Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Da li mogu unistiti prikljucak/karticu...
STRANA 1 OD 2  
strela75 Da li mogu unistiti prikljucak/karticu... 26.11.2009. 09:14 T22249

status: user
broj poruka: 1590
Uzeo sam juce ipak slusalice sa mikrofonom. E sada je problem sledeci: da li smem `na zivo` da ubadam i izvlacim prikljucak za slusalice u dzek predvidjen za njih (zvuk ide, a ja ukljucujem/iskljucujem slusalice)? To pitam, jer obicno slusam neku muziku na kompu i kada zazvoni skype, hocu da zvuk prenesem sa zvucnika na slusalice. Problem moze biti sto slusalice mogu ubosti jedino u upravljacki deo sistema 5.1 (ima izlaz za slusalice), jer mi je iza na ploci sve zauzeto, pa nemam mogucnost da ih prikljucim a softverski nekako disable-ujem (i tako izbegnem stalno ubadanje/izvlacenje bananice u/iz dzeka).

Da li ovakvim koriscenjem stereo bananice i dzeka, mogu na duzi rok da ostetim hardware?

Unapred hvala.

Pozdrav.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 Dopuna 26.11.2009. 09:28 #162056

Ovde se vidi gde ja prikljucujem slusalice na upravljacki deo (headphone jack).

http://www.affordablecomputer.co.nz/catalog/images/Inspire%20P5800.jpg

Unapred hvala na pomoci.

Pozdrav.
gilopile Re: Da li mogu unistiti prikljucak/karticu... 26.11.2009. 09:57 #162059

broj poruka: 9459
Ne mozes nista da zesnes,jedino dzek usled ucestalog cimanja.I nebi bilo lose kada ih izvlacis da utisas master volume na ozvucenju zbog brujanja usled izvlacenja(ako se cuje na zvucnicima).Dakle sto se tice riknjavanja elektronike,nema bojazni.

P.S. Seti se kako je funkcionisala posta(telef.centrala)pre 100-tinjak god.sa onim dzekovima koji su se ubadali,pa im nije cesto rikavala zvucna kartica

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Uzeo sam juce ipak slusalice sa mikrofonom. E sada je problem sledeci: da li smem `na zivo` da ubadam i izvlacim prikljucak za slusalice u dzek predvidjen za njih (zvuk ide, a ja ukljucujem/iskljucujem slusalice)? To pitam, jer obicno slusam neku muziku na kompu i kada zazvoni skype, hocu da zvuk prenesem sa zvucnika na slusalice. Problem moze biti sto slusalice mogu ubosti jedino u upravljacki deo sistema 5.1 (ima izlaz za slusalice), jer mi je iza na ploci sve zauzeto, pa nemam mogucnost da ih prikljucim a softverski nekako disable-ujem (i tako izbegnem stalno ubadanje/izvlacenje bananice u/iz dzeka)

::
:: Da li ovakvim koriscenjem stereo bananice i dzeka, mogu na duzi rok da ostetim hardware
:: Unapred hvala
:: Pozdrav.
strela75 OK, a da li mogu... 26.11.2009. 11:00 #162073

Posto je moj sistem 5.1, iskoristio sam izlaze iz integrisane zvucne: Rear Speaker Out, Front Speaker Out, Subwoofer port, a ostao je za sisteme 8.1 Side Speaker Out. Da li preko tog porta moze da se odradi prikljucak, pa da se softverski pali/gasi?

Unapred hvala.

Pozdrav.
gilopile Re: OK, a da li mogu... 26.11.2009. 11:24 #162080

broj poruka: 9459
Trebalo bi da moze,ukljuci autodetekt,pa bocni mic i cekiraj mic in.

U biti i da imas izlaze samo 5.1,uvek ce ti ostati line i mic in.(ako si sve dobro prikljucio).Neke kartice ne mogu da detektuju mic in,ako ga ne bocnes u ljubicasti ulaz.Tako da iskonfigurisi 5.1 sa autodetect-om tako da ti ostane ljubicasti slobodan i tui bocni mic i to ti je to.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Posto je moj sistem 5.1, iskoristio sam izlaze iz integrisane zvucne: Rear Speaker Out, Front Speaker Out, Subwoofer port, a ostao je za sisteme 8.1 Side Speaker Out. Da li preko tog porta moze da se odradi prikljucak, pa da se softverski pali/gasi
:: Unapred hvala
:: Pozdrav.
tortojed Nema problema - podesi drajver tako da karta radi u rezimu 7.1... 26.11.2009. 13:12 #162113

broj poruka: 11001
dakle 8-kanalno, to jest, 2x front, 2x rear, 2x side, 1x central i 1x subwoofer. U `side` ubodi sluske. Ja ih odatle ne vadim ni kada razgovaram preko Skajpa (ostale zvucnike utisam, tako da nema feedbacka-a).

strela75 Dobro... 26.11.2009. 13:49 #162125

@gilopile
Nemam problem sa mikrofonom. On mi je uboden u Mic In. Problem mi je sa slusalicama, koje nemam gde da ubodem i da ih softverski pokrecem

@tortojed

To me je interesovalo. Znaci da podesim da su zvucnici 7.1 i u poslednji slobodni izlazni port ubodem slusalice. Samo me interesuje kako iskljucujem ostale zvucnike kad se pojavi Skype signal? Da li u panelu Master Volume resavam klizacima ili Mute ili ima neki drugi - zahvalniji nacin?

Unapred hvala.

Pozdrav.
neXus2000 Front panel 26.11.2009. 13:53 #162127

broj poruka: 3351
Imas li front panel na kucistu za slusalice i mikrofon?
strela75 @ neXus2000 26.11.2009. 13:57 #162128

Front panel mi nije povezan (mikrofon i za slusalice). Kako se to povezuje? Ploca je P5QSE? Kakve bih kablove morao da nabavim?

Unapred hvala.

Pozdrav.
neXus2000 Got? 26.11.2009. 14:08 #162134

Nikakve kablovi ti ne trebaju, ako kuciste napred ili sa strane ima te dzekove.
Imas jedan kablic, koji na kraju ima 1 ili 2 prikljucka na sebi. Izgleda kao da ima 2 reda po 4 rupe ili 2 puta po 5(sad pricam napamet), na jednom bi trebalo da bude odstampano AC`97 a na drugom HD Audio. Onaj AC`97 kacis na plocu. ili jednostavno prati koji kablic ti ide sa front panel-a, do prikljucaka.

Ako imas tako nesto, prikaci na plocu, na mesto predvidjeno za to. Kada ubodes slusalice i mic, trebalo bi da prekine svih 7 kanala (7.1), jer prikljucak ima prekidac(2 lima) koji disable-uje izlaze na kartici. Osim ako nisi odstiklirao u control panelu zvucne da se iskljuci izlaze kada se prikljuce slusalice. (Mute rear panel output when front headphone is plugged in)
neXus2000 MB 26.11.2009. 14:20 #162138

Evo sad citam uputstvo za plocu. Prikljucak na ploci ti se nalazi skroz u donjem levom uglu, zelene boje je. Samo u BIOS-u moras podesiti ovo: Pod advanced, front panle type, postaviti na AC`97 audio.
strela75 Evo i ja gledam u uputstvu ta dva prikljucka 26.11.2009. 14:36 #162140

Ono sto je bitno, kablovi bi trebalo da postoje izvuceni iz prednjeg panela. To cu proveriti kad dodjem kuci.

Sta je bolje izabrati: HD audio ili AC97?

Kuciste je LC-power PRO-914B. Za njega pise kao da ima i HD audio:
http://www.lc-power.de/index.php?id=107

Pozdrav
neXus2000 HD NO! 26.11.2009. 14:44 #162141

HD audio neces moci da prikacis, ako koristis slusalice/mic. Jer HD audio ti je nesto totalno drugacije. Zato sam ti rekao koji prikljucak da ubodes i sta da namestis u BIOS-u. Jer ako odradis HD audio, mozes da zeznes plocu......desava se.

strela75 Prava informacija... 26.11.2009. 14:59 #162143

Hvala neXus2000.

Znaci nema puno dumanja. AC97 prikljucak -> u BIOSu podesavanje za AC97 -> Napred ukljucim Mic i slusalice kad dobijem signal sa Skype-a i to je to. Uzdam se u to sto je gilopile pricao, da od stalnog ukljucivanja/iskljucivanja nece da vrisne port/bananica i to je to. Na taj nacin necu sigurno zeznuti port na upravljackom delu Creative 5.1 sistema.

Probacu i javljam rezultat rada.

Hvala jos jednom.

Pozdrav.
neXus2000 Of Horse 26.11.2009. 15:04 #162144

Naravno da neces nista zeznuti, mozes cak i ostaviti ukljucene slusalice, samo u control panelu zvucne kartice mozes odstiklirati i stiklirati `Mute rear panel output when front headphone is plugged in`, i time iskljucivati i ukljucivati zvucnike, tj. zadnji panel.
strela75 Molim za jos jednu informaciju... 26.11.2009. 15:22 #162153

Gde da nadjem ovo:

`Mute rear panel output when front headphone is plugged in`

U menijima:
Control panel -> Sounds and Audio devices ->
ne nalazim to podesavanje? Nekako su svi meniji jednostavni i ne vidim ovakva podesavanja.

Unapred hvala.

Pozdrav.
neXus2000 Ne tako 26.11.2009. 16:44 #162188

U system tray-u imas ikonicu koja ti sluzi za kontrolu zvucne karte. Obicno je narandzasti zvucnik.
strela75 Kako ono kazu: `...prob`o pa se ... 26.11.2009. 18:05 #162205

... us`ro...`

Prednji panel nije bio povezan. Nasao sam kablic i provukao ga do kraja ploce. Ubacio AC97 kraj i setovao u BIOSu AC97. Slusalice rade ali suste u 3PM (malo se smanjilo kad sam iskljucio Mic boost koji je po defaultu bio ukljucen). Mikrofon mrtav. Nigde nije stiklirano mute ili tako nesto, a on nece da cuje da radi.

Rekoh nema veze, vracam se na staru postavku, preko zadnjeg panela mikrofon, a preko upravljackog klinca slusalice.

Medjutim nije mi nesto dalo mira zbog mnogo loseg zvuka i ugasim ponovo komp. Ubacim kraj HDaudio na plocu i setovao front panel u BIOSu na HD audio. Na standby-u slusalice suste. Kad se pusti recimo FM odlican - bez imalo suma. Mikrofon mrtav i dalje.

Da li je normalno da prednji panel losije zvuci od zadnjeg?

Unapred hvala.

Pozdrav.
neXus2000 No 26.11.2009. 18:25 #162210

Ne bi trebalo to da ti radi.
Pre nego sto sam nabacio X-Fi, na svim konfiguracijama koje sam imao, uvek sam, a verujem i svi, tako drzao. I nikad nije pravio problem.
Jedino prednji panel moze da zvuci losije kada ne postoji taj interni prekidac, u prednjem konektoru, koji daje info kartici/softveru da su prikljucene slusalice. Tada se impedanse (omaza - omi) izlome, podele ili saberu, pa ti zvuci losije. Ali ne bi trebalo mnogo losije.
strela75 Kako ono kazu: `...prob`o pa se ... 26.11.2009. 18:35 #162213

... us`ro...`

Prednji panel nije bio povezan. Nasao sam kablic i provukao ga do kraja ploce. Ubacio AC97 kraj i setovao u BIOSu AC97. Slusalice rade ali suste u 3PM (malo se smanjilo kad sam iskljucio Mic boost koji je po defaultu bio ukljucen). Mikrofon mrtav. Nigde nije stiklirano mute ili tako nesto, a on nece da cuje da radi.

Rekoh nema veze, vracam se na staru postavku, preko zadnjeg panela mikrofon, a preko upravljackog klinca slusalice.

Medjutim nije mi nesto dalo mira zbog mnogo loseg zvuka i ugasim ponovo komp. Ubacim kraj HDaudio na plocu i setovao front panel u BIOSu na HD audio. Na standby-u slusalice suste. Kad se pusti recimo FM odlican - bez imalo suma. Mikrofon mrtav i dalje.

Da li je normalno da prednji panel losije zvuci od zadnjeg?

Unapred hvala.

Pozdrav.
neXus2000 Dupli post???? 26.11.2009. 20:30 #162238

Procitaj iznad.
strela75 Nemam pojma kako je dupliran post... 27.11.2009. 08:01 #162355

... da li je moguce da to sto sam u Firefox-u pritiskao back vise puta, pa me vratio na stranicu koja se pojavi kada posaljes poruku, da je ponovo prosledio poruku?

Sve u svemu, zvuk (kad nista nije ukljuceno - Winamp,...) je sustanje. Cim se ukljuci neki izvor zvuka (TV-FM kartica ili zvucna - preko Winampa ili slicno), sustanje nestaje, a zvuk je cist (nema sustanja ni u pozadini zvuka koji se cuje). Mikrofon mi ostaje enigma.

Prebacio sam vezu za mikrofon na zadnji panel, a za slusalice koristim prikljucak za slusalice (headphone jack) na upravljackom delu za 5.1 sistem. Cim prikljucim slusalice, automatski se gasi 5.1 sistem (kao sto si objasnio da bi trebao front panel da radi), tako da to odgovara. Sto sew tice trajnosti, vreme ce dati najbolji sud.

Hvala na pomoci.

Pozdrav.
neXus2000 TV Tjuner 27.11.2009. 08:31 #162358

Pretpostavljam da imas kablovsku?
Ako je tako, probaj da istaknes antenu iz tjunera, 99% verujem da ce sustanje prestati.
strela75 Imam TV tuner, ali... 27.11.2009. 08:45 #162362

je ubodena antena samo za radio. Sad, da li ona moze da zeza, ne znam. Cudno mi je da se sustanje desava samo na prednjem panelu.

PS. Sad sam se setio - mozda ovo moze da bude neki trag: primetio sam da ponekad (s vremena na vreme) iz sistema 5.1 se cuje puckanje. Kad stavim mute na CD Volume u Volume control, puckanje prestaje. Ne znam odakle je taj signal koji smeta, ali ga `Mute CD` ucutka. Nekad ne pucketa iako je CD volume `ne-mutiran`.

Pozdrav.
neXus2000 3 things 27.11.2009. 09:06 #162366

Taj problam moze izazvati:
1. Uzemljenje - nedostatak njega, ali retko koja zgrada ili kuca ima pravu uzemljenje (sonda u zemlju), obicno je nulovano.

2. Napajanje lose filtrira struju

3. Ploca lose filtrira struju.

Tipujem na 2.

napajanje da nije neki Chineeeseeee?
strela75 Mislim da kuca ima uzemljenje. 27.11.2009. 09:57 #162385

Kako to najbolje proveriti?

Kinesko je sigurno jer su sva napajanja kineska - posto svi imaju fabrike u Kini.

Kod mene je napajanje LC-power550W dobijeno uz ranije spomenuto kuciste. Struja na napajanje stize iz UPSa Mustek.

Kako bih mogao proveriti sta je problem? Da li EM talasi od struje okolo mogu da zezaju (Mustek je pored kucista, gde prolazi kabl iz prednjeg panela - na mozda 3-5cm od istog)?

Pozdrav.
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60380. Broj poslatih odgovora: 647256.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs