Pozdrav dobri ljudi. E ovako, hteo bih da napravim kompletan zvucnik. Nabavio sam sledece, woofer 100w (izvadjen iz Jazz 9940 5.1 sistema), srednjetonac SAL i visokotonac isto Sal od 300 kinti, i nabavio sam ivericu (razmontirao radni sto:)). Kao sto vidite necu nista kvalitetno i prejako, nego cisto eto da imam neku zvucnu kutiju u rezervi koja ce biti pre svega jeftina. Pitanje glasi, da li mi jos nesto treba osim ovih zvucnika i iverice u koju ce sve to da stane, cenim da su mi potrebni i kablovi ali osim njih nista mi vise ne pada napamet. Kazite mi sta mi jos treba i o chemu da vodim racuna. Znaci opet napominjem da mi nije cilj nesto ultra jako i kvalitetno, nego da imam nesto home made:)
Trebace ti i jedna dobra trosistemska skretnica i terminali za zadnjoj strani kutije za lakse kacenje kablova. Koje snage su taj srednjetonac i visokotonac? Iverica bi trebalo da bude dovoljno masivna za kutiju za zvucnike a ako hoces dobru kutiju, probaj da nadjes za taj bas-zvucnik podatak o minimalnoj zapremini kutije koju zahteva. Ili ako si sacuvao njegovu staru, premeri je i izracunaj zapreminu i na tu zapreminu dodaj jos polovinu sracunate zapremine. To ti je otprilike to, jos neko ce nesto dodati
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Gledaj da umrtviš kutiju što više možeš, pa šta ti se učini logičnim u tom smeru, ti to uradi. Uvek će se neko naći da doda neku svoju sugestiju, tako da ti je najisplativije, u bilo kom smislu, da slušaš samo sebe.
Mislim da je najdeblja iverica koja se ovih dana može kupiti u BG-u 26 ili 28mm, a što je kutija teža, utoliko je bolje po taj neki zvuk što izlazi iz zvučnika, jer se manje vibracija prenosi sa kutije i manje izobličenja unosi u sam signal, valjda.
Možeš da obložiš kutiju iznutra filcom, ili nekim debljim sunđerom, kako ne bi ``zvonila`` baš preterano. Potrudi se da spojevi ivica budu dobri, jer je to osnovno, a i praviš ih za sebe.
Između korpe zvučnika i kutije možeš da ubaciš traku za dihtovanje prozora, kako bi membrana zvučnika još više ``svirala`` nego korpa.
Ostalo je samo na tebi, da li će kutija biti bass reflex, transmission line ili kako već, da li će biti kompresiona, izaberi prema karakteristikama zvučnika i pojačala kojim planiraš da ih goniš, i najvažnije, prema ličnim afinitetima, jer je najbitnije da sam budeš zadovoljan.
Audio tehnikom se bavim od 80-tih godina proslog veka, pa rek`o, da ti malo pomognem. Dakle, to sto hoces da napravis je standardni, pasivni 3-sistemski zvucnik. Od komponenti poterbne su ti i sledece stavke: 1) skretnica - uredjaj koji razdeljuje signal dobijen iz pojacavaca (power amplifier) i salje svakojh `membrani` ono sto ona moze i treba da reprodukuje kao zvuk. Sheme ces naci u casopisima koji se bave opstom elektronikom (Elektor...) ili u casopisima specijalizovanim za audio-elektroniku. Ima toga i na Internetu, pa ti ori i kopaj. 2) ako ce to biti tkz. kompresiona zvucna kutija ( compression loudspeaker box) trebace ti i izolacioni materijal - krojacka vata, sundjerasta guma itd.. Tim materijalom se vrsi prigusenje nezeljenih vibracija same kutije (iverica), oblagajuci istu iznutra. Podrobnije informacije naci ces u tekstualnim i ilustrovanim objasnjenjima koja prate izradu konkretnih zvucnika. Krajnji proizvod ce u tvom slucaju da odstupa od datih resenja koje budes nasao u uputstvima za izradu ali to te verovatno ne brine, jer ionako koristis `prirucni materijal` i pomiren si sa time da neces imati nesto u klasi Infinity ili JBL
da, upravo tako, hocu pasivne zvucne kutije, tako da pojacalo nije neophodno, bar sam tako cuo:) U prinicipu, koliko sam vas razumeo jedina bitna stavka koja mi je ostala za nabavku je skretnica, nisam neki ekspert pa mora da pitam, kakva treba da bude, neka odredjena specifikacija??? A razlog iz kog to radim je manje-vise neka dosada, naime zamenio sam woofer na 5.1 sistemu, ubacio nov glanc od 120w, a za ovaj sto sam izvadio mislio sam da je produvao, tek kasnije ga je jedan covek premerio instrumentom i kaze da jos uvek `rastura`, tako da imam ispravan bass viska, a visokotonac i srednji su bagatela pa rekoh ajde bar da napravim nesto korisno:)
Kako zamisljate da pasivac sa velikim wooferom svira direktno sa muzicke karte bez predpojacala??? To, sinak, nece da ide i kada dobije zvuk to ce biti neko tiho smece. Neko te zajebava...ti zapravo pravis pasivac ali njega moras kaciti na neko predpojacalo za tu snagu, kapiram bar ~100W (toliko je niskotonac), to nikako ne moze dorektno na zvucnu. Predpojacalo koje je aktivno moze da stan eu u rezonatorske kutije, ili spolja...Ako si u tripu da sve to povezes kablom na 3.5` jack na zvucnu...onda si omanuo poziv...zovu se pasivne jer nemaju u sebi integrisane pojacavacke sprege, kao oni za PC, vec se `napajaju` preko pojacala na cije ulaze dovodis zvucni izvor a na izlaze kacis pasivni rezonatorski sistem.
Ako vec planiras da napravis zvucnike iz kucne radinosti(kad se vec maltrtiras),onda ti je moja topla preporuka da ih pravis u paru,tj.da budu 2 ista.
O tome treba da imas malo vise znanja,pogotovo sto se tice zapremine,dimenzije,debljine iverice,odabir skretnice,koji tip kutija(komprsione ili bas reflex) i jos mali milion parametara da bi to sve skupa dobilo nekakav kvalitet.
Zvucne kutije se itekako mogu kvalitetno napraviti,samo skupi sve neophodne informacije pa polako kreni. Kada sve to skupa sklopis i kad to prosvira,zadovoljstvu nikad kraja
Nekada je bilo vrlo tesko doci do tih podataka,ali sada mozes sve to jednostavno proguglati.
P.S.Naravno da to mora da `pogura`neko Hi-Fi pojacalo koje ti nikako nebih savetovao da pravis sam,jer tek tu pocinju prave muke.
:: :: Pozdrav dobri ljudi. E ovako, hteo bih da napravim kompletan zvucnik. Nabavio sam sledece, woofer 100w (izvadjen iz Jazz 9940 5.1 sistema), srednjetonac SAL i visokotonac isto Sal od 300 kinti, i nabavio sam ivericu (razmontirao radni sto:)). Kao sto vidite necu nista kvalitetno i prejako, nego cisto eto da imam neku zvucnu kutiju u rezervi koja ce biti pre svega jeftina :: Pitanje glasi, da li mi jos nesto treba osim ovih zvucnika i iverice u koju ce sve to da stane, cenim da su mi potrebni i kablovi ali osim njih nista mi vise ne pada napamet. Kazite mi sta mi jos treba i o chemu da vodim racuna. Znaci opet napominjem da mi nije cilj nesto ultra jako i kvalitetno, nego da imam nesto home made:)
Skini ovaj program za zv. kutije. Dosta je jednostavan, ali daje pristojne rezultate. Ako ne nađeš svoj zvučnik u biblioteci, onda ćeš morati da proguglaš i nađeš Thiele/Small parametre za svoj bass zvučnik. Preporučujem ti da praviš naravno kompresionu (closed box) kutiju za početak, mada na to odluku utiče i zvučnik.
Ma nisam toliko lud da ga kachim direkt na kartu, znam i ja za toliko, nakachio bih ga na staru philips liniju ili na neko pojacalo ako nadjem jeftino:)
:: Kako zamisljate da pasivac sa velikim wooferom svira direktno sa muzicke karte bez predpojacala??? To, sinak, nece da ide i kada dobije zvuk to ce biti neko tiho smece. Neko te zajebava...ti zapravo pravis pasivac ali njega moras kaciti na neko predpojacalo za tu snagu, kapiram bar ~100W (toliko je niskotonac), to nikako ne moze dorektno na zvucnu. Predpojacalo koje je aktivno moze da stan eu u rezonatorske kutije, ili spolja...Ako si u tripu da sve to povezes kablom na 3.5` jack na zvucnu...onda si omanuo poziv...zovu se pasivne jer nemaju u sebi integrisane pojacavacke sprege, kao oni za PC, vec se `napajaju` preko pojacala na cije ulaze dovodis zvucni izvor a na izlaze kacis pasivni rezonatorski sistem :: :: :: A N G E L :: :: ::
Bas sam sebi pravio 2 3-sistemska zvucnika sa SAL zvucnicima dok sam jos isao u Teslu (davno je to bilo) E sad, jako je bitno da napravis otvor za bass-reflex, predpostavljam da je taj woofer bass-reflex, tj. ima rupetinu u magnetu, to znaci da radi na duvanje vazduha iz kutije. Ako nije onda ti treba savrseno izolovana kutija, bez ijedne rupe. Znaci prvo vidi kakav tip woofera imas, da znas kakva ti kutija treba. Ako ti treba skroz zatrvorena kutija, nju moras da napunis vatom, i da je dobro zatvoris da ti nigde ne duva. Ako pravis kutiju sa otvorom, prvo nadji tubu za otvor 5 cm ili vecu, i montiraj je pozadi zvucnika iza bass-a, a mozes i sa prednje strane, takodje dobro zatvori celu kutiju. Jako bitna stvar je kakav tip srednjetonca imas, ako je i on bass-reflex moras da napravis kutiju u kutiji oko srednjetonca, a mozesi da mu zatvoris sve otvore debelim slojem izolir trake, jer ako to ne uradis woofer ce da ti vremenom sjebe membranu tog srednjetonca. Ako je on pak zatvoren kao i visokotonac onda je sve ok. Kada biras skretnicu bitno je od koliko oma je koji zvucnik i kolike su jacine, tako da napravis na kraju sistem od recimo 8 oma i 100W Ja sam sebi sam pravio skretnice, tako da to moras sam da vidis, da je napravis ili kupis negde. Ako hoces da imas kvalitetan zvuk, sve je ovo bitno, ako ne, onda sklepaj to bilo kako. Moji SAL zvucnici rade vec nekih 8 god.
_________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
Re: WTF??? - niko njega ne zajebava nego on ne cita to sto pise -
11.05.2009. 16:02
status: user broj poruka: 10999
:: Kako zamisljate da pasivac sa velikim wooferom svira direktno sa muzicke karte bez predpojacala??? To, sinak, nece da ide i kada dobije zvuk to ce biti neko tiho smece. Neko te zajebava...ti zapravo pravis pasivac ali njega moras kaciti na neko predpojacalo za tu snagu, kapiram bar ~100W (toliko je niskotonac), to nikako ne moze dorektno na zvucnu. Predpojacalo koje je aktivno moze da stan eu u rezonatorske kutije, ili spolja...Ako si u tripu da sve to povezes kablom na 3.5` jack na zvucnu...onda si omanuo poziv...zovu se pasivne jer nemaju u sebi integrisane pojacavacke sprege, kao oni za PC, vec se `napajaju` preko pojacala na cije ulaze dovodis zvucni izvor a na izlaze kacis pasivni rezonatorski sistem :: :: :: A N G E L :: :: :: A ti izgleda preskaces stranice kada citas knjige. Lepo mu je receno da skretnica regulise raspodelu frekvencija koje dobija od POJACAVACA. Umij se brate, pa sedi ispred kompjutera.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647172. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.