Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
ASIO4ALL
STRANA 1 OD 1
Neba ASIO4ALL 30.03.2008. 01:37 T9032

status: user
broj poruka: 1197
http://www.asio4all.com/

Pomoću ovog drajvera je moguće koristiti ASIO protokol na jeftinim (WDM) zvučnim kartama, koje inače ne podrazumevaju upotrebu istog. Lično sam ga isprobao sa 4 različite (2 integrisane) `low-end` zvučne karte i radi savršeno. U FL Studio-u sa običnim drajverima sam imao veliko opterećenje procesora i `underrun-ove` i to na najnižoj rezoluciji i sa velikim latencijama. Sa ASIO4ALL drajverima se smanjuje opterećenje procesora i postižu izuzetno niske latencije čak i pri visokim rezolucijama zvuka. Ako ne znate šta je ASIO posetite sledeći link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_stream_input_output

Prijateljska preporuka svakome ko se bavi muzikom, a nema kartu sa ASIO protokolom. ASIO4ALL
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
itmdj ASIO4ALL i nije bas za sve :) 30.03.2008. 05:42 #49490

broj poruka: 12
sorry neba ali asio4all NE RADI sa svim zvucnim (ni low end a tako ni mid range karticama). Takodje ni surogat (tj. prvenac softverski emuliranim ASIO drajverima KX Project) ne funkcionise sa svim zvucnim karticama! Imas listu kartica koje podrzava ali sve je to drzi bure vodu dok majstori ne dodju :). A o smanjenju latencije necu ni da govorim, jer mala latencija ocito zavisi od ukusa i potreba korisnika. Meni, recimo latencija i od 12 ms nije dovoljno mala za sviranje na master midi klavijaturi u SX trojci a takodje i u FL studiju. Tako da... `Prijateljska preporuka svakome ko se bavi muzikom` kupi neku manje skupu karticu tipa EMU xxxxx ili m-audio xxxx.
Pozzz
Neba Nisam ni rekao da jeste :) 30.03.2008. 07:38 #49492

broj poruka: 1197
Hvala na dopuni...
Inače, nisam ni rekao da radi sa svim zvučnim kartama. Što se latencija tiče, lično mislim da su 5-20ms naspram 200-300ms izuzetno niske. Naravno da je najbolje da svi kupimo karte sa integrisanim ASIO, naravno da `obične` karte nikad neće moći da se takmiče sa hi-end kartama, ali poenta moje priče je da, kada se porede WDM i WDM + ASIO4ALL, razlika je ogromna u korist druge kombinacije. Naravno, odnosi se samo na karte koje nemaju ASIO. Uostalom, ASIO4ALL je besplatan, nije velik, ne ostavlja nikakve negativne posledice po drajvere ili sistem, lako se instalira i uklanja, pa ko želi da proba - neka proba.

Integrisani Realtek:

Samo WDM: FL Studio, 44kHz, Linear interpolation - 40ms za sviranje, oko 300ms za mix i produkciju.

WDM + ASIO4ALL: FL Studio, 48kHz, 6-point hermite interpolation - 5ms za sviranje, 21ms za mix i produkciju...
itmdj polje nalov 31.03.2008. 00:08 #49559

broj poruka: 12
u svakom slucaju podrzavam :)
probano ranije i sljaka za takve varijante. pozz.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647169.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs