Elem, naskidao sam neku silnu muziku u wav formatu za 5.1 (oko 13kbps), ali kada to konvertujem u flac, ispadne duplo manje u velicini i bitrazi ( oko 8kbps), iako su oba formata loseless! Trebalo bi da je to isto, osim sto flac mozda bolje kompresuje sve to, ali kvalitet bi trebalo da ostane isti, pa mi treba samo potvrda da li je tako! .) Thx
Ne bas, ne mora da znaci, uglavnom, tj. skoro uvek je poznato da wav daje bolji kvalitet jer uopste nije kompresovan, dok flac, ape jesu, pravi wav ima status `uncompressed audio`. Ja bih to ostavio u .wav, ili imas xrecode odlican programcic koji ce ti zavrsiti sta god hoces, ali vodi racuna, proveri posle konverzije sta se desilo.
:: Elem, naskidao sam neku silnu muziku u wav formatu za 5.1 (oko 13kbps), ali kada to konvertujem u flac, ispadne duplo manje u velicini i bitrazi ( oko 8kbps), iako su oba formata loseless! Trebalo bi da je to isto, osim sto flac mozda bolje kompresuje sve to, ali kvalitet bi trebalo da ostane isti, pa mi treba samo potvrda da li je tako! .) Thx
Pazi imarkovicu, citao sam po forumima, svi kazu da je flac superiorniji od wav formata, jedino ga zeza podrzanost na vecini sistema, ali ovako po sluhu mogu slobodno da kazem da nema nikakve razlike i gubitaka u kvalitetu kad ga konvertujem sa xrecode, iako bitraza padne sa 13 na 8 kbps! :) Plus, ustedim prostora na hardu...
Stvarno? Ko kaze? Kako moze da bude superiorniji ako je .WAV uncompressed, a .FLAC je kompresovani audio..? Uporedi 2 snimka flac i wav i pogledaj recimo bitrate jednog i drugog.. mozda ja gresim, ali nije mi logicno.
btw, ne znam kako taj wav ima samo 13kbps, to je cak manje od najmanjeg kvaliteta mp3-a..
:: Pazi imarkovicu, citao sam po forumima, svi kazu da je flac superiorniji od wav formata, jedino ga zeza podrzanost na vecini sistema, ali ovako po sluhu mogu slobodno da kazem da nema nikakve razlike i gubitaka u kvalitetu kad ga konvertujem sa xrecode, iako bitraza padne sa 13 na 8 kbps! :) Plus, ustedim prostora na hardu...
Ma ne kazem to ja, i meni je bilo sumnjivo, zato sam i postavio temu! .) Sto se tice bitraze, kad pustim wav od 13k kbps i isti taj flac od 8k kbps, potpuno identicni sto se zvucnosti tice, u svakom smislu! E sad... :)
Pa kako moze da nema ako se razlikuje bitrate? Zavisi na kojim zvucnicima se emituje taj kvalitet, ako se pusti na nekim losijim, ne vidi se razlika izmedju mp3 128kbps i wav od 1411kbps.. ali u pravu si ako si mislio da uvo nece primetiti nijanse izmedju flac i wav na klasicnim 5.1
:: FLAC jeste kompresovan ali istovremeno lossless format tako da gubitaka u kvalitetu zvuka nema :: :: ::
Zato sto je wav nekompresovan, a flac kompresovan, jednostavno. Kada se flac pusti on se dekompresuje i poseduje potpuno isti zvucni spekar kao i recimo ulazni wav fajl. Zato i postoji lossless/lossy terminologija, lossy formati su oni koji kompresovanjem trajno gube ulazni kvalitet.
Nemanja ima pravo, znaci funkcionise kao zip/rar, taj je princip ali 13kbps je uzasno malo, neka greska? sve ispod 128 je baaad, cak i mp3 na 320kbps ne lici ni na sta posle FLAC-a :)
Pa navodno ne bi trebalo da ima ikakve razlike u kvalitetu zvuka. Razlika je u tome što flac drži snimak kompresovanim, i u toku reprodukcije ga `otpakuje`. Format je jednostavno optimizovaniji. Iz flac-a možeš da vratiš u wav i dobiješ identičan fajl kao i original wav, mada nikada nisam ovo isprobao. U suštini to je kao zip/rar samo što se otpakivanje vrši `u letu`.
Shvatam, znaci razlikuju se samo u `odzivu`, da tako kazem.
:: Zato sto je wav nekompresovan, a flac kompresovan, jednostavno. Kada se flac pusti on se dekompresuje i poseduje potpuno isti zvucni spekar kao i recimo ulazni wav fajl. Zato i postoji lossless/lossy terminologija, lossy formati su oni koji kompresovanjem trajno gube ulazni kvalitet :: :: ::
To 8kbps i 13kbps ili je greska, ili su neke nove merne jedinice. Sa ovima koje ja poznajem, to nije dovoljno ni za mono snimak telefonskog razgovora, a kamoli za muziku.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647168. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.