Imam jedno pitanje, nadam se da cu dobiti sto vise kvalitetnih odgovora. Imam zvucnu karticu Creative Audigy 4 i Creative Gigaworks G500 ozvucenje. Muziku pustam preko Winampa. Zvukom sam zadovoljiniji u odnosu na Realtekovu integrusu, ali razlika nije nebo i zemlja kao sto mnogi govore kada savetuju nekoga da kupi zasebnu zvucnu karticu. Zvuk jeste glasniji, i generalno bolje definisan, ali mene interesuje da li moze jos nesto da se podesi u kodecima, Winampu, Windowsu XP SP3 ili Audigy kartici kako bi se izvukao neki maksimum? Mozda pitanje zvuci smesno, ali me zivo zanima na koji nacin, tj. kojim podesavanjem doci do sto boljeg zvuka sa postojecom konfiguracijom?
Imao sam priliku da u jednom domacem IT casopisu procitam neki podatak vezan za Win XP i neku degradaciju zvuka zbog nekih kodeka, sta li vec, uglavnom, kazali su da na Visti muzika zvuci mnogo bolje jer kao Vista ne obradjuje muziku ponovo pa samim tim ne gubi na kvalitetu. Ovo izvlacim fragmente iz secanja, ali ce valjda neko znati na sta se tom prilikom mislilo jer ja taj broj ne mogu ponovo da nadjem.
Hvala sto ste se potrudili da barem procitate kompletnu poruku! .)
Zavisi od vise faktora: samom digitalizovanog snimka (>128k) ako nije AudioCD, zatim zvucna (ovde je mozda bolji neki Terratec ili profesionalne zvucne: Gyna, CrimeWare...), zatim predpojacalo zvucnika (neki HiFi: Denon, Yamaha...), zatim sami zvucnici (AR, Bose...)...
E sada, posto ti imas to sto imas, zvuk ostavlja subjektivan utisak, recimo zbog drajvera ili samo necodera, nisu to velike razlike ali postoje. Recimo nekada cuveni Sonique player je imao po meni daleko umilniji decoder nego WinAMP, pa pokusaj slusati muziku sa njega, poslednja dobra verzija je 1.96. Mada ima ogranicenje playliste, ne moze biti velika kao kod WinAMPa...ima i gro podesavanja...dakle, samo najnoviji drajveri i Sonique pa javi kako ti se dopada ako primetis ralziku :)
Totalno sam zaboravio da napomenem tu vaznu cinjenicu, pustao sam FLAC, 320kbps i 192kbps pesme, naravno FLAC zvuci najbolje, ali ista ta pesma u FLAC formatu zvuci samo nesto losije u odnosu na Audigy. Najvise razlike sam primetio u igrama, zbog EAX podrske, eksplozije, sirene, povici ljudi, sve je puno bolje od Realteka, jer integrusa ne podrzava EAX. DFX Audio Enhancer sam probao, ali mi sve deluje kao da je to softverski pokusaj emuliranja zasebne zvucne kartice. A mozda je i ovako kako je sada dovoljno dobro, nego sam zbog ljudi koji se kunu u ogromne razlike umislio da je moglo biti i bolje. :)
I jos nesto...mozda sam ja glup ili je Creative sajt lose organizovan i nepregledan, ali gde tacno da nadjem najnovije drajvere i one pratece aplikacije za Audigy 4? Gledam ovde (http://support.creative.com/downloads/), ali nigde ne vidim ono sto meni treba?! :-/
:: I jos nesto...mozda sam ja glup ili je Creative sajt lose organizovan i nepregledan, ali gde tacno da nadjem najnovije drajvere i one pratece aplikacije za Audigy 4? Gledam ovde (http://support.creative.com/downloads/), ali nigde ne vidim ono sto meni treba?! :-/
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.