Imam domaći kompjuter koji je privezan na netgear mali wirless rutar žicom. Sistem na velikom kompjuteru je vista home premium. Na laptopu imam xp professional, wirless u njemu i preko toga lepo delim internet. No sada bi ja da delim jos ponesto .... fajlove, folder i td. Na velikom kompjuteru lepo u network place vidim oba kompjutera i fajlove koje sam na malom (laptopu) označila za deljenje bez problema delim. E na malom velikog ne vidim, samim tim ni foldere koje sam označila za deljenje, u čemu je fora?Hvala
Disejbluj fajervol na velikom, restartuj oba kompa, trebalo bi da proradi. Posle toga ejbluj opet fajervol i opet restaruj oba kompa. Trebalo bi da sve bude u redu.
:: :: Imam domaći kompjuter koji je privezan na netgear mali wirless rutar žicom. Sistem na velikom kompjuteru je vista home premium. Na laptopu imam xp professional, wirless u njemu i preko toga lepo delim internet. No sada bi ja da delim jos ponesto .... fajlove, folder i td. Na velikom kompjuteru lepo u network place vidim oba kompjutera i fajlove koje sam na malom (laptopu) označila za deljenje bez problema delim. E na malom velikog ne vidim, samim tim ni foldere koje sam označila za deljenje, u čemu je fora?Hvala
Ukljuci network discovery na visti, veoma je moguce da je iskljucen. Ne verujem da je firewall u pitanju, oni moraju da se vide u svakom slucaju, da je Samba u pitanju, firewall bi znacio, ovako na Winu nema presudni faktor.
Javi sta si uradio.
:: :: Imam domaći kompjuter koji je privezan na netgear mali wirless rutar žicom. Sistem na velikom kompjuteru je vista home premium. Na laptopu imam xp professional, wirless u njemu i preko toga lepo delim internet. No sada bi ja da delim jos ponesto .... fajlove, folder i td. Na velikom kompjuteru lepo u network place vidim oba kompjutera i fajlove koje sam na malom (laptopu) označila za deljenje bez problema delim. E na malom velikog ne vidim, samim tim ni foldere koje sam označila za deljenje, u čemu je fora?Hvala
... da u adresnoj liniji Computer-a ili Internet Explorer-a na laptopu ukucas `\imevelikogracunara` , naravno, bez navodnika i gde je imevelikogracunara definisano ime na računaru sa Vistom.
Možda je tip mrežne veze (konekcije) definisan kao takav da ti on dopušta izlaz na Internet, ali ne daje pristup drugim računarima. Pokušaj, ako znaš, da obrišeš tu postojeću konekciju i da napraviš novu, gde mislim da treba da izabereš Home (ne vladam još uvek Vista terminologijom :-()
... ja nisam lepo razumeo iz tvog pisanija ko-je-gde. LM, pogrešno sam napisao. treba da stoji `\imevelikogračunara`. Ako sam pobrkao XP i Vistu, probaj da im u moj priči zameniš mesta. Jesu li ista rada grupa?
No zapravo fora je u tome, da sam kupila netgear rutar, privezala ga sa velikim kompjuterom mrežnim kablom, privezala ga sa kablovskim modemom isto mrežnim kablom, uključila laptop i njegov integrisani wirless on je našao moju konekciju ja unela kljuc i internet super radi. E sada sam smislila sto da ih ne povežem u mrežu, otišla da vidim da li može, na velikom na kome je vista našla oba kompjutera u mrežnim mestima i bez problema čitala deljene foldere sa malog. Mali na kome je xp professional, kad odem na mrežna mesta jednostavno vidi samo sebe. i to je to. Sada ja ne bi previše da čačkam, da ne pokvarim internet vezu jer ne znam skoro nista o tome, tačnije ne bih da čačkam sama, bez konkretnih saveta. Firewall sam proverila, na velikom je firewall eset security na malom običan windowsov, oba sistema su legalna. to je to. hvala za predloge, probala sam to sa imenom i ništa.
Niko i nije rekao da na velikom nije nesto OK. Jednostavno, na visti imas opciju koja drugim racunarima ne dozvoljava da je vide u mrezi a to je upravo ono sto sam ti rekao, proveri da li ti je network discovery ukljucen ili nije. Ocigledno to nisi proverila jer da jesi, resila bi problem. Evo kako ti izgleda ta opcija, nije problem na visti ali ako je na njoj iskljucen discovery, nema sanse da drugi racunari u mrezi vide tvoj racunar, u ovom slucaju, ovaj mali ne moze videti taj veliki komp, kako ga vec zoves.
:: :: :: No zapravo fora je u tome, da sam kupila netgear rutar, privezala ga sa velikim kompjuterom mrežnim kablom, privezala ga sa kablovskim modemom isto mrežnim kablom, uključila laptop i njegov integrisani wirless on je našao moju konekciju ja unela kljuc i internet super radi. E sada sam smislila sto da ih ne povežem u mrežu, otišla da vidim da li može, na velikom na kome je vista našla oba kompjutera u mrežnim mestima i bez problema čitala deljene foldere sa malog. Mali na kome je xp professional, kad odem na mrežna mesta jednostavno vidi samo sebe. i to je to. Sada ja ne bi previše da čačkam, da ne pokvarim internet vezu jer ne znam skoro nista o tome, tačnije ne bih da čačkam sama, bez konkretnih saveta. Firewall sam proverila, na velikom je firewall eset security na malom običan windowsov, oba sistema su legalna. to je to. hvala za predloge, probala sam to sa imenom i ništa ::
Ma, ja i dalje mislim da bi trebalo da možeš da prozoveš taj Vista računar kroz IE adresu \imeVistaračunara i da bi trebala da vidiš ono što je deljeno na Visti.
Naravno, zavisi i od toga kako ti je definisana (u Visiti) konekcija ka ruteru (Home, Private, Public). Ponovo napominjem: nemam Vistu ispred sebe, samo pričam po sećanju...
101 put sam imao isti problem sa 2 x win xp i nikakva mumbo-jumbo resenja tu ne pomazu. Jednostavno posle bezbroj restarta oba kompa naizmenicno ili istovremeno, stvari dodju na svoje mesto. To naravno podrazumeva da su sve postavke mreze prethodno pravilno podesene
No i tako sada ga je video ..... iz čista mira, ništa novo nisam uradila, ali mi traži za dostupanje do velikog - desktopa lozinku. KOJU LOZINKU, pa nisam namestila nikakvu lozinku. Ima li ko predlog? Hvala
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.