo sa ovim ruterom, u opciji QoS postoje limiti i klase za mac adrese i ip adrese, probao sam, menjao... ali nisam primetio neku razliku
:: :: Da li neko može da mi pomogne da setujem ovaj ruter na način na koji bih mu recimo dodelio 256/64 pa da u okviru toga radi šta hoće...??
:: :: Ili postoji li neki drugi način da se to uradi, softverski ili kako već..
:: :: Unapred Hvala
:: :: Unapred Hvala
Equinoxe Re: 29.11.2008. 17:23 #81442

broj poruka: 12057

Ma dašta., sankcije, pa da vidiš. Ostavi mu bar 10/1,5.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

Dragot Tuci ga... 29.11.2008. 20:06 #81453

broj poruka: 1149
Njega treba malo nabudati i treba mu objasniti sta je internet da nemora sve odjednom.

pasduh .... 29.11.2008. 20:26 #81455

broj poruka: 451
Ah da, u moje vreme je bilo 256/64, ali u cm tj. duzina/sirina kaisa pa da vidis tab, tab, tabovanja. Veruj mi trazio sam smanjenje protoka hahahah...

...cini mi se da smo malo odlutali od problema, ali ne moze da se odoli...

one way or another

piki grozni su 29.11.2008. 20:45 #81459

broj poruka: 136
prijatelju nema nam spasa dobro je dok jos uvek mozete da otvarate stranice uopste,
ma moras mu ograniciti vreme koje provodi na kompu salji ga na sport ,u izlaske sa pravim drugovima a ne sa virtuelnim,ma ovo je ludilo ja ne znam sta ce biti za 20 godina,
cerka napunila 3 godine ej i gleda nodija na you tubu, u isto vreme pici jagodica bobica na dvd koji sama pusta ,drzi po jedan daljinac u svakoj ruci,i njaka mi mobilni pa jebote ko r2d2 su postali mogu da zamislim samo sta ce biti za koju godinu,ma treba uvesti zakon nema kompa dok nemas bar 20 drugara/drugarica sa kojima se intezivno druzis ali napolju ne preko neta, lana i sl.
jebote al sam opricao ko neki matorac nadam se da nisam smorio,pozdrav.

xenox izgleda da moze 29.11.2008. 21:36 #81461

broj poruka: 1400
odguglaj
LINKSYS WRT54GL bandwidth controll

ostalo mi jos par mega na 3G pa ne mogu detaljnije da gledam

vampirbg DD-WRT 30.11.2008. 03:20 #81494

broj poruka: 711
Skini odavde firmware za tvog Linksys-a: http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv3/index.php

To je novija verzija... Na QoS tabu mozes da podesis sve sto ti treba... Naravno, torrenti koriste razne nacine da ovo izbegnu, a ti to sredi tako sto ces njegovoj masini dodeliti fixnu IP adresu, podesiti FWD jednog porta za torrent i staviti ga u Bulk (i njegovu MAC adresu i port)... Na taj nacin ce on imati potpuni protok kad niko drugi nije na netu, a umanjen kad ima i ostalih...

Ovakva podesavanja kod mene rade bez problema...

Takodje, pretrazi forume na dd-wrt sajtu... Imas uputstvo i link ka programu koji ce omoguciti da podesis protok po portu, MAC adresi i sl. (mozes i max broj konekcija da postavis) Meni se to resenje nije svdidjalo pa sam ga batalio...
KaiserSoze Re: DD-WRT 30.11.2008. 12:36 #81503

broj poruka: 568
@VAMPIRBG

Oko tog QoS se upravo i bakćem :)
Vidim da tu ima podešavanja raznih... bilo bi puno lakše da je na lanu, dodeliš mu klasu i max opseg od 256kbps i to je to...
E sad na wlan-u... ubacio sam podatke u down/up speed, sve mac adrese sa klasama, ali mi guši protok i na drugim računarima, gde to ne bi trebalo, jer je klasa EXEMPT (neograničena).

Poslušaću tvoj savet, napadam na njihov forum pa ću valjda naći rešenje.
Ukoliko se ne snađem, mogu li da te kontaktiram radi nekog objašnjenja ?
Unapred Hvala.

@PIKI

Nekoliko reči, ako je to uopšte moguće o mladim naraštajima, generacijama od 14-15g...
Bez obzira na to koliko truda, energije, novca i sebe samog uložiš u njih, njihovu ličnost i vaspitanje, uticaj okoline je toliko jak da to ne možeš sprečiti, već samo ublažiti koliko je to moguće.
Osnovna škola, osmi razred... u čitavoj generaciji samo 2 dečaka treniraju nešto i to samo zato što imaju stroge roditelje koji ih nigde ne puštaju same ??!!
Cela generacija bleji ispred računara, druže se u virtuelnim zajednicama... kada izađu napolje, ne znaju šta će sa sobom... Nemaju viziju, interesovanja, plan...
Isključivo gledaju šta ko ima od materijalnih dobara, koji mob, koji mp3 player, koje patike... i ne biraju način da dođu do istog ili boljeg modela.
Pola odeljenja pije i puši, pola od njih su van kontrole roditelja, bez obzira kakvog su socijalnog, vaspitnog i edukativnog profila njihovi roditelji. Oni pojma nemaju gde se ovi zapravo nalaze kad napuste kuću.
Od te polovine, polovina njih je na nekim hemijama, konzumenti svega i svačega !!!!???
Roditelji naravno pojma nemaju...
Od te grupe, polovina njih se privode u stanicu svaki vikend...
Od ostale ekipe iz osmog razreda, sve `retardi`, kako ih zovu vršnjaci, diskvalifikovani fizički, emocionalno, izopšteni od druženja i sličnog...
Tuče, non stop...najstrašnija pijanstva i krađe sitnih stvari po prodavnicama su tu svaki dan.
Ne pričam napamet... imam za sve vrlo čvrste dokaze.
Trojicu je prošle nedelje priveo školski policajac jer su duvali lepak u školskom dvoruštu... Heeeeejjj, navukli momci kesu na uši !!!!!!

Imam sreće što supruga i ja držimo pod kontrolom i kontrolišemo klinca bez prestanka.
On je još uvek otvoren i priča o svemu u kući, ali o tim najgorim detaljima ne priča, strah ga je da mu ne zabranimo da se druži sa vršnjacima ili drugim ortacima koji su `IN`...
Da ne pričam o devojčicama od 15g iz uglednih porodica koje izlaze do 02-03h, dok moj klinac mora kući do 23h.

Za stvari koje nam ne priča iz gore navedenog razloga, koristim Radmin program, koji mi omogućuje uvid ili snimanje svih aktivnosti na njegovom kompjuteru...
Odatle i saznajem šta ko u njegovoj okolini radi i da li mu preti neka opasnost i slično.
Sem toga izglasali su me za predsednika odbora roditelja, tako da hteo to ili ne, znam za sve probleme koji se dešavaju na školskom nivou, od nastave do ekskurzija...

Hoću da klincu ograničim širinu opsega prilikom korišćenja interneta, to je za njegovu generaciju potpuno normalno... sednu za kom i rade šta im je volja... širinom celog opsega.
Retko koji R2T2 ima još i roditelje umrežene i još one koji vladaju odlično tehnikom i kompjuterima.... To mu je otežavajuća okolnost.

Ne ostaje nam ništa nego da se borimo protiv svih stvari koje im sipaju u glavu razni mediji, internet... ta će borba biti duga i mukotrpna... Deca prosto moraju da biraju u svoj toj agresiji koja ih okružuje, da li će biti aktivni ili pasivni učesnici, da li će biti maltretirani ili biti ti koji maltretiraju.
Neutralnih nema... Bože mili kakav je njihov život...

Hvala svima na vremenu i trudu.

Pozz
doca80 Re: Re: DD-WRT 30.11.2008. 13:02 #81504

broj poruka: 3053
Slazem se sa vecinom stvari koju si napisao,ali mislim da PREVELIKA kontrola koje je klinac svestan Gotovo sigurno dovodi do kontra efekta... Sve to sto SVAKI roditelj zeli da njegovo dete ne radi,skoro nikad ne uspeva... Svako u zivotu mora ponekad napraviti gresku(dobro je kad iz nje nauci nesto),svako se mora `momciti` dok je mlad,svako mora probati `zabranjeno voce` barem jednom u zivotu,i to ne cini tu osobu losom,samo je bitno da prevlada pozitivna strana karaktera,i to je cela mudrost...Kakva kontrola,kakve zabrane,kakvi bakraci... Jak karakter mlade osobe i nista vise... A to je retko naci...

VAZNO JE ZNATI DA NISTA NIJE VAZNO!!!

:
:
:: @PIK
:: Nekoliko reči, ako je to uopšte moguće o mladim naraštajima, generacijama od 14-15g..
:: Bez obzira na to koliko truda, energije, novca i sebe samog uložiš u njih, njihovu ličnost i vaspitanje, uticaj okoline je toliko jak da to ne možeš sprečiti, već samo ublažiti koliko je to moguće
:: Osnovna škola, osmi razred... u čitavoj generaciji samo 2 dečaka treniraju nešto i to samo zato što imaju stroge roditelje koji ih nigde ne puštaju same ??!
:: Cela generacija bleji ispred računara, druže se u virtuelnim zajednicama... kada izađu napolje, ne znaju šta će sa sobom... Nemaju viziju, interesovanja, plan..
:: Isključivo gledaju šta ko ima od materijalnih dobara, koji mob, koji mp3 player, koje patike... i ne biraju način da dođu do istog ili boljeg modela
:: Pola odeljenja pije i puši, pola od njih su van kontrole roditelja, bez obzira kakvog su socijalnog, vaspitnog i edukativnog profila njihovi roditelji. Oni pojma nemaju gde se ovi zapravo nalaze kad napuste kuću
:: Od te polovine, polovina njih je na nekim hemijama, konzumenti svega i svačega !!!!??
:: Roditelji naravno pojma nemaju..
:: Od te grupe, polovina njih se privode u stanicu svaki vikend..
:: Od ostale ekipe iz osmog razreda, sve `retardi`, kako ih zovu vršnjaci, diskvalifikovani fizički, emocionalno, izopšteni od druženja i sličnog..
:: Tuče, non stop...najstrašnija pijanstva i krađe sitnih stvari po prodavnicama su tu svaki dan
:: Ne pričam napamet... imam za sve vrlo čvrste dokaze
:: Trojicu je prošle nedelje priveo školski policajac jer su duvali lepak u školskom dvoruštu... Heeeeejjj, navukli momci kesu na uši !!!!!
:: Imam sreće što supruga i ja držimo pod kontrolom i kontrolišemo klinca bez prestanka
:: On je još uvek otvoren i priča o svemu u kući, ali o tim najgorim detaljima ne priča, strah ga je da mu ne zabranimo da se druži sa vršnjacima ili drugim ortacima koji su `IN`..
:: Da ne pričam o devojčicama od 15g iz uglednih porodica koje izlaze do 02-03h, dok moj klinac mora kući do 23h
:: Za stvari koje nam ne priča iz gore navedenog razloga, koristim Radmin program, koji mi omogućuje uvid ili snimanje svih aktivnosti na njegovom kompjuteru..
:: Odatle i saznajem šta ko u njegovoj okolini radi i da li mu preti neka opasnost i slično
:: Sem toga izglasali su me za predsednika odbora roditelja, tako da hteo to ili ne, znam za sve probleme koji se dešavaju na školskom nivou, od nastave do ekskurzija..
:: Hoću da klincu ograničim širinu opsega prilikom korišćenja interneta, to je za njegovu generaciju potpuno normalno... sednu za kom i rade šta im je volja... širinom celog opsega
:: Retko koji R2T2 ima još i roditelje umrežene i još one koji vladaju odlično tehnikom i kompjuterima.... To mu je otežavajuća okolnost
:: Ne ostaje nam ništa nego da se borimo protiv svih stvari koje im sipaju u glavu razni mediji, internet... ta će borba biti duga i mukotrpna... Deca prosto moraju da biraju u svoj toj agresiji koja ih okružuje, da li će biti aktivni ili pasivni učesnici, da li će biti maltretirani ili biti ti koji maltretiraju
:: Neutralnih nema... Bože mili kakav je njihov život..
:: Hvala svima na vremenu i trudu
:: Pozz
gile23 ... 30.11.2008. 13:47 #81510

broj poruka: 9121
Interesantno,...

Pozdrav!
vampirbg Re: Re: DD-WRT 01.12.2008. 11:40 #81589

broj poruka: 711
:: E sad na wlan-u... ubacio sam podatke u down/up speed, sve mac adrese sa klasama, ali mi guši
:: protok i na drugim računarima, gde to ne bi trebalo, jer je klasa EXEMPT (neograničena)

Exempt znaci samo da ne ulazi u kontrolu protoka... To nije isto kao Premium, (mislim da se tako zove) posto Premium dobija najveci prioritet, Bulk najmanji, a Exempt ne ulazi u raspodelu tako da moze da zagusi sve ostale, ali i oni njega... Ako ne nadjes na njihovom forumu, slobodno pitaj na PM...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs