Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Laptop Acer Aspire 5738Z - na drajveru za XP slab signal sa mikrofona
STRANA 1 OD 1
arogan Laptop Acer Aspire 5738Z - na drajveru za XP slab signal sa mikrofona 27.02.2013. 22:39 T52047

status: user
broj poruka: 538
Imam Laptop Acer Aspire 5738. Do skora mi je bilo instaliran Windows 7, mahom sam ga koristio za skajp kada putujem i služio je svrsi. Sećam se da je drajver za zvučnu bio prepoznat i da nije bila potrebna instalacija sa CD-a.
Zbog knjigovodstvenih poslovnih programa morao sam da pređem na Windows XP. Naravno, nekoliko drajvera (Video, Ethernet, Audio ....) se morao instalirati sa originalnog CD-a. Odabrao sam automatsku instalaciju i posle restarta u Device Menager-u se videlo da su svi drajveri normalno instalirani.
Problem je da, pored toga što mi služi u poslovne svrhe, i dalje treba da mi služi za Skajp. Ali, prmetio sam da mi nivo signala sa ugrađenog mikrofona vrlo slab. Skinuo sam sa Net-a noviji drajver za Realtek (u Realtek HD Audio Menager-u sada stoji da je verzija drajvera: 5.10.0.5791. U Device Menager-u prijavljuje drajver: Realtek High Definition Audio.
- Kada kliknem na standardnu ikonu zvučnika na taskbaru dole desno (pored prikaza vremena) i odaberem Realtek HD audio input, otvore mi se klizači (potenciometri za jačinu signala). Međutim, klizač za MIC Volumeme je na oko 2/3 i zasivljen je (onemogućen), tako da ne mogu da ga pomerim na MAX. Klizač MASTER Volume podesio sam na maksimum, ali to je nedovoljno za Skajp.
- Kada otvorim Realtek HD audio menadžer, pa Mixer, pa Record, klizač MIC Volume mi je onemogućen, a MASTER postavljen na maksimum (slično kao slučaj opisan u prethodnom pasusu - na običnom audio propertis-u).

Kada odem na Skajp test, Postavke zvuka, Mikrofon, kada pričam najglasnije zasvetli samo 5 od 10 `led dioda` na `pik metru` (5 od 10 polja za jačinu signala) . Kada normalno pričam zasvetle (pozelene) samo 2 od 10 polja.

Sagovorrnik me jedva čuje kad se derem, a kada pričam normalno uopšte me ne čuje.

Na skajp test pozivu, javlja mi da postoji problem sa podešavanjem mikrofona.

Probao sam sa spoljnim mikrofonom (na jeftinim - 700 din. - slušalicama koje imaju mikrofon. Jačina signala je za nijansu jača ali ni približno dovoljna za normalan razgovor preko Skajpa.

Pomozite, šta da radim, podsećam da je na Win 7 i Windows drajveru bilo sve normalno, imao sam opciju MIC BOOST, a pod XP-om opšte nemam Advanced Control za Audio Input (Recording).

- Vervatno treba neki drugi drajver, ali koji?
- Ako ne pomogne drugi drajver, da li ima da se kupi spoljni mikrofon sa prekidačem (preklopnikom) za pojačavanje signala (Boost) ?

Molim za pomoć!

Pozdav!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ramzesIII re.. 27.02.2013. 23:39 #479512

broj poruka: 1017

Juce sam imao slican problem sa Medion laptopom.
Mikrofon je bio posivljen dok nisam stavio originalni driver.
Ti si instalirao driver sa cd-a, a ja bih ti preporucio da instaliras sa zvanicnog sajta.
Mozda je sa cd-a ubacio nesto drugo posto tu ima tuce setup-a :)

Probaj ovo za svaki slucaj, pa javi sta si uradio.

http://alturl.com/ifh76
arogan Re: ramzesIII - Na žalost, sve isto 28.02.2013. 00:05 #479518

Tvoji preporučeni drajvrei su upravo oni koje sam skinuo sa zvaničnog sajta danas posle podne, dakle verzija: 5.10.0.5791.
Pokušao sam da deinstaliram taj trenutni drajver, resetovao računar, posle podizanja sistema računar je tražio drjver za audio, išao sam na Cancel i pokrenuo setap, i na kraju je tražio restar. Posle restarta, video sam da je situacija potpuna ista, odnosno pottpuno isti drajver: 5.10.0.5791. Dakle nije inaj sa CD-a, nego upravo onaj koga sam danas posle podne skinuo sa zvaničnog sajta i instalirao ga.

Možda bi trebalo da probam sa nekim starijim drajverom?

ramzesIII re.. 28.02.2013. 12:40 #479595

Da imam taj problem uradio bih sledece :)

1. Realtek driver sa filehippo.com

http://alturl.com/78pz8

2. Cpu-z startujes i pogledas pod motherboard koja ploca je unutra, na osnovu toga potrazis driver.

3. http://drp.su/ Dvd sa univerzalnim driverima ima opciju update.

4. Mozes da probas da potrazis driver na osnovu `Vendor & Device ID`.

http://alturl.com/xo58h

U principu ovo je sve neka vrsta nagadjanja, ali sam siguran ako budes uporan nabosces pravi driver i proradice :)
arogan Re. ramzesIII 01.03.2013. 19:59 #479914

Uspeo sam!
Probao sam više drajvera, originalni i onaj sa sajta koji si mi poslao u prvoj poruci su WDM_R270. Probao sam sa starijim, R250 i R151 ali sve isto.
Doneo sam CD od 3 Laptopa koji takođe imaju Reaaltec-ov zvuk i opet isto.
U očajanju sam otišao u opcije HD Raaltec outpu (ponavljam output a ne input), gde je naravno bila štiklirana opcija MUTE, a ispod je bilo veliko dugme ADVANCED. Kada sam ušao u te opcije štiklirao sam MIC BOOST, i to se odrazilo na jačinu signala na mikrofonu, tako da na Skajpu sada koristim Automatic Level, nema potrebe da mi bude na Maksimumu.

Na sva tri pomenuta LAptop-a na poslu (neki drugi model Acer-a i dva moddela F. Siemens-a), mogu da biram nivo snimanja i Mic Boost u input opcijama, a kod ovog mog, eto, slučajno potrefih.
U ssvakom slučaju, hvala na pomići i pozdrav
ramzesIII ok :) 08.03.2013. 16:20 #481304

Mene je, to sto si napisao, da je posivelo, navelo da pomislim da nije pogodio driver?
Moj savet da gadjas drivere nije bio bas od pomoci :)
Bitno je da je reseno :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647169.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs