Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Slušalice i mikrofon ne rade
STRANA 1 OD 1
boki78 Slušalice i mikrofon ne rade 17.02.2011. 00:30 T33709

status: user
broj poruka: 9
Koristim Creative SB Live! 5.1 Sound Card i KX drajvere Version: 5, 10, 00, 3550 - debug, Compiled: Sep 18 2009 03:05:46. U zvučnu karticu mi je uboden 5.1 sistem, danas sam kupio slušalice sa mikrofonom Omega FH 3001 i povezao ih na dva preostala ulaza od kojih je jedan za mikrofon a drugi za slušalice. Međutim kada pokušam da u KX drajverima prebacim na opciju Headphones izbaci mi poruku `Headphones presets are not currently suppoerted`, takođe probao sam i mikrofon preko Skype Test call-a i na žalost ni mikrofon ne radi. Slušalice i mikrofon su provereno ispravni tako da preostaje da je zvučna karta delimično neispravna što je jako malo verovatno ili druga verovatnija opcija da trebam podesiti KX mixer ali ja to ne znam kako bih mogao da uradim, odnosno šta bih sve trebao da promenim u trenutnim podešavanjima. Da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom i može da me posavetuje i pomogne?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
raic Donekle 17.02.2011. 00:34 #295912

broj poruka: 9006
Probaću sutra može li ako se ne snađeš dotad, imam isto varijantu, 5.1 live i kx na htpc-ju.

Always carry a flask of whiskey in case of snakebite.
Furthermore, always carry a small snake.

boki78 Hvala 17.02.2011. 01:09 #295923

Ok, hvala ti puno na trudu. Ako bude radilo kod tebe probaću da postavim podešavanja kao što si i ti. Pozdrav.
gilopile Re: Slušalice i mikrofon ne rade 17.02.2011. 02:10 #295941

broj poruka: 9459
Cekaj malo, povezo si 5.1 i ostalo ti za sluske i mic? Nemoguce, ostao ti je samo za mic i digital out. Probaj mic da prikljucis u narandjasti ulaz i mora da sljaka.Sada bih i ja probao, ali mi je nedavno crkla Live SB0220, jbg.:(

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Koristim Creative SB Live! 5.1 Sound Card i KX drajvere Version: 5, 10, 00, 3550 - debug, Compiled: Sep 18 2009 03:05:46. U zvučnu karticu mi je uboden 5.1 sistem, danas sam kupio slušalice sa mikrofonom Omega FH 3001 i povezao ih na dva preostala ulaza od kojih je jedan za mikrofon a drugi za slušalice. Međutim kada pokušam da u KX drajverima prebacim na opciju Headphones izbaci mi poruku `Headphones presets are not currently suppoerted`, takođe probao sam i mikrofon preko Skype Test call-a i na žalost ni mikrofon ne radi. Slušalice i mikrofon su provereno ispravni tako da preostaje da je zvučna karta delimično neispravna što je jako malo verovatno ili druga verovatnija opcija da trebam podesiti KX mixer ali ja to ne znam kako bih mogao da uradim, odnosno šta bih sve trebao da promenim u trenutnim podešavanjima. Da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom i može da me posavetuje i pomogne?
Shomiman Ako imas prikljucen... 17.02.2011. 03:44 #295964

broj poruka: 1187
`ekserni` rezac, iskljuci `gu`... Ako nisi cuo za ekserni rezac, evo `gu` link pa se informisi...
Ovo je i lekic `sprocu` depresije...

http://www.limundo.com/kupovina/Racunari-i-Oprema/Komponente/CD-i-DVD-uredjaji/ekserni-rezac/2269297

`There`s someone in my head, but it`s not me!`

raic Moze da se namesti 17.02.2011. 09:38 #295979

Na karti ima pet konektora
out 1
out 2
out 3/line in
mic
digitalni

Ti si zvučnicima zauzeo out 1, 2 i 3, znači, da bi čuo i slušalice moraćeš da nabaviš spliter i priključiš ih zajedno sa front zvučnicima. Da bi mikrofon proradio ideš u kx mixer pa u ins & outs i tu odvrneš do kraja ac97 input, zatim u ac97 kategoriji u mixeru odabereš Mic (sad verovatno stoji na line in).

Jebiga, ne znam drugačije, nisam se ni nešto posebno zanimao kartom, koristim je zato što je zvučna na ploči riknula.

gilopile Re: Moze da se namesti 17.02.2011. 11:05 #296002

To je to Rajko, nista bez splitera. Izgleda da je on zabo sluske u digital, jer nema de drugo.
Dok mi nije crkla, radila je extra na win 7, line in, mic in...tako da nece imati problema sigurno sa KX drajverima.Jeste da su ih malo iskomplicirali sto se tice aplikacije, ali rade odlicno.

:: Na karti ima pet konektor
:: out
:: out
:: out 3/line i
:: mi
:: digitaln
::
:: Ti si zvučnicima zauzeo out 1, 2 i 3, znači, da bi čuo i slušalice moraćeš da nabaviš spliter i priključiš ih zajedno sa front zvučnicima. Da bi mikrofon proradio ideš u kx mixer pa u ins & outs i tu odvrneš do kraja ac97 input, zatim u ac97 kategoriji u mixeru odabereš Mic (sad verovatno stoji na line in)
:: Jebiga, ne znam drugačije, nisam se ni nešto posebno zanimao kartom, koristim je zato što je zvučna na ploči riknula
:: Always carry a flask of whiskey in case of snakebite
:: Furthermore, always carry a small snake.

codeus ... 17.02.2011. 12:02 #296011

broj poruka: 4054

a da izvuces sve konektore iz nje .. i ubodes samo sluske+mikrofon .. DALI tako radi ..
boki78 Koja varijanta je bolja? 17.02.2011. 12:35 #296014

Namestio sam da AC97 bude mic ali u opcijama in&outs kada god pojačam AC97 on mi posle toga smanji skroz, znači uđem u drugu opciju i vratim se ponovo tu i meni stoji AC97 input skroz smanjen. Meni je najbitnije da mi na toj kartici radi 5.1. sistem, mikrofon i slušalice su mi manje važni, upravo zbog toga mi je bitno da li znate gubi li se kvalitet zvuka kod front izlaza ako budem koristio spliter? Imam na ploči i integrisanu karticu i možda bi najbolje bilo da tu ubodem mikrofon i slušalice ako se neće sudarati sa SB live? Ovu opciju nisam još probao jer moram setovati jumper na ploči da bih dobio mic na integrisanoj kartici pa moram da nađem knjigu koju sam dobio uz ploču da bih to uradio. U svakom slučaju javiću se kako je ispalo. Koja bi vaša preporuka bila u ovom slučaju, koristiti spliter na SB Live ili koristiti integrisanu zvučnu naravno pod uslovom da se ne sudara sa SB Live.
gilopile Re: Koja varijanta je bolja? 17.02.2011. 12:55 #296022

Ne moze se tu nista `sudarati`.
Vidi ovako: Ako mislis da koristis obe zvucne(int. i SB live), moras se jedino opredeliti koja ce ti biti default, tj ona koja ce ti pustati zvuk preko zvucnika, u tvom slucaju je bolje da tu postavis na SB jer je sigurno nesto kvalitetnija od int. izdanja, i ona koja ce kontrolisati ulaz(mic i line in), tu postavi intergruljku.Sta dobijas? U tvom slucaju ne mnogo, jer ces samo zaobici SB-ov mic ulaz, jer ne mozes pustiti zvuk sa obe karte, tj da zvucnici idu preko SB-a ,a sluske preko int kako bi sve funkcionisalo.Tako da u biti ne dobijas nista koriscenjem obe karte, sem sto ces imati jos i `line in` na raspolaganju od integrisane jer ga je vamo zauzeo rear od 5.keca.

Probaj sve opcije, ali i to da prikljucis sluske preko splitera(ne gubis nista na kvaliteti zvuka, samo na jacini, ali zanemarivo) i regularno mic jack u SB-a u narandzastu rupicu i u mixeru pod `input` cekiraj mic i pojacaj ga na nekih pola, ako karta dozvoljava i mora da sljaka.

P.S. Ahh, kako mi je zao mog SB-a sto mi je nedavno crko.Odlicna karta, nema da fercaju visoki i da mi tu nesto automatski smanjuje ako naleti na neku visu frkvenciju...Karta je prva liga za cenu po kojoj se trenutno moze ucariti.Moram uskoro da je nabavim:)

:: Namestio sam da AC97 bude mic ali u opcijama in&outs kada god pojačam AC97 on mi posle toga smanji skroz, znači uđem u drugu opciju i vratim se ponovo tu i meni stoji AC97 input skroz smanjen. Meni je najbitnije da mi na toj kartici radi 5.1. sistem, mikrofon i slušalice su mi manje važni, upravo zbog toga mi je bitno da li znate gubi li se kvalitet zvuka kod front izlaza ako budem koristio spliter? Imam na ploči i integrisanu karticu i možda bi najbolje bilo da tu ubodem mikrofon i slušalice ako se neće sudarati sa SB live? Ovu opciju nisam još probao jer moram setovati jumper na ploči da bih dobio mic na integrisanoj kartici pa moram da nađem knjigu koju sam dobio uz ploču da bih to uradio. U svakom slučaju javiću se kako je ispalo. Koja bi vaša preporuka bila u ovom slučaju, koristiti spliter na SB Live ili koristiti integrisanu zvučnu naravno pod uslovom da se ne sudara sa SB Live.
boki78 Probah sve... 17.02.2011. 18:09 #296143

@gilopile

Meni je ta opcija koju si pomenuo baš ono što treba i rešenja mog problema, tako da bih ja tu dobio mnogo ali avaj...

Ostavio sam 5.1 zvuk preko SB Live a mikrofon i slušalice sam spojio preko integrisane zvučne, pre toga sam morao kao što sam rekao da podesim jumper na ploči da bih dobio ulaz za mikrofon jer je ranije i integrisana bila nameštena na 5.1. Kada sam sve to uradio pre nego što sam zatvorio PC, spojio sve kablove i vratio sve nazad na mesto što je u mom slučaju jako veliki posao ja sam spojio samo osnovne kablove koji su potrebni digao sistem i probao mikrofon i slušalice, sve je radilo u tom trenutku. Vratio sam sve i spojio sve kablove ali posle toga slušalice su radile ali mikrofon ne iako ga je za razliku od ranije to jest juče Skype sada prepoznavao. Probao sam sva softverska podešavanja u Windows-u, pratio sam i uputstva na Skype help center i sve sam podešavao ali rezultata nije bilo. U jednom trenutku čak sam izgubio zvuk i preko slušalica ali sam i posle restarta dobio. Uglavnom sada mi slušalice koje su ubodene u integrisanu zvučnu rade dok mi mikrofon takođe uboden u istu zvučnu ne radi. Zanimljivo je da meni mikrofon nije radio ni dok je bio uboden u SB Live iako sam podesio sve kako ste mi ovde rekli. Za svaki slučaj sam proverio slušalice i mikrofon na drugom kompjuteru i sve mi je radilo.

Izvinjavam se ako sam malo konfuzno napisao sve ovo ali trudio sam se da napišem sve relevantne podatke. Hvala još jednom svima koji se trude da mi pomognu!
raic Da li si namestio da bude default input device? 17.02.2011. 18:22 #296154

Idi pod recording devices pa štikliraj `show disabled` ako ne vidiš Microphone - Realtek input device. Ako ga vidiš idi na `set as default`.

Probaj tako, radilo ti je dok si imao samo integrušu a selektovao je verovatno soundblastera kad si ga vrnuo u kućište.

Ništa gore nego kad se Win7 pravi pametan.

boki78 Najbitnije informacije 17.02.2011. 19:49 #296205

@raic

Koristim Windows XP a mikrofon je aktiviran na integrisanoj kartici koja je nameštana kao default za njega, takođe na Skype sam namestio da default bude integrisana. Možda se nisam dobro izrazio ali ja SB Live nisam vadio iz ploče jer nije ni bilo potrebe, samo sam setovao jumper koji je na ploči i nema veze sa SB Live. Trebalo bi da je sve dobro podešeno jer i Skype vidi mikrofon (što znači da je podešavanje jumer-a bilo dobro) a u jednom od pokušaja mi je čak prijavio da mi je mikrofon suviše tih iako sam ja sve podesio na maksimum kako u Windows-u tako i u Skype-u. Sve mi se čini kao začarani krug, možda ja stvarno ne uspevam da vidim nešto osnovno i očigledno pa zato i pokušavam da vam prenesem sve što sam radio.

Mislim da možda treba obratiti pažnju na to da mi mikrofon nije radio ni juče kada sam ga spojio na SB Live i podesio sve po vašim uputstvima kao ni danas kada je spojen na integrisanoj. Razlika je što ga juče ni Skype nije video preko SB Live a danas ga vidi preko integrisane. Opet ponovljam da su slušalice i mikrofon ispravni jer na drugom kompjuteru rade odlično.
boki78 Malo preglednije 18.02.2011. 15:03 #296526

Evo stavio sam sve bitne informacije da budu pregledne, ako neko ima ideju u čemu je problem zamolio bih ga da mi pomogne.

1. Imam dve zvučne kartice, SB Live i integrisanu, koristim Windows XP SP2.
2. SB Live koristim za 5.1 izlaz a integrisanu za slušalice i mikrofon.
3. Za SB Live koristim KX drajvere, drajveri od integrisane su najnoviji.
4. SB Live mi odlično radi za 5.1 zvuk, slušalice mi rade na integrisanoj ali mikrofon nikako.
5. Mikrofon sam probao da uključim i preko SB Live ali opet ne radi.
6. Nikako ne mogu da pristupim u Advanced Controls za mikrofon izgleda da to ne podržavaju ni SB Live ni integrisana.
7. Pazio sam na sva bitna podešavanja u Sounds and audio devices, da uvek bude default kartice u koju je u tom trenutku prikačen mikrofon,
da mikrofon bude uključen i da nije mutiran. Ukoliko bi mikrofon uključio u SB Live takođe sam naštelovao sve u KX Mixer-u.
8. Skype prepoznaje da imam mikrofon ali on opet ne radi, takođe mikrofon ne radi kada ga probam u Sound recorder Windows XP.
9. Mikrofon i slušalice su isprobani na drugom računaru i rade sasvim normalno.

raic re 18.02.2011. 15:49 #296561

Da li si instalirao realtekov drajver za zvučnu? Ako jesi idi u onaj njihov sound manager i imaćeš gore tab mikrofon ako je priključen, štikliraj ga da bude default input device i odvrni oba slajdera ispod udesno do daske.

boki78 Opet ništa 18.02.2011. 17:35 #296621

@raic

Nisam imao instaliran Realtek97 ali sam ga instalirao. Međutim sada stvarno više ne znam ništa, naime uopšte ne mogu da pristupim tom drajveru iako ga vidim instaliranog u Program files, nemam shortcut na desktopu, niti ga vidim u all programs, nemam ga u task bar-u. Zanimljivost je bila da mi je mikrofon proradio na minut posle instaliranja drajvera i sada opet ne radi iako nisam nigde ništa dirao, to je isti slučaj kao kada mi je mikrofon proradio kada sam ga prebacio na integrisanu ali samo prvi test, posle toga nije više radio. Jedino mi pada na pamet da se definitivno nešto sudaraju SB Live i integrisana iako je rečeno da se tu nema šta sudarati, ali mikrofon ne radi ni na jednoj ni na drugor kartici.Ne isplati mi se da isprobavam da li smetaju kartice jedna drugoj i da vadim SBB Live jer mi je mnogo važniji 5.1 zvuk tako da je mikrofon ovde sekundaran i on otapda u ovom slučaju. Hvala puno na svakoj pomoći!

P.S. Windows mi inače radi bez ikakvih problema i nigde ne brljavi, reinstaliran je pre nekih 7-8 meseci i ovo mi je prvi problem.

raic Re: Opet ništa 18.02.2011. 19:00 #296637

Nisi ga tražio u control panel? Moguće da je instaler video soundblastera pa odbio da instalira softver. Aj probaj još ovo:
- Skini najnoviji audio drajver za tvoju ploču
- Iščupaj soundblaster
- Instaliraj drajver
- Proveri radi li
- Vrati soundblaster

:: Nisam imao instaliran Realtek97 ali sam ga instalirao. Međutim sada stvarno više ne znam ništa, naime uopšte ne mogu da pristupim tom drajveru iako ga vidim instaliranog u Program files, nemam shortcut na desktopu, niti ga vidim u all programs, nemam ga u task bar-u
boki78 Probaću 18.02.2011. 19:55 #296663

Hoću, probaću još to. Na žalost to neću moći da uradim za vikend ali ću u ponedeljak sve odraditi i javiti rezultat. Hvala još jednom na pomoći!
boki78 Mikrofon radi... :) 20.02.2011. 21:55 #297322

Uspeo sam konačno da rešim problem, cela situacija je jako nelogična ali bitno je da mikrofon radi. Naime problem je bio u jumper-u koji sam pomerio na ploči, to je jumper koji kada se pomeri pravi 5.1 izlaz iz integrisane kartice, znači pretvara ulaz za mikrofon u izlaz za centar/bas. Ja sam imao 5.1 izlaz na integrisanoj, kada sam kupio mikrofon znao sam da jumper moram ponovo da vratim u položaj koji omogućava ulaz za mikrofon, to sam i uradio i mikrofon nije nikako radio. Mislio sam da se baš zbog tog vraćanja jumper-a integrisana sudara sa SB Live i zbog toga sam ga opet vratio u položaj koji daje 5.1 izlaz. Međutim ispalo je da mikrofon radi u toj opciji što svakako nema logike, čak je po meni nemoguće ali eto ipak radi, što i jeste najbitnije. Hvala svima koji su mi pomagali, veliki pozdrav!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs