Komšija koji je 20tak metara od moje kuće (ima jedna kuća između nas), ima ADSL i ja bi da se umrežimo wireless i da delimo tu ADSL konekciju. Ja imam desktop i laptop a on samo desktop. Šta je preporuka za nabavku od hardvera i šta mi uopšte treba pošto jedni kažu da može samo pomoću dve wireless kartice da se sve završi a drugi pominju i ruter? Koja je najbezbolnija varijanta što se tiče novca a i normalnog funkcionisanja interneta jer se prvenstveno zbog toga povezujemo? Hvala unapred na pomoći.
Ako iskljucis ruter iz kombinacije, onda komp na kojem se nalazi ADSL mora non stop da bude ukljucen da bi ti mogao da koristis internet (jer ti taj komp share-uje konekciju za net). 2 kartice ti nece zavrsiti posao, zato sto se nalazi jedna kuca izmedju vas (u najboljem slucaju vas dele 4 betonska zida pod uslovom da je ta kuca izmedju vas prazan svinjac bez pregrada :p ) a signal sa kartice nece proci tuda nikako. Wireless router je naravno logican izbor ali (uvek ima neko ali :) )ako uspes da upecas ruter sa svojom wireless karticom, signal ce biti mizerno jadan (jer, opet, prolazi kroz minimum 4 zida u teoriji a verovatno prolazi kroz 6 i vise zidova). U svakom slucaju, ne gine vam kopovina jednog wireless routera i jedne wireless kartice a ako vam signal bude los, moracete da dokupite i po koju antenicu pa da je dizete na krov do opticke vidljivosti. Sta da ti kazem, ja kuci imam wireless router u mojoj sobi, u drugoj sobi mi se nalazi drugi komp sa wireless karticom i to funkcionise fino a sa komsijom cija je kuca oko 100m daleko od mene umrezio sam se kablom (koji smo provukli kroz 2 krova kuca koje se nalaze izmedju nas) da bi izbegao peripetije sa antenama,sipkama i tome slicno :)
Kuća između postoji a optičku vidljivost nam zeza parče krova te kuće a i par krošnji tako da antene moraju da se budže ili što kažeš da razvlačimo kabl pa da se vežemo a ja da pravim sebi u kući wireless zbog lapića.
A imam i drugu varijantu koja je manje izvodljiva ali `ajd` da pitam bolje upućene. Relativno sam blizu (nekih 200 m) hotelu koji ima svoj wireless i koji je otvoren ali nemam optičku vidljivost pa me zanima da li bi pomoću neke jače antene uspeo da uhvatim signal i da se kačim na njih?
Ne bacajte pare na wifi kartice antene i slicnu wifi opremu sada kad je cena mreznog kabla nikad jeftinija. Proveri sa komsijom da li ima ADSL router ili modem. Ako ima router, jedini trosak ce vam biti mrezni kabal. Ukoliko nema, gledajte da komsija nabavi ADSL router.
Sto se tice kacenja na Hotel, bez opticke vidljivosti nema ni dobrog wirelessa. Nema te antene koja moze nadoknaditi nedostatak opticke vidljivosti. Bez opticke vidljivosti wireless moze da prodje u kucnim uslovima. Napolju nikako.
rece cova da ima i desktop i lap top tako da mislim da mu je ideja da lap topom moze slobodno da menja poziciju i zbog toga mu treba WiFi resenje sa dve pci kartice nije dobro ,racunar koji deli internet bi morao stalno da bude upaljen a ja bi reko da pci kartice imaju samo client modove sto bi reklo da nemogu da emituju (popravite me ako gresim) antene koje bi mogle da popravesignal bi morale da budu sa podugackim kablom sto ubija signal a i same one kostaju uglavnom komplikuju .... resenje sa wireless ruterom je uvek elegantnije resenje ,na tih 20 m moglo bi sve da radi kako si zamislio i bez opticke vidljivosti,trebalo bi probati ,nezaboravi da wireless ruteru mozes menjati poziciju da bi sto bolje pokrio signalom zeljeni prostor a sto ne iskombinujes (ako je izvodljivo)dovuci utp kablom do sebe ,preko wireless rutera emituj signal ima sigurno sve da radi, ocu reci nek ruter bude u tvom dvoristu a desktop kaci ili lanom ili preko wireless pci kartice kupi w.ruter i napravi par proba `Sto se tice kacenja na Hotel, bez opticke vidljivosti nema ni dobrog wirelessa.` Dao bi mali komentar tu na tih 200 m bi opet dosta faktora uticalo na vezu,pod jedan vrlo je blizu sto je pozitivno i kakav je to hotel kada nemozes da vidis njegove antene tj nemoras ti nego tvoja prijemna antena koja bi mogla da bude lagane konstrukcije i montirana iznad tvog krova,kakvom opremom i u kojoj polarizaciji emituju signal ,konfiguracija objekata mozes ocekivati da se tu signal i odbija ima i takvih primera gde je ostvarena veza bez opticke vidljivosti i to kvalitetno,tu bi vec trebao da koristis AP. primera radi ja sam kroz ogromno drvo prepuno lisca direktno se kacio na baznu stanicu na razdaljini od 2.5 km a najvazniji faktor je bila antena ...................kod wirelessa se iskustvo stice kljucem br.13..........................
Mislim da nema ruter, pogledaću. Kači se inače preko EUNET-a i ima ZYXEL-ov modem.
Što se tiče prepreka između hotela i mene, ima ih. Hotel je na gradskom šetalištu i staro je zdanje na dva sprata a između nas je socijalistički realizam digao soliterčinu od 15-tak spratova i još neke nebulozne zgradurine od kojih je jedna Elektro-distribucija sa sve primo-predajnom antenom prilične snage na krovu. Ne znam smeta li ona pošto nije na direktnoj liniji.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.