Savremena muzika (narocito tkz. `zabavna` u najsirem smislu reci)
16.07.2011. 01:01
status: user broj poruka: 10999
prosto vrvi od plagijata. Ne samo kod `nas` - SVUGDE je to tako. Problem je dodatno usloznjen cinjenicom da se dva ili vise autora `inspisu` istim motivom (melodijskom linijom, harmonijskim sklopom...). Sto se (ex)jugoslovenske-srpske muzike tice, navescu nekoliko eklatantnih primera (a naslo bi se sigurno nekoliko stotina):
da, plagijata svuda ali na zalost niko im nista ne moze u zakonu o autorskim pravima vezano za muziku stoji klauzula da mora da bude 7 (i slovima sedam) tonova razlike izmedju originala i obrade tako da, ... bilo koji `kompozitor` ce promeniti tih 7 tonova i niko ne moze da ga tuzi jb zato i ima mali milion obrada i remiksa i cega li vec
Jeste da je sada u velikoj meri to popularno, ali pesme iz 70-80 godina sa naseh trzista sam mogao na prste da nabrojim, sto se tice plagijata. Ali, kad sam video ovo, a ima toga jos, samo treba neko to da poveze, ako se seca, pa bukvalno kako je jedan forumas tamo rekao, grubo receno `ne verujem vise da mi imamo i jednu nasu pesmu`.
Izgleda da je dobro sto sam odrastao uz inozemski metal, rok i elektronsku muziku :)
Po zakonu stvaralac melodije moze da se suprotstavi i onome ko je izmenio 7 tonova, sta god da je sad u pitanju, nekada 3 takta od 4/4. Dozvoljena je ta `inspiracija`, ali ja koji kada napravim pesmu, a ti je maznes i obradis, tj. inspirisala te, `ladno mogu da te tuzim. :) Posebno pod stavkom ako si se potpisao kao `kreator muzike/melodije`.
Imam par CD-ova....negde su strpani..... par inostranih grupa gde stoji na bookletu `inspired by` ili pored same pesme, ne gde je lista, nego iznutra u zagradi original pesme. Obicno na mestu gde je tekst pesme.
EDIT: Jos uvek je 4/4, ako se poklopi ili vise od toga zove se kradja :)
:: da, plagijata svuda ali na zalost niko im nista ne moz :: u zakonu o autorskim pravima vezano za muziku stoji klauzula da mora da bude 7 (i slovima sedam) tonova razlike izmedju originala i obrade :: tako da, ... bilo koji `kompozitor` ce promeniti tih 7 tonova i niko ne moze da ga tuz :: jb :: zato i ima mali milion obrada i remiksa i cega li ve :: :: :: http://bit.ly/mx7ZPJ :: ::
i svo smeće sveta se kasnije prepozna u prve 2 sekunde.
Takođe, što više klasične muzike, ali ne isečaka sa reklama za ``stilski`` nameštaj iz prigradskih opština, nego muzike koja se ne objašnjava u dve rečenice.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647169. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.