Cudno sustanje i zujanje mi se cuje iz zvucnika kada radi i hard disk znaci kada zasvetli lampica harda tada se cuju i ti neprijatni i parazitski sumovi. To je odprilike pocelo neko vreme posto sam instalirao dvd rezac,sve ostalo sto pustim radi OK. E sad da li neko ima neku predstavu sta bi to moglo da bude, neko slicno iskustvo HVALA.......
Od onoga što možeš da kupiš (a da nisu celokupan stan - kuća sa kilavom instalacijom - uzemljenjem) jedino može biti u pitanju produžni kabl, ako ga koristiš... i to nedaj bože onaj sa bljuvaka, kontaktni limovi (naravno i onaj za zaštitni za uzemljenje) su od lima mnogostruko lošijeg nego na bilo kojoj metalnoj konzervi mesnog nareska... ako neko ima volju pa nakon nekog vremena otvori takvu skalameriju, može samo da bljuje kad vidi rđu, izgorelu izolaciju, presek kabla ispod svake norme i nazivne amperaže za 220V itd. Isto, i možda i više, važi za "lopove" tj. adaptere sa jedne na više 220V utičnica. Opet lim. Dalje, u starijim električnim instalacijama običaj je bio da se vod uzemljenja ne dovodi u sve utičnice (nekan ni u jednu) a to valjda raspoznaješ kako izgleda - slepa utičnica bez kontaktnih limova sa strane koji predstavljaju uzemljenje. U tom slučaju, probaj da kvalitetnim produžnim kablom dovedeš napajanje iz utičnice koja ima uzemljenje. Treba proveriti i perca - kontaktne limove na utičnici i utikaču (da nisu savijeni - korodirali) a i rasklopiti kabl - utikač, da nije otkinuta ili olabavljena žuto-zelena žila uzemljenja... Ako sve ovo nije ok ili nije moguće iz bilo kog razloga, ne preostaje ti drugo nego da uzemljenje dovedeš nekako spolja.... sonda-uzemljivač (bilo kakav aluminijumski materijal - traka, uzemljivač kakav koristi vojska ili elementi-trake za gromobrane, zakopani svom dužinom 30-40cm u zemlju od objekta ka spolja) čvrstim spojem (lemom ili bakarnim podloškama pričvrčen vijkom) bakarna pletenica - deblja licnasta žica koja se dovede i priključi na produžni, ili šasiju - kućište... o eventualnoj estetici teško da može da se govori, ali, mnogi su modemi i konfiguracije skiknuli zbog ovog prostog i standardima propisanog rešenja - koga niko ne proverava u svojoj kući.
Problem i nije tako naivan. U masi slucajeva se desava da crkne neka komponenta (najcesce se osteti memorija ili maticna ploca) usled statickog elektriciteta koji ne moze da se "odvuce" uzemljenjem. Resi to sto pre, dok je sve jos uvek na tome.
Treba biti iskren, iako i ja najviše sumnjam i bojim se lošeg uzemljenja, do sličnih problema mogu dovesti nedovoljno zaštićene i glupo projektovane komponente unutar kućišta koje emituju EMT koji se opet indukuju na također nezaštićenim i loše projektovanim delovima (najćešće same matične) i proizvode tzv. parazitne struje ali i parazitne frekvencije koje se onda čuju u zvučnicima, vide kao smetnje i linije na monitoru ili prave druge probleme. Opet, dobro uzemljenje ih smanjuje na najmanju moguću meru...
Nadam se da se neki sa ETF-a rayumeju u gore navedeno. Koliko je meni poznato Nulovanje se moze izvesti (a neka to uradi neko strucno lice) spajanjem nulte faze sa uzemljenjem
Hvala svima na savetima i pomoci.Sumnjam da je bilo sta od ovoga ali cu proveriti iz razloga sto nista od toga nije menjano niti dirano i do sada je radilo odlicno.....jos jednom hvala pogledacu mada je problem danas sam od sebe prestao moram videti o cemu se radi........
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.