Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Predlog zvucnika za komp 2.1 ili 5.1...
STRANA 1 OD 1
dados Predlog zvucnika za komp 2.1 ili 5.1... 03.09.2011. 23:05 T38214

status: user
broj poruka: 86
Prelistao sam gomilu tema i postova po netu za zvučnike pa bi postavio ovde jasno pitanje pa ako moze preporuka, potreban mi je odgovor sto pre posto je u pitanju poklon i blizi se dan darivanja :)

Budzet 5.000 - 8.000 ako moze, maksimum do 10.000 dinara... ako je bas Best Buy...
Korsitio bi ga za komp, 90% svrha bi bila za slusanje muzike... 10% filmovi

Vrsta muzike bi bila elektronska, pop, rock..
Koristio bi se za svakodnevno slusanje muzike i male privatne zurke
Uglavnom bi bio pojacan do 80% snage
Po mogucnost dovoljno glasan ali i ne preterano da se ruse zidovi, ali ton da je cist...
Trenutno povezan na integrisanu graficku ali se u skorijoj buducnosti kupuje zvucna kartica Xonar DS

Predlog da li uzeti 5.1 ili 2.1 sistem... Po onome sto sam procitao na forumu 2.1 je sasvim ok za muziku... i za moje potrebe... i najvise je nekako pominjan Altec Lansing VS4621 i nema ni jedna losa rec za njega.. nakon njega ide
LOGITECH X-230 ....
LOGITECH Z523
ALTEC LANSING VS2621
CREATIVE Inspire T3130

Za Microlab se takodje cesto spominje ali ne znam zasto sam stekao utisak ali ako procitate veci eo postava primeticete da uglavnom procitate ovo :
microlab ili hvale ili ne.. uglavnom su ok.. lep zvuk ali nema jacinu.. rikne potenciometar, vufer izgubio snagu, crkne daljinski.. vek je kao dobar i uvek ima nesto `ali` pa bi iz tog razloga da ih zaobidjem. Uopste nisam stekao utisak da su super kao sto je to bio slucaj kod Altec Lansing VS4621...

Kod 5.1 sistema se najvise spominju:
Logitech x540 i x530
CREATIVE Inspire T6100
i Genius SW-HF 5.1 4000 koji bas nesto nije na dobrom glasu...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Milunka ... 03.09.2011. 23:48 #357395

broj poruka: 1624
2.1 microlab fc530
http://www.itsvet.com/proizvod/microlab-fc530/comp_tehn_speakers/226/1078

2.0 microlab solo 6.
http://www.itsvet.com/proizvod/microlab-solo-6c/comp_tehn_speakers/226/745

od 5,1 nisu losi genuis 5005.
http://www.itsvet.com/proizvod/genius-sw-hf5.1-5005w/comp_tehn_speakers/41/579

sad,to je neka moja procena,sa necim s`cime sam imao iskustva...

To sta je ko izvikao,i kako to zvuci... zaboravi...

Iskreno ja i za 100 evra bih trazio pojacalo i zvucnike,:-D ili neku lepu mini liniju...

Sve je bolje od pc zvucnika...
evo ti sajt pa biraj

http://www.kupujemprodajem.com/index.php

asus p7p55d-e & intel i7 860 @3,8Ghz/Gigabyte gtx460 1gbOC/2x2gb geil 1600mhz cl9/1Tb wd green,500Gb seagate/Raptor 74gb/CM 690,cm rs620w/ yamaha A-1000 & WHARFEDALE DIAMOND 9.3.SAMSUNG F2380

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
toocool re 04.09.2011. 00:13 #357405

broj poruka: 1092
dobra ti je logika :)
pazari ALTEC LANSING i neces se zajebati
ja vec nekoliko godina imam VS3251E i rade vrhunski
da je Altec los ne bi ga HP ugradjivao u laptopove :)

http://bit.ly/mx7ZPJ

Bobi4ever Zavisi kakve zvucnike imas :P 04.09.2011. 00:15 #357406

broj poruka: 4879
Mada za 100e, s obzirom kakva je situacija sad do 100e za zvucnike, pre bih uzeo neku mini liniju.
Ja imam Altec Lansing 621, opusteno mozes zurku da napravis sa njima, ali ne proizvode se vise, bar ovaj model, kazu da su im 621 i 641 najbolji sistemi koje je Altec napravio, sve ovo posle je djene, djene.
Imam i Panasonic mini liniju, drveni zvucnici, skidaju se mrezice, lakovani, 2x50w i super se cuju, do 100e verovatno bi nasao slicne i bio bi zadovoljan.
Pozz

Asus M4A88T-V EVO
Gemini II 2x2 12cm fan
Phenom x2 560 4ghz OC
Kingston HyperX 2x2gb 1600mhz
Powercolor 6850 1gb
Cooler Master M520

Daum Re: re 04.09.2011. 00:54 #357414

broj poruka: 12796
S`obzirom da HP pravi najgore moguće laptopove na svetu, ne mogu baš da se povežem sa tim da ako ga HP stavlja u laptopove da je bez greške...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd

:: dobra ti je logika :
:: pazari ALTEC LANSING i neces se zajebat
:: ja vec nekoliko godina imam VS3251E i rade vrhunsk
:: da je Altec los ne bi ga HP ugradjivao u laptopove :
::
:: http://bit.ly/mx7ZPJ
markopvict Re: Re: re 04.09.2011. 00:57 #357416

broj poruka: 4515
Hahahaha

S` cime si imao lose iskustvo... EliteBook?

MicroLab, Logi, Creative, Altec... Nema tu greske... Moze da se uzme korektan 2.1 za te pare.

▼ ◄ ▲ ► ▼ ◄ ▲ ► ▼ ◄ ▲ ► ▼ ◄ ▲ ► ▼ ◄ ▲ ▼ ◄ ▲ ► ▼ ◄ ▲ ► ▼ ◄▼ ◄ ▲ ► ▼ ◄ ▲ ► ▼ ▼ ◄  http://www.iznajmiPS3.com

:: S`obzirom da HP pravi najgore moguće laptopove na svetu, ne mogu baš da se povežem sa tim da ako ga HP stavlja u laptopove da je bez greške..
:: __________________
:: Scourge of PCBerza
:: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K
:: :: dobra ti je logika :
:: :: pazari ALTEC LANSING i neces se zajebat
:: :: ja vec nekoliko godina imam VS3251E i rade vrhunsk
:: :: da je Altec los ne bi ga HP ugradjivao u laptopove :
:: ::
:: :: http://bit.ly/mx7ZPJ
toocool Re: Re: re 04.09.2011. 00:59 #357417

broj poruka: 1092
to je tvoje iskustvo, moje nije :)
od svega sto sam imao prilike da vidim (probam) dell i hp su dve najbolje firme po meni
ostali im nisi dorasli
ali opet kazem, to je po meni, po tebi ocigledno nije

http://bit.ly/mx7ZPJ

:: S`obzirom da HP pravi najgore moguće laptopove na svetu, ne mogu baš da se povežem sa tim da ako ga HP stavlja u laptopove da je bez greške..
harry87 ALTEC 04.09.2011. 01:08 #357420

broj poruka: 853

http://www.itsvet.com/proizvod/altec-lansing-octane-7-vs4621/comp_tehn_speakers/97/987

ma ne mogu se uporediti ni sa jednim zvucnicima do 100-150e, ja ih imam vec 10 meseci, haos samo mogu da kazem !! posle alteca bi jedino na BOSE isao...
imarkovic Re: Re: re 04.09.2011. 01:50 #357427

broj poruka: 19010
hp vrlo ali VRLO tesko da pravi najgore laptopove.. ne znam odakle ti ta ideja
@dados, uzmi svemocni Logitech.

:: __________________
:: Scourge of PCBerza
:: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K
:: :: dobra ti je logika :
:: :: pazari ALTEC LANSING i neces se zajebat
:: :: ja vec nekoliko godina imam VS3251E i rade vrhunsk
:: :: da je Altec los ne bi ga HP ugradjivao u laptopove :
:: :: http://bit.ly/mx7ZPJ
operator re 04.09.2011. 02:37 #357448

broj poruka: 4266
Logitech X 540 .
operator

ICEsd Re: re 04.09.2011. 04:42 #357462

broj poruka: 2158

+1, begaj od Altec Lansing-a, nekad su super a nekad znaju da zezaju zavisi sta ti uleti logitech je provereno dobar.

:: Logitech X 540
:: operator
operator re 04.09.2011. 10:25 #357470

broj poruka: 4266
Kod nas je problem samo škarta ili kopija, a da Altec Lansing ne valja, to se ne salžem.
operator

imarkovic Re: Re: re 04.09.2011. 10:59 #357475

odlican je Altec Lancing jos uvek, ne boj se

:: +1, begaj od Altec Lansing-a, nekad su super a nekad znaju da zezaju zavisi sta ti uleti logitech je provereno dobar
:: :: Logitech X 540
:: :: operator
gman +1 glas za pojacalo i dva zvucnika 04.09.2011. 12:22 #357493

broj poruka: 1111

pogotovu pojacala od pre 20 i kusur godina

pa ako je radilo do sad, ima da radi zauvek, plus, uvek mozes dodati jos dva zvucnika...
zarad filmova i igara

prva opcija se kolje sa aktivnim kutijama

lepo kupis jednom nesto od ova dva i zavrsio si posao na tu temu zauvek

ulsi

imarkovic Re: +1 glas za pojacalo i dva zvucnika 04.09.2011. 12:29 #357496

tesko da to moze za 10.000din

:: pogotovu pojacala od pre 20 i kusur godin
:: pa ako je radilo do sad, ima da radi zauvek, plus, uvek mozes dodati jos dva zvucnika..
:: zarad filmova i igar
:: prva opcija se kolje sa aktivnim kutijam
:: lepo kupis jednom nesto od ova dva i zavrsio si posao na tu temu zauve
:: ulsi
Daum ... 04.09.2011. 12:59 #357506

broj poruka: 12796
Envy 17, i7 720QM, pregrejavanje posle mesec dana iz radnje kako je izašao.

Gomilu pavilliona sam video koji se resetuju zbog pregrejavanja kako sa AMD tako sa intel procesorima.

Djubre nevidjeno... Daš 1500 evra na laptop da bi se pregrejavao jer HP misli da može u tankom kućištu da ohladi i7...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd

ICEsd Re: re 04.09.2011. 14:39 #357534

broj poruka: 2158

Na to sam i mislio, zavisi sta ti uvale tako ces i da prodjes.

:: Kod nas je problem samo škarta ili kopija, a da Altec Lansing ne valja, to se ne salžem
:: operator
Milunka Re: Re: +1 glas za pojacalo i dva zvucnika 05.09.2011. 03:07 #357718

broj poruka: 1624
Moze i za manju lovu ITEKAKO... naravno,to su pojacala od oko 2x40, a moze i manje,sto da ne,da je iko cuo pojacalo koje sam imao,poluispravno,hitachi,od pre 40 godina, 2 x 50 w, ali na pola snage,guralo sony zvucnike od 2x120w,samo je grmelo,nisam mogao da verujem sta je prava vataza...

Sa duplo vise snage dobija se po koji decibel vise,nista specijalno,a da bi se cuo duplo jaci zvuk treba 10x vise snage,tako da razlika je osetna ali kad ?

za pristojne novce oko 100 evra,ima dosta dobrih stereo,i visekanalnih pojacala u oglasima,a naravno i za daleko manje,dakle 50-60 evra,a i zvucnika ima od 10- ~~~ ko zna koliko evra,tako da itekako ima da se spoji sve komplet za ~100 evra....

I to ce sve ukupno daleko bolje zvucati od PC zvucnika... Jednostavno kad imas pc zvucnike,i ne cujes sta jos ima za te pare,mislis to je naj naj... a kad cujes prave zvucnike za iste pare,ne mozes da ukapiras posle gde su bili svi ti tonovi i lepote zvuka koje si propustao sa pc zvucnicima....

Ali za male pare npr imaju veoma dobre microlab solo,aktivne kutije,tako da eventualno ako se nema para za zvucnike i poajacalo to je odlicna solucija....

Vufer je vufer,naravno moze se dodati i pojacalu i zvucnicima,moze se uzeti aktivan vufer,pa oni cesto i stariji,a novi verujem svi imaju,izlaz za zvucnike,sad zavisis koliko,ali eto i on moze poterati kutije,pa da se i tu ustedi,posto ne treba pojacalo....

Za muziku po meni samo 2 zvucnika,i integrisano pojacalo,ako se ima para,onda pojacalo i predpojacalo,ili dual mono solucija,ma kad imas love mozes da biras .-D

vufer je zvucnik koji reprodukuje samo niske frekvencije,u cestom slucaju da nadomesti nedostatak zvucnika pa tako ako zvucnik ide do 80 ili 40 hz,onda se postavlja rezna frekvencija vufera,da reprodukuje samo par frekvencija ispod toga,a ako zvucnik ide do 40hz,i ispod nema nikakve potrebe za vuferom, jel vufer nikad tako lepo nemoze da zvuci kao zvucnik....

cuti bas iz zvucnika,i cuti iz vufera je sasvim druga prica...

asus p7p55d-e & intel i7 860 @3,8Ghz/Gigabyte gtx460 1gbOC/2x2gb geil 1600mhz cl9/1Tb wd green,500Gb seagate/Raptor 74gb/CM 690,cm rs620w/ yamaha A-1000 & WHARFEDALE DIAMOND 9.3.SAMSUNG F2380

:: tesko da to moze za 10.000di
:: :: pogotovu pojacala od pre 20 i kusur godin
:: :: pa ako je radilo do sad, ima da radi zauvek, plus, uvek mozes dodati jos dva zvucnika..
:: :: zarad filmova i igar
:: :: prva opcija se kolje sa aktivnim kutijam
:: :: lepo kupis jednom nesto od ova dva i zavrsio si posao na tu temu zauve
:: :: ulsi
gilopile @Milunka 05.09.2011. 03:40 #357721

broj poruka: 9459
+1 za pojacalo i dva Hi-Fi zvucnika. Sada dijabole prodaju posto -zasto po oglasima vrlo dobre zvucne kutije, jer su kupili izoblicalo zvuka ,tj. kompjuterske svetlece 5.1 18.2 i sl. sisteme, jer su sada `in`...Moze se naci i solidno dobra integrisana pojacala yamaha, sanyo, sony... 2x 40-80w za nekih 50-ak eura koja su daleko kvalitetnija od sadasnjih pojacala koja se kupuju za comp varijantu.

2.1 tj. woofer je ok da se ubaci u kafanu pod sank i da trese, a sateliti gore da kreste...ali za sobicak/kucnu varijantu je katasrtofa takav izbor. Dobro rasporedjene HI-FI kutije su majka Mara. Recimo, tro-sistemske Pioneer-ke od 100-njak wati se mogu dosta jeftino pazariti polovne, stare 15-godina potpuno ispravne...

(c) 1982 Sinclair research Ltd

http://goo.gl/3T721

Zdebeli Kad ste vec presli na hi-fi, 05.09.2011. 18:22 #357840

broj poruka: 1383
ajde mi pojasnite kako sve moze da se poveze sa kompom.

Koliko sam shvatio iz ranijih tema, ako se poveze analogno onda kvalitet zavisi od zvucne karte, a ako se poveze digitalno ili opticki onda valjda pojacalo obradjuje zvuk, tako da nema potrebe za kvalitetnom zvucnom kartom. Da li sam ja ovo dobro shvatio?

Trenuno imam Altec CS21 i sad razmisljam da li da uzimam Xonara D1/DX, ili da predjem na hi-fi, i zanima me koliko bi odprilike izaso neki hi-fi koji bi bio pomak na bolje u odnosu na ovaj Altec.

dados 2.1 sistem 05.09.2011. 22:31 #357884

broj poruka: 86
malo je tema otisla u off ali ajde..
Na kraju sam obisao gomilu radnji i nigde nije bilo Alteca VS4621 vec samo po narudzbi i tako sam naisao na z-523 koji me je srusio na **** kad sam dosao kuci i ukljucio ga.. Pa sta ce mi vise od ovoga! Zaista mi je drago da sam ga uzeo i nije mi zao 8500 koliko sma izdvojio za njega! Jedino mi je malo krivo sto nisam uzivo cuo Alteca VS4621.. Ali valjda cu ga moci negde i cuti pa cemo uporediti.. Ali mislim da je ovaj jaci...
imarkovic Re: Kad ste vec presli na hi-fi, 06.09.2011. 02:09 #357934

ako imas dobar razlog, odnosno dobro pojacalo sa zvucnicima naravno da treba adekvatna zvucna u zavisnosti od pojacala/zvucnika, ako imaju optiku, uvek treba ici na toslink iz vise razloga, zvuk/signal je cistiji, bez ikakvih smetnji, prenosi se najkvalitetnije moguce, bez greske, nema kablova, zajebancija, a zvuk se obradjuje s obe strane, uglavnom preko zvucne karte uvek, a pojacalo kao pojacalo radi svoj posao, naravno da uvek ima razlike oko integruse i dodatne karte, postoji digitalno(coax), opticko i analogno povezivanje, u principu uvek je najbolje da ako imas opciju za optical uvek to i iskoristis sa najboljom zvucnom jer itekako znaci

:: ajde mi pojasnite kako sve moze da se poveze sa kompom
:: Koliko sam shvatio iz ranijih tema, ako se poveze analogno onda kvalitet zavisi od zvucne karte, a ako se poveze digitalno ili opticki onda valjda pojacalo obradjuje zvuk, tako da nema potrebe za kvalitetnom zvucnom kartom. Da li sam ja ovo dobro shvatio
:: Trenuno imam Altec CS21 i sad razmisljam da li da uzimam Xonara D1/DX, ili da predjem na hi-fi, i zanima me koliko bi odprilike izaso neki hi-fi koji bi bio pomak na bolje u odnosu na ovaj Altec
Zdebeli @imarkovic 07.09.2011. 01:28 #358031

broj poruka: 1383
Bila je ovde neka stara tema vezana za hi-fi pa je neko reko da je najbolje da se uzmu dobri zvucnici i pojacalo a zvucna bilo koja sa s/pdif (moze i integrisana), jel se muzika salje u pojacalo putem nula i jedinica, pa je pojacalo obradjuje.
Ne razumem se u hi-fi tako da ni ne znam da li pojacalo moze da pored osnovne namene obradjuje i zvuk, pa sam zato pitao.

imarkovic Re: @imarkovic 07.09.2011. 10:16 #358057

hm, u svakom slucaju je dobro uzeti dobre zvucnike i pojacalo, ali mora i zvucna da bude adekvatna, svakako ces osetiti razliku u zvuku, ne znam na sta je mislio taj lik, pojacalo svakako obradjuje zvuk, ali sve ide preko zvucne karte, to je samo vid konekcije, jedino ako pojacalo ima i neki receiver, u zavisnosti od toga kakve mogucnosti ima moze samo da poboljsa zvuk, sto opet i dalje ima veze takodje i sa zvucnom kartom, ne ide da stavis sve to na neku integrusu, doduse nisam probao bas da povezujem preko optike sa integrusom ali sam siguran da je tako.

:: Bila je ovde neka stara tema vezana za hi-fi pa je neko reko da je najbolje da se uzmu dobri zvucnici i pojacalo a zvucna bilo koja sa s/pdif (moze i integrisana), jel se muzika salje u pojacalo putem nula i jedinica, pa je pojacalo obradjuje
:: Ne razumem se u hi-fi tako da ni ne znam da li pojacalo moze da pored osnovne namene obradjuje i zvuk, pa sam zato pitao.
Miletic ... 07.09.2011. 13:41 #358103

broj poruka: 221
Rezime: Postoji nekoliko nazovimo `tacaka` koje cine jedan audio sistem:

izvor, prenos, konverzija, pojacalo, zvucnici, ostalo.

Zvucnici pustaju samo analogni singal, tj ne razumeju digitalne nule i jedinice. Ipak, zvucnike mnogi smatraju najodgovornijim za interpretaciju zvuka, sto ima smisla. Bolje zvucne kutije davace bolji zvuk. Prosto.

Pojacalo u stvari daje snagu zvucnicima. Isuvise slabo pojacalo za isuvise zahtevne zvucnike imace problem pregrevanja, jer nece dovoljno struje davati zvucniku i postoji mogucnost od pregrevanja pojacala i kao rezultat posle izvesnog vremena - kvar. Jasno je da u skladu sa zvucnicima treba traziti i pojacalo, koje ce u potpunosti odgovoriti i upotpuniti zvucnike. Sto je slicnija `vataza` ove dve komponente, veca je verovatnoca da ce sve to raditi pouzdano i dobro. U zavisnosti od izrade zavisi da li ce to i svirati kako valja. Takodje ne valja povezati isuvise jako pojacalo sa slabim zvucnicima jer membrane nece izdrzati isuvise glasan zvuk. Dobro bi bilo da se posavetujete sa ljudima u cije znanje i upucenost verujete prilikom odabira zvucnika i pojacala, jer neki zvucnici bolje `pasu` na neka pojacala a losije na neka druga, bar sto se tice kvaliteta zvuka...

Konverzija: ima nekoliko varijanti. Ovaj deo postaje krucijalan kada se nabave prve dve komponente. On ima zadatak da digitalni signal pretvori u analogni i takav signal posalje pojacalu. Ovo radi DAC (digital to analog converter, jelte) koji se moze naci u nekim komponentama (CD plejeri, stereo ili drugi RISIVERI (kombinacija konvertora i pojacala), i zasebni DAC uredjaji, takodje i zvucne kartice, interne ili eksterne). CD plejere polako napusta trziste, stereo risiveri su kombinacija (stoga i kompromis proizvodjaca) da 2 komponente pretvori u jednu, pa cete u istom cenovnom rangu u odnosu na integralna pojacala nailaziti na slabije uredjaje (oni dodju ko all in one). Mogu podrzavati visekanalni zvuk, a u slucaju audio-video risivera, mogu podrzavati i prenos slike i upsampling... DAC konvertor je sam po sebi uredjaj (nebitno od toga u kojoj je komponenti) koji u stvari upsampluje zvucnu sliku i daje joj bolju preciznost prilikom analogne interpretacije. Sto je digitalna slika preciznija, uz dobar uredjaj, analogna ce biti sve bliza realnosti. Zasebni uredjaji DAC predstavljaju komponente koje samo upsampluju i konvertuju signal. S obzirom da pored toga ne rade nista, za istu cenu dobicete (po pretpostavci) i najkvalitetnije komponente. Ali mnogo vaznija stvar je KOJE komponente kako povezati da sve to svira kako treba, jer je kvalitet zvuka jednak kvalitetu najlosije komponente u citavom sistemu. Pored optickih i digitalnih izlaza, na dac je nekad moguce povezati PC i preko usb ili firewire portova.

Prenos: Koliko god zvucalo glupo, kablovi koji nisu adekvatni mogu ugusiti citav sistem. Koriscenjem obicnih kineskih ili onih sa buvljaka koji su lose kalemljeni i sl. mogu unistiti zvuk. Potrudite se bar da kupite neke kvalitetnije kablove, kako ne biste bili osteceni za zvuk koji zasluzujete. Neki kazu da cena kablova treba da bude bar 10% vrednosti sistema... Sto se ovog tice... najbolje je da posudite od nekog ako imate od koga, pa probate...

Izvor: izvor zvuka je neophodna stavka prilikom zelje da se predje na bilo kakav hifi. Nema niceg hi-fi u mp3 formatu. To je za prenosne plejere. Ukoliko nemate WAV ili FLAC kao jedini format, mp3 nece biti pun dozivljaj (tacnije puno iskoriscenje kapaciteta) a i bicete blago razocarani sistemom, jer necete znati sta ne valja. Bilo koji audio CD treba da bude neka polazna osnova. 44.1kHz/16bit/1411kbps neka bude polazna osnova .)

Ostalo: Akustika sobe, igra zaista veliku ulogu u konacnom utisku, pa je dobro informisati se kako i gde treba postaviti zvucnike u sobi u kojoj se muzika slusa. Takodje mesto gde ce sedeti slusalac je vrlo bitno. Generalno, bitno je da zvucnici budu uz zid koji je duzi u sobi, da ne budu preterano odaljeni u uglove sobe, i da postoji neki razmak izmedju zvucnika i zida, cesto se pominje bar 40-50cm. Slusalac bi trebalo da sedi sto blize suprotnom zidu... Itd, dosta toga ima na netu, nadam se da sam vas zainteresovao da se malo blize upoznate sa hifi muzikom, i da ce neki od saveta koje budete nasli uspeti da poboljsaju zvuk u vasoj sobi, bilo da je to raspored ili neka nova komponenta. Srecno :)
imarkovic Re: ... 07.09.2011. 14:06 #358109

Mileticu, sve si lepo objasnio, razjasnio i sazeo, apsolutno tacno sve ovo sto si napisao, pogotovu za kvalitet kablova u skladu sa komponentama, svaka cast na trudu.

:: Rezime: Postoji nekoliko nazovimo `tacaka` koje cine jedan audio sistem
:: izvor, prenos, konverzija, pojacalo, zvucnici, ostalo
:: Zvucnici pustaju samo analogni singal, tj ne razumeju digitalne nule i jedinice. Ipak, zvucnike mnogi smatraju najodgovornijim za interpretaciju zvuka, sto ima smisla. Bolje zvucne kutije davace bolji zvuk. Prosto.
:: Pojacalo u stvari daje snagu zvucnicima. Isuvise slabo pojacalo za isuvise zahtevne zvucnike imace problem pregrevanja, jer nece dovoljno struje davati zvucniku i postoji mogucnost od pregrevanja pojacala i kao rezultat posle izvesnog vremena - kvar. Jasno je da u skladu sa zvucnicima treba traziti i pojacalo, koje ce u potpunosti odgovoriti i upotpuniti zvucnike. Sto je slicnija `vataza` ove dve komponente, veca je verovatnoca da ce sve to raditi pouzdano i dobro. U zavisnosti od izrade zavisi da li ce to i svirati kako valja. Takodje ne valja povezati isuvise jako pojacalo sa slabim zvucnicima jer membrane nece izdrzati isuvise glasan zvuk. Dobro bi bilo da se posavetujete sa ljudima u cije znanje i upucenost verujete prilikom odabira zvucnika i pojacala, jer neki zvucnici bolje `pasu` na neka pojacala a losije na neka druga, bar sto se tice kvaliteta zvuka...
:: Konverzija: ima nekoliko varijanti. Ovaj deo postaje krucijalan kada se nabave prve dve komponente. On ima zadatak da digitalni signal pretvori u analogni i takav signal posalje pojacalu. Ovo radi DAC (digital to analog converter, jelte) koji se moze naci u nekim komponentama (CD plejeri, stereo ili drugi RISIVERI (kombinacija konvertora i pojacala), i zasebni DAC uredjaji, takodje i zvucne kartice, interne ili eksterne). CD plejere polako napusta trziste, stereo risiveri su kombinacija (stoga i kompromis proizvodjaca) da 2 komponente pretvori u jednu, pa cete u istom cenovnom rangu u odnosu na integralna pojacala nailaziti na slabije uredjaje (oni dodju ko all in one). Mogu podrzavati visekanalni zvuk, a u slucaju audio-video risivera, mogu podrzavati i prenos slike i upsampling... DAC konvertor je sam po sebi uredjaj (nebitno od toga u kojoj je komponenti) koji u stvari upsampluje zvucnu sliku i daje joj bolju preciznost prilikom analogne interpretacije. Sto je digitalna slika preciznija, uz dobar uredjaj, analogna ce biti sve bliza realnosti. Zasebni uredjaji DAC predstavljaju komponente koje samo upsampluju i konvertuju signal. S obzirom da pored toga ne rade nista, za istu cenu dobicete (po pretpostavci) i najkvalitetnije komponente. Ali mnogo vaznija stvar je KOJE komponente kako povezati da sve to svira kako treba, jer je kvalitet zvuka jednak kvalitetu najlosije komponente u citavom sistemu. Pored optickih i digitalnih izlaza, na dac je nekad moguce povezati PC i preko usb ili firewire portova
:: Prenos: Koliko god zvucalo glupo, kablovi koji nisu adekvatni mogu ugusiti citav sistem. Koriscenjem obicnih kineskih ili onih sa buvljaka koji su lose kalemljeni i sl. mogu unistiti zvuk. Potrudite se bar da kupite neke kvalitetnije kablove, kako ne biste bili osteceni za zvuk koji zasluzujete. Neki kazu da cena kablova treba da bude bar 10% vrednosti sistema... Sto se ovog tice... najbolje je da posudite od nekog ako imate od koga, pa probate..
:: Izvor: izvor zvuka je neophodna stavka prilikom zelje da se predje na bilo kakav hifi. Nema niceg hi-fi u mp3 formatu. To je za prenosne plejere. Ukoliko nemate WAV ili FLAC kao jedini format, mp3 nece biti pun dozivljaj (tacnije puno iskoriscenje kapaciteta) a i bicete blago razocarani sistemom, jer necete znati sta ne valja. Bilo koji audio CD treba da bude neka polazna osnova. 44.1kHz/16bit/1411kbps neka bude polazna osnova .
:: Ostalo: Akustika sobe, igra zaista veliku ulogu u konacnom utisku, pa je dobro informisati se kako i gde treba postaviti zvucnike u sobi u kojoj se muzika slusa. Takodje mesto gde ce sedeti slusalac je vrlo bitno. Generalno, bitno je da zvucnici budu uz zid koji je duzi u sobi, da ne budu preterano odaljeni u uglove sobe, i da postoji neki razmak izmedju zvucnika i zida, cesto se pominje bar 40-50cm. Slusalac bi trebalo da sedi sto blize suprotnom zidu... Itd, dosta toga ima na netu, nadam se da sam vas zainteresovao da se malo blize upoznate sa hifi muzikom, i da ce neki od saveta koje budete nasli uspeti da poboljsaju zvuk u vasoj sobi, bilo da je to raspored ili neka nova komponenta. Srecno :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs