brisanje drajvera za zvuk prije instalacije zvučne karte
STRANA 1 OD 1
kefalo81
brisanje drajvera za zvuk prije instalacije zvučne karte
08.08.2012. 10:09
T47005
status: user broj poruka: 775
Kupio sam asus xonar dx i čitao sam malo onu knjižicu. Ono što me zbunilo je da se tamo pominje onesposobljavanje, ako je to precizan izraz , drajvera za zvuk koje sam istalirao za integrisanu zvučnu, i to iz biosa. Da li moram ići u bios i ako idem , da li ću to odraditi tako što ću nešto odštrikirati u opcijama jer koliko sam ja bio u biosu ne sjećam se da sam mogao nešto brisati.
Postoji li neki drugi način da izbrišem drajvere za integrisanu zvučnu kartu ?
Koliko znam uopste ne mora da se disable-uje int. u BIOSu da bi radila PCI. Samo ces u Win-y Switch-ovati te dve i nece biti nikakvih problema. Proizvodjac je to naglasio cisto da ne bude posle pitanja zasto mi karta ne radi, a nije prebacena u drajverima... Ako hoces da je uninstalises, onda u DM desni klik na zvuk i uninstal ili je samo disable i naravno mozes i u BIOS-u disable onboard Audio device ako je ne mislis koristiti za nesto...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Re: brisanje drajvera za zvuk prije instalacije zvučne karte
08.08.2012. 11:18
status: user broj poruka: 6102
Ne moraš ni da disejbluješ integrušu u BIOS-u, niti da joj deinstaliraš drajvere, da bi ti DX radio. Potrebno je samo da u opcijama za zvuk izabereš DX da preko njega dobijaš zvuk i ništa više. Naravno, ako ti integruša više nije potrebna (jer si logično kupio posebnu i bolju kartu), ne vidim razlog zašto je ne bi isključio i deinstalirao njen drajver.
P.S. Ako budeš imao kakvih problema sa zvukom preko DX-a, skini drajvere sa sledeće adrese: http://brainbit.wordpress.com/
Ako deinstaliraš drajvere za zvuk prethodnog audio-čipa/kodeka, i isključiš integrisanu zvučnu komponentu čipseta u BIOS-u, ondak, nećeš imati NIKAKVIH problema sa novom zvučnom karticom i njenim drajverima, niti ćeš imati potrebe da i nakon biranja default izvora zvuka, to malo-malo podešavaš i biraš čak i u jednom-te-istom programu nakon svakog update-a tog programa, a o instalaciji novih, da ne pričam....
U suprotnom, može samo da se nakalemi nova kartica i nakaleme još jedni audio drajveri, što će u malom broju slučajeva možda dovesti do BSOD-a ili pucanja drajvera i samog zvuka, uz poznavanje i podešavanje `tvrdoglavih` i glupavo napisanih programa koji ne razumeju koji izvor/izlaz za zvuk da koriste... ono, uvek na početku a ponekad i posle.
Obavezno postupi po preporuci koju ti je dao Pisko. Uz razloge
09.08.2012. 02:16
status: user broj poruka: 10999
koje je on naveo, postoji jos jedan: oslobodices odredjenu kolicinu ``resursa`` na maticnoj ploci i u OS-u (svaki instalisani ``komad hardvera``, zajedno sa drajverom koji mu pripada, zauzima odredjene ``adrese`` u registru resursa maticne ploce i u registarskoj bazi operativnog sistema).
izbrisao drajvere i onemogućio zvučnu integrisanu u biosu
12.08.2012. 19:49
pustio par numera u flac formatu i dobio bsod. sad tražim neke druge drajvere , ovi sa cd-a nisu dobri, vjerovatno su stari jer na njima ima samo za xp i vistu ali ne i za sedmicu što znači da je poodavno odštampan cd :)
Pa brate mili, ja ti ostavih link u mom prethodnom postu sa kog da skineš provereno dobre drajvere, jer da su oni Asusovi dobri, ne bi ih popravljali, prepravljali i modovali.
skinuo i vidio da je to ustvari isto što imam na cd-u
12.08.2012. 21:36
napravio sam reinstal istih još jednom i promjena je što puštam preko vlc-a a ranije sam puštao preko bs plejera. winamp mi ne pušta flac format. Za sada nemam bsod ali se ne zamaram sa tim, ako pukne puke, imam garanciju :)
Utisak preko vlc-a je da je više nego dovoljno kada je na 100% a preko nisam ni probao a nema ni potrebe. Taman čuvam sluh :) Napredak u odnosu na integrušu jedno 50%, numere su punije, bas utegnutiji i nema šuma. Ipak su ovo 32 omske grado i nisu teške za pokrenuti. Jedino me zabrinulo što je kartica toliko detaljna pa mi se činilo da mi drajver bruje ali moguće da je i do snimka, znam jer mi se dešavalo i ranije. Uporediću sa denonom, grado su ipak kupljene za komp.
on ima podršku za ASIO kodek. Zvuk je mnogo kvalitetniji kada se koristi ASIO. I teško da su isti drajveri sa CD-a i oni koji mogu da se skinu sa sajta za koji sam link postavio. U osnovi to jesu ASUS-ovi drajveri, ali sa ispravkama i dodacima, kako bi se eliminisali problemi i nedostaci originalnih drajvera koje ASUS nikako da ispravi.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.