Iz iskustva: moji Z906 su takodje povezani optičkim kablom, i tu nema šta da se podešava, oni reprodukuju source onakav kakav je, OSIM ako se na samoj konzoli zvučnika ne igraš sa virtuelnim 3D modeom, 4.1 ili 2.1 presetima.
Ja sam na OS X-u, ali oni potpuno isto rade na Windowsu XP i 7.
Ne znam da li tu Winblows 8 može da bude kriv....vidi šta od drivera nudi sam Realtek za tvoj čip, ne ASUS.
Re: Kako podesiti zvučnike da rade u 5.1 - win 8.1 - 64 bita
08.10.2014. 13:30
status: user broj poruka: 19008
Problem ti je verovatno do software-a zvucne karte, nema sta drugo da bude, ako si stvarno prosao kroz sva podesavanja..
:: Zvučna karta je Realtek integrisana na ploči Asus m5a97 :: Zvučnici Logitech Z 550 :: :: Instaliran je win 8.1 sistem - 64 bita i prezeti novi drajveri sa asusovog sajta za zvuk :: :: Zvučnici se ne mogu podesiti da rade na 5.1. :: Povezani su preko optičkog kabla :: :: Zvuk ima 30% kvaliteta u odnosu na rad u prethodnom windows 7 sistemu :: Zvuk se čuje na svim zvučnicima :: :: Da li je neko imao sličan problem i kako ga rešiti :: :: Prošao sam kroz sve opcije koje postoje u Realtek HD audio menageru i playback/sound/properites opcijama kartici :: :: ::
Cak mu ne bi preporucio da skida realtek drivere,kod win 8.1 imas podesavanja za 5.1 zvucnike u volume control ,tu podesava balance,mega bass ambient i ostalo za svaki zvucnik posebno.
Na osnovu čega si zaključio da je `bolji` zvuk na Win8.1 nego 7..? Sva podešavanja vezano za konverziju imaš u softveru zvučne karte (neintegrisane), i taj sw je bolji od windows-ovog jer je napravljen da bio se optimizovao prema karti, odnosno kartu prema windows-u i zvučnicima.
:: Cak mu ne bi preporucio da skida realtek drivere,kod win 8.1 imas podesavanja za 5.1 zvucnike u volume control ,tu podesava balance,mega bass ambient i ostalo za svaki zvucnik posebno.
posto sam imao i jedan i drugi OS ,na kraju krajeva stavi kod sebe win 8.1 pa se uveri. Nisam siguran da realtek trenutno ima win 8.1 driver zato sam mu napisao da ne pokusava da stavlja original
@stefanon Jesi li uspeo da resis problem ili si kupio Asus Xonar? I ja imam slican poroblem, ploca Asus p5ql-e, win 8.1 64bit, zvucnici jazz 9940, nema sanse da namestim 5.1 zvuk, koristim analogne 3.5mm prikljucke. Probao sam samo sa windows driverima, nista, onda sam skidao i probao sve moguce vrste realtek drivera, opet nista. Jedino sto sam uspeo da dobijem u jednom trenutku je da mi zadnji zvucnici rade kada udjem u realtek sound manager pa idem na test zvucnika, onda se cuje zvuk, ali kad pustim muziku, igram igricu, pustim film, samo prednji zvucnici rade.
ISti slucaj sam imao neki dan kad sam hteo da podesim Audigy na win7 da radi na 4 kanala za mjuzu ( prednji, zadnji) Na integrusi kada idem na speaker fill, prorade zadnji ali mnogo tise. Na Audigy prorade sva 4, ali imaju nekakav delay, kao da je latencija povecana ili ukljucen neki od efekata, tipa room i sl. Uzas jedan, na XP to sve radi najnormalnije i preko integruse i preko Audigy. Gowno od OS-a, uvek neki problem oko najbanalnijih stvari. Izgubih celo po podne za ovu glupost....
Izgleda da je win7 dobar samo za igrice....ccc
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
to sa windowsom nema nikakave veze, uopste nisam ni morao da instaliram drivere sve radi odlicno i na 7ci i na 8ci. Treba da se podesi i u windowsu i posle da se proveri u Realtku da li je sve podeseno, i treba da se poveca kvalitet na maximum u windowsu. Kad se ukljuce na primer prednja dva treba Realtek da prijavi koji je ulaz ukljucen, pa ako prijavljuje pogresan treba da se promeni manuelno na onaj na koji je trenutno ukljucen. Isto zavisi i od playera da li dobro emulira stereo u 5.1 primera radi AIMP mi odlicno emulira stereo u 5.1 i svi se podjednako cuju zvucnici osim centralnog on se cuje jace kako i treba. Stim sto su meni nakaceni na Xonar DG zvucnu, Realtek je crko!
Ma sve sam probao, bez drajvera, sa drajverima, namestao u windowsu, namestao u Realteku, reinstalirao drajvere, vadio i ponovo stavljao kablove iz dzekova, proveravao sve dzekove, ne vredi. Na xp-u sve radi ok.
odlicno, izgleda u zadnjih par godina krenule da crkavaju Realtek zvucne vecini :) Verovatno si i ti imao neki problem sa driverom ili je krenula da crkava...
E moguce da je to istina, i meni drug prijavljuje da mu se na 8.1 bolje cuje hi-fi sistem. Mene mrzi da instaliram, ranije sam probao ali su sve bile slj varijante i odustao sam. ako ima neka dobra stabilna verzija, bez mnogo gubljena vremena sa lekicima, javite :)
:: Na osnovu čega si zaključio da je `bolji` zvuk na Win8.1 nego 7..? Sva podešavanja vezano za konverziju imaš u softveru zvučne karte (neintegrisane), i taj sw je bolji od windows-ovog jer je napravljen da bio se optimizovao prema karti, odnosno kartu prema windows-u i zvučnicima :: :: :: :: Cak mu ne bi preporucio da skida realtek drivere,kod win 8.1 imas podesavanja za 5.1 zvucnike u volume control ,tu podesava balance,mega bass ambient i ostalo za svaki zvucnik posebno.
Re: Re: Re: Bolji je zvuk na win 8.1 nego na win 7
11.01.2015. 10:54
status: user broj poruka: 19008
Gogi, kupi bolji DAC, i da vidiš poboljšanje . Onda ti je windows nebitan.
:: E moguce da je to istina, i meni drug prijavljuje da mu se na 8.1 bolje cuje hi-fi sistem :: Mene mrzi da instaliram, ranije sam probao ali su sve bile slj varijante i odustao sam :: ako ima neka dobra stabilna verzija, bez mnogo gubljena vremena sa lekicima, javite : :: :: :: Intel i3 4130, Alpenfohn Himalaya, Gigabyte Z87-HD3, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Chronos 120gb + externi 500gb,Sapphire 7950 3GB BOOST, LG IPS277L-BN 27`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Midi window mod, NZXT Sentry LX fan controller, Mad Cat :: :: :: Na osnovu čega si zaključio da je `bolji` zvuk na Win8.1 nego 7..? Sva podešavanja vezano za konverziju imaš u softveru zvučne karte (neintegrisane), i taj sw je bolji od windows-ovog jer je napravljen da bio se optimizovao prema karti, odnosno kartu prema windows-u i zvučnicima :: :: :: :: :: :: :: Cak mu ne bi preporucio da skida realtek drivere,kod win 8.1 imas podesavanja za 5.1 zvucnike u volume control ,tu podesava balance,mega bass ambient i ostalo za svaki zvucnik posebno.
:: Gogi, kupi bolji DAC, i da vidiš poboljšanje . Onda ti je windows nebitan :: :: :: :: E moguce da je to istina, i meni drug prijavljuje da mu se na 8.1 bolje cuje hi-fi sistem :: :: Mene mrzi da instaliram, ranije sam probao ali su sve bile slj varijante i odustao sam :: :: ako ima neka dobra stabilna verzija, bez mnogo gubljena vremena sa lekicima, javite : :: :: :: :: :: :: Intel i3 4130, Alpenfohn Himalaya, Gigabyte Z87-HD3, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Chronos 120gb + externi 500gb,Sapphire 7950 3GB BOOST, LG IPS277L-BN 27`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Midi window mod, NZXT Sentry LX fan controller, Mad Cat :: :: :: :: :: Na osnovu čega si zaključio da je `bolji` zvuk na Win8.1 nego 7..? Sva podešavanja vezano za konverziju imaš u softveru zvučne karte (neintegrisane), i taj sw je bolji od windows-ovog jer je napravljen da bio se optimizovao prema karti, odnosno kartu prema windows-u i zvučnicima :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Cak mu ne bi preporucio da skida realtek drivere,kod win 8.1 imas podesavanja za 5.1 zvucnike u volume control ,tu podesava balance,mega bass ambient i ostalo za svaki zvucnik posebno.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647168. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.