Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Malo egzoticog hardvera :)
STRANA 1 OD 1
duqp Malo egzoticog hardvera :) 16.05.2014. 15:15 T57696

status: user
broj poruka: 3466

Drugar se zanima iskljucivo racunarima ne mladjim od 2000-e godine :)
Neku kombinaciju je budzio i nabavio jednu lepu stvarcicu pa evo za kolege da vide slikicu

http://i.imgur.com/y5EKgmI.jpg

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Malo egzoticog hardvera :) 16.05.2014. 15:58 #552954

broj poruka: 19008
U bre, egzoticni entuzijasta, dosta je napredovao, napravio je ISO karticu

::
:: Drugar se zanima iskljucivo racunarima ne mladjim od 2000-e godine :
:: Neku kombinaciju je budzio i nabavio jednu lepu stvarcicu pa evo za kolege da vide slikicu
:: http://i.imgur.com/y5EKgmI.jp
h4v0kk ISA grafičke? 16.05.2014. 16:01 #552955

broj poruka: 326
Slike su previše niske rezolucije, inače bih mogao odmah da ti kažem i koje su :)

Nije tako davno bila 1993.-ća, kad sam sanjao o nabavci bolje Hercules, Trident ili slične grafike :)
Tad je 2D brzina, prosto kopiranje sa jednog mesta na drugo mesto u video buffer-u, bila faktor... Da li će grafička da ti dovoljno brzo skroluje 2D sprajtove po ekranu :)

Vodos Re: ISA graficke 16.05.2014. 16:17 #552960

broj poruka: 864
Hoce da radi bolje skrol, vidis da je dodao jos RAM-a :)

Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
h4v0kk Re: Re: ISA graficke 16.05.2014. 16:26 #552962

To daje sposobnost za više boja u većoj rezoluciji, ali mislim da je tada ipak brzina memorije bila ograničavajući faktor. Koristio se EDO-RAM (Extended Data Output Random Access Memory)...
To je bila preteča SDRAM-a, sporija i od SDRAM 66MHz memorije.

A pre toga smo koristili, koliko se sećam, SIMM-ove (single in-line memory module). Još uvek se sećam kad sam prešao sa AMD 386SX-a na Intel 486DX 66MHz, pa sam ujedno počeo da koristim upravo tu EDO-RAM memoriju.

:: Hoce da radi bolje skrol, vidis da je dodao jos RAM-a :
:: Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
duqp evo slika sa opisom i par komentara ako vam nesto znaci :) 16.05.2014. 16:27 #552964

broj poruka: 3466

http://i.imgur.com/k6Ttz1T.png

jbm li ga pise zvucna ovo ono a ja sam noob :)
h4v0kk Re: evo slika sa opisom i par komentara ako vam nesto znaci :) 16.05.2014. 16:32 #552965

Nije tačno ovo što je napisao, da `početkom 90-ih računari nisu mogli da vrše obradu zvuka bez zvučnih kartica`.

Što se tiče komponovanja, ja sam komponovao u Fast Tracker-u pa je samo prštalo (zvuk je izlazio na PC speaker, zvučnik u okviru kućišta) :)
Jeste da je zvuk bio katastrofalno loš u odnosu na kvalitetne zvučnike, ali neke jednostavnije kompozicije su mogle da se prave (ionako je 4 kanala/4 treka bio tadašnji standard)

:: http://i.imgur.com/k6Ttz1T.pn
:: jbm li ga pise zvucna ovo ono a ja sam noob :
count Re: Re: evo slika sa opisom i par komentara ako vam nesto znaci :) 17.05.2014. 10:28 #553018

broj poruka: 1354

:: Nije tačno ovo što je napisao, da `početkom 90-ih računari nisu mogli da vrše obradu zvuka bez zvučnih kartica`
:: Što se tiče komponovanja, ja sam komponovao u Fast Tracker-u pa je samo prštalo (zvuk je izlazio na PC speaker, zvučnik u okviru kućišta) :
:: Jeste da je zvuk bio katastrofalno loš u odnosu na kvalitetne zvučnike, ali neke jednostavnije kompozicije su mogle da se prave (ionako je 4 kanala/4 treka bio tadašnji standard
:: ::
:: :: http://i.imgur.com/k6Ttz1T.pn
:: :: jbm li ga pise zvucna ovo ono a ja sam noob :
Za Windows 3.1 bio neki drajver za emulaciju Sound blastera preko zvučnika sa MB. Inače taj zvuk je generisan preko chipa za AT tastaturu. Najbolja sound card u to doba bio neki `Hawai` sa 64 MB zapisa i to u Extended VESA formatu.
ramzesIII re.. 17.05.2014. 10:57 #553019

broj poruka: 1017
Imao sam u rukama hdd koji nema na sebi elektroniku, na zalost pobacao sam sve te stare stvari, ali sad mi se cini, ako naidje nesto sacuvacu pa makar i poklonio nekom ko skuplja te stare raritete :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647168.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs