Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
POJACALO U KOLIMA
STRANA 1 OD 1
pufi POJACALO U KOLIMA 31.07.2010. 14:22 T28440

status: user
broj poruka: 2196

Ovih dana i nemam bas sta da radim pa sam razmisljao da stavim pojacalo u kola ima sada 4 zvucnika nasao bi i neki vufer i jos dva zvucnika ali bi mi trebalo pojacalo,zna li neko kako se to stavlja i ako ume neko da mi objasni malo detaljnije,odakle se uzima struja kako prikacim zvucnike i tako,ne znam nista oko toga i tako

sve dbro dodje

hvala unapred!!!

http://www.dodaj.rs/f/1w/XN/Wq7uibN/ochfg.png

Intel i7 920 4.1GHz-TITAN FENRIR
GIGABYTE EX58-UD4P
3x1GB DDR3 Patriot 1600MHz
1TB
CROSSFIRE(PALIT 4830_GAINWARD 4870)
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
despot83 Sve zavisi,osnova zvuci ovako 31.07.2010. 14:37 #234161

broj poruka: 711
Na pojacali imash 3 konektora - + i remote

Cd player u kolima ima valjda remote kabal na sebi,ugavnom ga imaju. Taj kablic je ustvari zamena za relej koji bi palio pojacalo kada se upale kola.
Dakle to sprovedes do pojacala.

Minus(masa) uzimas negde iz gepeka,ako ga tu ugradjujes,nadji neki saf koji je direktno vezan za karoseriju,tu stavis stopicu(kruznu).Dobro ocisti mesto naleganja stopice,wd40 cini cuda.

Za plus imas dve varijante:

prva da plus ide preko releja,pa kad upalis kola da tek onda daje struju pojacalu,nije lose resenje,ali ako vezes remote to ti dodje na isto.

Druga varijanta,meni draza, je ta da plus vuces direktno sa baterije od automobila, tako da uvek ima struju ali radi samo kad upalis cd plejer i kad isti da signal pojacalu da se ukljuci. Isto vazi okrugla stopica da naskoci na saf koji steze + klemu.

Tu ima par caka,pre svega najmeksi kabal koji mozes da nadjes,minimum je 8mm2 sto sitnija licna. Osigurac obavezno 30A treba da je dovoljno za jedno pojacalo 4 x 80w,ako kacis wufeR ondaK stavi minimum od 40-50A.

Kad sam to sebi radio na kolima kupio sam set zica za povezivanje kako struje tako i izlaza i ulaza za pojacalo,mislim da je bio oko 25e tada.

Bitna stvar,u zavisnosti od vozila na koje to ugradjujes(jacina alternatora) bitno je dodati kondenzator(u slucaju da stavljas wufeR) jer ce ti u suprotnom na jacoj snazi a slabijem alternatoru malo `blicati` svetla.

Ja sam kod sebe to resio tako sto sam stari akumulator iskoristio umesto kondenzatora(hebiga u pravom kvalitetu kosta cca 120e +).
Plus koji dolazi sam stavio na minus i izveo plus za pojacalo sa plusa od stare baterije.

To ti je ukratko,za sve sto ti treba pitaj.

Tko leti vrijedi,tko ne leti ne vrijedi.

My machine: HP 6730b c2D p8600 Intel 4500hd 3gb/160 gb

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilosNBG ... 31.07.2010. 14:40 #234162

broj poruka: 1586
Pufi, nemoj to sam da radis, bolje odvezi kod nekog ko se time bavi, da te ne boli glava posle. Despot ti je fino objasnio, ali nije to bas tako prosto u praksi.

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

despot83 Re: ... 31.07.2010. 14:45 #234164

A to da.

To stoji,kolicina zivaca potrosena u svemu tome je neverovatna.

:: Pufi, nemoj to sam da radis, bolje odvezi kod nekog ko se time bavi, da te ne boli glava posle. Despot ti je fino objasnio, ali nije to bas tako prosto u praksi
::
:: Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Snoopy- - - 31.07.2010. 15:00 #234166

broj poruka: 6083
Nije tolko komplikovano da se uradi, ono sto je najteze je da lepo sprovedes kablove kroz auto. Da krenemo:

0. Cd player MORA da ima izlaz za pojacalo, beli i crveni standardni izlaz kao na kucnoj mini liniji.
1. Treba da kupis kablove.
- Od akumulatora do pojacala ti treba onako podeblji kabal, nikako nesto tanano, bar kao pralst malic da bude debelo (valjalo bi tu da stavis vazdusni osigurac, ja ga nemam vec 5 godina, ali valja da stavis)
-od cd-a do pojacala kabal, onaj crveno-beli ulaz. Ovde gledaj dobar da uzmes, jer ako stavis tanak, ima da se cuje puckanje kad upalis migavac ili da ti auto zuji kad vozis kao da imas turbinu (don`t get weird ideas here xD).
-od pojacala do wufera kabal, on je otprilike duplo tanji od onog sto ide od akumulatora.
-mislim da tu ima jos jedna tanka zica, ground, il tako nesto, dolazi izmedju konektora za struju na pojacalu

i to je to.

Samo od cda do pojacala ti ide sa činčevima, ostalo se golo zavrsavaju pa ih samo usrafis.

Zavisi od pojacala ide postupak povezivanja. Uglavnom su to dvokanalna pojacala. Ako imas takvo i jedan ces woofer, onda vezujes u bridge mode, tj. mostna veza. Imas na pojacalu +-, +- i tu uzmes ovo prvo plus i ovo drugo minus i dobijes max snagu iz pojacala u kedan kanal i ta dva kabla samo sibnes u zvucnik na +-, standardica.
U cd ubodes belo u belo, crveno u crveno, i u pojacalo u IN ubodes tako isto.
Od akumulatora izvedes onaj najdeblji kabal do pojacala i zapamtia koja ti je zica +, koja - i na pojacalu ih povezes sa PWR +, - isto standard.
Za osigurac ne znam kako ide jer nisam ugradjivao, ali verujem da je jednostavno.

I eto, spreman si da gruvas.

Ako na pojacalu imas one propusne filtere LPF, HPF, ti stavi na LPF, ne na full, da ti ne izbacuje visoke tonove. Probaj na full, pa ako ti se svidi da ti i `peva` iz woofera, tako ostavi. Imas tu i podesavanja sa tockicima, tu okreci dok redi muzika pa vidi kako ti se najvise svidja. Gain verovatno zelis skoro na maximum pa da preko plejera da regulises jacinu woofera, i ako imas 0, 6, 12 db, i to verovatno zelis na 12 :)

Ovo sam ti kao amater ispricao bez nekih strucnih termina, jer ih i ne znam, pa ako te jos nesto interesuje ti pitaj, kod mene radi, morace i kod tebe, nema tu neke filozofije. Zapamti:

KABLOVI SU MNOGO BITNI

p.s. zeznuto kad ovolko kucas preko mobilnog :)
Snoopy- - - 31.07.2010. 15:03 #234167

uh ala sam ja dugo kucao! hhahah!

Da, ono sto sam nazvao ground jer se ne secam je taj kablic koji daje signal pojacalu da je cd upaljen. Jednostavno je u praksi da se odradi, sem kablove lepo da provuces. Leto je, odmor, zezaj se, mozes sam.

Meni samo ide minus i plus sa akumulatora, nisam nista iz gepeka vadio niti sa skoljke. Imam pojacalo od 1500w max, Rms 640w, dve dvanaestice i nemam kondenzator. Kad je dobar akum. nema potrebe za kondenzatorom ako nemas nesto prejako. Al stoji da ce svetla da ti svitjkaju, bar ona u kabini, xenoni mi se ne bune, dok na tabli imam lajt shou :), oslabio mi akumulator.
despot83 @shgh 31.07.2010. 15:11 #234168

ili da ti auto zuji kad vozis kao da imas turbinu (don`t get weird ideas here xD).

Ovo se desava kad je los kontakt mase. :)

@Pufi Mislim da je oko 50 e da ti drugi uradi.

pufi re 31.07.2010. 15:36 #234178

nisam jos sve procitao sta ste napisali ,koju struju koristi pojacalo,el moze plus da se uzme od neke sijalice, naprimer sijalice iz gepeka,

GIGABYTE EX58-UD4P
1TB
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

Snoopy- - - 31.07.2010. 15:39 #234180

Ono sa puckanjem kad upalik migavce i kad menjam pesmu da udara kao čekićem mi bilo nakon sto mi ugradio ``profesionalac``. Tad se nista nisam razumeo, i oteram kod coveka koji nije dao segrtima da rade i samo se uhvatio za glavu: ovaj prvi mi stavio kablove debele, ili da kazem tanke, bukvalno kao od slusalica za komp, kaze moglo mi to sve izgori u djavola. Znaci, kablovi su izuzetno bitni. Ovde u kgu mi rece drug da ima sa sve ok kablovima lik da ugradi za 35evra, pa ako hoces za tih 15 razlike da se provozas, dobrodosao si :)

Ja sam ipak za varijantu `uradi sam`, nekako mi sladje, osim toga sto i manje platis, naravno, to je suvisno i pominjati.
Snoopy- - - 31.07.2010. 15:43 #234181

Meni direkt idu sa akumulatora + -, a mozes i gore sto ti despot napisao.

Da i ja pitam za osigurac: koliko je najbolje da stavim na pojacalo snage koju sam gore naveo? Meni je na pojacalu jos uvek onaj fabricki osigurac od 40A
pufi re 31.07.2010. 15:43 #234182

necu koristiti glavni akumulator vec sam mislio da sve to zakacim na poseban akumulator od 66ah

da li to moze

koliko to struje trosi

ZNACI MORAM DA SPROVODIM KABLOVE OD CD PLEJERA imam neki panasonic mislim da je 4x45w
(MOZETE LI OVO MALO BOLJE DA MI POJASNITE

STA TU CRVENI BELI KONEKTOR ne razumem nesto to

GIGABYTE EX58-UD4P
1TB
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

despot83 Re: re 31.07.2010. 15:44 #234183

Sa ovom idejom mozes da zapalis instalaciju.

Kolicina ampera koja prodje kroz taj plus kabal od akumulatora do pojacala je jako velika,a to ti prcvoljci za stop svetla ne trpe.

Plus mora da dodje sa akumulatora,tu je amperaza najveca.

@shgh vezano za kondenzator : ja ga nisam imao dok nisam novi blek HORS sagoreo pojacalima(2 kom). Od tih PIKOVA koji vuku sve iz baterije je i crkao,barem sam tako razumeo.

@Pufi A koji auto je u pitanju?

:: nisam jos sve procitao sta ste napisali ,koju struju koristi pojacalo,el moze plus da se uzme od neke sijalice, naprimer sijalice iz gepeka
:: http://www.dodaj.rs/f/1w/XN/Wq7uibN/ochfg.pn
:: Intel i7 920 4.1GHz-TITAN FENRI
:: GIGABYTE EX58-UD4
:: 3x1GB DDR3 Patriot 1600MH
:: 1T
:: CROSSFIRE(PALIT 4830_GAINWARD 4870
:: CORSAIR TX 950
:: GIGABYTE Clear Cas
:: BENQ T241W
pufi re 31.07.2010. 15:46 #234184

fiat croma 1997

kako cu da spojim kablic remote

evo ovaj lik prodaje i ima fina slika

http://www.polovniautomobili.com/oglas581357/pojacalo_sal_wrc460/

GIGABYTE EX58-UD4P
1TB
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

pufi Re: Re: re 31.07.2010. 15:49 #234187

ne razumem sta si ovde hteo da kazes

@@@@@@@

Kolicina ampera koja prodje kroz taj plus kabal od akumulatora do pojacala je jako velika,a to ti prcvoljci za stop svetla ne trpe.

Plus mora da dodje sa akumulatora,tu je amperaza najveca.

uzecu plus sa posebnog akumulatora

mislio sam da ne prckam po autu nego da sve iznova napravim da ne diram nista sto je vec u auto a pogotovo da ne cackam sa nekim kablovima u motoru

GIGABYTE EX58-UD4P
1TB
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

:: Sa ovom idejom mozes da zapalis instalaciju
:: Kolicina ampera koja prodje kroz taj plus kabal od akumulatora do pojacala je jako velika,a to ti prcvoljci za stop svetla ne trpe
:: Plus mora da dodje sa akumulatora,tu je amperaza najveca
:: @shgh vezano za kondenzator : ja ga nisam imao dok nisam novi blek HORS sagoreo pojacalima(2 kom). Od tih PIKOVA koji vuku sve iz baterije je i crkao,barem sam tako razumeo
:: @Pufi A koji auto je u pitanju
:: Tko leti vrijedi,tko ne leti ne vrijedi
:: My machine: HP 6730b c2D p8600 Intel 4500hd 3gb/160 gb
:: ::
:: :: nisam jos sve procitao sta ste napisali ,koju struju koristi pojacalo,el moze plus da se uzme od neke sijalice, naprimer sijalice iz gepeka
:: :: http://www.dodaj.rs/f/1w/XN/Wq7uibN/ochfg.pn
:: :: Intel i7 920 4.1GHz-TITAN FENRI
:: :: GIGABYTE EX58-UD4
:: :: 3x1GB DDR3 Patriot 1600MH
:: :: 1T
:: :: CROSSFIRE(PALIT 4830_GAINWARD 4870
:: :: CORSAIR TX 950
:: :: GIGABYTE Clear Cas
:: :: BENQ T241W
Snoopy- - - 31.07.2010. 15:57 #234189

Ma ne cackas nikakve kablove u motoru. Kako si mislio da ti se taj odvojeni akumulator dopunjava? Ima ti za cas isisa ceo.

@despot
Tacno je to sto su ti rekli, i ko ima pare, naravno da treba da ugradi kondenzator, iako mozda nije potreban toliko. Govorim o manjim vatazama
Snoopy- - - 31.07.2010. 16:04 #234192

Nesto mi mnogo 80e, wrc400 je novo 50, to ne moze da bude vise od 60, 65 novo. jes da dobijes kablove, al on to svd ceni kao da je jos u fabrici. Evo ti link pa vidi sta te zanima

elementa.rs/proizvodi_3.php?nivo1=1&nivo2=14&nivo3=141&nivo4=1414
despot83 Re: Re: Re: re 31.07.2010. 16:44 #234200

Rekao ti je shgh ako stavis od 66 amper casova akumulator i sa toga ga napajas nista ne dobijas,ti ako imash taj akumulator ti ga koristi za ono sto sam ti i rekao kao kondezator.

Nije ta croma teska za rasklapanje,to moze prilicno jednostavno da se odradi.

Ova dilema crveno i belo je zapravo rear out na cd playeru za kola i on vodi signal do pojacala.

Ne mozes novo da napravis,tj. da ne koristis alternator od kola,a ako samo dodas tu bateriju moras da dodas i jos jedan alternator a to je ondaK skuplja dara nego mera.

Pozadi na cd plejeru treba da imas neke kablice koji nisu ni za sta konektovani,nego stoje izolovani,na jednom od njih bi trebalo da bude nalepnica na kojoj pise rmt ili remote ili nesto slicno,to je za paljenje pojacala.

Veruj mi hiljadu sam opcija u glavi provrteo dok sebi to nisam stavio i ova koju sam ti prvu pomenuo je ta koja daje najbolje rezultate.

Zao mi je sto ne znam da napravim semu,no mogu laicki da ti nacrtam kako to treba da izgleda.

@shgh taj od 40 je vise nego dovoljan,ja sam ovaj moj od 50 stavio zbog dva pojacala.

I sto se tice SAL pojacala,ako mozes zaobidji. BreZ uvrede za sve one koji ih poseduju.

Imaj na umu da zvucnici koje sad koristis u kolima moraju da nominalno budu jaci od izlaza sa pojacala barem za 25-30 %.

EDIT crveni i beli su cinc priljuchci za rear out
Sto se tice prckanja po motoru ti tu nemas sta da prckas,jedino sto imas da radis u motornom prostoru je da plus kabal odvedes od akumulatora do kabine,pa kroz kabinu do gepeka.

..........................................................................................

:: ne razumem sta si ovde hteo da kaze
:: @@@@@@
:: Kolicina ampera koja prodje kroz taj plus kabal od akumulatora do pojacala je jako velika,a to ti prcvoljci za stop svetla ne trpe
:: Plus mora da dodje sa akumulatora,tu je amperaza najveca
:: uzecu plus sa posebnog akumulator
:: mislio sam da ne prckam po autu nego da sve iznova napravim da ne diram nista sto je vec u auto a pogotovo da ne cackam sa nekim kablovima u motor
:: :: Sa ovom idejom mozes da zapalis instalaciju
:: :: Kolicina ampera koja prodje kroz taj plus kabal od akumulatora do pojacala je jako velika,a to ti prcvoljci za stop svetla ne trpe
:: :: Plus mora da dodje sa akumulatora,tu je amperaza najveca
:: :: @shgh vezano za kondenzator : ja ga nisam imao dok nisam novi blek HORS sagoreo pojacalima(2 kom). Od tih PIKOVA koji vuku sve iz baterije je i crkao,barem sam tako razumeo
:: :: @Pufi A koji auto je u pitanju
:: :: Tko leti vrijedi,tko ne leti ne vrijedi
:: :: My machine: HP 6730b c2D p8600 Intel 4500hd 3gb/160 gb
:: :: ::
:: :: :: nisam jos sve procitao sta ste napisali ,koju struju koristi pojacalo,el moze plus da se uzme od neke sijalice, naprimer sijalice iz gepeka
:: :: :: http://www.dodaj.rs/f/1w/XN/Wq7uibN/ochfg.pn
:: :: :: Intel i7 920 4.1GHz-TITAN FENRI
:: :: :: GIGABYTE EX58-UD4
:: :: :: 3x1GB DDR3 Patriot 1600MH
:: :: :: 1T
:: :: :: CROSSFIRE(PALIT 4830_GAINWARD 4870
:: :: :: CORSAIR TX 950
:: :: :: GIGABYTE Clear Cas
:: :: :: BENQ T241W
Snoopy- Upravo tako 31.07.2010. 16:56 #234206

Sal oprema ti je kad si ogranicen kintom, ali moze dobro da gruva. Pojacala i nekako, ali vufer je burazeru odlepio vrlo brzo, ona zverina od zvucnika, Beast serija, mnogo lose bio uradjen, ali se bas dobro cuo. Vidi u metrou imas sony pojacalo da nije skupo.
pufi re 01.08.2010. 11:08 #234298

Znaci da rezimiram

Sprovedem zice crvenu,belu i remote kroz auto od cd plejera do gepeka i zakacim ih na pojacalo

minus uzmem sa nekog srafa u gepeku ili sa nekog metala

za plus ne znam da li sam dobro razemeo DA LI MOGU DA UZMEM SA CRVENOG PLUSA NA POSEBNOM AKUMULATORU,nije mi bitno kolikmo ce da traje za prvo vreme je dobro.....\

ili da uzmem plus sa sijalice za osvetljenje gepeka(da li je dovoljno jaka )

dalje sta radim

KAKO KACIM ZVUCNIKE,NA NJEGA

el ih samo srafim ili

to necu stavljatio ja ne znam bog zna sta jakko samo malo da pojacam trenutno ozvucenje i tako

GIGABYTE EX58-UD4P
1TB
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

despot83 Re: re 01.08.2010. 11:21 #234300

TI mozes da uzmes plus sa tog koji bi stavio u gepek,radice ti cirka oko 4-6 sati .

Uzmes jednostavno sa baterije kod motora na kabal stavis stopicu i zakacis za saf koji steze klemu,tj. maticu skines,stavis stopu vratis i stegnes.

Nadji neke vezice plasticne da lepo izgleda prostor kuda budes vodio taj kabal. onde gde ti izlazi sipka volana u motorni prostor videces da pored ima kablova koji ulaze u kabinu tuda provlacis svoj kabal(obicno su rupe za kablove blizu police sa osiguracima)
Taj kabal sprovede pored praga od kola,ima plastika koja stoji na zabicama samo se svucei tuda se sprovede kabal,tuda mozes i kablove od cd plejera.) dodjes do zadnjeg sedista nadjes prolaz i provuces do gepeka.

Jos jednom cu ponoviti mozes da stavis `nako taj akumulator pa da ti sluzi kao napajanje ali nece raditi duze od 6 sati.

:: Znaci da rezimira
:: Sprovedem zice crvenu,belu i remote kroz auto od cd plejera do gepeka i zakacim ih na pojacal
:: minus uzmem sa nekog srafa u gepeku ili sa nekog metal
:: za plus ne znam da li sam dobro razemeo DA LI MOGU DA UZMEM SA CRVENOG PLUSA NA POSEBNOM AKUMULATORU,nije mi bitno kolikmo ce da traje za prvo vreme je dobro.....
:: ili da uzmem plus sa sijalice za osvetljenje gepeka(da li je dovoljno jaka
:: dalje sta radi
:: KAKO KACIM ZVUCNIKE,NA NJEG
:: el ih samo srafim il
:: to necu stavljatio ja ne znam bog zna sta jakko samo malo da pojacam trenutno ozvucenje i tak
pufi re 01.08.2010. 11:41 #234302

kako da znam koja zica je remote

el sve zvucnike koje hocu da stavvim , zice srafin na pojacalo

GIGABYTE EX58-UD4P
1TB
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

despot83 Re: re 01.08.2010. 11:51 #234305

okej moramo da idemo u sirinu.

Koji model Cd plejera?
Koje poljacalo?
koji zvucnici?

EDIT> remote treba da bude plavi ili plavobeli kabal.

:: kako da znam koja zica je remot
:: el sve zvucnike koje hocu da stavvim , zice srafin na pojacal
pufi re 01.08.2010. 14:34 #234331

za sve ovo cu da se snadjem samo mi je nedoumica bila ta zica koje je boje da znam

ako nesto ne uradim kako treba pitacu

hvala svima unapred

GIGABYTE EX58-UD4P
1TB
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60380. Broj poslatih odgovora: 647256.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs