Imam neki stari philipsov muzicki stub, na kome su zvucnici riknuli, jer je neko prespajao zice radi produzavanja.mozak -.-.Elem, muzicka linije nje mnogo koriscena,pa bi dobro dosla za kucne zurke, ima prikljucak AUX..tkd moze da se nakaci komp.Stub radi, ali si prikaceni neki slabi zvucnici koji se jedva cuju..
Moje pitanje je, da li zna neko pouzdano koje jacine zvucnike mogu da nakacim, na liniji pise ovako: 85W 8oma? dok na samim zvucnicima ne pise nista, tj neko je skinuo nalepnice.
Ja se ne razumem uopste, i ne snalazim se sa tim brojkama..dal je realnih ili muzickih W.zato mi je potrebno pojasnjenje.. Na Liniji pise 85W 8oma, ako moze neko pojasnjenje sta i kako, ili bar neki koristan link... Sta se radi sa tim? Da li tih 85W znaci da jedan izlaz ima 85W ili se to deli na oba po 42.5W.Mozda izgleda ovo glupo sto pitam,ali ne znam..
Cini mi se da je linija dosta jaka, bar ovako vizuelno, jer imam noviju liniju Pioneer ciji zvucnici su visine 32cm, i jacine 35W.Ovi zvucinici su visne pola metra, pa racunam da moraju biti dosta jaci..
Evo nasao sam i tacne podatke Philips Fp 9300/21 85W 8oma
Ne trebaju mi neki visoko kvalitetni zvucnici, jer planiram da ovu liniju vucem po kucnim zurkama i vikendicama.
Da li moze neko objasnjenje kolika bi optimalna snaga zvucnika trebala, i na koliko Oma, koliko maksimalna i na koliko Oma, a da ne rikne linija?hvala :)
Mislim da su u te starije linijice - kvalitetnije, ugradjivali STK chip i snaga in je oko 25-40W u najboljem slucaju. Kutije slobodno mozes uzeti neke dvosistemske od 45-80W 8 ohm i radice to sasvim ok.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Mozes slobodno i trosistemske. Bolje da budu 8 oma, mada mogu i 4 oma da rade, ali ce mozda ipak biti malo vece opterecenje za pojacalo, tako da uzmi 8, jer je tako proizvodjac propisao i nemas brige, jer nemamo u tancinu info koje je pojacalo unutar.
Svakako cu poslusati tvoj savet.hvala na izdvojenom vremenu.i ne zameri mi sto nista ne znam o tome :D Samo jos jedno pitanje! :D Jeste glupo, ali ko pita,ne skita..Znaci 1 zvucnik treba da ima do 80W na 8oma?
Pa da, svaki po 80W, i siguran sam da im nece biti nista i kad odpanjis do max. U principu, sve zavisi od kutije do kutije i nema univerzalnih, vec se ide do tancina kada se zna sve o pojacalu i zvucniku + obavezna proba.
Sve u svemu, za tkvu neku linijicu mozes nesto slicno kao one u predhodnom postu ili sam izaberi neke do 80-akW i teraj. Ne mozemo da jurimo neki kvalitet, a i ne isplati se ulagati, ali ce za zuraje biti k`o Bog!:) Pozz! - Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Svakako cu poslusati tvoj savet.hvala na izdvojenom vremenu.i ne zameri mi sto nista ne znam o tome : :: Samo jos jedno pitanje! :D Jeste glupo, ali ko pita,ne skita..Znaci 1 zvucnik treba da ima do 80W na 8oma :: :: ::
super su ove kutije koje je gile predlozi ..BUT .. ta linija je brate shit u svakom smislu ... nevidim neku poentu bacanja 50tak eura za polovne trosistemce ...
bolje uzmi neke aktivne drvenjace za komp ... em ce jace da se cuje em ce miti bolji zvuk ..
Codulence, slazem se da ne treba ulagati mnogo novca, ali itekako bi lepo zvucalo kada bi pazario neke od onih koje sam predlozio. Sve zavisi, ali ako ima poveci trafo i STK unutra, ne radi to uopste lose. Imao sam ih par kod mene davno na servisu i ima to snage...Ajd da kazemo, neke kutije dvo/tro sistemske drvene za 2-2500tisuce se isplati. Daleko je to od paravog HiFi zvuka, ali za zuraje ce odlicno posluziti:)
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: :: super su ove kutije koje je gile predlozi ..BUT .. ta linija je brate shit u svakom smislu ... nevidim neku poentu bacanja 50tak eura za polovne trosistemce .. :: :: bolje uzmi neke aktivne drvenjace za komp ... em ce jace da se cuje em ce miti bolji zvuk . :: :: a tu stublinu baci na limund :: :: ::
Znam da je shit, starija je od mene :D Nisam neki audiofil, ali imam pionir mini liniju za kucu, koja mi odgovara..ovo je cisto za divljanje na vikendicama i kucnim zurkama,pijankama.Da ti ne bude zao kad neki moron prosipa pivo ili tako nesto po njemu..Ne neki kompleksan zvuk, nego samo onako, da gruva.samo zauzima mesto u kuci, niko je ne koristi..Tako sam i ja mislio, do 2500, ne bih vise odvojio...
Da li imate neki savet, na sta da obratim paznju, kad gledam.Kupovao bih sa limunda, kupujemprodajem..
Vidim da je vecina zvucnika sada na 6 Oma..bas je mali izbor sa 8 Oma.. I sta znaci sad impedansa od 4-8 Oma..Da li je 4 ili 8?Da li bi to odgovaralo?
Ako na pojacalu pise 4-8 oma, to znaci da smes da zakacis zvucnike od 4, 6 i 8oma. To je inace impedansa kompletnog zvucnika, i ako zakacis zvucnik manje impedanse moze doci do pregrevanja pojacala kada pojacas `do daske`, uglavnom ce pojacalo da se ugasi, ili ce neka zastita da se upali.
Ja sam na mom starom RIZ pojacalu na kojem je minimum 8oma, kacio zvucnike od 4, pa mu nista nije bilo. Ali nije preporucljivo u svakom slucaju...
U principu, kada na pojacalo zakacis zvucnik manje impedanse, tada mozes da izvuces malo vise snage iz pojacala, ako pritom ne bude nekih problema (proradi zastita od prevelike struje na izlazu ili od pregrevanja).
Sto se tice tvog Philipsa, najbolje je da na oglsima trazis neke stare zvucnike kao sto ti je preporucio gile, 2 ili 3-sistemske, najbolje 8 oma - eventualno 6, i snage 50-100W... pa sta nadjes. Gledaj da bas bude velicine 8 incha (20 cm), tada ces biti siguran da je zvucnik po snazi u rangu 50-100W prave snage, ne neke tamo muzicke, MPO i sta ti ja znam. Ali uvek prvo probaj da li rade pre nego ih kupis.
:: Znam da je shit, starija je od mene :D Nisam neki audiofil, ali imam pionir mini liniju za kucu, koja mi odgovara..ovo je cisto za divljanje na vikendicama i kucnim zurkama,pijankama.Da ti ne bude zao kad neki moron prosipa pivo ili tako nesto po njemu..Ne neki kompleksan zvuk, nego samo onako, da gruva.samo zauzima mesto u kuci, niko je ne koristi..Tako sam i ja mislio, do 2500, ne bih vise odvojio.. :: :: Da li imate neki savet, na sta da obratim paznju, kad gledam.Kupovao bih sa limunda, kupujemprodajem. :: :: Vidim da je vecina zvucnika sada na 6 Oma..bas je mali izbor sa 8 Oma. :: I sta znaci sad impedansa od 4-8 Oma..Da li je 4 ili 8?Da li bi to odgovaralo ::
1. Philips 9300/21 dolazi sa zvučnim kutijama FB 46/20 snage @10 W / 8 Ohm. 2. 85 Wati je UKUPNA potrošnja uređaja na 220 V 3. Ne uzimaj zvučnike koji su manje impedance od 8 Ohma (veće može) jer možeš preopteretiti pojačalo (posledice: pregrevanje i pregorevanje:). sa većom impedancom ceš dobiti manju izlaznu snagu. 4. Nemam ništa preciznije o tom Filipsu, ali evo linka do vlasnika koji ga ima, pa se raspitaj kod njega.: http://smederevo.olx.rs/muzicki-stub-philips-9300-iid-446341862
Ako ima 10W po izlazu onda su zvucnici od 50-100W overkill. Ali ako ih nadjes za neke bedne pare, sto da ne, od viska glava ne boli. Izmeri precnik basa na tim zvucnicima, ako je manji od 20cm, tada zvucnik ima max 50W ili manje, u tom slucaju mozda je 10W kao sto je Gavra napisao, tj Smederevac sa linka
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.