Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
S/PDIF na integrisanoj
STRANA 1 OD 1
hunder1979 S/PDIF na integrisanoj 04.04.2011. 10:03 T35069

status: user
broj poruka: 205

Jedno pitaje kratko i jasno da li se digitalni izlaz na integrisanoj razlikuje u odnosu na skuplje kartice takodje na digitalnom izlazu.Da li se nesto dobija i da li ima razlike kod preslusavanja dts formata kroz HD film.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
golfer re.S/PDIF na integrisanoj 04.04.2011. 11:02 #311312

broj poruka: 317

I ja sam bio u toj dilemi pre neku godinu, eksperimentisao, uporedjivao zvuk, sliku, dosta vremena proveo oko svega toga i na kraju zakljcio, digitalno je digitalno, tu razlike nema ali vec u DA konvertorima i analognim stepenima razlika je vec primetna. Nadam se da si shvatio, pozdrav!

Mixx ... 04.04.2011. 11:06 #311315

broj poruka: 2931
u sustini spdif je standard napravljen da radi sa stereo formatom, sto znaci da kartica visekanalni signal kompresuje u dva kanala, provlaci do risivera koji bi trebalo ponovo da ga razvuce u 5.1 ili koliko vec ima. generalno, sam standard jeste sposoban da provuce 24bit/192khz/6ch, samo je pitanje implementacije u konkretnu karticu/risiver da li podrzava date formate. napr ako ti je kartica sposobna za 24/96 a risiver za 16/192 (lupio sam vrednosti) kroz spdif ce ti se provlaciti 16/96. tj format za koji su sposobna oba uredjaja. dakle, pogledaj spec. kartice i risivera.
@golfer: tacno, samo sto u konkretnom slucaju DA konverzija i analogna obrada se izvrsava u risiveru, tj. kartica nema uticaja na to

PS. mada, za sve preko 16/44 treba ti monstruozno kvalitetat home theater da primetis neku veliku razliku

alrad Re: re.S/PDIF na integrisanoj 04.04.2011. 11:48 #311336

broj poruka: 4843
Hm...Ne znam sta si ti isprobavao ali kod mene zvuk sa integrisanog Relteka i Audigy-a ne moze da se poredi iako je u oba slucaja u pitanju digitalni izlaz.
Pri tome mislim na RCA konektore. Direktno preko pinova nisam probao ali ne verujem da ima veze.

::
:: I ja sam bio u toj dilemi pre neku godinu, eksperimentisao, uporedjivao zvuk, sliku, dosta vremena proveo oko svega toga i na kraju zakljcio, digitalno je digitalno, tu razlike nema ali vec u DA konvertorima i analognim stepenima razlika je vec primetna. Nadam se da si shvatio, pozdrav
hunder1979 re 04.04.2011. 11:51 #311338

hvala na odgovorima imam onkyo tx-sr605 i solidne zvucnike pa sam mislio da moze to jos bolje ali izgleda da je to max.Mislio sam da zvucna ima nekakav uticaj na obradu digitalnog zvuka ali posto ide sve digitalno ostatak zvuka zavisi od risivera.Ako sam dobro svatio :)
Mixx Re: re 04.04.2011. 12:58 #311352

imas live! 5.1 digital po oglasima za smesne pare. ako je vec rec o toj klasi, 10evra ne bi smelo da predstavlja problem

:: hvala na odgovorima imam onkyo tx-sr605 i solidne zvucnike pa sam mislio da moze to jos bolje ali izgleda da je to max.Mislio sam da zvucna ima nekakav uticaj na obradu digitalnog zvuka ali posto ide sve digitalno ostatak zvuka zavisi od risivera.Ako sam dobro svatio :)
cicija Re: Re: re 04.04.2011. 13:36 #311358

broj poruka: 411
Dobra fora ... preporučuješ mu Live 5.1 danas kada svaka integrisana zvučna na ploči od 50€ ima 7.1 i 24-bit / 192kHz sample rate

Live 5.1 je bila aktuelna nekada, 2002. godine, kada su ploče bile siromašne opcijama i lošim integrisanim zvučnim sistemom (recimo onaj baziran na AC97 kodeku), danas je HD Audio integrisana zvučna na ploči ravna bilo kojim posebnim zvučnim karticama i preko 50-100€ ...
Foliranti će samo reći da primećuju razliku izmedju integrisane i dodatne kartice u kvalitetu i to još bože me sačuvaj na sistemima zvučnika od 100 i kusur € i reprodukciji kompresovane .mp3 muzike. No javiće se gomila experata koji će reći da ja nemam pojma i ubediti naivne da kupe dodatnu zvučnu bez potrebe ...

Profesionalni audiofili se slažu da je danas bacanje para na dodatne zvučne karte u cenovnom rangu do 100€, kada već ploče imaju visokokvalitetne konvertere i višekanalne priključke ... Jedino za neku PRO upotrebu za rad sa instrumentima gde je potrebna izuzetna preciznost se kupuje posebna zvučna, no ta kartica ne košta poput Xonara DX ili neke X-Fi kartice već malo, malo tj. mnogo više.

:: imas live! 5.1 digital po oglasima za smesne pare. ako je vec rec o toj klasi, 10evra ne bi smelo da predstavlja proble
:: __________________________________________________
:: http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jp
:: ::
:: :: hvala na odgovorima imam onkyo tx-sr605 i solidne zvucnike pa sam mislio da moze to jos bolje ali izgleda da je to max.Mislio sam da zvucna ima nekakav uticaj na obradu digitalnog zvuka ali posto ide sve digitalno ostatak zvuka zavisi od risivera.Ako sam dobro svatio :)
hunder1979 re 04.04.2011. 14:30 #311368

Da budem jasan zvuk ide iskljucivo digitalnim povezivanjem na risiver u ovom slucaju koaksijalnim S/PDIF a ne analognim gde bi konverzija bila vezana za karticu.Analogno izmedju integrisano i neke x-fi kartice je nebo i zemlja ali ne znam da li se digitalno razlikuju.Ako se digitalni zvuk pusta kroz S/PDIF valjda ne obradjen ide u risiver pa se dalje u njemu obradjuje.Valjda je tako al bi voleo da probam i ne daje mi se 50tak evrica da bi dobio isto.Zato ovde pitam,valjda je neko probao pa zna.
alrad Re: re 04.04.2011. 14:38 #311370

Dobro si shvatio ako iz nekog razloga ne zelis da uvazis ono sto sam ja rekao.
Realtek i Audigy na risiver, digitalno - nebo i zemlja.
To `ide digitalno, pa nema veze sa cega` - ocigledno da nije bas tako.
Zavisi i od zvucne, i sto su ti bolji risiver i zvucnici razlika je izrazenija.

@cicija
Tacno se vidi da nikad u zivotu nisi probao to o cemu pricas.
Sad bi covek trebalo da slusa lupetanje po kantama iako ima dobar uredjaj zato sto ti izigravas zastitnika.

:: hvala na odgovorima imam onkyo tx-sr605 i solidne zvucnike pa sam mislio da moze to jos bolje ali izgleda da je to max.Mislio sam da zvucna ima nekakav uticaj na obradu digitalnog zvuka ali posto ide sve digitalno ostatak zvuka zavisi od risivera.Ako sam dobro svatio :)
hunder1979 Re: Re: re 04.04.2011. 14:56 #311375

Ok jos samo da probam u praksi i nadjem nekakvu x-fi karticu al onu prvu seriju sa pozlacenim konektorima.Imao sam ranije al nisam imao risiver sad imam risiver al nemam karticu :)

:: Dobro si shvatio ako iz nekog razloga ne zelis da uvazis ono sto sam ja rekao
:: Realtek i Audigy na risiver, digitalno - nebo i zemlja
:: To `ide digitalno, pa nema veze sa cega` - ocigledno da nije bas tako
:: Zavisi i od zvucne, i sto su ti bolji risiver i zvucnici razlika je izrazenija
:: :: hvala na odgovorima imam onkyo tx-sr605 i solidne zvucnike pa sam mislio da moze to jos bolje ali izgleda da je to max.Mislio sam da zvucna ima nekakav uticaj na obradu digitalnog zvuka ali posto ide sve digitalno ostatak zvuka zavisi od risivera.Ako sam dobro svatio :)
alrad 04.04.2011. 14:58 #311377

Ma ne treba ti x-fi.
Kupi Audigy 1 za 1000 din, lupi mu modifikovane drajvere, i imas x-fi.

http://www.overclock.net/sound-cards-computer-audio/428874-creative-live-audigy-24bit-into-x.html

hunder1979 re 04.04.2011. 15:07 #311380

cu da probam hvala na odgovorima :)
Mixx Re: Re: Re: re 04.04.2011. 16:57 #311395

ajd leba ti provuci kroz integrusu 24x192x6 pa preslusaj sta si dobio. posle to isto uradi sa bilo kojim ljudskim audio procesorom pa uporedi (live 5.1digital ili jaci). ocekujem linkove ka semplovima kao argument pre nego sto nastavimo diskusiju

:: Dobra fora ... preporučuješ mu Live 5.1 danas kada svaka integrisana zvučna na ploči od 50€ ima 7.1 i 24-bit / 192kHz sample rat
:: Live 5.1 je bila aktuelna nekada, 2002. godine, kada su ploče bile siromašne opcijama i lošim integrisanim zvučnim sistemom (recimo onaj baziran na AC97 kodeku), danas je HD Audio integrisana zvučna na ploči ravna bilo kojim posebnim zvučnim karticama i preko 50-100€ ..
:: Foliranti će samo reći da primećuju razliku izmedju integrisane i dodatne kartice u kvalitetu i to još bože me sačuvaj na sistemima zvučnika od 100 i kusur € i reprodukciji kompresovane .mp3 muzike. No javiće se gomila experata koji će reći da ja nemam pojma i ubediti naivne da kupe dodatnu zvučnu bez potrebe ..
:: Profesionalni audiofili se slažu da je danas bacanje para na dodatne zvučne karte u cenovnom rangu do 100€, kada već ploče imaju visokokvalitetne konvertere i višekanalne priključke ... Jedino za neku PRO upotrebu za rad sa instrumentima gde je potrebna izuzetna preciznost se kupuje posebna zvučna, no ta kartica ne košta poput Xonara DX ili neke X-Fi kartice već malo, malo tj. mnogo više
:: :: imas live! 5.1 digital po oglasima za smesne pare. ako je vec rec o toj klasi, 10evra ne bi smelo da predstavlja proble
:: :: __________________________________________________
:: :: http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jp
:: :: ::
:: :: :: hvala na odgovorima imam onkyo tx-sr605 i solidne zvucnike pa sam mislio da moze to jos bolje ali izgleda da je to max.Mislio sam da zvucna ima nekakav uticaj na obradu digitalnog zvuka ali posto ide sve digitalno ostatak zvuka zavisi od risivera.Ako sam dobro svatio :)
cicija jao foliranti jedni 04.04.2011. 18:46 #311442

Da li je moguće da ste vi toliki manipulatori i foliranti?!? Ubedjujete mene ili pak korisnika koji je postavio temu da će čuti bolji zvuk preko dodatne kartice?
Baš me zanima koliko VEVERICA nasedne na vaše lažne hvalospeve i svrati u radnju da kupi dodatnu zvučnu za nekih 50 - 70€ ili još gore manje para, iako na ploči ima ALC888, ALC 892 i sl. Realtek čipset?!? I to samo pod ubedjenjem da će dobiti bolji zvuk u toku gledanja HD filmova, igranja igrica, ili slušanja mp3 muzike? Imao i pojačalo od 5000€, isto toliko skupe zvučnike, NEĆE UOČITI RAZLIKU, jasno balavci?!`

Da bi culi razliku izmedju bolje dodatne kartice i stanardnog Realtek® ALC892 (na mnogim pločama novije generacije srednje klase), treba ti merni instrument, a sluh to neće obraditi kako bi mozak uočio razliku i vama prezentovao tu informaciju kroz svest, o.k.?!?.
Jedina stvar koja ide u prilog dodatnoj kartici je audio ulaz i tu dolazi kvalitet dodatnih kartica do izražaja. No, to koriste samo muzičari, oni koji barataju sa muzičkim instrumentima, profesionalni audio restorateri ... KUĆNI KORISNICI koji slušaju muziku, gledaju filmove i igraju igrice, neće uočiti razliku, pa dubili 24h na trepavicama.
No, koliko dodatnih kartica ima pravi HD zvuk (HD Audio ili Azalia) i mogućnost obrade 192-kHz 32-bit-a na dva kanala, i 96-kHz 32-bit-a na 8 kanala?

I bežim zauvek iz ovakve rasprave sa maminim sinovima!

Mixx ... 04.04.2011. 19:33 #311461

ne mislis da si malo prekoracio granice lepog ponasanja gornjim postom?

raic Re: ... 04.04.2011. 19:35 #311463

broj poruka: 9006
Ma pusti trola nek sere, vidiš da je svima na ignore.

Ako pred sobom imamo mitsko biće sa dve ili više glava, bar jedna od njih će da bljuje vatru.

:: ne mislis da si malo prekoracio granice lepog ponasanja gornjim postom
alrad 04.04.2011. 20:04 #311475

Stvarno cudak.
Ja sam prvi protiv bacanja para ali ovo sto on prica jednostavno nije tacno.
Ili je ignorantan ili gluv.

cicija ma ko vas bre šiša 5 posto, zar mislite da sam ja ovde da se družim sa vama?!? 04.04.2011. 22:05 #311513

Normalno da je na `ignore` vama majmunima prodavcima koji ovde VREBATE naivne klince i žrtve koji misle da će dobiti kvalitetan savet, a ono - dobijaju INSTRUKCIJE do prve, druge i treće prodavnice, kako bi vam obezbedili promet.

KTJB. Raicu. Takvi kao ti imaju slavu i svojih 5 min. samo na ovakvim mestima i nigde više. U realnom životu ste niko i ništa. Debele bubuljičave svinje za koje niko nema respekta. Radite eventualno u nekom PC šopu, ne pomerate debelo dupe sa stolice, i mislite da ste najveći hakeri sveta. Omiljen film vam je valjda Hackers. Jao ....

Ja ovde dolazim iz čiste zajeb. i kada vidim takve navlakuše reagujem čisto da bi vam dokazao da nisu baš svi veverice. Usput bar upućujem ljude u pravom smeru a ne ubedjujem ih da im je `loše` ono Chieftec napajanje od 50€ i 500W, da je LC Power loša firma i da treba kupiti nešto od 100€, .... ili da ubedjujem ljude KOJI IMAJU ploče sa hardverskim s.r. 24 bit-a i 192kHz da treba da kupe dodatne kartice koje gle čuda imaju isti sample rate i gotovo neznatno veću redukciju šuma koja u praksi i nema primenu. I to samo da bi slušali muziku i gledali filmovbe?!? Jeste li vi normalni??? Normalno da niste. Ne biste po ceo dan tumarali i stvarali hiljade postova ... to vam je u okviru posla.
Vi mi govorite o zvuku?!? FORUMAŠI PRODAVI?!? hahahahaha.

Ako ono gore što sam napisao nije tačno, onda ste vi B U D A L E.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs