Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Monitori (zvucni), problem s uzemljenjem
STRANA 1 OD 3  
imarkovic Monitori (zvucni), problem s uzemljenjem 20.11.2012. 11:13 T50310

status: user
broj poruka: 19010
Skoro sam kupio Mackie aktivne monitore FRONT: http://goo.gl/Xo499 BACK: http://goo.gl/zkhel , imam problem. Imam zujanje u zvucnicima, naponski kabl je sa uzemljenjem, naime kada mi je upaljen komp, tj. od momenta kada se ucitava windows krene zujanje i ne prestaje, kako pomeram misa tako se cuju mali talasi u skladu pomeranja.

Gledao sam da nije nesto do zvucne, povezani su preko TRS-a nebalansirano, cincevima u Xonar STX i nije do toga problem. Posle dosta jebade, provalih da je problem uzemljenje. Kada stavim recimo produzni BEZ uzemljenja, zujanja apsolutno nema, tako da je to problem 100%. Probao sam cak na sve uticnice na razlicitim fazama, ma jok.

E sad ovo je problem, jasno je sta moram da uradim i hocu to da uradim jer ne zelim apsolutno nista da mi ometa zvucnike, ali ne znam kako to da uradim, tj. ne znam kako da ih uzemljim, otkud znam sta moze da se desi usled neceg, trebao bih da obavezno imam uzemljenje. Uzemljivao sam serverske sobe tako sto sam ispod anti-static poda podmetao uokolo prostorije po ivicama bakarni flah koji je isao na uzemljenje rack ormara, da li moram to i ovde da uradim pod uslovom da nema anti-static pod nego parket, ili kako, ima li neko ideju, podelite iskustvo jer se ne razumem bas u ove stvari,nisam elektricar
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
codeus ... 20.11.2012. 11:42 #455273

broj poruka: 4054

sve je u redu dok nepocne windoze da se dize ? jel ..

probaj za pocetak da mutiras sve audio izlaze/ulaze ... koje ne koristis .. kao CD, AUX, LineIN .. sve sem wave-a

imarkovic Re: ... 20.11.2012. 11:45 #455274

tako je, kad mi je ugasen komp, zujanja nema i to mi je cudno malo.
To sa mutiranjem mi je isto prvo i drugar predlozio, tako da sam probao i to, aj probacu opet kad dodjem kuci, mozda se nesto nekim cudom promeni, ali cisto sumnjam.

::
:: sve je u redu dok nepocne windoze da se dize ? jel .
:: probaj za pocetak da mutiras sve audio izlaze/ulaze ... koje ne koristis .. kao CD, AUX, LineIN .. sve sem wave-
Dexter013 @imarkovic 20.11.2012. 11:45 #455275

broj poruka: 17093
Ja takodje mislim da nije do uzemljenja u tom slucaju
zvucnici (kad ih ukljucis) se cuju i zuje neprestano
bez obzira da li je komp ukljucen ili ne.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
paksmen ... 20.11.2012. 12:17 #455282

broj poruka: 37
Da li ti je sve povezano na istoj fazi i tacki uzemljenja? Negde ti se javlja ground loop a moguce je i da sama ploca pravi neku interferenciju.Dobri su ti monitori,investiraj u neku kartu koja ima balansirane ulaze,mozda ce i to resiti problem...
quna ... 20.11.2012. 12:18 #455284

broj poruka: 1640
Koliko ja znam shum uglavnom iz tvitera u mirovanju je potpuno normalna stvar kod aktivnih monitora, kod nekih vise izrazena kod nekih manje.

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: @imarkovic 20.11.2012. 12:18 #455285

objasni mi onda logiku da kad ih iscupam (cinceve) iz zvucne karte, prestane zujanje.. takodje kada ih ubodem bez uzemljenja (dok komp radi i dok su ukljuceni cincevi) zujanja nema.

:: Ja takodje mislim da nije do uzemljenja u tom slucaju
:: zvucnici (kad ih ukljucis) se cuju i zuje neprestano
:: bez obzira da li je komp ukljucen ili ne
:: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Gh
:: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc
:: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH
:: MBO:AM3+ Asus M5A9
:: Case:CoolerMasterElite43
:: PSU:Chieftec 650w a8
:: CpuCooler:TitanVanes
:: Mis: Mx51
:: Dell 22
imarkovic Re: ... 20.11.2012. 12:22 #455287

Nemam pojma, otkud znam, ni da li treba ni da li jeste, to samo zna elektricar koji mi je radio struju, tj. znao je dok je radio tada:)
a sta cu da radim ako ni to ne resi problem? Bacim 100-150eu na zvucnu kartu koja moze ovoj da parira i sa balansiranim izlazima i na kraju opet imam problem.. i opet nista nisam uradio.
@quna, ok, slazem se, ali nije zujanje skoro tiho da se ne cuje, vec zuji brate dobro onako, kao da postoje smetnje, i to na oba zvucnika. Kada ne zuje zaista se nista ne cuje.

:: Da li ti je sve povezano na istoj fazi i tacki uzemljenja? Negde ti se javlja ground loop a moguce je i da sama ploca pravi neku interferenciju.Dobri su ti monitori,investiraj u neku kartu koja ima balansirane ulaze,mozda ce i to resiti problem...
neXus2000 ..... 20.11.2012. 12:26 #455288

broj poruka: 3350
1. Probaj slusalice na zvucnu.
2. Mozda ce zvucati glupo, ali nekima resava problem, tako sto uticnicu u zidu okrenu za 180 stepeni.

imarkovic Re: ..... 20.11.2012. 12:31 #455289

1. slusalice su u zvucnoj, selektujem ulaze i izlaze preko asus-ovog softvera
2. da vidis u pravu si, imao sam i ja takve slucajeve, nisam se toga setio, aj bas cu da probam.

inace, sad sam zvao player servis posto sam kod njih kupio, tvrde u 80% slucajeva da napajanje pravi problem, ja imam Chieftec 750W, ali probacu na nekom laptopu ili drugom racunaru cisto da proverim

:: 1. Probaj slusalice na zvucnu
:: 2. Mozda ce zvucati glupo, ali nekima resava problem, tako sto uticnicu u zidu okrenu za 180 stepeni
tosas meni npr monitor to radio 20.11.2012. 13:41 #455309

broj poruka: 304
Ja sam npr uzeo lap top i USB zvučnu ProJect i to na Yamaha receiver i imam zujanje kad mi je monitor na laptopu uključen. Čim ga ugasim se drastično smanji(možda i skroz nestane ne bih da pojačavam toliko...). Ali to kad skloniš uzemljenje me buni...

imarkovic Re: meni npr monitor to radio 20.11.2012. 13:55 #455315

probacu sve predlozene varijante, a u krajnjem slucaju cu probati da vezem uzemljenje na bakarnu cev od centralnog grejanja, to je uzemljeno, pa se nadam da je drugacije uzemljeno od struje, pa cu videti na kraju sta je ispalo

:: Ja sam npr uzeo lap top i USB zvučnu ProJect i to na Yamaha receiver i imam zujanje kad mi je monitor na laptopu uključen. Čim ga ugasim se drastično smanji(možda i skroz nestane ne bih da pojačavam toliko...). Ali to kad skloniš uzemljenje me buni..
codeus Re: Re: meni npr monitor to radio 20.11.2012. 15:23 #455330

broj poruka: 4054

nemoj se zezat sa uzemljenjem ..

da je ono problem .. na relaciji komp-zvucnik .. zujalo bi odmah po ukljucenju kompa (jos u bios-u) .. a ne po podizanju win-a .. chak sta vise zujalo bi chim spojis chinc a komp je jos i ugasen!

ukljuci zvucnike u produzni gde je i komp ukljucen i onda nikako nemozes imati problem sa uzemljenjem jer su oba uredjaja na istom potencijalu ..

nesto drugo te hebe .. (lepi sale mozda :) ..shalim se .. )

:: probacu sve predlozene varijante, a u krajnjem slucaju cu probati da vezem uzemljenje na bakarnu cev od centralnog grejanja, to je uzemljeno, pa se nadam da je drugacije uzemljeno od struje, pa cu videti na kraju sta je ispal
:: :: Ja sam npr uzeo lap top i USB zvučnu ProJect i to na Yamaha receiver i imam zujanje kad mi je monitor na laptopu uključen. Čim ga ugasim se drastično smanji(možda i skroz nestane ne bih da pojačavam toliko...). Ali to kad skloniš uzemljenje me buni..
:: ::
imarkovic Re: Re: Re: meni npr monitor to radio 20.11.2012. 15:40 #455335

hm.. da, to ima logike definitivno, teoretski.. napajanje od kompa mi je ukljuceno u istom produznom gde je i levi zvucnik.. tako da jbg.. jedino mozda da probam da napajanje stavim na drugi produzni koji je sa zastitom APC.. jebem li ga da li to ima ikakve veze.. ne znam vise ni sam sta da probam vise

:: nemoj se zezat sa uzemljenjem .
:: da je ono problem .. na relaciji komp-zvucnik .. zujalo bi odmah po ukljucenju kompa (jos u bios-u) .. a ne po podizanju win-a .. chak sta vise zujalo bi chim spojis chinc a komp je jos i ugasen
:: ukljuci zvucnike u produzni gde je i komp ukljucen i onda nikako nemozes imati problem sa uzemljenjem jer su oba uredjaja na istom potencijalu .
:: nesto drugo te hebe .. (lepi sale mozda :) ..shalim se ..
:: :: probacu sve predlozene varijante, a u krajnjem slucaju cu probati da vezem uzemljenje na bakarnu cev od centralnog grejanja, to je uzemljeno, pa se nadam da je drugacije uzemljeno od struje, pa cu videti na kraju sta je ispal
:: :: :: Ja sam npr uzeo lap top i USB zvučnu ProJect i to na Yamaha receiver i imam zujanje kad mi je monitor na laptopu uključen. Čim ga ugasim se drastično smanji(možda i skroz nestane ne bih da pojačavam toliko...). Ali to kad skloniš uzemljenje me buni..
:: :: ::
Sub-Z Čudno je to 20.11.2012. 15:48 #455337

broj poruka: 1621
Ne znam kako da ti pomognem, ali mene npr nervira: kad mi se ugasi komp, čuje se prilično jako `bum` (ne znam kako drugačije da dočaram) iz zvučnika koji su ugašeni (Microlab FC360 na audigy-ju). Zvučnici su na malom produžnom koji je na glavnom produžnom od kompa. Meni se čini da je do napajanja, tj. u trenutku gašenja kompa se čuje taj zvuk....
Fiat iustitia, et pereat mundus

Dexter013 @sub-z 20.11.2012. 15:53 #455338

broj poruka: 17093
Cimeru mom bivsem se tako culo iz zvucnika
bas to bum kad se gasilo svetlo u kuhinji ili u njegovoj sobi,
sad je moj komp tu i ne cuje se nikad,
mozda je do njegovog produznog bilo
ili bas do kompa /zvucnika ko ce ga znati...

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Čudno je to 20.11.2012. 15:54 #455340

pa meni se to boom cuje kada upalim ili ugasim zvucnik, grune bas onako, ne znam ni ja zasto ali me nervira, ali kada gasim komp ne.

:: Ne znam kako da ti pomognem, ali mene npr nervira: kad mi se ugasi komp, čuje se prilično jako `bum` (ne znam kako drugačije da dočaram) iz zvučnika koji su ugašeni (Microlab FC360 na audigy-ju). Zvučnici su na malom produžnom koji je na glavnom produžnom od kompa. Meni se čini da je do napajanja, tj. u trenutku gašenja kompa se čuje taj zvuk...
:: Fiat iustitia, et pereat mundus
gilopile ... 20.11.2012. 16:04 #455343

broj poruka: 9459
Hebem li ga, ali to sve zavisi od kartice do kartice i kakav signal daje dok je ugasen ili ukljucen komp + volume odvrnut na pojacalu.

@Sub-Z: Isto tako, ovisi o kartici i drajveru, kako se zagasuje. Naravno da ce da grune ako nisi na pojacalu/wooferu smanjio volume. Jbg. ono je odvrnuto i dovoljan je taj mali skljoc koji kartica ispusti kada se gasi pa da izgleda kao da je tenk udario u kucu. Uvek mi je bila praksa i kod HI FI pojacala da pre gasenja i paljenja volume bude na nuli, bez obzira da li ima ili nema kasnjenje, a 99% ih ima.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

imarkovic Re: ... 20.11.2012. 16:09 #455344

da, ali problem je sto su ovo monitori, unutra su pojacalai potenciometri su na zvucniku sa zadnje strane i nisu predvidjeni za konstantno smanjivanje, pojacavanje, kad budem uzeo kontroler tek tada cu moci da smanjujem i pojacavam kako mi se cefne, to nije problem nikakav, nego ovo uzemljenje:)

:: Hebem li ga, ali to sve zavisi od kartice do kartice i kakav signal daje dok je ugasen ili ukljucen komp + volume odvrnut na pojacalu
:: @Sub-Z: Isto tako, ovisi o kartici i drajveru, kako se zagasuje. Naravno da ce da grune ako nisi na pojacalu/wooferu smanjio volume. Jbg. ono je odvrnuto i dovoljan je taj mali skljoc koji kartica ispusti kada se gasi pa da izgleda kao da je tenk udario u kucu. Uvek mi je bila praksa i kod HI FI pojacala da pre gasenja i paljenja volume bude na nuli, bez obzira da li ima ili nema kasnjenje, a 99% ih ima
:: - Majstore, da li će ići ili neće ići
:: - Hm, mislim da će biti čupavo.

gilopile E jbg 20.11.2012. 16:18 #455346

Nista onda kad nisi elektricar - banderas:)

Stvarno nije niti malo jednostavno otarasiti se tog suma. Patio sam se sa jednim genius 2+1 i nema sanse, kada se iskljuco komp, uvek je zujao kao da se iscupa 3.5mm dzek i prstom drzi. Pokusavao sam sve zivo, ali bez uspeha. Cak sam i filtraciju u pojacalu pojacao dobrano i kurc. Pokusaj jos i da pocupas, ako imas, front panel, mozda odatle vuce to zujanje, jer su gablici katastrofa. Ne znam, jbg. Tvoje je da to sve lepo uzemljis, mozes i sa kompa (skatule) da dovuces licnasti od 6 kvadrata na pojacalo i probas, pa ako nece, onda nek ide u materinu.

imarkovic Re: E jbg 20.11.2012. 16:22 #455348

si probao na drugoj zvucnoj kartici?
sta ti znaci ovo u zagradi `(skatule)`?
nemam front panel, to u zivotu nikad koristio nisam, kablici su dobri od ovog Corsair-a,ali vezani su vezicom:).
Sta mi znaci da uzemljujem sa kompa posebnim kablom ako imam kvalitetan produzni, zar mu to ne dodje na isto?

:: Nista onda kad nisi elektricar - banderas:
:: Stvarno nije niti malo jednostavno otarasiti se tog suma. Patio sam se sa jednim genius 2+1 i nema sanse, kada se iskljuco komp, uvek je zujao kao da se iscupa 3.5mm dzek i prstom drzi. Pokusavao sam sve zivo, ali bez uspeha. Cak sam i filtraciju u pojacalu pojacao dobrano i kurc. Pokusaj jos i da pocupas, ako imas, front panel, mozda odatle vuce to zujanje, jer su gablici katastrofa. Ne znam, jbg. Tvoje je da to sve lepo uzemljis, mozes i sa kompa (skatule) da dovuces licnasti od 6 kvadrata na pojacalo i probas, pa ako nece, onda nek ide u materinu

mighty offtopic 20.11.2012. 16:26 #455349

broj poruka: 1670
Meni su pojačalo tj. receiver i zvučnici spojeni sa kompom preko TOSLINK-a, tj. optike. Ko god ima mogućnosti da koristi takvu konekciju, treba da to radi.

Time su električno odvojeni izvor zvuka i zvučni sistem, ne postoji nikakav šum, brum ili bilo šta što bi loše uzemljenje računara ili električna buka unutar istog mogla da uradi a da ometa audio signal.

A sad ontopic:

Jedna varijanta je da probaš na nekoj drugoj utičnici u kući, poveži na nju produžni koji ide do kompa i do zvučnika. Ako može, nek bude na drugoj fazi u odnosu na onu na koju sada koristiš. Moguće da ti neki drugi uređaj unosi smetnje, a da nisi ni svestan.

Pre dosta godina, moj tadašnji komp je gasila prigušnica od neonke u kupatilu. Upali neko svetlo u kupatilu i gasi mi računar. Na kraju sam iz drugog dela kuće vukao produžni sa druge faze.

Drugo, ako sam dobro ukontao, svaki zvučnik ima svoje napajanje? Levi ti je utaknut u isti produžni gde i komp, a desni u drugu utičnicu? Ako je tako probaj varijante da ti zvučnici budu na istom produžnom. Probaj i varijantu da vidiš sa pojedinačnim zvučnicima, onaj drugi nemoj da bude uključen i spojen na zvučnu.
imarkovic Re: offtopic 20.11.2012. 16:33 #455350

:: Meni su pojačalo tj. receiver i zvučnici spojeni sa kompom preko TOSLINK-a, tj. optike. Ko god ima mogućnosti da koristi takvu konekciju, treba da to radi
:: Time su električno odvojeni izvor zvuka i zvučni sistem, ne postoji nikakav šum, brum ili bilo šta što bi loše uzemljenje računara ili električna buka unutar istog mogla da uradi a da ometa audio signal

slazem se, na istoj zvucnoj mi je optikom povezan surround

:: A sad ontopic
:: Jedna varijanta je da probaš na nekoj drugoj utičnici u kući, poveži na nju produžni koji ide do kompa i do zvučnika. Ako može, nek bude na drugoj fazi u odnosu na onu na koju sada koristiš. Moguće da ti neki drugi uređaj unosi smetnje, a da nisi ni svestan
:: Pre dosta godina, moj tadašnji komp je gasila prigušnica od neonke u kupatilu. Upali neko svetlo u kupatilu i gasi mi računar. Na kraju sam iz drugog dela kuće vukao produžni sa druge faze
:: Drugo, ako sam dobro ukontao, svaki zvučnik ima svoje napajanje? Levi ti je utaknut u isti produžni gde i komp, a desni u drugu utičnicu? Ako je tako probaj varijante da ti zvučnici budu na istom produžnom. Probaj i varijantu da vidiš sa pojedinačnim zvučnicima, onaj drug nemoj da bude uključen i spojen na zvučnu

kao sto sam i rekao, probao sam produznim sa drugih uticnica, nije pomoglo. Neki uredjaj sigurno donosi smetnje.

Da, svaki zvucnik ima svoje pojacalo koje zahteva struju. Probani su i zajedno, potpuno je svejedno, tj. zujanje je prisutno. Probano i sa pojedinacnim izlazima, isto.
Na Z5500 nikad nisam imao ovaj problem, takodje ni sa prethodnim Technics pojacalom, odnosno zvucnicima koje sam imao, ali pretpostavljam da su ovo osetljivi zvucnici pa mora sve da bude ispeglano
gilopile ... 20.11.2012. 16:34 #455351

Ne secam se, ali mislim da jesam. Imao sam integrusu realtek (klasika) i SB live. Skatula/kanta/kuciste:)

Pa imas ti uzemljenje, ok, ali ipak ga pespoji sa debljom zicom, znaci kuciste i to pojacalce. Jes zahebano, mozda treba da se otvara, ali vredi probati, pa ako je isto, bar si to skinuo sa spiska mogucih uzroka.

Neba Karta 20.11.2012. 16:35 #455352

broj poruka: 1197
DAC na zvučnoj karti proizvodi DC offset, koji se čuje na zvučnicima. Koja je je karta u pitanju?
imarkovic Re: ... 20.11.2012. 16:38 #455353

ne znam da li sam te razumeo, jel mislis na lim od kucista (PC) da zakacim zicu i prespojim na uzemljenje na produznom za zvucnike? To mi je malo bzv da radim

:: Ne secam se, ali mislim da jesam. Imao sam integrusu realtek (klasika) i SB live. Skatula/kanta/kuciste:
:: Pa imas ti uzemljenje, ok, ali ipak ga pespoji sa debljom zicom, znaci kuciste i to pojacalce. Jes zahebano, mozda treba da se otvara, ali vredi probati, pa ako je isto, bar si to skinuo sa spiska mogucih uzroka.

STRANA 1 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs