Kupio sam danas TP-Link TL-wr430G ruter, ali nisam dobio ni jedan kabl uz njega, pa me zanima koji su mi sve kablovi potrebni da bi ga povezao sa kompom i sa sbb kablovskim netom?? Takodje me zanima da li mogu da koristim ovaj ruter kao HotSpot, tj. da se kacim na kablovski net preko rutera sa PSP-om ili nekim slicnim uredjajem. Hvala unapred.
Ne cini ti se..i jeste wireless, ali opet mora nekako da se poveze sa kompom, zar ne??:)) Da nije povezan sa kompom, ja ne bih mogao nista da podesavam u vezi rutera, tako da moje pitanje stoji..pozz
UTP kabl za vezu s kompom koji recimo ima net kazes preko kablovske a preko wireless-a mozes da siris dalje net(hot spot) na sta hoces, lap top, ili psp ili sl.
:: A pa onda UTP-5E (kabl za ethernet) ili usb, ne znam sta ima ruter...UTP-5E moze :: do oko 5m bez pojacavac
Gde si samo nasao ove pogresne podatke?! :) Oznaka za kabl je CAT-5E a podvrste su UTP ili STP u zavisnosti od toga da li su shielded ili ne, a preporucena duzina je do 90m za wall kabl... (tacnije oko 100m ali se racuna da ce duzine od patch panela do kompa biti do 5m... kad bolje razmislim, mozda si odatle izvukao zakljucak) BTW ja od ortaka do mene imam oko 60m kabla, a razvlacio sam i duze kablove :)
@Dyca
Uzmi jedan UTP patch (tj licnasti) straight (tj da je raspored zica isti sa obe strane) kabl... Skoro svi uredjaji danas imaju autosensing tako da ne moras da razmizsljas o tome koji ces kabl upotrebiti... Njime povezi komp i TP-Link... Konfigurisi sve sto ti treba, pa onda taj kabl postavi tako da povezuje WAN port na TP-Linku i ethernet port na kablovskom modemu... Posle toga, podesi WLAN parametre na ostalim uredjajima i to je to...
Ako hoces veci komfor i da ne setas kabl onda uzmi 2 komada i povezi na sledeci nacin:
komp => ethernet port na TP-Linku WAN port na TP-Linku => kablovski modem
Nista od ovoga nije komplikovano tako da verujem da neces imati mnogo problema (osim mozda postavljanja zastite na WLAN, ali to vec imas u par threadova)
treba ti lan kabl da povezes ruter i modem.. sva ostala podesavanja mozes wireless.. ako nemas wireless na kompu (mada ne znam sta ce ti onda wl ruter), povezi isto lan kablom....
:: #vukdusan :: :: :: A pa onda UTP-5E (kabl za ethernet) ili usb, ne znam sta ima ruter...UTP-5E moze :: :: do oko 5m bez pojacavac :: :: Gde si samo nasao ove pogresne podatke?! :) Oznaka za kabl je CAT-5E a podvrste su UTP ili STP u zavisnosti od toga da li su shielded ili ne, a preporucena duzina je do 90m za wall kabl... (tacnije oko 100m ali se racuna da ce duzine od patch panela do kompa biti do 5m... kad bolje razmislim, mozda si odatle izvukao zakljucak) BTW ja od ortaka do mene imam oko 60m kabla, a razvlacio sam i duze kablove : :: :: @Dyca :: :: Uzmi jedan UTP patch (tj licnasti) straight (tj da je raspored zica isti sa obe strane) kabl... Skoro svi uredjaji danas imaju autosensing tako da ne moras da razmizsljas o tome koji ces kabl upotrebiti... Njime povezi komp i TP-Link... Konfigurisi sve sto ti treba, pa onda taj kabl postavi tako da povezuje WAN port na TP-Linku i ethernet port na kablovskom modemu... Posle toga, podesi WLAN parametre na ostalim uredjajima i to je to... :: :: Ako hoces veci komfor i da ne setas kabl onda uzmi 2 komada i povezi na sledeci nacin :: :: komp => ethernet port na TP-Link :: WAN port na TP-Linku => kablovski mode :: :: Nista od ovoga nije komplikovano tako da verujem da neces imati mnogo problema (osim mozda postavljanja zastite na WLAN, ali to vec imas u par threadova
Hvala...Ovo je ono sto mi je trebalo.. Danas idem da ih kupim, pa cu da vidim kako sve funkcionise..pozz
svi su već rekli šta treba. Nego reci mi koliko si iskeširao za ruter? Merkam isti preporučili su mi. off: Jel si uzeo na kraju neki mp4??? a sta ti ja znam...
:: svi su već rekli šta treba. Nego reci mi koliko si iskeširao za ruter? Merkam isti preporučili su mi. :: off: Jel si uzeo na kraju neki mp4??? :: a sta ti ja znam.. :: ::
Dao sam 2680 dinara u B*L computers-u...
off: Kupio sam Archos 605 WiFi 30GB.. Napravicu test celog plejera, ali tek krajem avgusta, posto idem za koj dan na letovanje.. Generalni utisak samog plejera je odlican, a za detalje moraces da sacekas..:))) I da, jos jednom hvala na preporuci archosa, jer da mi ga nisi preporucio ne bi kupio nista pametno..pozz
Imam i ja jedno pitanje. Da li preko ovog rutera mogu da se umreze dva kompa koja deli zid tj. ploca (jedan na spratu jedan u prizemlju)? Ili mora da bude opticka vidljivost?
:: Imam i ja jedno pitanje. Da li preko ovog rutera mogu da se umreze dva kompa koja deli zid tj. ploca (jedan na spratu jedan u prizemlju)? Ili mora da bude opticka vidljivost :: :: ::
U jednoj od tema ovde na berzi je cini mi se DaSickSystem rekao da ima ovaj ruter i da mu je signal odlican i da kosije koje su i 200m udaljene od njega mogu da prime signal.. Po tome tebi ova jedna ploca ne bi trebala da predstavlja problem sto se tice signala i brzine...pozz
:: #vukdusan :: :: :: A pa onda UTP-5E (kabl za ethernet) ili usb, ne znam sta ima ruter...UTP-5E moze :: :: do oko 5m bez pojacavac :: :: Gde si samo nasao ove pogresne podatke?! :) Oznaka za kabl je CAT-5E a podvrste su UTP ili STP u zavisnosti od toga da li su shielded ili ne, a preporucena duzina je do 90m za wall kabl... (tacnije oko 100m ali se racuna da ce duzine od patch panela do kompa biti do 5m... kad bolje razmislim, mozda si odatle izvukao zakljucak) BTW ja od ortaka do mene imam oko 60m kabla, a razvlacio sam i duze kablove : :: :: @Dyca :: :: Uzmi jedan UTP patch (tj licnasti) straight (tj da je raspored zica isti sa obe strane) kabl... Skoro svi uredjaji danas imaju autosensing tako da ne moras da razmizsljas o tome koji ces kabl upotrebiti... Njime povezi komp i TP-Link... Konfigurisi sve sto ti treba, pa onda taj kabl postavi tako da povezuje WAN port na TP-Linku i ethernet port na kablovskom modemu... Posle toga, podesi WLAN parametre na ostalim uredjajima i to je to... :: :: Ako hoces veci komfor i da ne setas kabl onda uzmi 2 komada i povezi na sledeci nacin :: :: komp => ethernet port na TP-Link :: WAN port na TP-Linku => kablovski mode :: :: Nista od ovoga nije komplikovano tako da verujem da neces imati mnogo problema (osim mozda postavljanja zastite na WLAN, ali to vec imas u par threadova
pa ja sam dobio informaciju ovde i na jos jednom sajtu (elite*******.org),kad sam ja postavio slicnu temu za ruter, mislim samo da sam zamenio brojeve za usb i utp...
:: Imam i ja jedno pitanje. Da li preko ovog rutera mogu da se umreze dva kompa koja deli zid :: tj. ploca (jedan na spratu jedan u prizemlju)? Ili mora da bude opticka vidljivost
U principu, trebalo bi da moze... Izuzev u slucaju da je plafon mnogo debeo i krcat armaturom :) Kod mene u zgradi (stara gradnja, tako da su zidovi debeli i puni ko zna cega) se bez problema detektuje signal u stanu dva sprata iznad i prekoputa mene... Nekad radi mreza, a nekad ne (zavisi od uredjaja)... Jedan sprat iznad nije nikakav problem...
Naravno, ocekuj da ce signal dosta da opada i da ce brzina biti slabija nego u tvom stanu, ali ce biti OK za igre i sl., ali ce biti sporo za npr kopiranje velikih fajlova :)
na odgovorima. Da preciziram, u pitanju je porodicna kuca, jedan komp je u dnevnoj sobi a jedan na spratu. Da ne bi morao da busim plocu hteo sam da spojim ova dva kompa preko tog rutera. Glavni razlog je internet. Koliko sam ja shvatio iz vasih odgovora to bi trebalo da radi bez problema.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.