Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Foto i video oprema
Pomoc oko izbora kompakta ...
STRANA 1 OD 1
strela75 Pomoc oko izbora kompakta ... 27.11.2007. 13:02 T6706

status: user
broj poruka: 1590
Planiram kupovinu kompaktnog digitalnog fotoaparata za kucu. Slikacu uglavnom porodicne dogadjaje, putovanja, itd. Nista profi, ali za uspomene. Point&shoot tip sam. Kad se nesto dogadja, ne interesuje me da namestam aparaturu 100 godina, da se pitam sta od opcija da izaberem i koje podesavanje kako da postavim, pa da dogadjaj prodje, i onda da trazim reprizu da bih napravio sliku. Aparat mi je uglavnom na AUTO modu, i kad treba, samo okidam. Znaci treba mi aparat koji daje lepe slike u auto modovima.
Nije mi bitna velicina fotoaparata, a zbog dece sam ogranicio budzet na oko 200 EURa (za 300 vec postoje dobri prosumeri, koliko sam video) - ako ga `dohvate`, da se ne sekiram preterano.
Razvijam fotografije do ~21x15cm i tek ponekad poster (~ 20x30cm).

Iskustva okoline:
Brat ima Sony P93, koji daje fenomenalne slike. Ljudi iz fotolab-ova su nas pitali sa cime smo slikali kad ga je nabavio pre tri godine. Tako da sam ja poceo da razmatram S800 (6xzoom), W80 (IS), W90 (IS) ili cak W200 od Sony-a. Na netu sam iskopao da novija W serija nije bas bas. Navodno su nesto zeznuli tako da serija W50 daje lepse slike. A S800 nema IS (mozda dobro pri 6x zoom).
Drugar ima Canon A6xx i hvali ga do nebesa. Tako da sam poceo da razmatram A570IS ili A720IS. Doduse, kada je njegov brat razvio slike sa Sony-a W55, kaze da su bolje-lepse slike sa W55, a prikaz u vecim rezolucijama je bolji kod Canona (valjda je mislio na monitoru). Za Canone sam procitao da ostavljaju crvene oci, te cuo da ima zezanja po servisima (nekoliko ljudi koje znam su u 3-4 godine koriscenja aparata od A75 pa na dalje imali neke otkaze na aparatima). Sa tim Sony nije imao problema kod okoline (od 1MPix aparata pa na dalje).

Posto cu aparat kupiti u inostranstvu, a uskoro ce Bozicna snizenja tamo, imam jedno dve nedelje da odlucim sta cu. Molim pomoc.

Vasa preporuka / iskustva?

Unapred hvala.

Pozdrav.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Oglasnik 27.11.2007. 16:29 #34148

broj poruka: 726

Kupovina digitalnog aparata je,uglavnom,pitanje (dzepne) prakticnosti i estetike,a manje funkcionalnosti i kvaliteta.Prateci sinonimi ovakve vrste aparata jesu dinamika i zabava,a ne makro rezimi insekata i aktovi djevojke koju si upoznao u Pragu (ja jesam,ali nije šćela).Posto si naglasio da aparat kupujes za djecu,plus te interesuju `idiot` mogucnosti i `cvrsce` kuciste,onda je najbolje da izbjegnes Nikon ili Olympus i potrazis Canon,mozda i Shony.Preporuka:

Canon IXUS 70
Sony W55 ili W35
BenQ T700 ili X720
Panasonic neki,mozda i Nikon S200
...

pajsgudgud canon 27.11.2007. 19:37 #34158

broj poruka: 3742
Ja bih ti preporucio Canon Ixus seriju.Mali metalno kuciste velik monitor, dobre fotke.Naravno amaterski je foto aparat ali dosta je izdrzljiv.Mojoj devojci je ispao jedan takav na beton sa izvucenim objektivom.Isti je do pola ispao iz kucista.Lagano sam pritisnuo i vratio ga u kuciste i nastavio je da slika normalno.
Ma sta koji moj...ja se ustvari i ne razumem u foto aparate samo sam ti preneo iskustva u upotrebi ovog sokocala.

a sta ti ja znam...

bacati uzmi panasonic tz3 30.11.2007. 11:51 #34390

broj poruka: 10

panasonic tz3 je aparat koji ima sirokougaoni objektiv aluminijumsko kuciste 10puta opticki zum verujmi extra aparat ali ako zelis da pogledas foto aparate najbolji izbor inajbolje cene su u morfeusu T.C.piramida i terazije 36 u pasazu 0113017857 0113610909

d-s-c-h licno iskustvo 30.11.2007. 21:21 #34442

broj poruka: 7

Sto se mene tice uvek bih preporucio Canon. Nisam nikakav profesionalac, i ne poznajem nesto posebno najnovije modele, ali sam veoma zadovoljan sa svojim A 530...znam mnoge ljude koji su takodje zadovoljni canon-ovim aparatima. Mislim da imaju dobru optiku, i da su fotke sasvim ok. Prednost u odnosu na sony i olimpus je donekle i upotreba SD memorijskih kartica, koje su sasvim ok, a znatno su pristupacnije

toliko od mene

pcfoto Canon, Sony, Fuji, Panasonic ... 08.12.2007. 20:52 #35348

status: client
broj poruka: 19
@strela75
Iz teksta koji si ispisao, po mom misljenu Canon A720 IS je najbolja kupovina za svoj novac i za ono sto bi` ga ti koristio, i toplo ti ga preporucujem. Imad dobar objektiv, staje u dzep, odlican video...
Sto se tice greske koju si pominjao na A75 posle 3 godine, ne verujem da ces koji god aparat kupis, duze ga koristiti. Cene ce padati, i svi ce ih menjati k`o sto menjaju cipele svake godine.
Canon, Sony, Fuji... imaju odlicnu servisnu podrsku u Srbiji, tako da za to nema brige,ako ga ovde kupujes.
Prodji malo strane i domace sajtove/forume, ima dosta oprecnih misljenja. Na kraju Ti moras da izgradis svoje i kupis sta mislis da je najbolje za tebe, a mi mozemo samo da preporucimo.

https://WWW.PCFOTO.BIZ

:: www :: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 Izbor kompakta 10.12.2007. 09:18 #35501

broj poruka: 1590
Hvala svima na iznosenju svojih misljenja i pomoci oko izbora.

Razmatrajuci kupovinu aparata, setao sam se medju aparatima od 150 do 350 EUR i na kraju ponovo zakljucio da definitivno ne zelim dati vise para od 200EUR za digitalni idiot. Na kraju sam odabrao A720 IS. Tamo gde cu uzeti aparat mi traze 20 EURa, da osiguram aparat na tri godine za popravke do 250 EUR, a 30 EURa za osiguranje na pet godina za istu vrednost popravki, tako da to (nadam se) resava eventualne probleme u odnosima na relaciji aparat-deca.

A720 IS je malo skuplji od A570 IS, tako da mi se ne isplati ici na slabiji. IXUS sam odbacio, jer mi se cini da naplacuju minimalisticki pristup pakovanju (po sistemu hoces manji, elegantniji - plati), sto je meni apsolutno nebitan kriterijum u izboru aparata. Jesu kvalitetniji – metalno kuciste, ali slike, za pare koje dajem (~ IXUS 75), nece biti bolje. Novije serije (860, 960, itd.) su odlicne, ali i skuplje. Za Sony-a W80 i W90 (otprilike u navedenom cenovnom rangu) sam citao da su nesto pokarabasili vezano za slike u mracnijoj sredini, a W200, koji je `zmaj`, duboko zalazi cenom u prosumer klasu, gde opet ne moze da se meri sa aparatima te cene, a prosumer klase. W55 je slabiji, tako da sam i njega eliminisao.

Mogu pohvaliti sajteve tipa https://www.digitalversus.com ili https://www.imaginigresource.com, gde covek uporedo moze gledati slike vise aparata i oceniti sta mu se vise svidja (sustina svega je cini mi se - koje mane je spreman da proguta, jer ni jedan aparat nije idealan, niti ce ga ikada praviti da bude). Karakteristike aparata na papiru ne znace nista, dok se ne vide fotografije (u krajnjem, svi izvlace sliku sa istog senzora - Sonyev CCD, a dobijene slike nisu bas iste iz iste osnove). Za Canon me privuklo i to sto ima mogucnost povezivanja eksternog blica, sto ako procenim da me ne zadovoljava u mracnijim uslovima moze biti resenje.

Definitivno sam resio da vremenom isprobam i nesto od naprednijih podesavanja Canon aparata. Navedeni sajtevi mogu biti referenca sta aparat moze, a na korisniku je da proba da izvuce njegov maksimum.

Jos jednom hvala na pomoci.

Pozdrav.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs