Često mi se desi da imam problem sa kontrolisanjem jačine zvuka dok gledam na primer YouTube. Evo primer - pustim snimak sa jednog YouTube kanala i dok se priča zvuk je zadovoljavajuće jacine, ali čim krene uvodna špica ili neki dodatni efekti- zvuk je pet puta jači , bukvalno mi zatrese prozore i vrata da moram da da skačem da smanjujem zvuk i usput probudim pola kuće kad zagrmi uvodna špica ili tako nešto. Da li postoji program za Windows koji može da mi apsolutno svaki zvuk drži do određenog broja decibela znači kad se pusti ta špica koju je tvorac kanala napravio da bude preglasna da mi nešto ispegla zvuk da ne bude preglasno nego da bude normalna jačine kao kad čovek priča? Nadam se da sam nekako uspeo da objasnim šta mi treba...
zove se ``audio kompresor-limiter`` (audio compressor/limiter), i nalazi se u nekim modelima integrisanih HiFi pojacavaca (``pojacalima``) u pretpojacavackoj sekciji (preamp), a ima i nezavisnih izvedbi efektora/ekvilajzera koji poseduju i taj efekt (u nekim slucajevima to moze da se zove i ``normalizacija``, dakle ``normalizer``).
Softverska varijanta: potrazi na Internetu neki program koji emulira taj efekt, a koristi se, generalno, za window$ ili kao plugin/addon za browser.
evo nekih predloga (za koje ne garantujem, jer ih nisam isprobao):
Re: Regulisanje jačine zvuka na ozbiljnijem ozvučenju
02.03.2025. 21:20
status: user broj poruka: 19060
ниси написао који систем имаш..? Не мора конкретно, али да ли имаш појачало, или 5.1, или активне звичнике, или шта..? Како контролишеш? Ако је смањено на појачалу (харверски), не може да се појачава у систему (софтверски).. Никакве софтверске емулације и помагала не бих користио, ствар је проста.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: Često mi se desi da imam problem sa kontrolisanjem jačine zvuka dok gledam na primer YouTube. :: Evo primer - pustim snimak sa jednog YouTube kanala i dok se priča zvuk je zadovoljavajuće jacine, ali čim krene uvodna špica ili neki dodatni efekti- zvuk je pet puta jači , bukvalno mi zatrese prozore i vrata da moram da da skačem da smanjujem zvuk i usput probudim pola kuće kad zagrmi uvodna špica ili tako nešto. Da li postoji program za Windows koji može da mi apsolutno svaki zvuk drži do određenog broja decibela znači kad se pusti ta špica koju je tvorac kanala napravio da bude preglasna da mi nešto ispegla zvuk da ne bude preglasno nego da bude normalna jačine kao kad čovek priča? Nadam se da sam nekako uspeo da objasnim šta mi treba.. :: :: MIND CONTROL
RME ADI-2 FS PRO This DAC features a sophisticated volume control that allows for precise decibel adjustments. It includes a digital and analog volume control mechanism, providing a high level of control over audio output levels, which can be useful for managing volume changes during advertisements O-R other audio content transitions.
ili dongle:
iFi Audio Go Bar
ili specijalizovano za kucne bioskope i sl.
`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level, to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
Razumem problem koji imate sa naglim promenama jačine zvuka, posebno kada gledate YouTube ili druge medijske sadržaje. Postoji nekoliko programa i alata za Windows koji mogu pomoći u kontrolisanju i izravnanju jačine zvuka, čime se izbegavaju preglasni delovi, kao što su uvodne špice ili efekti.
1. **Windows Built-in Audio Enhancements (ugrađene opcije za zvuk)** - Equalizer APO**: Ovo je moćan alat za podešavanje zvuka na sistemskom nivou. Možete koristiti Equalizer APO zajedno sa dodatkom poput **Peace Equalizer** da podesite dinamiku zvuka i ograničite maksimalnu jačinu. - **Kako koristiti**: 1. Instalirajte Equalizer APO i Peace Equalizer. 2. Podesite kompresor (compressor) u Peace Equalizeru da ograniči maksimalnu jačinu zvuka. 3. Ovo će `izravnati` zvuk, smanjujući preglasne delove i pojačavati tiše delove.
2. **Sound Lock** - Sound Lock je jednostavan program koji ograničava maksimalnu jačinu zvuka. On radi tako što `zaključava` zvuk na određenom nivou, sprečavajući da bilo koji deo zvuka bude previše glasan. - **Kako koristiti**: 1. Preuzmite i instalirajte Sound Lock. 2. Podesite gornju granicu jačine zvuka pomoću klizača u programu. 3. Program će automatski smanjiti zvuk kada pređe postavljeni nivo.
3. **Voicemeeter Banana** - Voicemeeter Banana je napredni mikser zvuka za Windows koji vam omogućava da kontrolišete i prilagodite zvuk na mnogo načina. Možete koristiti njegov kompresor da ograničite jačinu zvuka. - **Kako koristiti**: 1. Instalirajte Voicemeeter Banana. 2. Podesite kompresor u Voicemeeteru da ograniči maksimalnu jačinu zvuka. 3. Konfigurišite izlazni zvuk da koristi Voicemeeter kao uređaj.
4. **FX Sound** - FX Sound je program za poboljšanje zvuka koji takođe ima opcije za kontrolu dinamike zvuka. Možete koristiti njegove efekte za smanjenje preglasnih delova. - **Kako koristiti**: 1. Instalirajte FX Sound. 2. Podesite efekte poput `Dynamic Boost` i `Bass Boost` da izravnate zvuk.
5. **YouTube specifična rešenja** - Ako koristite pregledač poput **Google Chrome**, možete koristiti ekstenzije poput **Volume Master** ili **Auto Volume** koje vam omogućavaju da kontrolišete jačinu zvuka na nivou pregledača. - **Kako koristiti**: 1. Dodajte ekstenziju u pregledač. 2. Podesite maksimalnu jačinu zvuka ili koristite automatsko podešavanje.
Nadam se da će vam ovi alati pomoći da rešite problem sa preglasnim zvukom!
Hvala svima na odgovorima, danima sam eksperimentisao da bih dosao do najboljeg ili najjednostavnijeg resenja, pa evo da javim najjednostavnije a da radi posao je ekstenzija... 10 sekundi posla da se instalira... Nagle promene u jacini zvuka na uvodnim spicama i slicno su se drasticno smanjile, dovoljno da kazem da sam zadovoljan kako radi.....
Broj postavljenih tema: 60412. Broj poslatih odgovora: 647571. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.