Pozdrav svima. Prije svega da naglasim da nisam baš previše upućen u ozvučenje (tako da se unaprijed izvinjavam ako pričam gluposti :) ), jer sam do sada imao samo klasičan 2.1 sistem zvučnika. Trenutno posjedujem neke Altec Lansing zvučnike, 2.1 priključene na računar, međutim, došlo je vrijeme da ih zamjenim, posle duže torture i mnoogo rada na 100% :) Tako da sam odlučio da izdvojim od 350 do 450 eura za neke nove zvučnike. Što se tiče mojih potreba - izuzetno mi je bitno da imam jake zvučnike i kvalitetan zvuk. Ja u prosjeku, dnevno provodim ~5-6 časova dnevno slušajući muziku (dok radim, učim, čitam nešta na netu itd itd .) ), i možda ~1-2 časa dnevno gledajući filmove / igrajući igre, tako da mi je sve jedno dal` uzimam 5.1 sistem ili 2.1 sistem ili nešta slično (Surround Sound mi i ne treba toliko). Na netu sam gledao Logitechove zvučnike, tačnije Z-5500, pročitao mnogo reviews-a i moram priznati da sam prilično oduševljen njima (~110 dB sam vidio na jednom video-u, što je, baš mnogo).
I do danas sam praktično bio siguran da ću njih da kupim, al sam onda naišao na Klipsch zvučnike. Tako da sada ne znam šta bih tačno uzeo. Klipsch zvučnici su onoliko koliko sam ja vidio zaista odlični, al je cijena (kad se uzme u obzir cijena zvučnika + pojačala + eventualno subwoofer) baš visoka.
Ono što bih vas ja zamolio je da mi date neki predlog, šta da kupim, u ovom cijenovnom rangu (Moje neko razmišljanje je bilo: 2x Klipsch F1 (320€) + Martin Wisman UL T 400(150€) = ~470€ VS Z5500 = ~400€).
Ako hoces da uradis ono sto je najpametnije, idi na kupujemprodajem.com i nadji neke floorstander kutije sa 8 do 12` bass-om u sebi i na to dodaj neko adekvatno pojacalo. Za nekih 450-500e mozes uzeti nesto sto ce te usreciti mnooogo vise od Z-5500 plastikanera koji je veoma los sistem za muziku.
Za tu lovu kupi dobru zvuchnu kartu, polovnno pojachalo i 2 nova zvuchnika jer kod polovnih ne znash u kakvom su stanju tj. kakvo je veshanje, da li su premotavani...
za iste pare da kupi pojacalo i zvucnike, a da bude u istom rangu - NEMOGUCE...to polovno pojacalo koje bude kupio nece davati ni upola kvalitetan zvuk, tako da...
:: Za tu lovu kupi dobru zvuchnu kartu, polovnno pojachalo i 2 nova zvuchnika jer kod polovnih ne znash u kakvom su stanju tj. kakvo je veshanje, da li su premotavani.. :: :: http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jp :: ko nema u vuglu, ima u guglu :: :: ::
`Ako hoces da uradis ono sto je najpametnije, idi na kupujemprodajem.com i nadji neke floorstander kutije sa 8 do 12` bass-om u sebi i na to dodaj neko adekvatno pojacalo. Za nekih 450-500e mozes uzeti nesto sto ce te usreciti mnooogo vise od Z-5500 plastikanera koji je veoma los sistem za muziku.` Jel eventualno mozes nesta da mi predlozis, koje zvucnike / pojacalo? Iskren da budem, ovo je prvi komentar koji sam procitao da je Z-5500 los za muziku (mada sam pretpostavio da je mnogo losiji od HiFi sistema).
`Za tu lovu kupi dobru zvuchnu kartu, polovnno pojachalo i 2 nova zvuchnika jer kod polovnih ne znash u kakvom su stanju tj. kakvo je veshanje, da li su premotavani...` Zvucnu karticu cu najvjerovatnije ostaviti integrisanu, bar za sad. Imam p5b asusovu maticnu plocu, via integrisana kartica sa SPDIF2 tako da nije losa uopste. Bar ne za pocetak. Hm, sto se zvucnika tice, definitivno bih uzimao nove bas iz tog razloga.
Takodje sam nesta razmisljao da uzmem aktivni sub sa pojacalom? Kako bi to radilo na F1?
Trenutne cene polovnih Hi-Fi komponenti su veoma pristupacne. Nesto sto je ranije kostalo mnogo para (par hiljada maraka) se sada uzima za svega par stotina (mislim i na ispod 500e).
Novo za te pare a da je iole prava stvar bas i ne moze. Ne bi trebao da imas odbitak od polovnih komponenti. Kod zvucnika je u principu bitno da je vesanje dobro, a to se prakticno i na pogled moze videti. Usput to je i najmanje problem, jer zamena vesanja niti je komplikovana niti je skupa.
Sto se tice onih Flipsch zvucnika. Ja o njima ne znam nista i stvarno ne bih mogao tu nikako da pomognem. Sto se tice pojacala slicna prica, ali sudeci po samoj ceni - ne valja. Usput, nemoj da gledas te snagase uopste! Ne trebati ti nesto od 100-150W.
Najbitnja stvar kod kutija je njihova osetljivost. Evo za primer kako se gleda:
70W RMS (nominalna/kontinualna snaga) i 96dB 1W/1m - znaci sa 1W snage kutija moze da napravi 95dB mereno sa udaljenosti od 1m.
200W RMS i 85dB 1W/1m - ovde znaci imamo slucaj da sa 1W snage kutija napravi 85dB mereno sa 1m udaljenosti.
Jos jedna stvar koju treba znati. Za svakih 3dB vise potrebno je da se snaga DUPLIRA. Znaci sa 1W 95dB, sa 2W ce biti 98dB, sa 4W ce biti 101dB idt. Oko nekih 10dB se smatra da je nesto duplo glasnije. Znaci cujes 110dB, a zatim 120dB i tih 120dB u odnosu na 110dB treba da ti zvuci duplo glasnije.
Sada kada ovo znas, onda ukapiras koliko je MNOGO bitnija osetljivost nekih kutija od sirove snage. Eto ako bi onoj prvoj kutiji iz mog primera dali ~60W snage, ona bi svirala ~110dB, a da bi druga svirala toliko mi moramo da joj damo cak priblizno 250W !
Ti u principu trebas da uzmes neko solidno polovno pojacalo snage 60-80W @ 8ohm i kutije sa solidnom osetljvoscu i bass-om (jer to je ono sto zapravo daje osecaj `snage` - a ti to si rekao da zelis) - i tu je najbolje neki floorstander tj. trosistemac.
Da ti dam neku konkretnu preporuku mislim da ne mogu jer ne bih znao da procenim sta je `best buy`. Najbolje bi bilo da pitas nekog iskusnijeg u tom svetu ili na nekom forumu malo posvecenom bas Hi-Fi-u. Ali u svakom slucaju za te pare se sklapa stereo Hi Fi sistem a nikako `PC zvucnici`.
P.S
Evo cisto za primer da steknes sliku na sta konkretno mislim:
Eto npr. taj Cerwin Vega je fantasticna kutija sigurno. Nisam te konkretno slusao ali posedujem jedan drugi, veci cak model pa znam o cemu pricam. Te kutije su sigurno suludo glasne i imaju suludo jak bass.
Ja bih svakako isao na hifi pojacalo+zvucnici, nikada ne bih dao tolike pare za logitech koji je za zvucnike cuo kad i za divx, kako god se culi.
Imam kuci technics pojacalo i dvosistemske infinity zvucnike, staro desetak godina i vise ali mazheno, tek treba da cujem `divx` zvucnike koji ce da ih nadjebu...
@OCz - Hvala puno na ovako detaljnom odgovoru. Što se tiče polovnih komponenti, tu ima masa problema zbog kojih bih radije otišao u prodavnicu i uzeo nešta novo (pa neka je malo lošije/skuplje).
Što se tiče Klipsch zvučnika i ja sam tek prije par dana čuo za njih, al sam čuo sve pozitivno - tipa da su rame uz rame (ako ne i bolji) sa Bose sistemima itd itd.
`Najbitnja stvar kod kutija je njihova osetljivost. Evo za primer kako se gleda:
70W RMS (nominalna/kontinualna snaga) i 96dB 1W/1m - znaci sa 1W snage kutija moze da napravi 95dB mereno sa udaljenosti od 1m.
200W RMS i 85dB 1W/1m - ovde znaci imamo slucaj da sa 1W snage kutija napravi 85dB mereno sa 1m udaljenosti.
Jos jedna stvar koju treba znati. Za svakih 3dB vise potrebno je da se snaga DUPLIRA. Znaci sa 1W 95dB, sa 2W ce biti 98dB, sa 4W ce biti 101dB idt. Oko nekih 10dB se smatra da je nesto duplo glasnije. Znaci cujes 110dB, a zatim 120dB i tih 120dB u odnosu na 110dB treba da ti zvuci duplo glasnije.
Sada kada ovo znas, onda ukapiras koliko je MNOGO bitnija osetljivost nekih kutija od sirove snage. Eto ako bi onoj prvoj kutiji iz mog primera dali ~60W snage, ona bi svirala ~110dB, a da bi druga svirala toliko mi moramo da joj damo cak priblizno 250W !`
O ovome sam danas čitao, al sad mi je danas dosta jasnije. Samo jedno pitanje - Kada se kaže `na 1 W snage` - misli se na snagu koje pojačalo daje zvučnicima?
`Ti u principu trebas da uzmes neko solidno polovno pojacalo snage 60-80W @ 8ohm i kutije sa solidnom osetljvoscu i bass-om (jer to je ono sto zapravo daje osecaj `snage` - a ti to si rekao da zelis) - i tu je najbolje neki floorstander tj. trosistemac.` Da, to znam :)
`Usput, nemoj da gledas te snagase uopste! Ne trebati ti nesto od 100-150W.` Hm, nemam pojma. Meni su nekako ovi F-1 baš fini, al izgleda da će definitivna odluka da padne kad odem negdje da ih probam, po tim prodavnicama. Jer ovako kupovati zvučnike na pamet, bez da ih čovjek proba...
`Evo cisto za primer da steknes sliku na sta konkretno mislim:` Pogledah sad te kutije, i moram priznati da su sasvim OK. Al opet kažem, nekako bih radije da ih uzmem nove, ako bi ih negdje bilo.
`Da ti dam neku konkretnu preporuku mislim da ne mogu jer ne bih znao da procenim sta je `best buy`. Najbolje bi bilo da pitas nekog iskusnijeg u tom svetu ili na nekom forumu malo posvecenom bas Hi-Fi-u. Ali u svakom slucaju za te pare se sklapa stereo Hi Fi sistem a nikako `PC zvucnici`.` Pa u svakom slučaju ću ja kad dođem u Beograd da odem malo do tih prodavnica, da probam tako neke zvučnike uživo ako bude moglo, al mi je bilo bitno da vidim malo ovako unaprijed, da ne bude da dam ne baš male pare za nešta što veze nema. A što se toga `PC Zvučnici` tiče, da, prije jedno pola h sam to skapirao :) Al nekako pojam HiFi sam uvijek `vezao` za TV itd tako da eto, zbog toga napisah `za računar`.
P.S. I dalje nemam pojma koje tačno pojačalo da uzemem i dal da uzmem neki aktivni sub? P.S. Nešta čitah na netu vezano za ove F-1 i kao kažu da i nije bitno da bude tu neko ludo pojačalo, da mogu sasvim fino da rade i sa nekim običnim. Koliko mi je bitno da mi pojačalo bude dobro?
...sto si me podmladio i vratio u 20. vek, dok sam se zamajavao sa HiFi opremom. A onda je dosao High End, a sa ``zvucnim sistemima za kompjutere i mp3 fajlama`` prakticno i The End za audiofile... Elem, Blazeme, dovoljno su ti rekli, apsolutno podrzavam sve sto je vec napisano i smatram da pare treba da potrosis na predlozeni nacin, izbegavajuci ``tamo neke plastikanere``. Hocu samo da dopunim predloge i da ti savetujem da, ukoliko zelis da imas jaci bas, uzmes bas refleks kutije (to su zvucnici koji imaju izrezanu rupu u kucistu), a ukoliko zelis finiji i ``topliji`` bas, da uzimas bas kompresione kutije (one nemaju rupu iz koje duva vazduh kad odvrnes pojacalo na max). I posle 15 godina nisam naleteo ni na jedan priblizno kvalitetan sistem za kompjutere koji bi prismrdeo (admin, je l` ovo dozvoljeno?) mom Pioneer-u sa Fisher kutijama, iako je pojacalo - ne biste verovali - integralac, a ne tranzistorac niti lampas...
Tek sad primjetih gradove u onim oglasima. Eto, tu bi bili problemi oko polovnih komponenti. Ja živim u Pljevljima (Sjever Crne Gore), i onda mi je frka da prenesem polovnu opremu ovde (ne znam kako bi to tačno išlo). Druga stvar je što kad budem dolazio u Srbiju, dolazim u BG, i to na par dana i onda neću baš imati vremena da idem negdje da kupujem zvučnike, već šta tu nađem - našao sam :(
`Elem, Blazeme, dovoljno su ti rekli, apsolutno podrzavam sve sto je vec napisano i smatram da pare treba da potrosis na predlozeni nacin, izbegavajuci ``tamo neke plastikanere``.` Heh, ne mogu da vjerujem da ima još negativnih komentara o Z5500. :) Posle jedno 200 odgledanih video snimaka na YouTube o ovim zvučnicima, 20ak pročitanih reviews-a nisam očekivao da ću naići na nekoga ko može da kaže nešta loše o ovim zvučnicima.
Razumem te ali smatram da gresis - sto iskljucivo zelis nove kutije. No dobro ako je tako, u redu. Vidi u nekoj prodavnici da poslusas par kutija koje ti se svidjaju pa sta ti bude najvise odgovaralo to i uzmi.
Taj Klipsch F1 sto gledas na oko fino izgleda. Nije za ocekivati da ima neki bass jer koliko vidim ima 6.5 inch-a bass drajver. Sa tim drajverom nece svirati nisko ali mozda je bitnije to sto ce ipak da svira kvalitetno. Inace stoji da su deklirisane na 100W @ 8ohm i 93dB im je osetljivost. Znaci da ti nece trebati uopste neka snaga da ti poteras glasno.
Sto se tice pojacala, izbor je veliki. Kao sto rekoh ja ne bih umeo da izaberem neki best buy tako da ne mogu da ti dam bas neku preporuku. Ali eto da kazemo da i za ~100e moze da se uzme nesto fino. A za nesto preko moze dosta dobro da se pazari.
Sto se tice tvog pitanja za 1W...da, dobro si ukapirao.
A sto se tice aktivnog woofer-a. Mislim da ti to ne treba jer uopste woofer nije za ozbiljnije slusanje muzike, vec samo stereo sistemi. Aktivan woofer ima snage da drma i trese ali je takodje i dosta brundav tj. nekvalitetan u zvuku. Takodje nije bas ni za kucno slusanje, to mu nije namena. Mislim ima i dobrih aktivnih woofera za Home Theater sisteme ali oni kostaju tipa 350e+ i namena su filmovi i igre naravno.
P.S
Vidi, sto se tice Z-5500. To je dobar sistem za filmove i igre. Ima dosta snage - moze woofer kada je dobro pozicioniran da izgura i 120-123dB. Ali za muziku nikako nije. Nedostaju mu visoki tonovi, i to debelo. Srednji takodje, a niski su veoma muljavi. U principu taj sistem je veoma glasan, dosta trese i sl. ali nema potreban kvalitet za muziku. Pored toga je dosta precenjen - od pre ~1god. mu je cena znatno skocila i sada ne vredi 400e+ koliko bar ovde kosta. Ranije za nekih ispod 300e je jos i bio dobra kupovina.
`Taj Klipsch F1 sto gledas na oko fino izgleda. Nije za ocekivati da ima neki bass jer koliko vidim ima 6.5 inch-a bass drajver. Sa tim drajverom nece svirati nisko ali mozda je bitnije to sto ce ipak da svira kvalitetno. Inace stoji da su deklirisane na 100W @ 8ohm i 93dB im je osetljivost. Znaci da ti nece trebati uopste neka snaga da ti poteras glasno.` U tom slučaju moraću baš dobro da razmislim, jer ja isključivo (hm, praktično isključivo) slušam elektronsku muziku (house/trance/...), tako da mi je bas, prilično bitan.
`Sto se tice pojacala, izbor je veliki. Kao sto rekoh ja ne bih umeo da izaberem neki best buy tako da ne mogu da ti dam bas neku preporuku. Ali eto da kazemo da i za ~100e moze da se uzme nesto fino. A za nesto preko moze dosta dobro da se pazari.` Aha, to ću još malo pogledati i raspitati se, al bitno mi je da mi ne treba sad nešta baš jako (s` obzirom da je ovima sensitivity 93dB).
`A sto se tice aktivnog woofer-a. Mislim da ti to ne treba jer uopste woofer nije za ozbiljnije slusanje muzike, vec samo stereo sistemi. Aktivan woofer ima snage da drma i trese ali je takodje i dosta brundav tj. nekvalitetan u zvuku. Takodje nije bas ni za kucno slusanje, to mu nije namena. Mislim ima i dobrih aktivnih woofera za Home Theater sisteme ali oni kostaju tipa 350e+ i namena su filmovi i igre naravno. ` Sad gledah iste, i zaista ima dosta dobrih Klipsch sub-ova (10` i 12`), koji su, čini mi se, prilično dobri, al nema šanse da ih mogu priuštiti (10` sub je 300 eura).
` Vidi, sto se tice Z-5500. To je dobar sistem za filmove i igre. Ima dosta snage - moze woofer kada je dobro pozicioniran da izgura i 120-123dB. Ali za muziku nikako nije. Nedostaju mu visoki tonovi, i to debelo. Srednji takodje, a niski su veoma muljavi. U principu taj sistem je veoma glasan, dosta trese i sl. ali nema potreban kvalitet za muziku. Pored toga je dosta precenjen - od pre ~1god. mu je cena znatno skocila i sada ne vredi 400e+ koliko bar ovde kosta. Ranije za nekih ispod 300e je jos i bio dobra kupovina.` Minimum minimuma da sam mu ja vidio cijenu je 350 e. Neću ga još definitivno isključiti što se kupovine tiče (pogotovo ako bude bilo negdje još uvijek da se nađe za te pare), al bih ga prvo testirao ako bih ga nedje našao.
Pa ono jes`... Tesko je danas naci coveka koji smatra da su demokratija, ljudska prava i slobodno trziste losa stvar. Do tog zakljucka dodjes ako gledas vesti, citas novine, surfujes netom... isto tako kao sto si ti naleteo na te fantasticne zvucnike :) Siguran sam da nisu losi, ali mogu da ti kazem da se na oko vidi da su malo ``cudnovati`` (npr. mala zapremina kutije za bas, koja je uz to i bas-refleks tipa, za koji sam naveo da podrzava snagu, a ne kvalitet). Svejedno da li uzimas novo ili polovno ja imam sledece savete i komentare: Pojacalo je bitno koliko i zvucnici - ako jedno od ta dva ne valja vrlo je moguce da nece zvucati valjano (probavao hiljadu puta, ali ne mozes govna u dobre kore za pitu motati). Kao sto sam pomenuo, probaj da nadjes tranzistorsko pojacalo, radje nego integralno. Snaga pojacala koja ce ti zavrsiti posao je cca 60W (to se nekad zvalo ``sinusna`` snaga, ne znam da li su danas promenili). Preporucljivo je da snaga zvucnika bude oko 1.5 puta veca od snage pojacala (znaci cca 90W) Sto veci bas (radijus, u cm) - to bolje ALI to ne znaci da je onaj sa velikim dijametrom nuzno dobar Trosistemske kutije radje od dvosistemskih (daju finiji i blago topliji zvuk). ako imaju ``skretnice`` unutar njih koje nisu samo par kondenzatora - tim bolje! Materijal zvucnih kutija - ne verujem da ces naci tresnjino drvo, ali juri medijapan radje od iverice. takodje postoje furnirane opcije. generalno su ``teske`` kutije i dobre (i sigurno ti nece trcati po sobi ako pojacas) Sto se tice komercijalnih marki od pojacala npr. Marantz, Pioneer, Technics... a od zvucnika npr. Jamo, JBL, Mission... bar je, u tom cenovnom rangu, tako bilo pre deset godina :)
`Ajde, pa sa srecom, nadam se da te nisam zbunio i da sam bar malo pomogao.
Znam shta je staro AKAI integralno pojachalo, na Limundu ga je bilo ali nemam love. Mogao sam ga kupiti za 5000dinara. Takodje i neshto novije Yamaha, pojachalo ili 5.1 risiver, ali ne toliko jako kao AKAI. Kupicu ga, obecavam sebi. Bice teshko odluchiti se. Imam druga koji je imao love da neshto eksperimentishe. Prodao je pojachalo integralno Yamaha, posle kupio Yamaha gold seriju 6 ili 7.1, kachio gomilu zvuchnika zbog tog risivera i video da nije to TO. Prodao je posle par meseci sve osim podnih kutija i kupio Teac integralno pojachalo. I chesto puta kazemo `jebesh 5.1 sisteme` stereo je keva za muziku. Pored tog sistema, na kompu ima nakachen Jazz 5.1 sa onim visokim kutijama i velikim subwooferom. Razlika je primetna i ako je taj Jazz pristojan 5.1 sistem. Dok je trazio pojachalo koje ce kupiti, probao je i mnoge kutije u prodavnicama u BG, razocharan je bio posebno nekim Harman Kardon pojachalom i takodje nekim nejeftinim zvuchnicima, ne mogu se setiti koje marke ali znam da su koshtali. Smatra da se kvalitet dosta smanjio, shto je sluchaj sa gomilom tehnike. Zivela Kina.
Cerwin-Vega su smrt za Jamo, o ma kojoj seriji da se rade. I nije svaki Technics dobar, svaka marka ima svoje serije. Komshija ima Marantza starog skoro 30 godina, zlatna serija, to je pojachalo. Tannoy zvuchnici nisu loshi, ali opet zavisi od serije kao i ostali.
Jebiga Jebivetre, to je ono sto sam naveo u prvom postu i nazvao The End-om... A od kad se H.Kardon nakacion na Toshiba laptopove kao polip jasno mi je cime su poceli da se bave. @Blazeme: kao sto vidis i OCz i ja donosimo slicne zakljucke ali na osnovu razlicitih razloga tako da ces tek imati muku da odlucis sta hoces :) Ono sto sam hteo da ti kazem je da nema veze koju muziku slusas. Mislis da je Kraftverk radio muziku na Logitechu? Mislis da to sto ti slusas oni koji je prave mixaju na Logitechu? Ili se drze starih oprobanih vrednosti... It`s up to you.
@drzacomp Aha, kapiram. Hvala. Jeste, i danas se zove sinusna snaga, gledao sam tu po reklamama. RMS ovih F1 zvucnika je 100W,400 peak tako da bi trebalo onda da radi posao. Inace, ovaj F1 ako se ne varam je dvosistemski (ako neko moze da provjeri, ne znam opet koliko sam sve te specifikacije skapirao). Ova F1 kutija je teska 18 kg, tako da, prema tome bi trebalo da je skroz OK.
Nego, ma ne, naravno... =) Logitech je stvarno mala maca kad se uporedi sa nekih HiFi sistemima, al sam mislio da su mi isti pa van cjenovnog ranga (većina njih jeste, al eto, da možda mogne da se skrpi neki budget sistem).
Ma iskren da budem, ja bih najradije kupio ove F1 zvučnike i neko pojačalo, koje mognem, do nekih ~150e. Mislim, ovo naravno AKO se ne razočaram u F1 kad ih budem probao. A valjda neću. Zabrinuh se zbog tog basa.
@Jebivetar - ma ja stvarno nisam neki fan 5.1 / 6.1 / 7.1 sistema. Kao ni većina ljudi koje znam a vole da slušaju muziku. A i meni je mnogo ljepše kad imaš dva monstruma od zvučinka (metar svaki) pored stola, nego kad imaš onih 5 malih svugdje po stolu :D
da za 100 evra moze da kupi polovno pojachalo i za 350 treba da nadje zvuchnike. Pojachala ima na Limundo koliko hocesh. Onaj ko zna shta je dobro pojachalo i chuvao ga godinama nece ga prodati tako jeftino. Na Limundu su trgovci i tu cesh naci pravu stvar.
`da za 100 evra moze da kupi polovno pojachalo i za 350 treba da nadje zvuchnike. Pojachala ima na Limundo koliko hocesh. Onaj ko zna shta je dobro pojachalo i chuvao ga godinama nece ga prodati tako jeftino. Na Limundu su trgovci i tu cesh naci pravu stvar.`
E znam da sam vas sve smorio samo tako, al šta ću kad veze nemam oko ovoga :) Jel bi eventualno mogao da mi pošalješ neki link ili neki model konkretno, da znam šta da tražim. Ja nađoh masa nekih pojačala, što profesionalnih, što HiFi, i iskreno, nemam blage veze šta mi konkretno treba (osim tog parametra da treba snaga pojačala da bude ~60W).
u izlaz LINE OUT na kompu, obichno je to zelena rupa, ulazi banana 3,5mm i na drugom kraju dva chincha u ulaz na pojachalu. Na mojoj Realtek integrushi mogu u bilo koju rupu, samo da dodelim da li ce biti izlaz ili ulaz, u ovom sluchaju izlaz.
Za te pare jednostavno ne dolazi u obzir bilo sta osim kvalitetnog
20.06.2010. 02:38
status: user broj poruka: 11001
HiFi sistema. Nikakvi `kompjuter-audio`, 2.1/5.1 sistemi, koji kostaju najvise 100E a zvuk im je k`o guskin prdez.
Evo sta da kupis: kvalitetan, stereo ili surround pojacavac (power amplifier) ili prijemnik (receiver). U mega marketima kao sto je Metro, nacices solidan Pioneer-ov, Sony-jev, Denon-ov ili Panasonic-ov model, snage stotinak W po kanalu, po ceni od 200-300E. Tu mozes da pazaris i par pristojnih Pioneer-ovih zvucnika a da ne predjes navedeni limit (450E). Ja sam ove zime u Metro-u, preko puta OMV pumpe u Krnjaci nabavio Panasonic-ov prijemnik (5.1), 80W po kanalu za manje od 200E i par zvucnika marke Mission, dvosistemskih (za pojacavace snage 40 - 125W) po ceni od 120E (`akcija` u firmi 4Audio).
:: Aha, vidim, vidim.. :: Cijene su nevjerovatno niske 0. :: Al, opet, valjevo.. Baš mi nezgodno da idem do tamo. :: Hvala u svakom slučaju. :: :: Pade mi na pamet još jedno pitanje, oko pojačala :: Kako se pojačala obično kače na PC, na koji ulaz ::
Broj postavljenih tema: 60380. Broj poslatih odgovora: 647256. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.