Hocu da zamenim svoje logitech 5.1 zvucnike koji polako umiru za nesto kvalitetnije.
Gledao sam na netu i video da mogu povoljno da nabavim neko skromno kvalitetno pojacalo ( naravno polovno ). Ja bi hteo da imam 5.1 sistem i da provezem na komp.
Da li ja mogu da uzmem pojacalo, da dodatno kupim zvucnike lepo nakacim na zid i da ih preko optickog kabla povezem sa racunarom? Posedujem creativ x-fi karticu, a sto se tice mogao bi i nju da menjam. Da li bi to lepo funkcionisalo? Sto se samog zvuka tice nisam nesto mnogo eksperimentisao oko toga, pa me zanima da li pored toga mogu lepo da koristim i hi-fi za kvalitetnu muziku, a ponekad kada pustim film ili igricu da imam i 5.1 sistem?
Ne bih sada da se razbacujem neki ogromnim novcem pa zato ako moze nesto skromno do 400e da se nabavi bilo bi bas lepo. Nisam sada neko ko pravi muziku ili sada trazi dlaku u jajetu pa mi trebaju neki skupi zvicnici i sta ja znam, samo bi da se cuje mnog lepse nego ovi raspali logitech 5.1 zvucnici
Gledao sam i razne pc zvucnike, kao sto je logitech. Ali kod nas je sve to skupo i za te pare mogao bi sam da sklopim nesto sto bi bilo mnogo kvalitetno? Ima li neko neki predlog?
Za taj novac možeš neku basic 5.1 varijantu da središ. Problem sa Hifi-em i 5.1 je to što je neophodno mnogo eksperimentisanja i testiranja - dakle trebalo bi da svaki zvučnik preslušaš pre kupovine. Ja sam baš pre nekih mesec i nešto dana uzeo Hifi 2.0 sa pojačalom + Asus Xonar DX i ne vraćam se na zvučnike za računar nikada više.
Možda bi trebalo da uzmeš prvo tu varijantu čisto da čuješ razliku pa da dodaješ zvučnike postepeno. Lično me 5.1 ne interesuje mada kapiram šta želiš da postigneš ali je dosta komplikovana rabota da pogodiš zvuk kakav tražiš a nisi pre radio sa Hifi - iz tog razloga mislim da je bolje ići postepeno.
Ako hoces pravo uzivanje u muzici, onda samo hi-fi stereo neko pojacalo i zvucnici. Evo ja ti mogu preporuciti a da prodjes jeftino, uzmes recimo neke Mission zvucnike, recimo M72 + Denon stereo pojacalo. Naravno obe stvari polovne, ima ih po oglasima, a cene idu ovako: zvucnici ~150e + 80e pojacalo, i da uzivas u zvuku.
Malo kasnije uzmes lepo polovni Logitech Z-5500 ili Z-906 i uzivas u 5.1 filmovima i igrama.
Dakle hi fi stereo varijanta ti je nesto malo manje od 250e, a i 5.1 koje sam naveo ti se krecu isto tako, oko 250e polovni, sto ce reci da ti doplata nije preterana, a resio si sve probleme. Ustekaj jos 100e i zatvori celu pricu, bez zurbe, jer bi u startu odmah imao jednu od ove dve varijante. .)
P.S. Zasto?! Pa vidis i da im je forum praistorijski, nista nije dodavano i unapredjivano, pa sto bi onda i to.
pa pogledacu i tako nesto, mada ne bi da sad aimam nekoliko sistema za muziku. Generalno mogu da pazarim pojacalo, i pazarim zvucnike. Sada jedan sistem da imam za ovo, jedan za ono. Mislim treba sve to negde postaviti. Soba je mala a i koristim je za posao vise, ali bi voleo da imam i 5.1 sistem.
Posto mi se ne zuri i nije nista hitno, najbolje ja to lagano pa da lepo preispitam sta i kako.
Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 1
Ne bih da forsiram i negodujem sad i ja pored kolega, ali napravićeš veliku grešku ako voliš recimo da slušaš muziku i kupiš 5.1 od 400eu koji planiraš za gledanje filmova plus slušanje muzike. Imaš jeftine sisteme 5.1 koji će ti završiti posao za filmove, igre (200eu), a za ostale pare pa i neki eu više imaš pojačalo i zvučnike, naravno polovno, za 400eu može da se nađe vrhunski 5.1 koji je krš za muziku, ali vrhunski za filmove. Isto to može i za 200eu.
:: pa pogledacu i tako nesto, mada ne bi da sad aimam nekoliko sistema za muziku. Generalno mogu da pazarim pojacalo, i pazarim zvucnike. Sada jedan sistem da imam za ovo, jedan za ono. Mislim treba sve to negde postaviti. Soba je mala a i koristim je za posao vise, ali bi voleo da imam i 5.1 sistem. :: :: Posto mi se ne zuri i nije nista hitno, najbolje ja to lagano pa da lepo preispitam sta i kako :: :: Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear :: ::
samo zar ne mogu lepo da ukopim 5.1 da slusam samo na dva zvucnika, a po potrebi da ukljucim ostale kada mi budu bili potrebni?
Nisam toliko upucen u celu pricu pa pitam. Bolje da znam unapred nego da se zeznem pa onda kulu lele sta naparvih. Nalazio sma ja i neke kao ok sisteme za racunar koji su do 200e. Ali rekoh da se raspitam ja i ovako.
Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 1
@imarkovic +1 @metalpirat za 400e ne mozes da nadjes kvalitetan 5.1 sistem sa kojim ces biti zadovoljan. Stoga i moj glas ide za dobro pojacalo i par HIFI zvucnika. Osim toga, snagu i velicinu zvucnika i pojacala odredi prema prostoru u kojem ces slusati. Postavka zvucnika je jedna od najbitnijih stvari za SLUSANJE muzike i uzivanje u filmovima. Postavka 5.1 sistema je daleko komplikovanija i zahteva da slusalac bude pozicioniran skoro u sredini prostorije, sto mozes da vidis na sledecem linku
Vidim ja da nisi bas upucen. Da ti odgovorim, naravno da mozes da koristis 5.1 sistem, i to ne mora striktno muzika da ide samo na dva zvucnika, u zavisnosti od sistema, ili zvucne karte na kompu, mozes da podesavas po volji, na primer expand stereo, ili recimo stereo surround itd.... Poenta je da taj uzitak i kvalitet muzike tesko da ces da cujes na 5.1 sistemu, pa ti se stoga preporucuje stereo hi fi sistem za muziku, a 5.1 za filmove i igrice. Na ovaj nacin uzitak ce da bude potpun. Generalno ako nisi bas zagrizeni uzivalac dobrog zvuka, i bitno ti je da je zvuk muzike koliko toliko OK, onda ce prakticno jedan dobar 5.1 sistem da te u potpunosti zadovolji i to je to.
:: samo zar ne mogu lepo da ukopim 5.1 da slusam samo na dva zvucnika, a po potrebi da ukljucim ostale kada mi budu bili potrebni :: :: Nisam toliko upucen u celu pricu pa pitam. Bolje da znam unapred nego da se zeznem pa onda kulu lele sta naparvih. Nalazio sma ja i neke kao ok sisteme za racunar koji su do 200e. Ali rekoh da se raspitam ja i ovako. :: :: :: Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear :: ::
bas sam pre mesec dana zvao rogija imarkovica da ga pitam za neko pojacalo i zvucnike oko 40000 din da preporuci za mog drugara i otisli smo u prodavnicu, kupio je pojacalo za 50000 din i zvucnike za 45000 din :)
uzmes neka 2 zvucnika odes oslusnes i pojacalo koje ce da ih gura i to ti je to, mozes za 400e da napravis lep sistemcic da svira kako treba
Da se nadovezem na ono sto je predlozeno od strane kolega:
08.12.2014. 23:15
status: user broj poruka: 10999
Sada, uoci Nove Godine, bice ``akcija`` i u firmama specijalizovanim za HiFi, i u megamarketima. Par skromnih modela zvucnika (dvosistemskih bas-refleksa) moci ce da se nadje za 200 jewra, a skroman risiver za iste te pare... Kasnije, kada bude jos para, dodaces par sidespeakers, subwoofer i, eventualno posebnan ``centralni`` zv., i to ti je to...
U Hi-Fi sam dosta dugo i to mi je najveci hobi i najveca ljubav... Prvo moras definitivno odluciti da li si za 5.1 ili stereo varijantu. Ako pricamo o 5.1, nisam neki sagovornik, filmovi koje ja gledam nisu radjeni u 5.1 tehnologiji, igrice ne igram, a muziku bih pre slusao sa First vokmena kupljenog na pijaci u koji je ubacena presnimljena kaseta Bore Drljace iz `77. Kada je stereo u pitanju, prvo nikada, ali NIKADA ne bih kupio novu komponentu jeftiniju od 2000e i tu pre svega mislim na amp. Razlog - kinesko govno... Zapravo, neka ti, ako se odlucis na polovno, krajnja godina bude `95.
Gledao sam cele serije Harman-Kardona kako imaju tipske kvarove i slusao dosta novijih Yamahi, HK, NAD-ova (oni su mi mozda izuzetak u prici sa novim budget uredjajima), a cak i ozbiljniji brendovi, poput Musical Fidelity su ukenjali stvar. Imas dosta dobrih pojacala za 70-120e na raznim oglasima tipa KP, gde ce ti Luxman ili Marantz od 100e bolje svirati od novog HK-a od 600 i da imam recimo 150e za pojacalo, birao bih izmedju starijih Luxman-a, Marantz-a, HK-a, Kenwood-a, Rotel-a, NAD-a, mozda nekog Denon-a ili malo starijih Sansui-ja, JVC-a ili pak Hitachi-ja. Opet, moras reci i koja ti jacina treba, koju muziku slusas, kakva ti je soba i sl... Mada 400e za oboje te vec gura ka pojacalu od 200ak evra, po mozes i na Musical Fidelity da naletis ili, ako te bas usere, na nesto jos ozbiljnije, ako je nekome frka.
Kada su kutije u pitanju, prvo moras znati gde ce ti stajati. Da li ces ih definitivno kaciti na zid, drzati na polici ili na podu. Opet, ne treba zaboraviti i na kablove i tu valja dati 30-40e (zvucnicke i konekcijske zajedno).
Zvucnici, u zavisnosti od toga koju muziku preferiras... Recimo da, bar po onome sto sam ja slusao, u budget varijanti (da ne pricamo o skupljim stvarima, vec iskljucivo o dostupnim uredjajima), mogu navesti 4 skole zvuka. Americka, Engleska, Nemacka i studijska (koju mozes otpisati jer ti ne trebaju monitori). Amerikanci su ti BOSE, JBL, AR, Electro Voice, Infinity i Cerwin-Vega (koji nisu amerikanci, ali zvuce kao tipicna americka kutija)... Njih uopsteno odlikuje to da lepo sviraju country, ali i RNR, pa i elektroniku i najbolji su izbor za zurke.
Britanci su ti KEF, Mission, Tannoy, B&W, Celestion, moj favorit Linn, Wharfdale... Dobri za zurke, kraljevi hard roka, pravljeni za Floyde, Purple, Zeppeline... Elektricne orgulje zvuce najbolje na njima. Mozda, u budget varijanti i best buy sto se tice sirine opsega muzike koju mozes da slusas. Manje neutralni od Amerikanaca.
Nemci. Mogu biti najveci kiks i najveci pogodak... T+A (jos jedni moji favoriti koji se mogu kupiti za 200e), ELAC, odlicni Arcus, Heco, Quadral, sjajni Canton, MB Quart... Primetices, na oglasima ih ima najvise, ali to je samo zato sto se stvari donose najcesce iz Nemacke, Austrije ili Svice. Buduci da ih ima najvise i cene su im najnize... Oni najvise boje zvuk u zamenu za performanse, opseg i slicno... Nekada to urade sjajno, a nekada ocajno.
Vredi napomenuti i Dance, koji imaju Jamo, Bang&Olufsen, Dali i Dynaudio. Za malo vise para daju mnogo, narocito JAMO, koji ima i budget ali i malo skuplje... Sjajna im je D serija. Vazno je napomenuti i da Japanci prave dosta kutija, ali, po mom misljenju, nemaju skolu zvuka, osim mozda Yamaha-e, ciji NS-300 trazim po oglasima...
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647168. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.