Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Foto i video oprema
SDHC vs SD?
STRANA 1 OD 1
strela75 SDHC vs SD? 12.12.2007. 13:31 T6951

status: user
broj poruka: 1590
U dilemi sam oko SD kartice koju uzeti za aparat A720 IS? Pucam na 2 ili 4Gb, ali nisam siguran oko brzina, itd. Vidim da se ove SDHC rangiraju u klase, a da su SD isle po brzinama do 150x. Sta je brze/bolje: SDHC 4Gb Class6 (Apacer/Transcend) ili SD 4Gb 150x (TwinMOS)?

Unapred hvala.

Pozdrav.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
jovancic Možda će vam koristiti 12.12.2007. 22:16 #35722

broj poruka: 226
Imam dosta kvalitetan digitalni fotoaparat i imao sam slicne dileme kao i vi. Brzina pristupa kartici je bitna, i bar, kod mog aparata zavisi i od `veličine` kartice. Na više mesta sam nalazio podatak da je bolje uzimati više manjih, nego jednu veliku karticu. Ako vam nije bitna brzina između dva snimka, onda je ekonomski isplativija veća - 1 Gb ili više. Moj aparat ima 5,1 Mpx i na kartici 256 Mb mogu da smestim preko 70 slika u maksimalnoj rezoluciji - za sliku skoro 1x1 m. Ako vam je ovo koristilo biće mi drago, pozdrav,

pcfoto SD/SDHC kartice 13.12.2007. 00:08 #35735

status: client
broj poruka: 19
Kad je A720 model u pitanju, nema potrebe da uzimas brzu karticu od 50x ili ti oko 7.5MB/sec (Kingston ElitePro npr.) ,jer nema nikakvog efekta na taj fotoaparat. Brzina prebacivanja na racunar nece biti veca, osim ako ne kupis neki skup externi citac kartica (sto je bacanje para). Takodje BURST mod radi bez problema, kao i video u najvecoj reoluciji.
PCFOTO.BIZ

:: www :: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dgrujic pa, sad.... 13.12.2007. 08:52 #35747

broj poruka: 78
S obzirom da ja kao privremeno resenje na Nikonu D40 koristim najjeftiniju SD karticu koju sam nasao i da mi burst mod i dalje traje preko 50 snimaka, sa 2,5 snimaka u sekundi, mislim da tebi na A720 apsolutno nije bitno koju ces karticu da uzmes. Jedino ne bi bilo lose da bude nesto brza, zbog manjeg bafera koji on ima u odnosu na SLR aparate, mada, nemoj previse da se bakces oko toga...

Pozdrav
strela75 Pod pitanje 13.12.2007. 10:14 #35750

broj poruka: 1590
Hvala na odgovorima. Evo jos par konstatacija i pitanja:

@jovancic
Bitno mi je da kad odem na odmor, ne menjam kartice stalno. Smatram da memorija od 500 - 1000 snimaka moze da potkrpi 15 dana slikanaja i video zapisa. E sad sto se brzine tice...

@pcfoto
Zar brzina USB2.0 konekcije digitalnog aparata sa racunarom ne zavisi od brzina pojedinacnih komponenti? Komp moze da prima `neograniceno` (limit prikljucka USB2.0), a digitalni aparat moze da salje brzinom kojom moze memorijska katrtica da se ocitava. Ili su aparati limitirani na neki nacin pa salju tacno odredjeni broj Mb/sec (ako kartica to moze da podrzi, a ako ne podrzava, salju manje?

@dgrujic
Najjeftinija 4Gb odredjene klase moze biti znacajno brza od brza 256Mb, jer je takav trend. Koju i koliku konkretno karticu imas?

Pozdrav.

dgrujic jevtinoca... 13.12.2007. 10:27 #35751

broj poruka: 78

Istrcao sam s posla i otisao do Imt*la, gde je bila 1GB SD za tricavih 700 dinara, za prvo vreme sluzi odlicno, kad budem stigo kupicui neku vecu, a po mom licnom iskustvu brza mi nesto specijalno i ne treba.

Mada tebi ne bi bilo lose da za tvoj aparat ipak ne kupujes najsporiju, jer kao sto rekoh DSLR ima veci bafer, pa se brzina kartice i ne primecuje toliko, dok p&s aparati ipak mogu da iskoriste to bolje. Zvuci paradoksalno znam, ali tako je po mom licnom iskustvETU....

Pozdrav
guru SDHC vs SD ? 04.02.2008. 20:53 #42603

broj poruka: 92
Za male kompakte brzina kartice nema nikakve veze, cak i kod jeftinijih DSLR aparata, danas su sve kartice bar 50x i to je dovoljno.

Shto se tiche uskog grla, to na aparatu nije kartica, vec sam interfejs koji cita tu karticu, tako da kartica moze da bude i 266x, i da imash USB2.0, kopiranje preko aparata ce biti sporo. Zato treba imati citac kartica.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs