Trebace ti switch sa 6 mesta minimum ,obicni mrezni kablovi od uredjaja ka switchu 6 komada isto i posle toga softversko konfigurisanje mreze .Imas dobre d-link switcheve (good for planet) ne greju se puno,a i nisu skupi nesto preterano.Ovo `pret` sam razumeo kao 5 ,ako je 5 uredjaja i taj racunar to je znaci ipak switch sa 6 mesta minimum.
HVALA,ali na te uradjaje je izlaz kabal RS232.pa ima li neki modem da udju oni ili moram na jednu stranu da skinem izolaciju pa da pravim ulaz za Switch taj koji si mi rekao
HVALA,ali na te uradjaje je izlaz kabal RS232.pa ima li neki modem da udju oni ili moram na jednu stranu da skinem izolaciju pa da pravim ulaz za Switch taj koji si mi rekao
Imas adapter za to evo ti link pa vidi kako izgleda.Potrazi po radnjama negde imas sigurno.To se zove RS232 Serial to Ethernet Intelligent Cable Adapter.
Za kontrolu vise uredjaja preko (sa) jednog racunara (ako sam dobro razumeo problem), najlakse je koristiti dodatnu PCI karticu sa seriskim izlazima (nisu jeftine). Obicno na njima imas podesavanje za RS232 ili 485 komunikaciju, a na jednoj kartici imas 8 (osam) portova ima ih i sa vise 16, 32,... Ulazi u karticu su ili 9-pin ili 25-pin konektor (vise kablovi iz kartice) ili cesce telefonski dzek (6-pinski), dolaze i kablovi koje ces mozda morati da prepravljas sa strane uredjaja koji zelis da povezes!!!
ovu kod mene u firmi eksploatisemo vec dugi niz godina i radi kao sat (vise od 100 komada)...
P.S. Zaboravih da kazem da ova nije PCI vec ISA koristili smo je i na 486-icama, ali postoje sad i PCI verzije, a cifra i nije strasna kad sam pogledao gore navedeni link, cena je bila pre par godina izmedju 150-200 dolara (desetak godina unazad)...
to bi trebalo da ide samo sa jednim portom, a na dve zice vezujes svaki uredjaj u paralelu (do 32 uredjaja). 485 je multipoint protokol, gde su svi master/server.
Znam i gde sigurno ima, ali pitanje dal tu mozes da ih nabavis kao krajnji korisnik, Institut Mihailo Pupin na Zvezdari, Volgina 15, preduzece (deo IMP-a) Digitalna ili Racunarstvo...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.