Danas sam kupio altekove zvucnike vs4621,trebao bi mi savet kako da ih najbolje postavim.Mislio sam da wufer stavim na dasku komjuterskog stola koja se nalazi u nivou nogu (daska je prvenstveno namenjena za redjanje diskova) a dva satelita da stavim na sto (tada bi zvucnici bili povezani sa kompom),ili kao drugu opciju da ih stavim ispod lcd tv koga koristim kao monitor ,lcd tv je udaljen od kompa nekih 2 metra ( za ovu soluciju zvucnici bi bili povezani sa tv preko izlaza za slusalice).I jos jedno pitanje,da li bi zvuk ovih zvucnika povezanih sa tv preko izlaza za slusalice bio jednako kvalitetan kao i kad bi zvucnike povezao sa kompom? Ako ste me ista razumeli i imate neki savet i vise je nego dobrodosao:).
Najbolje je da ih postaviš onako kako se tebi najviše sviđa, jer kod zvuka svako ima drugačiji ukus. Mada ako je ono dugme za pojačavanje i smanjivanje na zvučnicima onda je bolje da ih staviš bliže da ti budu pri ruci kako ne bi morao non stop da ustaješ i onda smanjuješ ili pojačavaš zvuk. A ako imaju daljinski onda možeš da ih staviš gde ti najviše odgovaraju. Probaj obe solucije, poveži is na komp, pa onda na tv i uporedi zvuk.
Ako imaš zvučnu karticu na kompu onda ih definitivno poveži na komp, ni jedan tv ne može da se takmiči sa zvučnom. Što se tiče woofera najbolje je da ga staviš na neku drvenu površinu. Može ta daska koju si pomenuo.
I ja imam woofer koji je na podu od drveta i nekada kada on pušta zvuk drvo mu pojačava snagu nekako i onda se baš jako, ali zaista dobro čuje.
Niposto nemoj da stavljas subwoofer na dasku! Narocito ako na
01.07.2011. 01:02
status: user broj poruka: 10999
njoj VEC IMAS diskove. Taj zvucnik prenosi najveci deo ukupne snage zvuka proizvedenog u zvucnom sistemu (sa naglaskom na najnizi deo zvucnog spektra) i najvise vibrira od svih `kutija`. Stavi ga sto je moguce nize, u odnosu na druge zvucnike.
Ne bi bio jednako kvalitetan. Izlaz za slusalice (na tv-u) daje signal nize impendanse i manjeg napona od onoga na izlazu zv. karte PC-ja.
Nisam znao da ne valja da stoji na drvenoj površini
01.07.2011. 01:24
status: user broj poruka: 1577
Onda da te pitam, da neće možda škoditi mom wooferu pošto stoji na podu ali je pod od drveta (daske koje idu preko debljih greda, a odozgo su samo prefarbane i prelakirane). A ako šteti da li bi onda bilo dobro da mu od gume napravim postolje kako se ne bi oštetio.
Ne radi se o ostecivanju nego o veoma neprijatnim reverberacijama
01.07.2011. 01:30
status: user broj poruka: 10999
(nastalim zbog povratne akusticne sprege izmedju materijala od kojega je nacinjena kutija i podloge na kojoj se kutija nalazi). Svakako izoluj mesto na kojem pociva kutija (guma, gumirani tvrdi sundjer itd.). Zbog nacina na koji se rasprostiru tonovi nizi od 100Hz (odozdo prema gore) dobro je da subwoofer bude smesten u visini nogu (dakle, na tlu/patosu).
:: (nastalim zbog povratne akusticne sprege izmedju materijala od kojega je nacinjena kutija i podloge na kojoj se kutija nalazi). Svakako izoluj mesto na kojem pociva kutija (guma, gumirani tvrdi sundjer itd.). Zbog nacina na koji se rasprostiru tonovi nizi od 100Hz (odozdo prema gore) dobro je da subwoofer bude smesten u visini nogu (dakle, na tlu/patosu) :: :: ::
ta dva visokotonca stavi gde god, pored tv, gde ima mesta, to nije problem. Tebi je vufer sastavljen iz low i mid range drivera, pa je dobro da ne bude isuvise daleko, tu negde oko stola je sasvim ok. Ipak, njega stavi na pod, jer na stolu napravice samo vibracije i ukoliko probas da ga stavis na tu policu, za minut ces ustanoviti o cemu pricamo ukoliko ga pojacas. Jednostavno, potrebno je da stoji na ravnoj i velikoj podlozi sa sto manje kontakta sa zemljom (kod tebe su ti zvucnici opremljeni nekom gumom ili nekim tvrdim sundjerima, kao sto je to fabrika projektovala), sto je sustina - da se sto manje vibracija prenose na stvari okolo (kako ne bi zujale i drmale se i stvarale nepotreban zvuk) a pritom, velika povrsina ispod vufera stvara podlogu od koje se odbija zvuk i siri se po sobi. Sto je vufer blizi nekom uglu, to bi glasnoca trebala biti veca.
Taj komplet je ok, neces imati vecih problema da ga stavis kako treba, samo da jednostavno namestis tako da vufer zavrsi na podu, i da ga ne zaklonis nekim vecim komadom namestaja u odnosu na to gde sedis.
Sto se izlaza za slusalice tice, moj ti je predlog da zvucnike povezes na komp, a zvucnici na tv nek sluze svrsi, a bas kad nesto oces da komplikujes, onda ih prevezi pa vrati kad se zavrsi film na tv...
ok,stavio sam woofer na pod ali mi je takav raspored u sobi da je sada kuciste kompa udaljeno od woofera nekih 20-tak cm (ali woofer nije diretno okrenut prema kucistu).Da li je to opasno za kuciste i komponente u njemu,ili je ok da bude na ovakvoj razdaljini?
:: ta dva visokotonca stavi gde god, pored tv, gde ima mesta, to nije problem. Tebi je vufer sastavljen iz low i mid range drivera, pa je dobro da ne bude isuvise daleko, tu negde oko stola je sasvim ok. Ipak, njega stavi na pod, jer na stolu napravice samo vibracije i ukoliko probas da ga stavis na tu policu, za minut ces ustanoviti o cemu pricamo ukoliko ga pojacas. Jednostavno, potrebno je da stoji na ravnoj i velikoj podlozi sa sto manje kontakta sa zemljom (kod tebe su ti zvucnici opremljeni nekom gumom ili nekim tvrdim sundjerima, kao sto je to fabrika projektovala), sto je sustina - da se sto manje vibracija prenose na stvari okolo (kako ne bi zujale i drmale se i stvarale nepotreban zvuk) a pritom, velika povrsina ispod vufera stvara podlogu od koje se odbija zvuk i siri se po sobi. Sto je vufer blizi nekom uglu, to bi glasnoca trebala biti veca. :: :: Taj komplet je ok, neces imati vecih problema da ga stavis kako treba, samo da jednostavno namestis tako da vufer zavrsi na podu, i da ga ne zaklonis nekim vecim komadom namestaja u odnosu na to gde sedis :: :: Sto se izlaza za slusalice tice, moj ti je predlog da zvucnike povezes na komp, a zvucnici na tv nek sluze svrsi, a bas kad nesto oces da komplikujes, onda ih prevezi pa vrati kad se zavrsi film na tv...
Woofer možeš i da sakriješ, i da ga staviš gde hoćeš, jer niske tonove koje on izbacuje ne možeš da čuješ odakle dolaze tako da je pozicija nebitna... Ali nemoj na sto da ga stavljaš, obavezno na pod...
Ne bih ga držao blizu kućišta, barem zbog HDD-ova... __________________ Scourge of PCBerza
ma opusteno, nece mu nista faliti. ako bas hoces da se osiguras, mozes proveriti da li kuciste ima gumirana postolja ili plasticna, pa ako hoces, mozes da se bahces da ih menjas, mada mislim da nema potrebe.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.