ShoneE je dao ideju koja mi se dopala, pa hajde ja da krenem. Nisam strucnjek za elektroniku, ali mi je profesija neraskidivo povezana sa zvukom. Tako da bih dao samo neke opste uvodne napomene, a zamolio ljude sa ETF-a i druge koji se profesionalno ili amaterski bave Hi-Fi uredjajima da se pridruze sa strucnijim objasnjenjima.
Elem, razlika izmedju kompjuterskih zvucnih sistema, o kojima je ovde na forumu gotovo iskljucivo rec, i pravih `Hi-Fi ceda` (kako ih ShonE nazva) je u kvalitetu komponenti od kojih se prave, kvalitetu materijala, tehnologiji i mnogo kompleksnijem sastavu pojacala, predpojacala i zvucnika. Sve nabrojano utice na kvalitet zvuka, stepen izoblicenja, brzinu odziva i snagu koju uredjaji mogu da proizvedu a da zadrze kristalno cist ton.
Ukratko, dobro pojacalo (integrisano ili sa predpojacalom) sa dobrim tranzistorima, tiristorima, provodnicima itd., u kombinaciji sa zvucnicima u drvenim kutijama (da se zadrzim samo na njima) uvek daje neuporedivo bolji ton od compjuterskih sistema, koji su plasticni, sa pojacalima ugradjenim u jedan od zvucnika i manje kvalitetnim materijalima od kojih je uradjena elektrinika.
Samo jedan primer, koji sam vec pominjao. Logitech Z-5500 5.1 sistem kosta 28.000. Po kvalitetu zvuka i mogucnostima ne moze ni da se uporedi sa kombinacijom Yamaha A/V Reciever + KEF 5.1 zvucnici. Razlika je samo 4.000 din, a razlika u kvalitetu mnogo veca.
Ima jos mnogo stvari vezanih uz ovo, kao sto je akustika (prostorija u kojoj se slusa), raspored zvucnika, aktivni i pasivni zvucnici, integrisano pojacalo vs kombinacija pojacalo + predpojacalo itd.
Za one koji nisu u toku sa hi fi ozvucenjima, rasha44 vam je upravo ukratko i uprosteno sve pojasnio, sto bi trebalo da bude sasvim dovoljno da se uvidi osnovna razlika izmedju `kompjuterskih` zvucnika i hi fi sistema. Kvalitetniji materijali, pazljivo konstruisano sve garantuje kvalitet zvuka!
Generalno moze se zakljuciti i izvuci jedna poenta, a to je da za slican novac i uz strucnu pomoc mozete da kupite sistem koji ce gledano sa strane kvaliteta zvuka biti daleko bolji i samim tim imati vecu upotrebnu vrednost od bilo kojih zvucnika namenjenih racunaru.
Ako vam trebaju zvucnici iskljucivo samo za igre i filmove onda tu nema mnogo smisla kupovati nista bolje od recimo Z5500, pa cak i jeftinije, al ako mozete da uocite i osetite razliku kvaliteta zvuka, pogotovo ako cete ih koristiti za muziku e tu je vec druga prica.
Evo recimo ja posedujem starije Denon pojacalo i Mission zvucnike, i sve to skupa sada ne kosta vise od 3000e(polovno), i kada uporedim sa nekim kompjuterskim sistemom kao sto je Z serija Logitech-a, ma kakvi nema govora o bilo kakvom uporedjivanju, ali opet kazem za muziku, moja varijanta je daleko bolja, za filmove je vec druga prica, ipak 5.1 ugodjaj, ali i tu postoje dosta povoljne varijante, sto rece rasha kombinacija Yamaha A/V Reciever + KEF 5.1 zvucnici... Mslim stvarno `fancy` izgledaju neke varijante pojedinih kompjuterskih modela i prosto cine da se kupac u svom ne znanju zalepi za njih.
Sve ovo nema nikakvog smisla pisati onima koji ne zele da razumeju, ali nadam se da ce bar malo shvatiti osnovne razlike i kada sledeci put budu isli da kupuju zvucnike ili da daju preporuke drugima da se bar malo zapitaju, jer verujte `nije zlato sve sto sija`.
Da se nadovezem.Sve to sto si ti Raso nabrojao ja sam to znao unapred jer se i sam bavim muzikom dosta godina tako da sam sa ovim stvarima upoznat i sto se tice kompjuterskih komponenti za zvuk nikad ih nebih uzeo u odnosu na HI-FI kao sto i nisam,to sam odmah preskocio.Ne kazem da ne postoje sistemi zvucnika kvalitetni ali ipak su daleko od komponenti sa HI-FI zvukom!Moje resenje je bilo tako sto sam prvo kupio Sony-jevu liniju a kasnije i komp koji sam preko Sound karte prespojio na samu liniju.Zvuk koji se dobije je savrsen,realan,cist i luci adrenalin kako kad slusam muziku tako kad igram neku igru.Inace to je sistem 2/1,znaci dva trosistemska zvucnika i S.A.W.O samoj snazi ne treba posebno ni pricati,kuca grmi a zvuk ostaje kristalno cist bez izoblicenja!Ovakvo je moje resenje bilo i tako cu raditi i na dalje!Inace moj glas tj. sud prema licnom iskustvu i znanju ide prema HI-FI jer je zaista sa tim vrlo tesko nesto porediti od kvalitetnih proizvodjaca kompjuterske opreme za zvuk!
