Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Za g. Markovica i ostale poznavaoce audio varijabila
STRANA 1 OD 1
alrad Za g. Markovica i ostale poznavaoce audio varijabila 13.07.2014. 16:31 T58128

status: user
broj poruka: 4843

Postovani gospodine Markovicu, i ostali poznavaoci audio prilika, imam jedno pitanje za Vas.

Da li na risiver od 6 - 16 oma mogu da prosvercujem dva satelita koji su 4 oma, a bez katastrofalnih ili jos bolje nikakvih posledica?

Dakle, prednji i centralni su 8 oma, a zadnji da budu 4.
Ceo sistem ne bih pojacavao mnogo, mozda do 30-40 %.

Znam da ova tema nije tako jednostavna, zato Vam unapred zavaljujem na iscrpnim, utemeljenim, skoncentrisanim,
i odgovornim odgovorima.

Iskreno Vash, alrad.

tortojed Evo, ja sam medju onim ostalim poznavaocima: 13.07.2014. 16:43 #557440

broj poruka: 10999
Ako risiver (odnosno pojacavac iliti amplifier u njemu) ima deklarisanu (najnizu) impedansu zvucnika u vrednosti od 6 Oma, na te izlaze ne bi trebalo prikljucivati zvucnike od 4 Oma (i manje). U praksi, medjutim, na izlaze od 6 Oma, mnogi audiofili prikljucuju 4-omske zvucnike i nemaju problema (teoretski, struja koja se ``trazi`` od pojacavaca je veca, a i frekvencijski opseg ce biti zanemarljivo uzi + izoblicenja nesto veca, ali u praksi, ponavljam, sve to ``sljaka``).

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
alrad 13.07.2014. 17:28 #557443

E pa to me brine, g. poznavaoce Torta, sto mora da isporuci vecu struju.
Naime, sta ako se zbog toga pregreju tranzistori i crknu. TO me muci.
Znaci, ovo ipak spada pod `probaj, pa sta ti Bog da...` :p

tortojed Ja te usluzih, a ti ponudjen - pocascen... 13.07.2014. 17:32 #557447

...

Ako imas viska onih kutija od 4 Oma, mozes da ih povezes REDNO, tako da dobijes, primera radi, jedan 8-omski od dva 4-omska. Ali, ponavljam (joj, ponavljam ponavljacima): nece biti problema ni ONAKO, narocito zato sto neces ni ``odvrtati`` do kr(j)aja......

alrad 13.07.2014. 17:48 #557449

Oket, oket, primljeno k znanju. Risiver nije nov i ne znam da li ga je neko vec preopterecivao, pa sam zato pomislio na eventualne probleme. Dobro.

tortojed Ja sam na ovu bedu moju od risivera (Panasonikova jeftinoca)... 13.07.2014. 17:54 #557450

vezao 2 od 8 Oma front, i 2 od 4 Oma rear, iako je deklarisani minimum 6 Oma na svim izlazima (6 do 16). Evo, ima 5-6 godina kako radi bas kao prvoga dana (odlicno radi)...

alrad 13.07.2014. 18:09 #557454

E, to se zove informacija iz prve ruke i iz licnog iskustva...

Vaskev Re: 13.07.2014. 20:02 #557465

broj poruka: 1673
Evo malo i teorije a ona stoji ovako. Maksimalna snaga izlaznog stepena je određena naponom napajanja i izlaznom strujom. Maksimalna izlazna struja kroz otpor potrošača (zvučnik u ovom slučaju) razviće određenu snagu. Dakle da vidimo sa čime se ovde možemo poigrati. Napon napajanja pojačala je fiksiran dizajnom pojačivača, nije ga moguće menjati bez ozbiljne prepravke. Maksimalno dozvoljenu struju nije moguće preći bezbedno a kod novijih pojačala je čak i ograničena i jedan je od parametara koji aktiviraju zaštitu ukoliko postoji. Naravno ukoliko se koriste odgovarajući zvučnici recimo 8 oma onda je sve u redu ali ako se u konkretnom slučaju upotrebe recimo zvučnici impedanse 4 oma onda će za isti izlazni nivo (pojačanje) kroz izlazni stepen prolaziti duplo veća struja. Sve dok je signal dovoljno mali da struja ne pređe maksimalnu granicu neće se desiti ništa. Ukoliko pokušaš da pojačaš preko te granice, zbog premale impedanse zvučnika proteći će prevelika struja i ukoliko nema nikakve zaštite, izlazni stepen će pregoreti. Ukoliko pregori a uz to ne postoji ni zaštita zvučnika na kraju će pregoreti i oni. Ovo je nekada bio čest slučaj. U zadnje vreme retki su uređaji bez takve zaštite ili bar oni malo kvalitetniji. Kako nisi naveo konkretan model ne mogu ti ni reći koji je slučaj kod njega. Da ne komplikujem dalje, ovo je u najkraćim crtama.

WOT Nick: Vaske

::
:: E, to se zove informacija iz prve ruke i iz licnog iskustva..
alrad 13.07.2014. 23:05 #557476

Sateliti su mnogo manje snage od pojacala(risivera), tako da bi otisli mnogo pre nego nesto u risiveru. Sad mi je to palo na pamet. Tipa risiver je 5x100, sateliti 2x20. Prosta racunica: ne idi preko 20% ako neces da razduvas zvucnike :p

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647168.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs