Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
8 račuanra, ruter i kablovski net!?!
STRANA 1 OD 1
stoler 8 račuanra, ruter i kablovski net!?! 19.11.2008. 12:32 T13280

status: user
broj poruka: 324

Imam problem sa umrežavanjem 8 računara net! U pitanju je SBB flat paket. Evo ovako, isti ti računari bili su povezani na ADSL na sledeći način: ADSL kabl u ruter, iz ruterra osam kablova u 8 računara i sve je radilo ok. Međutim tako ne može ovde. samo na jednom računaru radi net a na svim ostalim je Limited acess (ili tako nekako) i ne može da se koristi net? E sad, meni nije bitno da oni budu umreženi između sebe, samo da imaju svi net.
Ako neko zna sliušam...ne verujem da je nešto teško ali nemam baš iskustva sa mrežama pa reko da pitam.

Hvala unapred
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vlajkic re: 19.11.2008. 13:24 #79987

broj poruka: 609

Sve racunare stavi na obtain IP address automaticly..naravno iz kablovskog modema u RUTER (da ti nisi malo pobrkao obicno ruteri imaju 4 porta + wan...ja neznam za 0sam) tako da je moguce da ti je to switch i to je radilo jer uz ADSL obicno ide router a ne modem pa je samim tim to i radilo..a sa kablovskog Modema na switch ne dobijas nista...pod pretpostavkom da je ova moja tvrdnja tacna treba ti router pa onda sledi ovakav tok povezivanja iz kablovskog modema u Router iz routera u switch pa onda iz switcha osam kablova u osam racunara i to ce da radi..pozz
MACHINE ... 19.11.2008. 14:34 #79994

broj poruka: 5704
Najpre, ti verovatno nemas router na SBB vec oni daju Scientific Atlanta modem. Dakle, uzmes Router sa dovoljnim brojem portova (8) modem preko lana ubodes u prvi ulaz routera, u ostale sve ostale masine a za to koristis patch cord (streight). Ako nece na Obtain Automaticaly, DNS adrese podesis sekvencijalno (maunual) npr. 192.168.x gde je x ide od 1-8. Za ostale podatke ako ti trebaju zovi tehnicku podrsku, oni su isti za sve masine. Tako dobijas i lokalnu mrezu (intranet) i globalnu mrezu (internet). Dakle, nije dovoljan switch vec router, a kako si njega imao uz ADSL TA sada ga nemas...

P I L G R I M

stoler hmm.. 19.11.2008. 16:34 #80014

broj poruka: 324
Trebalo bi da je u pitanju je ruter (proverići još) i problem je što ne dodeli pravilno adrese i onda imam ograničen pristup a mrežna pokazuje kao da radi samo što ima onaj žuti znak?? Da li je je rešenje da ja dodelim adrese (ovo o čemu je machine pisao) ili ? I kako to da uradim, tj da li je bitno da ispišem i ostale podatke ili smo IP adresu?

Hvala vlajkic i MACHINE što ste se uključili...

Equinoxe Re: 19.11.2008. 17:35 #80020

broj poruka: 12057

Podesi LAN adaptere da pripadaju istoj mreži, znači npr.

192.168.10.1 - 192.168.10.10 i istu masku 255.255.255.0
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

voodoons Re: hmm.. 19.11.2008. 17:39 #80021

broj poruka: 152
Ako si se skoro povezao na kablovski, definitivno si dobio modem a treba ti ruter. Ruter imas za malo vise od 20e ali on ima samo 4 LAN port tako da ti treba jos i switch.
Iz modema u ruter u WAN, iz jednog LAN porta ubodes u svic. Kablove iz svih racunara raspodelis, sto na svic sto na ruter. Imaces dovoljno ako uzmes ruter sa 4 LAN-a i switch sa 5 LAN portova a oni su ti najjeftinija solucija..
Posto je kablovski net DHCP, ne treba nista da podesavas, trebas odmah imati izlaz na net. Podesavas na ruteru jedino security pitanja tvog LAN-a. Na svakom racunaru u podesavanjima mreznih karti, stavljas sve na automaticly.
Ne vredi ti da zoves tehnicku podrsku je bi sve trebalo da radi `out of box`, naravno pri prikljucenju rutera na modem i svica na ruter, trebao bi uraditi jedan reset kablovskog modema

:: Trebalo bi da je u pitanju je ruter (proverići još) i problem je što ne dodeli pravilno adrese i onda imam ograničen pristup a mrežna pokazuje kao da radi samo što ima onaj žuti znak?? Da li je je rešenje da ja dodelim adrese (ovo o čemu je machine pisao) ili ? I kako to da uradim, tj da li je bitno da ispišem i ostale podatke ili smo IP adresu
::
:: Hvala vlajkic i MACHINE što ste se uključili..
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs