Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Par reci o pc audio sistemima
STRANA 1 OD 3  
Mixx Par reci o pc audio sistemima 07.02.2012. 16:48 T43099

status: user
broj poruka: 2931
odvojio sam malo vremena (lazem, zavejao sneg pa se ubijam od dosade danima) da zapocnem temu o audio sistemima.
prvo da definisem sta smatram pod audio sistemom:
izvor:
u ovom slucaju uglavnom u soft popularni formati su napr. mp3, ogg, flac itd...
da ne zalazim dublje u formate reci cu samo *.flac - (free lossless audio codec) je format koji zelite ako hocete dobar zvuk
plejer:
i tu se ne bih posebno zadrzavao, winamp ili bilo koji drugi plejer radi posao
softverski filteri:
pomenite bilo kom iole pismenom audiofilu equlizer iz winampa ili neki od efekata iz panela zvucne karte i zavrsili ste razgovor :)))
zasto? iz prostog razloga zato sto se neko (kome je to posao i ko to radi profesionalno) potrudio da taj snimak zvuci upravo tako. svako petljanje sa farbama i efektima ce na kraju rezultovati degradiranim zvukom. PREPORUKA: koristiti ekvilajzer samo ako sistem ima ozbiljnu falinku!
zvucna karta:
prvo parce hardvera koje degradira zvuk. sa hardverske strane `izvor zvuka`. dakle, onaj snimak od malo pre za koji se cika producent potrudio da zvuci bas tako kako zvuci nailazi na prve prepreke - d/a konvertor i analogni stepen
sto se tice d/a konvertora, od njegove specifikacije zavisi sample rate i bit depth (laicki, nesto kao rezolucija i nivo detalja kod grafike). PREPORUKA -minimum 24bit/96kHz.
analogni stepen je vec malo zajebaniji jer tu vise faktora na koje treba obratiti paznju. navescu nekoliko najbitnijih:
SNR (signal to noise ratio): predstavlja razliku izmedju najtiseg i najglasnijeg signala koje kartica moze da proizvede. pozeljno je da bude barem 100dB
Fs(frekventni odziv): predstavlja sve frekvencije od najdubljih do najvisih koje je karta sposobna da reprodukuje. idealno izmedju 20Hz i 20kHz, sa varijacijama ne vecim od 3 dB
THD: harmonijska izoblicenja- ono kad odstafite muziku do daske pa pocne da ne lici ni na sta :). sve ispod 1% je ok
preslushavanje (crosstalk): zbog blizine na kom su napakovani razliciti kanali na stampanoj ploci dolazi do `preskakanja` zvuka sa jednog kanala na drugi. manifestuje se tako sto zvuk, koji bi trebalo da se cuje samo na napr. levom zvucniku se cuje pomalo i na desnom. 60dB je podnosljivo
PROIZVODJACI LAZU!!! specifikaciju uzimajte sa rezervom, pise i na tarabi... preporuka: nikako integrusa, neki minimum je creative live!5.1 (imaih po oglasima za smesne pare)
kabl:
koaksijalni (oklopljen) kabl sa odgovarajucim RCA (cinch) ili TRS (bananica) konektorima. preporuka: sto deblji i kraci to bolje. konektori sa metalnim kucistem.
pojacalo:
sto se tice SNR, Fs i THD, vazi isto sto i za zvucnu kartu. pored toga kod pojacala je bitan i damping faktor, tj. sposobnost pojacala da kontrolise membranu. nesto kao amortizer kod auta. los damping manifestuje se kao nejasan `mutan` bass.
snaga pojacala: subjektivna kategorija. nekom je dovoljno i 2x5w, nekome je malo i 5x50+200w.
VAZNO!:kada pojacalo radi `do daske` znacajno se pojacavaju izoblicenja (THD). ako na primer imamo pojacalo od 10w ono ce na 8w imati THD recimo 0,1%, na 9w mozda 1% a na 10w celih 10%!!! damping takodje odlazi u Qratz. najgore od svega je sto se pri velikim izoblicenjima pojavljuju struje koje su najcesci uzrok pregorevanja zvucnika. preporuka: kada cujete da je izoblicen zvuk, utisajte!
zvucnici zahtevaju posebnu temu, ovde cu samo ukratko:
zvucnik (kao i ostatak sistema) treba da bude takav da verno reprodukuje snimljeni audio zapis. nazalost, zbog konstrukcijskih ogranicenja upravo je zvucnik taj koji najvise degradira zvuk. preporuka: ozbiljan sistem sa drvenim kutijama, proveren proizvodjac. nema kompromisa - koliko para, toliko muzike.

toliko za pocetak, izvolte pa pitajte ako nesto nije jasno :)))

tortojed Lep gest je otvaranje ovu temu. Posto je veoma `siroka i duboka`... 07.02.2012. 18:40 #397082

broj poruka: 10999
moracemo vrlo precizno i lagano da osmotrimo njene (brojne) stavke.

-frekventni odziv (frequency response je) pokazuje meru u kojoj je sistem sposoban da reprodukuje sigal (jedne) odredjene frekvencije a da ovaj (signal) na izlazu sistema bude `veran` onome na ulazu. Ono sto si ti pomenuo je frekventni opseg (frequency range).
-ekvilajzeri (narocito `parametarski`) nisu tu samo da bi promenili zvucnu sliku po nahodjenju slusaoca - mnogo cesce (i opravdanije) koriste se da bi se kompenzovali nedostaci prostora u kojem se zvuk reprodukuje (muzika slusa), uklonile reverberacije itd.. Dakle, ako pazljivim slusanjem utvrdimo da, na primer, tepih (koji ne bi smo hteli da uklanjamo iz sobe) umrtvljuje basove, slobodno posegnimo za regulatorom opsega 100 do 200Hz i pojacajmo ga za 2-3 dB...
-mozda najvaznija, ujedno najzanemarenija stavka u audio sistemu je - raspored zvucnika u prostoriji. Jer, kvalitet reprodukcije ne zavisi samo od `suvih` karakteristika komponenti sistema (i njihove medjusobne usaglasenosti) nego i parametara kao sto su: udaljenost zvucnika od slusaoca, visina na kojoj se zv. nzlaze, medjusobno odstojanje...
a sve ovo je utoliko slozenije ukoliko raste broj zv. kutija, naravno (stereo, 2.1, 3.1...).
S tim u vezi, skrenuo bih paznju na jedan FENOMEN. Malo ko ga zapaza i prepoznaje kao problematican. Sistem koji se prodaje pod oznakom `2.1`. NI JEDAN tako oznacen sistem, barem u ponudi koja postoji na nasem trzistu NIJE 2.1. nego obicni `stereo` kojem je dodat jedan `jaci` bas zvucnik. Takvi sistemi se i prikljucuju kao stereo (front audio out) umesto da postoji POSEBAN prikljucak za subwoofer, na koji bi `dolazile` samo signali ekstremno niskih frekvencija...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mixx ... 07.02.2012. 19:01 #397085

hm, da. definitivno opseg.
sto se tice ekvilajzera, da bi ustanovio koliko ti odredjena frekvencija `bezi` na x sistemu u y prostoru potrebno je da uporedis ulazni sa izlaznim signalom, a to bez skupocenih referentnih mikrofona nikako moci da izvedes.
taj pristup `zidovi mi zvece pa cu da malo otkinem mid-hi, evo cini mi se da je dobro ako izmedju 1k i 3k spustim za 3/6db` smatram pogresnim. em ti je soba akusticki pomerena, em jos ti uvijes zvucnu sliku jos malo i na kraju sistem od 1000 evra zvuci ko sa buvljaka. ja licno, gde god je to moguce, insistiram na `flat` principu. ispravlja se ono sto pravi problem, dakle ako zvece zidovi ide neka tapiserija na zid, plisana zavesa ili tako nesto. tepih NIKAD ne smeta

ps. hteo sam da pisem i o prostoriji kao delu sistema al sam se vec kod zvucnika smorio. aj ti ako te ne mrzi, a ja cu da ispravim gde si pogresio :)

tortojed Ne stigoh da se poispravljam - ne zamerajte (`ove teme` i `dolazili signali`). 07.02.2012. 19:08 #397087

Dakle, à propos prostorije, najproblematicnije `karike u audio lancu`, najvaznije je izbegavati (onoliko koliko nam je moguce) sve sto `drhti `i `zveci` - drveni ormari, VITRINE i drugi predmeti od laganog i tankog stakla, police na kojima drzimo case, flase i razne druge predmete od stakla, metala, keramike... Zvucnike ne postavljati direktno na parket, nikako u sam cosak prostorije, niti previse visoko (blizu tavanice)... Ne previse blizu nama (slusaocu), svakako ne blize od 2m pri cemu i rastojanje medju njima (primera radi, koristim najjednostavniji slucaj - jeftini stereo sistem, snage nekoliko W) treba da bude barem toliko (ali ne i mnogo vise, jer se opet kvari `zvucna slika` u smislu definisanosti `prostornosti` zvuka). Udaljenost, naravno, zavisi i od intenziteta zvuka (veca glasnoca, omogucice vece udaljenosti...)... Hajde Mixx - ima jos toliko toga da se pomene kada je rec o prostoru za slusanje...

philaemos Mala ispravka: 07.02.2012. 19:38 #397092

broj poruka: 2743
SNR je odnos korisnog signala i suma, tj nekorisnog signala, koji ne moze da se eliminise vec samo da se umanji.
Sto veci SNR vece je razlika izmedju suma (koji mora da bude sto manji) i korisnog signala.
Kako prakticno videti koliki je SNR?
Pojacate zvuk na pojacalu na MAX pri cemu ne pustitte nikakvu pesmu - sustanje, zujanje, brujanje,... koje cujete u zvucniku je nepozeljni sum. Kod Hi-Fi komponenti ne treba de se cuje gotovo nista.
Kod mene ide Asus Xonar D1, pa na njegov izlaz zakaceno Denon pojacalo, pa na izlaze pojacala Wharfedale zvucnici. Odvrnem do maksimuma i cujem jedva primetan sum (nema zujanja, brujanja,... koji su pokazatelj i dodatne lose filtracije napajanja ili drugih faktora koji se generisu na ulazima pojacala, a koje unose dodatni sum) tek kada prinesem uho na 1cm od zvucnika. na razdaljini od 1.5m se ne cuje nista (naravno bez pustanja ikakvog zvuka).
Na taj nacin se cuje sum koji unosi i zvucna kartica (komjuter kao izvor zvuka) i pojacalo. Ako hocete samo sum pojacala, treba da mu ulaze kratko spojite (ako je ulaz analogan) i slusate zvucnike pojacane do MAX.
Treba da bude min 100dB i vise.

Ono sto si hteo da napises je Dynamic Range (Dinamicki opseg) tj odnos najjaceg i naslabijeg zvuka koji sistem moze da reprodukuje. Sto vise to bolje, ali 100dB tesko da imaju klasicni Hi-Fi zvucnici, uglavnom je u rasponu od 85dB do max 93-95dB.
Kod ljudskog uha je to nekih 120dB, opseg od najtiseg zvuka koji registrujemo do najjaceg od kojeg puca bubna opna.

Inace zanimljiva tema Mixx. Sve pohvale.
Ja se bavim medicinskom elektronikom u oblasti zvuka i slusanja, pa pitajte sta vas zanima.

Mixx ... 07.02.2012. 19:51 #397093

sad si sve zivo izmesao. snr je razlika izmedju max zvuka koji sistem moze da proizvede do zadatog izoblicenja i najtiseg zvuka koji iskace iz tepiha to jest suma. to je dinamicki opseg. oznaka u dB kod zvucnika se odnosi na EFIKASNOST, to jest koliko decibela izvlaci zvucnik iz jednog vata, tacnije meri se jacina zvuka iz sinusnog signala 2.8V na udaljenosti od 1 metra u osi zvucnika

Mixx Re: Mala ispravka: 07.02.2012. 19:58 #397096

:: Ja se bavim medicinskom elektronikom u oblasti zvuka i slusanja, pa pitajte sta vas zanima
::
mene me zanima kad odem na sistematski (za voznju napr.) pa mi urade onaj grafikon frek. opsega, koliko to moze da bude tacno?
philaemos Re: ... 07.02.2012. 19:59 #397097

Ne bih se slozio. Al` ajde.
Pa ja na fakultetu ucio sta je SNR. Nemoj da pocnem da ti izvodim formule iz Telekomunikacija 1.
Za dinamicki opseg je apsolutno ono sto sam napisao. Odnos Najjaceg zvuka koji se reprodukuje i najtiseg koji uopste moze da se reprodukuje. Kada se kaze najjaci, misli se da ne dodje do izoblicenja.
To su neki parametri jako bitni kod specificnih zvucnika koje ja koristim na poslu.

:: sad si sve zivo izmesao. snr je razlika izmedju max zvuka koji sistem moze da proizvede do zadatog izoblicenja i najtiseg zvuka koji iskace iz tepiha to jest suma. to je dinamicki opseg. oznaka u dB kod zvucnika se odnosi na EFIKASNOST, to jest koliko decibela izvlaci zvucnik iz jednog vata, tacnije meri se jacina zvuka iz sinusnog signala 2.8V na udaljenosti od 1 metra u osi zvucnik
:: __________________________________________________
:: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg
tortojed {hilaemos je u prevu - odnos izmedju (belog) suma i `korisnog signala`. 07.02.2012. 19:59 #397098

http://goo.gl/oYgO

the level of a desired signal to the level of background noise

Signal to noise ratio...
philaemos Re: Re: Mala ispravka: 07.02.2012. 20:01 #397099

Za vozacki ti to ne treba (bar ne za B kategoriju), treba samo kod ocnog i onih sto ce da ustanove da li vuces na stranu Lepog Saleta ili ne.

:: :: Ja se bavim medicinskom elektronikom u oblasti zvuka i slusanja, pa pitajte sta vas zanima
:: ::
:: mene me zanima kad odem na sistematski (za voznju napr.) pa mi urade onaj grafikon frek. opsega, koliko to moze da bude tacno
philaemos Re: {hilaemos je u prevu - odnos izmedju (belog) suma i `korisnog signala`. 07.02.2012. 20:02 #397100

hehe
Tacno je sve sto sam napisao, ali nisam isao u detalje, nego prostim narodskim jezikom

BTW zaboravih i tebe da pohvalim, sve sto si napisao je tacno.
Ili se bavis muzikom, ili si zavrsio elektrotehniku...

:: http://goo.gl/oYg
:: the level of a desired signal to the level of background nois
:: Signal to noise ratio..
Mixx Re: Re: ... 07.02.2012. 20:05 #397101

a sta sam ja teko?

:: Ne bih se slozio. Al` ajde
:: Pa ja na fakultetu ucio sta je SNR. Nemoj da pocnem da ti izvodim formule iz Telekomunikacija 1
:: Za dinamicki opseg je apsolutno ono sto sam napisao. Odnos Najjaceg zvuka koji se reprodukuje i najtiseg koji uopste moze da se reprodukuje. Kada se kaze najjaci, misli se da ne dodje do izoblicenja
:: To su neki parametri jako bitni kod specificnih zvucnika koje ja koristim na poslu
:: :: sad si sve zivo izmesao. snr je razlika izmedju max zvuka koji sistem moze da proizvede do zadatog izoblicenja i najtiseg zvuka koji iskace iz tepiha to jest suma. to je dinamicki opseg. oznaka u dB kod zvucnika se odnosi na EFIKASNOST, to jest koliko decibela izvlaci zvucnik iz jednog vata, tacnije meri se jacina zvuka iz sinusnog signala 2.8V na udaljenosti od 1 metra u osi zvucnik
:: :: __________________________________________________
:: :: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg
philaemos ... 07.02.2012. 20:06 #397103

Nije ni bitno, nemoj da se ljutis.
Procitaj moj prvi odgovor od pocetka.

Mixx Re: Re: Re: Mala ispravka: 07.02.2012. 20:07 #397104

ne treba mi za vozacki, nego me zanima koliko su mi referentne usi. a kad sam pitao one sestre/doktore tamo gledali su me ko da sam pao s marsa

:: Za vozacki ti to ne treba (bar ne za B kategoriju), treba samo kod ocnog i onih sto ce da ustanove da li vuces na stranu Lepog Saleta ili ne
:: :: :: Ja se bavim medicinskom elektronikom u oblasti zvuka i slusanja, pa pitajte sta vas zanima
:: :: ::
:: :: mene me zanima kad odem na sistematski (za voznju napr.) pa mi urade onaj grafikon frek. opsega, koliko to moze da bude tacno
philaemos Re: Re: Re: Re: Mala ispravka: 07.02.2012. 20:11 #397107

To zasta pitas, zove se Audiometrija.
To je pokazatelj stanja tvog sluha. Meri se na frekvencijama od 125Hz do 8000Hz, koje su bitne za razumevanje govora i mogucnosti da cujes najveci broj bitnih zvukova iz tvog okruzenja (sirena automobila, alarm,...)
Tacnost zavisi od vise parametara. Bazdarednju audiometra, strucnosti onog ko vrsi merenje, i tvog psihickog stanja i raspolozenja. Obicno se uzima da varira 5dB gore dole (greska moze biti i veca ako si umoran, itd...)
Idealno je da imas 0dB na svim frekvencijama, ili -5dB ili -10dB (to je jako retko, ali ima i takvih ljudi).
20dB se smatra normalnom gornjom granicom, a sve preko toga ostecenjem sluha.
Ako imas preko 90dB ti si onda prakticno gluv.

:: ne treba mi za vozacki, nego me zanima koliko su mi referentne usi. a kad sam pitao one sestre/doktore tamo gledali su me ko da sam pao s mars
:: :: Za vozacki ti to ne treba (bar ne za B kategoriju), treba samo kod ocnog i onih sto ce da ustanove da li vuces na stranu Lepog Saleta ili ne
:: :: :: :: Ja se bavim medicinskom elektronikom u oblasti zvuka i slusanja, pa pitajte sta vas zanima
:: :: :: ::
:: :: :: mene me zanima kad odem na sistematski (za voznju napr.) pa mi urade onaj grafikon frek. opsega, koliko to moze da bude tacno
Mixx ... 07.02.2012. 20:18 #397108

poslednji put kad smo isli na sistematski (nas 10ak vozaca) svi smo dobili isti rezultat :) apslolutno isti grafikon - par polja ravno, pa skok za jedan stepen, pa do kraja ravno... bice da je `strucnost onog ko meri` presudila

philaemos Re: Ne moze da bude isto kod svih... 07.02.2012. 20:24 #397109

Ufff, kada bih poceo da pricam o strucnosti najjacih drzavnih ORL klinika u Beogradu, svi koju ovo citaju i imaju decu ne bi ih vodili kod usnog...

:: poslednji put kad smo isli na sistematski (nas 10ak vozaca) svi smo dobili isti rezultat :) apslolutno isti grafikon - par polja ravno, pa skok za jedan stepen, pa do kraja ravno... bice da je `strucnost onog ko meri` presudil
Lssah ???? 07.02.2012. 20:42 #397116

broj poruka: 11

Obicno nemam komentar,ali moram da pitam,koji sistem (konkretno,model,marka,komponentu...) teorija u par reci preporucuje?

Mixx ... 07.02.2012. 20:43 #397117

udaljili smo se od temepar reci u vezi rasporeda zvucnika u prostoriji. klasicna stereo postavka je da zvucnici u odnosu na slusaoca budu pod uglom od 60°. centralni udara u celo, zadnji 120°, odpozadi. http://www.bolo-digital.com/images/Surround-gif/Speaker-arr-2.gif
ako u sistemu postoji sub, kod njega vazi da sto je blizi uglu prostorije basovi ce se glasnije cuti, refleksije koje se odbijaju iz ugla imaju efekat horne i dodaju par decibela. nazalost to ima svoju cenu, bass opseg ce izgubiti na linearnosti i povecati nezeljene rezonance. pazljivim eksperimentisanjem nadjite polozaj koji vam najvise ododgovara.
ako je glavni stereo par postavljen paralelno `sweet spot` ce biti tacno u sredini, ako napravite jedan korak levo ili desno, jasno cete cuti kako se menja zvuk, tj jace se cuje onaj zvucnik ispred kog stojite. resenje je da kada ste u sredini zaokrenete zvucnike da biju direkno u vas! provereno siri zvucnu sliku.

Mixx Re: ???? 07.02.2012. 20:44 #397118

za gejming, filmove, muziku ili sve po malo? do koliko para?

:: Obicno nemam komentar,ali moram da pitam,koji sistem (konkretno,model,marka,komponentu...) teorija u par reci preporucuje?
Lssah Re: Re: ???? 07.02.2012. 20:50 #397121

broj poruka: 11
pa to sam ja bas i pitao?evo bez da se ljutis,na cemu slusas ti i zasto,mene to interesuje,to ce valjda pre da mi pomogne nego podatak sta je SNR

:: za gejming, filmove, muziku ili sve po malo? do koliko para
:: :: Obicno nemam komentar,ali moram da pitam,koji sistem (konkretno,model,marka,komponentu...) teorija u par reci preporucuje?
BlueSkyNIS Re: Mala ispravka: 07.02.2012. 20:56 #397124

broj poruka: 860
@philaemos Ako govoriš o SNR=100dB pri 1W, onda teško da postoji takav kućni sistem. Douglas Self je napisao, praktično, tri knjige o dizajniranju pojačavača, pretpojačavača i aktivnih skretnica čijim bi se povezivanjem u audio lanac vrlo teško ostvario SNR=100-110dB pri 1W. Čisto sumnjam da je neki komercijalni kućni sistem primenio barem deo tehnika za smanjenje šuma koje on navodi i koristi.

Windows-free with Fedora 15

:: Treba da bude min 100dB i vise
Mixx ... 07.02.2012. 20:59 #397125

terratec EWX24/96 direktno bez predpojacala u snagas 2x150w rucni rad, florstenderi rucni rad 32l, dynaudio D28 i visaton W17E. zvucnike i pojacalo sam prodao, sad jurim da budzim nesto novo, to me i inspirisalo da pocnem temu. trenutno imam altec lansing 4100 (prodajem ga)

boztoga prvo da pitam da li sam dobro shvatio a onda imam jedno pitanje :) 07.02.2012. 21:36 #397130

broj poruka: 516

Jako se malo razumem u sve ovo ali volim da naucim nesto novo i interesantno. E sad. Pomenuli ste taj SRN. Dakle, ako sam ja dobro shvatio, narodski receno, ukljucimo sistem, pojacamo ga na max i ne pustamo pesmu na player-u (da li moze da se iskljuci cinc/banana iz player-a/kompa/stagod?). Svaki zvuk/sum/stagod koji se cuje nepozeljan i los (ali mora da postoji) i sto manje to bolje.

Sad odradimo isto to samo pustimo pesmu. Pojacamo na max ili do granice izoblicenja zvuka.

Razlika ove dve `vrednosti` predstavlja SRN?

tortojed Priblizno tako - `udaljenost` `korisnog` signala od suma. Potisnutost 07.02.2012. 21:48 #397131

suma od strane signala. odnosno SPOSOBNOST pojacavaca da potisne `parazitne` zvuke (sum) i `drzi` ga u podrumu...

philaemos Re: Re: Mala ispravka: 07.02.2012. 21:49 #397132

Nadovezao sam se na Mixx-ov tekst gde pominje SNR od 100dB, pri cemu i on i ja mislimo na jedan sistem (npr zvucna karta) i specifikaciju samog proizvodjaca.
On je takodje napisao da proizvodjaci lazu, sto je tacno.
Npr zvucna kartica Asus Xonar Essence STX ima SNR od 124dB, sto je neki njihov SNR meran ko zna kako i na koji nacin, proizvodjaci uvek dobiju vise nego sto stvarno ima.

Naravno, ne mislimo da posle te zvucne karte i stereo chinch kabla i celog pojacala sa sve ulaznim filterom, pred-pojacavacem, pa opet filerom, pa nekom tamo kontrolom jacine (pre ili kasnije), pa izlaznim pojacavacem snage, pa opet kablovima za povezivanje zvucnika, pa na kraju zvucnicima... da ce posle svega toga SNR onoga sto cujes u zvucniku biti 124dB za pomenuti Asus Xonar Essence STX... bice mnooogo manji.... a opet zavisi od jacine... sto opet zavisi od celog sistema...

Smorio sam samog sebe. Vec sam napisao da pricam narodskim jezikom. A mislim da je to i cilj teme. Malo razjasniti audio sisteme ljudima koji nisu bas upuceni u sve to, ne elektro-inzenjerima.

@Mixx... Sorry za off topic.

@boztoga:
Naveo sam praktican primer gde mozes videti koliko tvoj audio sistem unusi, suma i smetnji.
Jer pricamo o necemu, a niko ne zna sta je to.
Napr. upalis komjuter i pojacas zvuk u Control Panel-u na max (ne pustas pesmu), zatim upalis Genius zvucnike od 1000 dinara i pojacas i na max. Cuces brujanja, suma, smetnji i zujanja u sledecoj sobi

:: @philaemos Ako govoriš o SNR=100dB pri 1W, onda teško da postoji takav kućni sistem. Douglas Self je napisao, praktično, tri knjige o dizajniranju pojačavača, pretpojačavača i aktivnih skretnica čijim bi se povezivanjem u audio lanac vrlo teško ostvario SNR=100-110dB pri 1W. Čisto sumnjam da je neki komercijalni kućni sistem primenio barem deo tehnika za smanjenje šuma koje on navodi i koristi
:: Windows-free with Fedora 15
:: :: Treba da bude min 100dB i vise
STRANA 1 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs