Osim sto sam smoren ovako, jos i ne mogu da namestim ni u jednom playeru da mi na 5.1 rade zadnji zvucnici i center zvucnik. Znaci samo woofer i front rade. Kad odem na podesavanja i kliknem na svaki za test, cuju se svi pojedinacno. Namestio sam svuda gde ima 5.1: u windowsu standard, u Realtek manageru, AC3 filteru i nece. Sta da radim sledece, ima li neka ceka i nesto sto sam preskocio? Da ponovim, kada u podesavanjima klikcem za test, svaki zvucnik se cuje, ALI nece u playeru da izbaci na sve zvucnike, probao sam: winamp, MPC, mpcSTAR, VLC, KM, GOM..
Jedino mi radi 5.1 u igrama i to kada u Realtek manager-u stavim 7.1(?!!?). Pored toga, većina fajlova koje puštamo su stereo(divx, mp3)...Jbg, ja sam rešio da se manem ćorava posla i uzmem neki X-fi...Ranije sam imao Audigy i emulirao mi je sve na 5.1(uz uključen matrix na Logitech X-640).... Fiat iustitia, et pereat mundus
I ja bi se smorio da nateram vozilo sa pogonom na dva točka da to radi na sva četiri.... Moraš, jebiga, nešto i da proučiš malo, pročitaš, ili pitaš pre kupovine ili se poklopiš ušima, ili se našališ na svoj račun ako si dovoljno inteligentan za to. Stereo zvuk - a to je skoro 100% svaki audio fajl na koji naletiš, ima 2 kanala i tačka. Pojačalo i skretnice u zvučnicima, preusmeravaju niske tonove OBA kanala na bas-driver, a svaki kanal na svoju stranu Left ili Right. Ako takav zapis, dvokanalni, pustiš na 5.1 zvučnike, oni rade kao 2.1 tj. puštaju sve što ima ali samo na levi i desni prednji zvučnik i driver - bas. Zato jer tako i treba. Ako želiš da degradiraš zvuk za račun iskorišćenja svih satelita koje si kupio (tj. obično sve snage za koju je deklarisan ceo sistem), moraš se koristiti sa hardverskim (ako ga ima) ili softverskim `prekidačem` odnosno, nečim što spaja L stereo signala u FL+RL a R stereo i FR i RR , a zatim to reprodukuje na četiri satelita. U zavisnosti od načina na koji se to radi (hardverski ili softverski) moguće je i oba kanala spojiti u jedno (u mono) i reprodukovati to na centralnom zvučniku čime se stvarno iskoristi sva snaga koju nazivno mogu da reprodukuju kompleti 5.1 ili 7.1. (R je desni kanal iliti right, a L levi...., F je front tj prednji a drugo R rear-stražnji). Ponavljam, zavisno od drajvera, zvučne i samih zvučnika, ili ima drajverska fora ili hardverski prekidač na samom pojačalu (npr. kod Altec-a) koji spaja kanale i pušta ih na sve satelite. Zašto ovo potencijalno ne valja: zbog prostornog 5.1 zvuka koji time biva uništen, i, zbog mesta zvučnika: ako nisu pravilno geometrijski pozicionirani, unose kašnjenje izvora a uslovno i mešanje, fedding itd. tj. nisu za to namenjeni. Za muziku je pravi stereo ili za računare, 2.1 sistem. Ovo 5.1 i 7.1, to je da se napecaju ljudi i plate što više. Provereno, vlasnik sam i jednog i drugog.
Relativno mali broj DVD ripova ima 5.1 zvuk. Jedino da skidaš ceo DVD torent ili neki kvalitetan BR rip ako je film noviji, oni generalno imaju DTS 5.1 zvuk ili AC3, piše ti uglavnom u NFO fajlu pa ne moraš da skidaš sve da proveriš.
Desi se nekad da neko prekompresuje BR rip sa recimo 8gb na 4gb da ga nareže na 1 običan dvd i pritom većina popularnih programa ne odradi dobro konverziju u ac3 pa pogubiš ostale kanale, šta god pisalo u programu. Ko što sam pisao ranije tu operaciju nije lako izvesti a komercijalnim programima juzer-frendli i ne može. Inače to rade zato što DTS 5.1 zvuk može da ima po 2gb a ac3 5.1 ima oko 500mb, ako stiskaš fajl na 4gb glupo je da daš pola toga na zvuk.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Pre jedno godinu dana sam postavio ovde slično pitanje, a post nije imao ni jedan jedini odgovor. Evo da iskoristim priliku pa da reformulšem pitanje-
Uopšte nisam zainteresovan za 2.1, 5.1 7.1 ili bilo koju drugu varijantu sabiranja baseva. Želim da povežem pojačalo (stereo) i paralelno sa tim i male očajne zvučničiće (takođe stereo), za komp. Ranije sam to radio koristeći `Y` račvu, a sada, kada imam 6 džekova na ploči, račvu želim da izbegnem. Kada sam povezao zvučničiće na front, a `čalo na rear, dobio sam ting, ping, klik i ostale win zuke na zvučničiće, a ziku na ove od pojačala, što je ODLIČNO (upravo za to mi i trebaju ti mali zvučnici, jer ni za šta drugo i nisu). E sad se javljaju tri problema -
1. Kada pustim 5.1 film (puni doživljaj, na pojačalo), čujem samo rear komponentu sistema. (ok, to se reši tako što nateram player da radi 2.0 a ne 5.1 problem solved)
2. Isto to za igrice, s tim što ne može u svim igricama da se podesi 5.1 -> 2.0, bedak 3. Najveći problem - glupi fleš, da ne kažem youtube, insistira da svira na prednjim i samo prednjim. Bedak, hoću tjub na pojačalo.
Ok, principijalno neću `Y` račvu, jer 1. ploča ima 6 STEREO konektora za zvuk 2. U eri Atarija (cca 1989.), postojao je matrix mixer koji ti je omogućavao da povežeš bilo koji ulaz sa bilo kojim izlazom na zvučnoj karti. Dqnas postoje neki idiJotizmi poput sensinga, koji oseti da si gurno di ne treba, pa preveže line in i line out, a šta ako ja to hoću SOFTVERSKI da prevežem.
Da li neko može da mi da neko razumno rešenje problema. Verovatno ste imali sličan problem kada ste povezali sluške na front panel, pa se tjub čuje samo na sluške, a ne na zvučnike. To je isti taj problem.
Spijiš buljave stereo zvučnike na front panel a 5.1 pozadi i u onom lepom audio mixeru na kompu staviš `split channels`. Onda u plejerima staviš output realtek audio rear panel a u windowsu staviš kao default device realtek audio front.
Ne može da se namesti da recimo na žuti priključak pozadi svira nešto a na zeleni nešto drugo ako si to hteo.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
...Speaker fill da budu cekirani u Realtek HD audio manager.
Kod mene npr. nema opcije Speaker Fill (GA-MA790XT-UD4P) pa sam dobio 5.1 zvuk cekiranjem opcije Dolby Prologic IIx. Control panel - > Sound - > Speakers - > Properties - > Dolby.
A isto su mi rear zvucnici prepoznati kao side pa cak i to ne smeta da 5.1 radi. Jedino sto sam morao da uradim je da u sekciji analog back panel softverski podesim da kapira rear zvucnike kao side.
Uvek je dozvoljeno ceprkati malo po opciji Room corection u Realtek manager-u ali ako se povecaju decibeli preko 4 onda zvuk hoce da bude malo prigusen kada grune neki jaci takt u nekoj pesmi. Moze da se stave zadnji zvucnici na 4 decibela slobodno.
Panto, svaka ti dala....Ja sam se maltretirao 5 dana sa Ga-790XTA-UD4, nikako da mi proradi 5.1 sa stereo izvora...štiklirao sam Dolby IIx, svi rade, čak i centralni(bez Matrix-a). Jedino mora da mi stoji 7.1 u manageru, na 5.1 ne rade zadnji. Hvala! Fiat iustitia, et pereat mundus
:: ...Speaker fill da budu cekirani u Realtek HD audio manager. :: :: Kod mene npr. nema opcije Speaker Fill (GA-MA790XT-UD4P) pa sam dobio 5.1 zvuk cekiranjem opcije Dolby Prologic IIx :: Control panel - > Sound - > Speakers - > Properties - > Dolby :: :: A isto su mi rear zvucnici prepoznati kao side pa cak i to ne smeta da 5.1 radi. Jedino sto sam morao da uradim je da u sekciji analog back panel softverski podesim da kapira rear zvucnike kao side :: :: Uvek je dozvoljeno ceprkati malo po opciji Room corection u Realtek manager-u ali ako se povecaju decibeli preko 4 onda zvuk hoce da bude malo prigusen kada grune neki jaci takt u nekoj pesmi. Moze da se stave zadnji zvucnici na 4 decibela slobodno :: :: shgh :: Mora da ti je gore navedeno promaklo :: :: :: ___________________________________ :: :: Zaposlenje : Ministar za ljudski genocid. :: ::
Pogledaj sledecu sliku i videces da je namesteno na 5.1 ali da je tamo gde su ubodeni zadnji zvucnici (gledano iz programa) namesteno da bude na side. Znaci desno gde je analog back panel klikni na sliku prikljucka na koji si utakao zadnje zvucnike i promeni u side.
:: Panto, svaka ti dala....Ja sam se maltretirao 5 dana sa Ga-790XTA-UD4, nikako da mi proradi 5.1 sa stereo izvora...štiklirao sam Dolby IIx, svi rade, čak i centralni(bez Matrix-a). Jedino mora da mi stoji 7.1 u manageru, na 5.1 ne rade zadnji. Hvala :: Fiat iustitia, et pereat mundus ::
Hehe....to mi nije palo na pamet...ja nabadao/izbadao kablove, čačkao ove i one opcije...na kraju mi je proradilo kao 7.1 pa nisam ni dirao. Sad radi kao 5.1, opušteno. Hvala još jednom Fiat iustitia, et pereat mundus
:: Pogledaj sledecu sliku i videces da je namesteno na 5.1 ali da je tamo gde su ubodeni zadnji zvucnici (gledano iz programa) namesteno da bude na side. Znaci desno gde je analog back panel klikni na sliku prikljucka na koji si utakao zadnje zvucnike i promeni u side :: :: http://www.dodaj.rs/f/h/12z/4c8ZF9TK/w7d070.jp :: :: :: :: ___________________________________ :: :: Zaposlenje : Ministar za ljudski genocid. :: :: :: Panto, svaka ti dala....Ja sam se maltretirao 5 dana sa Ga-790XTA-UD4, nikako da mi proradi 5.1 sa stereo izvora...štiklirao sam Dolby IIx, svi rade, čak i centralni(bez Matrix-a). Jedino mora da mi stoji 7.1 u manageru, na 5.1 ne rade zadnji. Hvala :: :: Fiat iustitia, et pereat mundus :: :: ::
... ko me i koliko nije razumeo od početka, ono što se i u vašim postovima pokazalo a i moje iskustvo pokazuje, to je da su drajveri i programi preko kojih se izlazi podešavaju - izuzetno mušičavi i da ne postiji neki baš standardni ni naziv ni podešavanje, već ste osuđeni na probaj-popuši-otresi prašinu-pa ponovo sistem. Ali, uglavnom može da se natera da radi, čak i ako te košta sladoled. O kvalitetu toga, baš i ne bih sada, ali moj je stav jasan ako kažem da sam bio izbacio Altec 5.1 i ubacio Altec ATP-3.... što zbog nikakvog dobitka, što zbog jebade sa kablovima po životnom prostoru.
Kako je moguce da u isto vreme imam zvuk i na zvucnicima i slusalicama? U realtek audio manager-u sam kod opcije `speaker configuration` podesio quadraphonic, i kad pokrenem test, cuje se i na zvucnicima i sluskama..Ali ovako ne dok slusam muziku, ili igram neku igru.
Evo i screenshot-a, pa ako neko moze da pomogne bio bih zahvalan..
:: Kako je moguce da u isto vreme imam zvuk i na zvucnicima i slusalicama? U realtek audio manager-u sam kod opcije `speaker configuration` podesio quadraphonic, i kad pokrenem test, cuje se i na zvucnicima i sluskama..Ali ovako ne dok slusam muziku, ili igram neku igru :: :: Evo i screenshot-a, pa ako neko moze da pomogne bio bih zahvalan. :: :: http://bit.ly/aOKuv :: :: AMD Phenom II x4 92 :: Thermaltake V1 CL-P040 :: MSI KA790G :: Silverstone SST-ST50F-230 500 :: Asus nVidia 8600gt silent 512mb ddr :: Kingston KHX1066mhz CL4 2x1gb :: ::
Broj postavljenih tema: 60380. Broj poslatih odgovora: 647256. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.