Toslink izlaz je na zvucnoj karti, a digitalni koaksijalni RCA ulaz na pojacalu.
Zasto ne postoji opticko-koaksijalni kabl kao s linka nego je potreban konvertor, dok toslink na 3,5mm postoji ? Zar nije stvar u prostom vezivanju pinova konektora, s obzirom da je u pitanju digitalni signal na oba kraja?
To ti je kao kad bi rekao, npr. `sto ne moze opticki kabl da se gurne u ethernet port i da to radi bez media konvertora?` - http://goo.gl/TzYgKZ
Iznecu ocigledno na videlo: kroz opticki kabl (stakleno vlakno!) prolazi svetlost, dok kroz bakarnu zicu ide elektricni impuls.
Edit: Da malo pojasnim situaciju oko 3,5mm dzeka: Pojedini uredjaji (najcesce odredjeni modeli notebook racunara) imaju opticki izlaz(ili ulaz) integrisan unutar 3,5mm dzeka, zato i postoji odgovarajuci kabl (i dalje opticki =] ). Samo sto je s jedne strane klasican TOSLINK konektor, a s druge nesto sto lici na 3,5mm dzek dok to, u stvari, nije. Ako lepo pogledas sledece slike, bice ti jasno da nema metalnih kontakata, vec samo rupica za svetlost na vrhu konektora: http://goo.gl/wBW6LT http://goo.gl/nwXtVC http://goo.gl/Lh34BM
mislis konverter sa toslinka na 3.5mm..? Ne znam za sta bi sluzio ovaj razdelnik, pretpostavljam za 2 uredjaja sa jedne zvucne, ali mislim da to nema kod nas, nisam vidjao. Ja sam konverter dobio uz zvucnu kartu, ali ima generalno ceo gotov kabl da se kupi, recimo 2m kosta oko 800din u BG Elektroniku. Imas i u kanibalu itd.
Ima toslink na 3,5 ali mi ne igra jer imam opticki ulaz (i koaksijalni, al videsmo da to ne moze) Treba mi nesto da prikljucim dva uredjaja na jedan ulaz da se ne cimam svaki cas. Znaci u pitanju je manjak ulaza na pojacalu.
A konvertor sa optickog na koaksijalni i ne pitam, to i da ima bilo bi jedno 50e. Cena k`o AD konvertor.
Cekaj bre malo, napisi koje izlaze imas na zvucnoj, i koju zvucnu kartu imas. Ako na zvucnoj imas samo toslink kao opticki izlaz, znaci samo to moze, ako imas kao ja, toslink i zenski RCA u jednom, znaci da moze ili toslink ili RCA. Ako na pojacalu imas RCA i pise `digital`, znaci mozes da povezes pomocu koaksijalnog kabla RCA-RCA.
Za drugi uredjaj, ako imas drugi izlaz na zvucnoj, mozes preko njega da povezes drugi, ali onda ces morati rucno da prebacujes softverski izlaze, ne znam kakav ti je plan i kako zelis da koristis ozvucenje.
:: :: Ima toslink na 3,5 ali mi ne igra jer imam opticki ulaz (i koaksijalni, al videsmo da to ne moze :: Treba mi nesto da prikljucim dva uredjaja na jedan ulaz da se ne cimam svaki cas :: Znaci u pitanju je manjak ulaza na pojacalu :: :: A konvertor sa optickog na koaksijalni i ne pitam, to i da ima bilo bi jedno 50e. Cena k`o AD konvertor :: :: ::
Hocu da uzmem Xonar DGX jer citam da je solidna. Ona, koliko sam provalio, ima samo toslink izlaz, a ne i zenski RCA. Mada tu nisam 100% siguran, postoji mogucnost da joj neki od 3,5 izlaza salje i digital po principu deljenja.
Drugo, mozda i vaznije, znas li da li ona preko toslinka salje pravi 5.1 a ne upmixovani 2.1? Guglam, ali svako prica nesto svoje. Neki kazu ima sigurno, neki ne znaju da podese drajver, neki mozda cuju virtuelni 5.1...
Ti posto kazes da si dobio kabl uz kartu verovatno imas DX, ali mozda znas i ovo za DGX jer si verziran.
Ne bih bas rekao da moze da salje digital signal preko 3.5 ostalih izlaza, to nece raditi, nemoj da racunas na to. Ja imam STX, preko optike sam povezao Z5500 i tu nema price, 5.1 radi i to radi perfektno. Na drugi izlaz RCA L/R mi je stereo izlaz i tako sam povezao monitore, softverski kontrolisem duplim klikom izlaze koji hocu da se aktivira, opticki, stereo, ili headphones. Ta zvucna je skuplja, ali to radi na njoj, ima i Creative tu varijantu, imaju i neke druge koje su profi, ili mixeta, ali ova zvucna sto ti hoces ne moze. Ako hoces 2 pojacala, i oba da budu 5.1, moras da iskoristis preko jednog opticki, preko drugog na analogni nacin, ili eventualno da kupis 2 zvucne kartice, ali opet ces morati da menjas `source`, nece ti raditi obe u isto vreme..
btw, opet sam snimio ovaj STX II, ladno uz nju idu i dodatni OP-AMP-ovi, valjda ce uskoro da stigne kod nas.
:: :: Eve vako :: :: Hocu da uzmem Xonar DGX jer citam da je solidna. Ona, koliko sam provalio, ima samo toslink izlaz, a ne i zenski RCA. Mada tu nisam 100% siguran, postoji mogucnost da joj neki od 3,5 izlaza salje i digital po principu deljenja :: :: Drugo, mozda i vaznije, znas li da li ona preko toslinka salje pravi 5.1 a ne upmixovani 2.1? Guglam, ali svako prica nesto svoje. Neki kazu ima sigurno, neki ne znaju da podese drajver, neki mozda cuju virtuelni 5.1.. :: :: Ti posto kazes da si dobio kabl uz kartu verovatno imas DX, ali mozda znas i ovo za DGX jer si verziran :: :: ::
Ne treba meni da mi karta radi na dva pojacala nego samo na jednom. Problem je samo sto je toslink na njemu vec zauzet pa gledam kako to da prevazidjem. Mogu preko analognih, ali bih hteo digitalno.
U tom smislu, zanima me da li DGX salje pravi 5.1 preko optike. Ako ne, onda nije ni bitno.
Znaci, zaboravi dva pojacala, stvari su malo jednostavnije :)
Pa naravno da salje 5.1, pravi 5.1, nema tu price. U tom slucaju, bilo da koristis opticki ili analogni, potpuno je svejedno, nema potrebe da se opterecujes, zvuk ce biti isti.. zakomplikovao si jer hoces digitalni pored analognog, nece ti zvuk biti digitalno remasterizovan, nego isti Generalno, analogni je za hi-fi i bolji.
:: :: Au bre kolega, ne razumemo se :: :: Ne treba meni da mi karta radi na dva pojacala nego samo na jednom :: Problem je samo sto je toslink na njemu vec zauzet pa gledam kako to da prevazidjem. Mogu preko analognih, ali bih hteo digitalno :: :: U tom smislu, zanima me da li DGX salje pravi 5.1 preko optike. Ako ne, onda nije ni bitno :: :: Znaci, zaboravi dva pojacala, stvari su malo jednostavnije : :: :: ::
E, al digitalno je elegantnije resenje, jedan kabl i cao, a za analog treba vise. A zasto si siguran da salje? Recimo DG ne salje jer nema Dolby Digital Live, a slicna im je cena. Za DGX ne mogu da provalim da li ima DDL, svako prica drukcije. Ti znas da ima?
Jeste, samo jedan kabl, a ovako ti treba po 3 cinca s jedne i 3 sa druge strane, kabl je ionako uvezan, kad ga ubodes jednom, vise ga ne gledas. Kupi slobodno karticu, videces da salje 5.1 naravno, to radi na istu foru kao ova moja, imas xonar center, pusti sta ljudi pricaju, ima tu filozofiranja do besvesti, kad uzmes i vidis, zaboravis na te price.
:: :: E, al digitalno je elegantnije resenje, jedan kabl i cao, a za analog treba vise :: A zasto si siguran da salje? Recimo DG ne salje jer nema Dolby Digital Live, a slicna im je cena :: Za DGX ne mogu da provalim da li ima DDL, svako prica drukcije. Ti znas da ima?
Nisam, ali zvuk je isti kao sa moje, kada je prikacis na digitalni izlaz. Na ostalim izlazima je naravno jaca, pojacalo je jace, naprednija je u ostalim stvarima itd. Svaki xonar daje mocan zvuk, neces biti razocaran sigurno, i naravno koristi unixonar drajvere, modifikovani poboljsani drajveri.
:: :: Pa dobro... jel si cuo mozda DGX, kakav je zvuk? Vidim da je samo pet puta jeftinija od tvoje :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647168. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.