Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
ruter za dve mreze i telekomov adsl
STRANA 1 OD 1
gogi100 ruter za dve mreze i telekomov adsl 09.10.2008. 18:07 T12468

status: user
broj poruka: 10
molio bih za preporuku i podesavanje doticnog rutera. naime imam dve domenske mreze jedna je pod win 2003 server i 25 radnih stanica pod Win XP Pro,a druga je pod Linux Red Hat i 5 radnih stanica pod Win XP Pro. Svi ovi racunari treba da izadju na internet preko telekomovog ADSL-a. Koji ruter mi preporucujete i kako ga podestiti?
Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zzarko RE: 10.10.2008. 18:57 #74561

broj poruka: 128
A zar ne bi mogao da stavis oba domena preko switch-a na ADSL ruter da imaju fiksirane lokalne ip adrese i sa drugom LAN karticom da kontrolises domen, naravno da budu razlicitim opsezima (mislim na unutrasnju mrezu domena).
Ovo je ujedno i pitanje.

Poz
gogi100 ruter za dve mreze i telekomov adsl 10.10.2008. 19:24 #74565

kod mene vec postoji mreza klijent server sa win 2003. naserveru je i domen kontroler i dhcp i dns server. uskoro ce biti postavljena i mreza sa 5 radnih stanica pod red hat linux serverom. ja nista ne bih da menjam na windows serveru. ip adrese nisu dodeljene nego su dinamicke dodeljuje ih dhcp

zzarko Re: 10.10.2008. 20:20 #74586

broj poruka: 128
Ono sto sam mislio da se uradi je da ako postoje dve lan karte na win2003 i jednu stavis da bude wan a drugu lan i da ti preko wan-a kompovi u mrezi imaju izlaz na net i da na wan kartici stavis ip staticki koji ce biti povezan za adsl ruterom u njegovoj lokalnoj mrezi 192.168.1.0/24 (def ako je tako) a da na lan kartici stavis drugi opseg mreze npr. 10.9.8.0/24 i da ti DHCP dodeljuje adrese iz tog opsega.

I tako da uradis i sa drugim domen kontrolerom.

gogi100 RE: 14.10.2008. 12:19 #75166

da li moze odraditi posao i jedan racunar pod win xp pro, u koji cu ubosti 2 mrezne: jednu za internet, jednu za domensku mrezu, a switch na koji je zakacen red hat linux sa 5 radnih stanica zakacim na switch windows servera. serujem konekciju na tom racunaru, stavim neki proxy program i to sljaka. ja sam ranije tako radio. u ovoj domeskoj mrezi na jednom racunaru koji je u domenu zabodem 2 mrezne: jednu za net, drugu za mrezu. serujem internet konekciju i postavim proxy. i svi racunari u mrezi dobiju unosenjem u browsere klijent racunara ip adrese proxy-ja internet. mislim da ukoliko stavim da subnetovi obe mreze budu isti i sprecim da klijenti na red hatu dobiju iste ip adrese kao u domenu pod win 2003 trebalo bi da sve sljaka. da li je neko imao ovakvo ili slicno iskustvo?
hvala
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs