Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Povezivanje zvučnika
STRANA 1 OD 1
Sub-Z Povezivanje zvučnika 03.05.2012. 22:24 T45540

status: user
broj poruka: 1621
Posle 2 teme i par meseci razmišljanja, rešio sam da penzionišem verne Logi X-640, a izbor je pao na Z-623 ili Microlab FC-360 (cena je skoro ista, a još ću da vidim da li da ostajem na 5.1 ili da idem na 2.1.Ipak je Logi jači, bolje zvuči, ali pitanje je da li je overkill za moje potrebe-igre i filmovi, manje muzika, cca 15 kvadrata). Da ponovim, hteo sam X-530/540, ali me nisu oduševili. Nedavno sam imao prilike da čujem FC360, i stvarno zvuče dobro. Pitanje se odnosi na povezivanje-imam Audigy ES, sa standardnim 3,5mm bananama, dok FC360 ima rca konektore. Da ne bi lomio glavu, ima ljudi koji to znaju mnogo bolje-da li je moguće sve to lepo povezati na analogni 5.1? Ovako izgleda http://goo.gl/iFtDW http://goo.gl/1VMH9 Izvinjavam se što smaram, sutra je dan D, stiže plata. Ako je cimanje povezati ovo lepo, idem po Z623, ne mogu više da razmišljam. Unapred hvala svima.
Fiat iustitia, et pereat mundus
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Logi je jaci i bolje zvuci?! Tu bas i nema logike. Logi je razred nize od Lab-a. 03.05.2012. 22:39 #415831

broj poruka: 10999
Uzmi Microlab.

Nije problem povezati ovo...Umesto chinch-eva, zalemis bananice od 3.5mm (ili adapteri - muski 3.5mm u kartu, zenski chinch na drugi kraj kabla).

Sub-Z To je subjektivan utisak 03.05.2012. 22:45 #415832

da je jači nema dileme, a puštao sam svašta, od Bee Geesa do Rijane, nekako mi je Logi prijatniji za muziku...razumem da je Lab 5.1, ali opet...
Ok, samo mi se nešto ne buži nešto novo iz kutije...sa adapterima bi moglo...

blackwolf Re: Povezivanje zvučnika 03.05.2012. 23:01 #415840

broj poruka: 1505
Što se tiče kakvi su koji zvučnici to stvarno neznam ali što se tiče povezivanja ništa lakše samo kupiš tri kabla koji na jednom kraju imaju 3.5mm ulaz a na drugom 2xrca ,ovi zvučnici su verovatno pre svega namenjeni za dvd pa zato nisu došli takvi kablovi uz njega :)
Black Wolf

:: Posle 2 teme i par meseci razmišljanja, rešio sam da penzionišem verne Logi X-640, a izbor je pao na Z-623 ili Microlab FC-360 (cena je skoro ista, a još ću da vidim da li da ostajem na 5.1 ili da idem na 2.1.Ipak je Logi jači, bolje zvuči, ali pitanje je da li je overkill za moje potrebe-igre i filmovi, manje muzika, cca 15 kvadrata). Da ponovim, hteo sam X-530/540, ali me nisu oduševili. Nedavno sam imao prilike da čujem FC360, i stvarno zvuče dobro. Pitanje se odnosi na povezivanje-imam Audigy ES, sa standardnim 3,5mm bananama, dok FC360 ima rca konektore. Da ne bi lomio glavu, ima ljudi koji to znaju mnogo bolje-da li je moguće sve to lepo povezati na analogni 5.1? Ovako izgleda http://goo.gl/iFtDW http://goo.gl/1VMH9 Izvinjavam se što smaram, sutra je dan D, stiže plata. Ako je cimanje povezati ovo lepo, idem po Z623, ne mogu više da razmišljam. Unapred hvala svima
:: Fiat iustitia, et pereat mundus
gavra Re: Povezivanje zvučnika 03.05.2012. 23:16 #415851

broj poruka: 148
Slobodno biraj zvučnike prema tome kako ti zvuče.
Za povezivanje sa zv. karticom treba će ti 3 oklopljena dvozilna kabla (stereo kabl) potrebne dužine koji na jednom kraju imaju muške 3,5 mm bananice a na drugom muške RCA - može da ih napravi svako ko se i malo razume u elektrotehniku.
Ja sam taj problem rešio na način B) - kupio gotov kabl RCA muški - muški i mali, kratki kablić (15 sm) koji na jednom kraju ima m. bananicu 3,5 mm a na drugom dva žen. RCA priključka /za 5.1 sistem sve puta 3/. Mrzelo me da nabavljam, seckam i lemim - ovi kablovi su se prodavali i na uličnim tezgama (čitaj: haubama kola) i nisu bili skupi.

pozz
gavra
Beograd
Sub-Z Ako bude Lab biće ovako 03.05.2012. 23:29 #415856

http://goo.gl/NhMRL 3 komada, jedan za front, jedan za rear i jedan za center/sub...to mi se čini kako najjednostavnije rešenje...

tortojed E, to je to. Tri i po` ide u kartu, chinchevi idu u pojacavac... 04.05.2012. 00:02 #415871

A nije ni skupo - nedavno sam video masu slicnig kabl-adaptera u Metro-u, pa zatim u Tempo-u. I tamo i onamo je skuplje nego u Princu. Uzimaj.

Erestun re 04.05.2012. 00:46 #415887

broj poruka: 1797
Logitech naravno, navedi mi poentu 5.1 sistema?
Koja igra zahteva taj sistem i koliko filmova pogledas u kojima su toliko bitni efekti da ne mozes bez 5.1?
Muziku necu ni da pominjem, zna se da je stereo jedini izbor...

Sub-Z Hmmm... 04.05.2012. 00:57 #415891

Ko je rekao da ne mogu bez 5.1 sistema??? Samo sam naveo da je bolji doživljaj igranja u surroundu.Isto je sa 5.1 brd filmovima koje gledam. Zašto ljudi idu u bioskop? Ako je tebi takav koncept bez poente, šta da ti kažem...

Erestun re 04.05.2012. 01:34 #415897

broj poruka: 1797
Sto si se osetio napadnutim?
Haha, a zasto poredis bioskopski surround sa kucnim sistemom? Niti je u bioskopu 5.1
Ako gledas samo akcione filmove pune eksplozija onda kapiram...
Ne kapiram sta je bolji dozivljaj kod igara? Cujes korake iza sebe, cvrkut ptica i skripu vrata? bollocks my friend, I tells ya!

tortojed Sub-Z je potpuno u pravu. Ne samo u igrama nego i u mnogim (novijim) filmovima 04.05.2012. 02:03 #415901

zvuk itekako verno prati sliku. Ja sam to prvi put doziveo gledajuci (i slusajuci) DVD izdanje filma `Spasavanje redova Rajana`. Zaprepastio sam se merom u kojoj `vernost` zvuka (u smislu njegove pravilne `pozicionisanosti`) moze da podvuce `dramatske momente`. Primer: kisa koja pocinje da sipi `iza` gledaoca, bas kao `iza` lika kojega tumaci Henks, u trenutku kada ovaj pogiba sa pistoljem u ruci...

Kasnije sam gledao nekoliko akcionih filmova (recimo: The Heat) i nekoliko horora koji bi jednostavno, bili za jednu ne tako tanku nijansu `manje ubedljivi`, strashni, napeti...bez takve (surround) zvucne slike. Razume se da i zvucnici moraju, u odnosu na gledaoca i na monitor da budu adekvatno pozicionisani.

Povodom ove poslednje konstatacije, rad sam da pomognem zajednici jednom, naizgled banalnom a ustvari veoma korisnom primedbom. Mnogi vlasnici kompjutera su kupili zv. sisteme koji se prodaju pod etiketom `2.1`. To, medjutim, najcesce, NISU sistemi `2.1` nego se radi o `prosirenom` (u smislu opsega frekvencija u nizem delu spektra) stereo sistemu. Zasto je to tako? Zato sto NE POSTOJI POSEBAN prikljucak za subwoofer na takvim zvucnickim kombinacijama vec se ove prikljucuju na audio kartu kao `front speakers`. Svako ko je ovoga svestan i ko je nabavio POSEBAN subwoofer speaker, pa ga prikljucio na odgovarajuci izlaz zv. karte a stereo speakers prikljucio na `front audio out` zna za razliku u dozivljaju... Usput da napomenem, da u ovom slucaju drajver treba takodje podesti da izlazima isporucuje zvuk u rezimu `2.1` ili `surround`, odnosno 4.1 ili 5.1 (pa ce side speakers i rear speakers da `vise`)...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs