Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
MIDI-PC
STRANA 1 OD 1
Bertoni MIDI-PC 01.09.2009. 23:12 T19790

status: user
broj poruka: 80

Drugari
Potreban mi je kabl za povezivanje keyboard Roland PC-200mk II,i PC.
Imate li ideju gde mogu da ga nabavim,i da li mi je potrban neki spec. softvare za povezivanje na Audigi karticu?
Unapred hvala!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nemamime re: 02.09.2009. 01:56 #136980

broj poruka: 294
Poslednji put sam povezivao preko midi-ja amigu, a to je dosta davno bilo. Tada se koristio kabel sa dva din prikljucka i poseban interfejs, a sta je sada aktuelno - ne znam i nazalost, ne mogu ti pomoci. Ovo ti odgovaram samo da ne padnes u bedak jer do sada nemas odgovora na tvoje pitanje.

alrad Re: MIDI-PC 02.09.2009. 03:33 #136999

broj poruka: 4846
Kakav MIDI ulaz ima taj tvoj Audigy? Game/MIDI port ili petopinski?

::
:: Drugar
:: Potreban mi je kabl za povezivanje keyboard Roland PC-200mk II,i PC
:: Imate li ideju gde mogu da ga nabavim,i da li mi je potrban neki spec. softvare za povezivanje na Audigi karticu
:: Unapred hvala!
Bertoni MIDI-PC 02.09.2009. 09:48 #137027

Na samoj klavijaturi je izlaz,mislim MIDI(lichi na okrugli petopinski,ali nije standardan kao DIN prikljuchci)!Na kompu imam game/midi port.Sama audio kartica nema zaseban ulaz za midi?!
Samo chetiri standardne bananice!Mozda postoji neka fora da se prikljuchi MIDI-USB?
Hvala!

Bertoni MIDI-PC 02.09.2009. 09:48 #137028

Na samoj klavijaturi je izlaz,mislim MIDI(lichi na okrugli petopinski,ali nije standardan kao DIN prikljuchci)!Na kompu imam game/midi port.Sama audio kartica nema zaseban ulaz za midi?!
Samo chetiri standardne bananice!Mozda postoji neka fora da se prikljuchi MIDI-USB?
Hvala!

Usher Relativno komplikovano... 02.09.2009. 14:22 #137083

broj poruka: 85
Evo ga i moj prvi post na forumu...
Nešto i nisam bio zainteresovan za ovaj forum, nekako mi se činio trivijalnim... Ali moram da pomognem kolegi muzičaru, razume se.

Dakle ovako, Atari je imao MIDI port od samog početka, a IBM je ga je uveo sa 15 godina zakašnjenja, kad je video da u eri Penituma (1) muzičari i dalje koriste Atarije (i Mekove). Pa su brže-bolje zbudžili MIDI port, ali ne standardni DIN-5 nego budž sa portom za džojstik, narandžasti D-SUB 15. Posle još 15 godina, u eri višejezgarnih četvorki, skontali su da muzičari čine 0.00005% potrošačke populacije, pa integrisane kartice više i nemaju game/MIDI port, nego moraš da budžiš neki breket na heder na ploči...

E sad, da ne s***m mnogo, taj MIDI, ako je integrisana zvučna, mora da se omogući u BIOSu, negde na integrated peripherals, enable onboard MIDI ili MPU 404, koliko se ja sećam uobičajeni je IRQ10 za njega, no sve je jedno. E sad nastaju problemi. Taj PCjev MIDI je TTL nivoa signala, što nije po MIDI standardu. Ukratko, mora da se zbudži neka sitna elektronika u konektoru samog kabla da bi to radilo kako valja. Mnogi ljudi to ignorišu, pa prave pin-na-pin kablove sa D-SUB 15 na DIN-5 i često se desi da spale optokapler na ulazu u sint. Neke firme (Neutrik, Planet Wawes, pa čak i Proel) nude malo bolje, a i dalje ne savršeno rešenje, gotov kabl PC-sint (koji ti neće spaliti opremu, ako paziš gde je šta uzemljeno, tipa, da komp i adapter od sinta budu na istom `lopovu`). Ako nisi neki zaluđenik u elektroniku (kao ja), Skokni do Kanibala (011 217 52 54) oni prave sve vrste kablova ili do Mitrosa (to već znaš gde je i šta rade), pa ih pitaj za kabl.

Btw, čudi me da roland se*e, pa da je stavio nestandardni DIN na ulaz, da li si siguran da nije standardni? Standardni MIDI izgleda ovako http://en.wikipedia.org/wiki/MIDI#interfaces

Nadam se da sam bio od pomoći...

EDIT:
Slepac. Sad vidim da audigy nema MIDI/game port. Ništa, upotrebićeš MIDI/game port od integrisane zvučne, ali verovatno ni njega nema pozadi na ploči, kako bi bilo mesta za, molim te 82 USB-a, firewire i 72-kanalni zvuk koji nikome ne treba... Baci pogled na uputstvo za ploču, mora da ima narandžasti heder negde pored PCI slota ili tako nešto, pa skokni u neki komp servis i traži im breket za game port koji izgleda ovako -http://www.hardwarezone.com/img/data/articles/2003/682/usb-game-bracket.jpg. U ovo narandžasto gurneš kabl koji si kupio u Mitrosu ili Kanibalu, a flet kabl zabodeš u ploču, pazeći na kiju stranu je okrenut, čitajući uputstvo od ploče. To 100% rešava tvoj problem, osim ako je Eoland izlislio neki sumanuti konektor, što mi je btw jako čudno...
Bertoni MIDI port 02.09.2009. 15:13 #137103

Kolega...nemam rechiju!!!
Svaka ti chast za iscrpna uputstva!Koliko vec sutra cu skoknuti do kanibala,relativno su mi blizu,da vidim kod njih!
Konektor na Rolandu JESTE standardan MIDI!!!U svakom sluchaju cu te obavestiti shta sam napravio sa Kanibalcima ili Mitrosom!Hvala josh jednom,Poz:)))
Usher Nema na čemu... 02.09.2009. 16:22 #137117

broj poruka: 85
Samo pazi da udeneš heder gde treba (i na pravu stranu), evo ti primer kako izgleda `sakriveni` MIDI/game port na ploči:

http://alas.matf.bg.ac.yu/~af04252/download/MIDI/MB1.jpg
http://alas.matf.bg.ac.yu/~af04252/download/MIDI/MB2.jpg

A kad i ako uspeš da nabudžiš hardver, treba u control panel>Sound settings>Audio>MIDI playback da staviš MPU 401 umesto M$ wavetable, da čuješ MIDI na sintu, a ne na zvučnicima, i isto tako u Cubase-u (ili čemu već) da namestiš MIDI device da bude taj famozni integrisani MPU 401...

I btw, javi mi da li šljaka taj kabl i gde si ga kupio .)
Bertoni naravnooo 02.09.2009. 16:50 #137125

Svakako te obaveshtavam o ishodu operacije!!!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60380. Broj poslatih odgovora: 647256.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs