Imam plocu Epox 8rda6+pro. Na njoj je integrisana zvucna kartica sa Realtekovim ALC850 cipom. Problem je sledeci. Kada instaliram bilo Nvidia Audio driver ili Realtek audio driver zvuk je generalno los, nema basova, prevelika izoblicenja... Jedan prijatelj mi je savetovao da instaliram Realtek High Definition Audio Driver sto sam i uradio. Tada je bilo sve OK. Problem je u tome sto sam to odradio na test hard disku od 7.5GB i na novom Windowsu. Kada sam to pokusao da odradim na 80GB nisam uspeo. Dobio sam poruku "Microsoft Bus Driver should be loaded in your sistem before you instaling Realtek High Definition driver". Reinstaliram ja Windows a ono opet isto. Probao sam milion kombinacija ali nece. Sta treba da radim i kako da loadujem ovaj bus driver pre instalacije?
Tu ti je objašnjenje... ukratko, nisi pravilno - potpuno, instalirao Windows, tako da ti i nedostaje podrška za hd zvuk kakav je na tom "zvučnom" čipu... zato ti se ovo ponavlja pri svakoj novoj instalaciji. Zbog nečega si to uradio ok prilikm rada na starom disku, ili si na njemu pregazio neki prethodni windows gde jet to kako treba uradio neko drugi. Za prevod se snađi.
Taj HDD od 7.5GB je bio potpuno prazan. Na njemu sam upravo hteo da probam taj drajver da vidim da li je to u pitanju ili ne. Znaci ako je neko to instalirao to sam bio ja. Problem je u tome sto ja nemam pojma sta sam uradio. Instalaciju windowsa sam uradio kao i svaki drugi put. Kazi mi samo sta treba da ukljucim pri instalaciji ili neposredno posle instalacije.
Celo rešenje koje bi trebalo da uradiš sastoji se u tome da se u instalaciju Windowsa XP, uz SP2, slipstrimuje (ubaci u instalacionu proceduru i sam disk) i Microsoft-ov hotfix pod brojem kb888111. Isti bi trebao da se nalazi u samim drajverima koje si dobio uz CD sa Realtek-ovim drajverima. Ono što se sugeriše je da se prvo ekstrahuje taj hotfix (za odgovarajući OS, naravno) a zatim da se uz program nLite slipstrimuje (Driver integration opcija) inf fajl u zajednički folder za hotfixeve. Time ćeš nakon svake instalacije-reinstalacije imati dodatne Realtek Sound efekte i ostale džidža-midže. Drugo rešenje je novije, a našao sam ga pošto si tražio dodatno objašnjenje, ono se, zamisli, nalazi na sajtu Realtek-a... i zove se Hot Fix za tvoje drajvere, pa da se ne gnjaviš sa prethodno opisanom instalacijom, probaj njega (ja nisam, ali verujem da rešava problem), evo ti link stranice za dowlnoad. http://www.realtek.com.tw/downloads/dlhd-2.aspx?lineid=2004052&famid=2004052&series=2004061&Software=True&title=HD%20Audio%20CODECs
Ovaj hotfix na Realtekovom sajtu postoji samo za verzije Windowsa 2003 server i XP64 tako da je za moj XP SP1 neupotrebljiv. BTW, video sam i ja to ali dzaba. Skinuo sam ovaj nLite ali posto isti trazi Microsoft Framework 2.0 moracu da cekam do sutra da ga skinem s faxa jer je tezak 22MB. Za danas je bilo dosta skidanja sa dialup-a (oko 100MB) sto drajvera, sto raznih gluposti. Inace sa drajverima ide onaj hotfix kb888111 ali kada ga instaliram nista se ne desava. Obican realtekov drajver mogu da instaliram ali je zvuk isti. HD drajver i dalje ne dozvoljava.
Skinuo sam ovan nLite. Kao sto rekoh on trazi Microsoft Framework 2.0. Skinuo sam i njega ali on trazi Windows Instaler 3.0. Njega ne mogu da nadjem na netu pa ako imas mogucnosti pusti mi na mail.
A evo ti i upita za google koji da postaviš i da ti se pojave uglavnom validni linkovi sa tvojim problemom... (gde sam i ja našao odgovore na tvoja pitanja), s tim, da smo se i mi sa PC Berze danas pojavili NA PRVOJ STRANI odgovora na ovaj upit... prilog ažurnosti i objektivnosti Google-a!
Upit je: Realtek High Definition Audio Driver + Bus driver problem
Odustajem. Navukao sam kuci pola gigabajta drajvera. Izgubio sam nekoliko dana pokusavajuci sve jedno isto. Pokusao sam i nLite-om. I NISTA. Kako vreme prolazi sve vise verujem da to sto sam cuo nisam cuo. Cak sta vise tog dana mora da sam bio pijan ili nesto slicno. Hvala ti Pisko na pomoci. Za kraj moram da kazem da je jedno od najcenjenijih misljenja koje vidjam ovde na forumu upravo tvoje jer se vidi da imas i znanja i iskustva, tj. dajes tacne i precizne odgovore. P.S. Svaka cast likovima sa foruma sveta kompjutera! Za svo ovo vreme ni jedan odgovor, samo su 31 put zavirili u temu a znaju da se prepiru ko ima bolji kuler na kucistu!!! Najgori su!
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.