Vecina, ili gotovo svi zvucni sistemi namenjeni kompjuterima imaju prilicno ogranicen opseg. Nema onog finog spektra srednjih tonova, koji daje toplinu i sirinu zvuku. Drugim recima, pravljeni su za filmove i igrice, dok dobro standardno pojacalo sa dobrim zvucnicima guta sve to i jos mozete da imate izuzetno kvalitetan tom kad slusate muziku.
Moze u karakteristikama da pise bilo sta, mogu i merenja da pokazu dobre rezultate, ali ono sto se zaista cuje nije to sto, mozda, ocekujete.
Braćo skauti, to je verovatno više nego tačno, na nesreću, nisam imao prilike da čujem baš mnogo dobitnih kombinacija Hi-Fi sistema i uparenih komponenti. Ipak, ima jedna začkoljica kod PiCi-ja, a da nije samo namena (filmići, igrići), a to je sam kompjuter kao izvor zvuka. S/N je obično katastrofa. Sluša se MP3 i ostalo kompresijom izobličeno i osiromašeno (dakle, u startu pristajemo iliti ne zahtevamo najbolje). Sam PiCi skiči, škripa, zuji, zvrči, šumi... i u akustičnom i u elektromagnetnom smislu (koji opet ovde dobija akustični karakter).... Da bi PiCi iole postao dobar izvor zvuka, potrebno je uložiti dosta para i imati mnogo sreće da se ima na šta potrošiti: da se nađe napajanja sa minimumom šuma (a to im nije baš prioritet u proizvodnji ni u reklamama, jel`, tu su snage, stabilnost ali o šumu - skoro ništa), da je uzemljenje kućišta i same elektroinstalacije ok, da.... i tako, razumete me. Drugo, nekako, meni je pc i zvuk povezano sa udaljenošću od 50-tak cm od monitora, i slušanje u tom položaju... a to bi značilo da je pc u sred prostorije, da bi se dobio najkvalitet HiFi zvuka, zar ne? Jedino opravdavam, ako je razlika u parama toliko mala, onda je to bes buy za situacije kada treba zvuk bez pc-a ili nepovezano sa pc-om (čisto slušanje mjuze, ili filma ili neko slavlje i slično...). Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Nema svrhe uopste uporedjivati.Pogotovo ne komponente koje ste vi nabrojali gore.Pa dva Yamahina monitora (ona mala pocinje im oznaka na B...zaboravih) daju jasniji cistiji zvuk bolje nego ikoji 5.1
Moram da se ispravim sto se tice cene, tek sam sad uvideo gresku, napisao sam da sve skupa, denon+mission ne kosta vise od `3000e` polovno, mislio sam reci da ne kosta vise od 300e. Sorry za gresku! Dakle 300e je dosta pristupacno i tu je poenta, a zvuci bolje od bilo kog komp. sistema.
Zapazanje - kao i kod vizuelnih umjetnosti,mislim da je ovdje rijec o `ukusu`,ili preciznije - precepciji,koja se oslanja na (apsorpciono) frekventnu krivu slusaoca,sto bi trebalo da znaci da svaka individua ima odgovarajuci `spektar` zvukova.
ja bih dodao TANNOY...imam KENWOOD pojacalo u kombinaciji sa TANNOY model MERCURY M2 zvucnicima...ma,koji PC sistemi!?! da cujete samo ovaj zvuk...HI-FI je bio i ostace ZAKON!
Tačno, Pisko. Skiči, škripi...Treba dosta para i idealni uslovi sa kućnom elektroinstalacijom. Medjutim, svrha ovog posta (po ShoneEtovoj ideji) je da mladjima, koji se lože na razne plastikanere, objasnimo razliku izmedju kompjuterskih `zvučnih igrački` i pravih, kvalitetnih uredjaja. To ne znači da sad svi treba da jure Hi-End uredjaje, to je mnogo skupa zabava i igranka bez prestanka (kad se jednom uhvatis u to kolo).
Evo, ja se prvi mučim sa uzemljenjem (samo nulovano), pa kad radim nešto u Sound Forge-u uključim slušalice (Sennheiser) direktno na zvučnu karticu, da bih izbegao razne šumove, brumove i druga izobličenja. Medjutim, kad posaljem signal sa kompjutera na kućno ozvučenje, odmah je puna soba zvuka, o snazi da ne govorim. Pojačalo Quad 405-II (2x100W sinusa), predpojačalo Quad 44 i zvučnici Tannoy (100W sinusa). A to je samo bolja srednja klasa.
Da dodam na spisak Monitor Audio i Advance Acoustic. Inace, najbolji zvučnici su Engleski. pa Američki, pa pauza i onda dodajte šta hoćete. Kod pojačala opet Englezi, pa Amerikanci i u srednjoj klasi i Japanci. Vrhunske uredjaje za audiofile neću ni da spominjem. Tu su za nas nebulozne cene - od 60.000€ pa naviše.
Machine je spomenuo AR vrhunska firma, ja bih dodao KORATO domaca firma koja ne zaostaje za ostatkom svetskih imena a dosta su jeftiniji rucno izradjuju proizvode. @shone: nisam sumnjao u cenu posto je moj striko novo platio(Denon liniju) oko 5000 a sta ti ja znam...
Cene dovoljno govore same za sebe. JBL Decada L26 kutije 85 godine placene skoro 5000dem sa cime se to poredi u danasnjem svetu, za pojacalo, dva deka, tjuner dadoh nekada jos otprilike toliko. I sad da to bacim i kupim neki 5.1 sistem. Pa to je cista glupost. Kod nas ljudi mesaju HIFI i High End uredjaje. To su dve prilicno razlicite kategorije. HiFi pojacalo je moglo da se kupi 90tih godina za nekih 300-500dem a High-End uredjaji su bili od 1000dem pa navise. Nekada davno je u casopisu Audio-Video trend izasao test uredjaja sa klasama kojima pripada i jedna stvar koje se secam je bio dek Pioneer sa cenom 1000dem koji je jedini spadao u A1 klasu (vrhunski) a da je bio tako da kazem jeftin svi ostali dekovi su bili jos skuplji. Audio Research mono blok 600W kostao je 25000dolara a za stereo naravno potrebna su dva plus pretpojacalo. Ipak covek treba znati i svoje granice pa je taj test i objavljen sa namerom da se rangiraju uredjaji prema klasi pa da eventualni kupac dobije sto jeftiniji uredjaj a da pritom ima vrhunski kvalitet. Zasto dati za istu klasu deka 2500dem kad se isti kvalitet dobija sa pomenutim Pioneerom za 1000. Tako je i danas samo sto testovi vise nisu tako objektivni vec se malo doteruju pa je najbolje da svako isproba nesto pre same kupovine ili da se posavetuje sa nekim u koga ima poverenja. U danasnjim radnjama ako pokazete malo interesovanja za neki proizvod prodavac ce odmah poceti da ga hvali kako bi ga prodao tako da o realnom sudu nema ni govora. A sto se PC-a tice on sam po sebi emituje veoma izoblicen i promenjen zvuk tako da on kao izvor nikada nece spadati u HI-End klasu. Ipak uz malo pazljivog planiranja treba naknadna izoblicenja svesti na minimum. Oklopljeni kablovi, kvalitetno pojacalo, kvalitetni zvucnici i zvuk moze biti sasvim pristojan. Ako zelite neki bolji kvalitet prvo pokusajte da se odreknete mp3 kolekcije koja je prilikom kompresovanja osakacena. A sta onda slusati? Vecina ljudi svoju omiljenu muziku i ima samo kao kolekciju mp3 diskova. Dakle neki ustupci se moraju napraviti.
hi-fi uopste ne moze da se poredi sa zvukom sa pc-a.postoje pc zvucnici koji zvuce pristojno ali samo toliko.pod pristojnim podrazumevam da ne krce,sume,pucketaju i slicno.kod pc-a nema reci o dinamici frekventnom odzivu prostoru i slicnom.ovo je inace sve merljivo sa relativno skromnom opremom.zbog toga je ludost dati vise od ~30e za pc zvucnike bilo da su 2.0 ili 2.1. pozdrav fetus
što nisam hteo da pominjem. Krell, Mark Levinson, Linn... Ma, igranka bez prestanka. To je ono:`Ako pitaš koliko košta, znači da ne možeš da platiš`. :))
eeee kako mi sad logitech z5500 deluje slabasno i jeftino posle vasih komentara......... a bio sam spreman da se zakunem u taj sistem, ali to je ipak mnogo pristupacnija kombinacija od ovih ZVERINA koje vi navodite......Kad bih imao para naravno da bih kupio sistem od 100000e ali nemam, jbg...
Naravno da deluje slabasno. Ali, video si da mi pričamo o kućnim ozvučenjima za slušanje muzike, koji mogu da posluže i da se na njih pošalje signal sa zvučne karte kompjutera. Ako imas šanse da skupiš još 12.000 din., kupi ono što sam već preporučio: Yamaha A/V Receiver - 20.000 i KEF 5.1 zvucnici - 12.000. Imaš tu kombinaciju u 4AUDIO u Čarlija Čaplina 33. Imaćeš odličan zvuk za ne tako velike pare.
Nightbird :: :: :: eeee kako mi sad logitech z5500 deluje slabasno i jeftino posle vasih komentara........ :: a bio sam spreman da se zakunem u taj sistem, ali to je ipak mnogo pristupacnija kombinacija od ovih ZVERINA koje vi navodite......Kad bih imao para naravno da bih kupio sistem od 100000e ali nemam, jbg...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647169. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.